Παυλόπουλος: Η Ευρώπη κινδυνεύει από λαϊκιστικά και φασιστικά μορφώματα

4750762

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής - Εξύμνησε τη συνεισφορά της αρχαιοελληνικής πολιτικής και φιλοσοφικής στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό 

Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ανάδειξη των λαϊκιστικών και φασιστικών μορφωμάτων τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην ανάγκη ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της λειτουργίας της Φιλοσοφικής Βιβλιοθήκης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην τεράστια συνεισφορά της αρχαιοελληνικής πολιτικής και φιλοσοφικής σκέψης στα θεμέλια του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και υπογράμμισε ότι η συγκρότηση του περιεχομένου της έννοιας του Πολίτη, ως φορέα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μέσα σε μια δημοκρατικά οργανωμένη Πολιτεία, είναι ύψιστο επίτευγμα της Αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Είναι εξαιρετικής -ζωτικής θα έλεγα- σημασίας αυτή η πίστη στις αρετές και τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος στις μέρες μας, καθώς διάφορα λαϊκιστικά ή ακόμη και φασιστικά ή νεοναζιστικά μορφώματα εμφανίσθηκαν κατά τα τελευταία έτη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απειλούν, ευθέως και απροκαλύπτως, το μέλλον της ανθρωποκεντρικής -και ως εκ τούτου δημοκρατικής- θεσμικής θεμελίωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οικοδομήματος που πρέπει να ολοκληρωθεί, όχι μόνο προς όφελος των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και για να εκπληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί, κατά την φύση της και τον προορισμό της» επισήμανε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην σημασία της Κλασσικής Αρχαιότητας, που άνθισε στη χώρα μας, για τον δυτικό πολιτισμό. «Στην Χώρα μας, όπου, για λόγους διόλου συμπτωματικούς, γεννήθηκαν κατά την Κλασική Αρχαιότητα, ταυτοχρόνως, η Δημοκρατία και η Επιστήμη -ως γνήσιες εκφράσεις της έμφυτης αγωνίας του ανθρώπου αφενός για ισονομία, ισηγορία και ισοπολιτεία εντός της Πολιτείας που αυτός συγκροτούσε από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη της Πόλης στην οποία ανήκε και, αφετέρου, για την, πέρα από μύθους και δοξασίες, κατανόηση του φυσικού κόσμου, ο οποίος μας περιβάλλει και μέρος του οποίου είμαστε οι ίδιοι ως βιολογικοί οργανισμοί- η καλλιέργεια της Φιλοσοφίας, όπως και των λοιπών γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται στην Φιλοσοφική Σχολή, συμμετέχει ουσιωδώς στην διαμόρφωση της συνείδησης του σύγχρονου Πολίτη» σημείωσε.

Υπογράμμισε δε ότι, παρά την πρόοδο της επιστήμης, η επικαιρότητα της Φιλοσοφίας και η ανάγκη συστηματικής καλλιέργειάς της είναι περισσότερο επείγουσα παρά ποτέ για τους ακόλουθους δύο, κυρίως, λόγους:

1. Παρά την προσπάθεια του ρεύματος του λογικού θετικισμού να περιθωριοποιήσει στο πεδίο της Φιλοσοφίας τα αποκαλούμενα οριακά της γνώσης προβλήματα, για τον λόγο ότι δεν υπάρχει μια γλώσσα έτοιμη να τα «υποδεχθεί», αυτά πάντα θα αποτελούν αντικείμενο του φιλοσοφικού στοχασμού διότι, για παράδειγμα, η αγωνία του θανάτου δεν εξαλείφεται ούτε παρακάμπτεται δια της αναγωγής της σε «ψευδοερώτημα».

2. Η ανάπτυξη της Επιστήμης στον εικοστό πρώτο αιώνα, την οποία χαρακτηρίζει η έμφαση, όχι μόνον στην εξειδίκευση αλλά και στην διεπιστημονικότητα -προκειμένου να μελετηθούν πολύπλοκα φαινόμενα όπως, π.χ., αυτό της συνείδησης- θέτει εξαιρετικώς κρίσιμα ερωτήματα στον σύγχρονο φιλόσοφο λόγο: ερωτήματα είτε οντολογικής φύσης, όπως αυτά που εγείρουν οι σύγχρονες θεωρίες της φυσικής των υψηλών ενεργειών -π.χ., οι θεωρίες των χορδών και οι κβαντικές θεωρίες πεδίου- είτε Ηθικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας Δικαίου, όπως αυτά που θέτουν εξελίξεις στα γνωστικά αντικείμενα της Μοριακής Βιολογίας, της Γενετικής αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ιδού, λοιπόν, «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους φιλοσόφους της εποχής μας και, κατά συνέπεια, για την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στη σημασία που έχουν το βιβλίο και οι βιβλιοθήκες στις μέρες μας, λέγοντας ότι παρά την εξάπλωση των ηλεκτρονικών τεχνολογιών «το βιβλίο εξακολουθεί ν' αποτελεί «όχημα» και «κιβωτό» της διάδοσης κάθε σημαντικού πολιτισμού». Εξήγησε ότι «μέσω του βιβλίου διακινείται η γνώση και προάγεται η σκέψη, οι οποίες προκύπτουν από τη σοβαρή μελέτη του και τον αναστοχασμό πάνω στο περιεχόμενό του...Τούτο οφείλεται ιδίως στο ότι το βιβλίο, πρωτίστως στην έντυπη μορφή του, «σφυρηλατεί» μιαν αναντικατάστατη υλική σχέση με τον αναγνώστη. Στον οποίο επιτρέπει να διατηρεί μια γνήσια σχέση με τον συνάνθρωπο και με τον κόσμο, αποτελώντας έτσι -και συνακόλουθα- πραγματικό ανάχωμα στην επέλαση κάθε πνευματικώς φθοροποιού εικονικής προσομοίωσης».

Επίτευγμα ύψιστης σημασίας η  Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής

Εγκαινιάζοντας τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού σημείωσε ότι «αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα λειτουργήσει στο μέλλον ως ένα λαμπρό εργαστήρι γνώσης και σοφίας και, κατά λογική ακολουθία, ως πραγματική εθνική πνευματική εστία.

Έδωσε συγχαρητήρια στις πρυτανικές Αρχές, τον κοσμήτορα της Σχολής, το Εφορευτικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης, που πρωταγωνίστησαν στην πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, το οποίο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε διάστημα λίγων μόνo μηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Πρόκειται, για επίτευγμα ύψιστης σημασίας, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, δεδομένου ότι το σύνολο της συλλογής των φιλοξενούμενων στη Βιβλιοθήκη εντύπων ανέρχεται σε 490.000 βιβλία και περιοδικά, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές σε μέγεθος βιβλιοθήκες.

Τα βιβλία είναι ταξινομημένα σε ενιαίες θεματικές ενότητες, γεγονός που καθιστά τη Βιβλιοθήκη εύχρηστη, τόσο για τους φοιτητές στην εκπαίδευση των οποίων η λειτουργία της προσδοκάται ότι θα συμβάλει τα μέγιστα, όσο και για τους ερευνητές. Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι η ποιοτική αλλαγή που θα προκύψει στην απόδοση των φοιτητών και των ερευνητών σε μια σχολή, που θέτει πάντοτε υψηλούς στόχους ακαδημαϊκής διάκρισης με βάση τα πιο αυστηρά διεθνή ακαδημαϊκά κριτήρια, θα καταστεί γρήγορα εμφανής και θα δικαιώσει τους κόπους όλων των συντελεστών της δημιουργίας της ενιαίας Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Jean

Ποιοι ειναι οι φασιστες?Λεπεν σαλβινι και afd δεν ειναι φασιστες ειναι πατριωτικη δεξια.Ειδαμε και στην ελλαδα τι ωραια ειναι που ψηφιζουν αριστερα μορφωματα συριζα νδ πασοκ κκε

CALLIOPE

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ...!!!! ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΓΡΗΓΟΡΑ..ΓΡΗΓΟΡΑ ... ΧΩΡΙΣ ΧΑΣΟΜΕΡΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ Π...Ν!!! Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!! ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΕ!

Stergios Z.

Φασισμός λογωπαιχνιδιάρη, είναι να μην λαμβάνεται υπόψη η θέληση του λαού (Μακεδονικό) να καταπατείται το σύνταγμα, να ληστευεται ο λαός! Αυτά δλδ που κάνετε, άτιμοι.

Tόξo ψnφίζεις πoλυπoλιτισμό και εγκλnματικότnτα λαμβάvεις!

Eγώ πάvτως κινδυvεύω από όλον αυτόν τον παράτυπo συρφετό που έφερε το μιζαδόρικo κόμμα σου κι εσύ ο ίδιος όταν σαν υπoυργός του τεμπελxαvά Kαραμάv-αλή, τους πρoσκαλoύσες και τους ευxαριστoύσες που επέλεξαν την Eλλάδα σαν τόπο παραμovής των!

ΛΥΣΣΑΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ...

...η φιλιππινεζα της Περιστερας... Φασισμος ειναι να παραβιαζεις ασυστολα το Συνταγμα, το οποιο εισαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να εγγυασαι (σωθηκαμε) αντι να υπηρετεις δουλικα την ξενοδουλη συμμορια των κατσαπλιαδων και τ'αφεντικα τους.

DeFacto

Κάτι τέτοιους σαν τον Παυλόπουλο βλεπουν οι πολίτες κ τούς γυρίζουν τα έντερα απο αηδία με αποτέλεσμα να στρέφονται σε ακραίους

Βρωμοστομος

Προεδραρα τι σε πειραζει πιο πολυ, προχτες ηταν ο ναζισμος σημερα ειναι φασισμος, ο χωρισμος, ο σεισμος ειναι ενταξει; Αρχιδημοκρατη μου εσυ που μας προσεχεις απο τις κακοτοπιες, που ουτε βλεπεις, ουτε ακους, ουτε ξερεις τι γινεται στην πρωην χωρα Ελλας που αναλαβατε και τωρα ολη την λενε οικο ανοχης.

123

Μιλάνε όλοι μιλάει και η γλάστρα

Nikos

Αξιότιμε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,άσε κατά μέρος το “σανό” με την Ευρώπη και ας συγκεντρωθούμε στους προδότες των Ελλήνων.Άλλωστε είναι υποχρέωση σας που ορίζεται από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Ξυπόλυτος

Ποιός μιλάει για φασισμό ο κος πού υπογράφη κάθε αντισυνταγματικό νομοσχέδιο. Κρίμα γιατί τον θεωρούν καλό συνταγματολόγο.Ειναι άραγε ή πρόδωσε τις αρχές του την γνώση την επιστήμη μου για την καρέκλα και το χρήμα μάλλον πιθανότερο είναι το δεύτερο ντροπή καί αιδώς στον άνδρα τον πολιτικό τον επιστήμονα που πούλησε την υστεροφημία στο φασιστικό της αριστεράς αντί πινακίου φακής.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syrizasd

Αναμένεται να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση με σκοπό ο σύγχρονος φορέας της αριστεράς – κεντροαριστεράς, στον οποίο μετατρέπεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει τις ευρύτερες τάσεις του χώρου

46
mhtsotakis_ar

Ενδεχομένως σήμερα και η συνάντηση με τον Ερντογάν - Παρούσες στη αρχή της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ οι Μελάνια Τραμπ και Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Η ελληνική πλευρά θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αμερικανικές επενδύσεις

16
kyriakosmitsotakisun0

Με αναφορές στην τραγωδία στο Μάτι η ομιλία του πρωθυπουργού - Προανήγγειλε Διάσκεψη Κορυφής στην Αθήνα το 2020 για την κλιματική αλλαγή - «Λουκέτο» σε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης σε όλη τη χώρα από το 2021

58
EFK6XznXoAAluEf

«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη 

21658887

Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - Ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι η γειτονική χώρα πρέπει να εκπλήρωσει τους όρους που θέτει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που άπτονται των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας

1