vouli_xrwm

Καμμένος για τροπολογία: Είναι προσφορά των Αμερικανών, θα ωφελήσει την εγχώρια βιομηχανία - Πυρά και από Φίλη: Δεν ξέρουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα, πώς να κυρώσουμε την τροπολογία; - Βενιζέλος για Lockheed: «Είναι φιλέλληνες και φιλεύσπλαχνοι; Όχι. Τα 230 εκατ. τα πληρώνει η Ελλάδα» 

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε ο κ. Πάνος Καμμένος αναφορικά με την προβληματική τροπολογία που επιχειρεί να «αρπάξει» την εξουσιοδότηση της Βουλής προκειμένου να καταρτίσει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο πλαίσιο της αναβάθμισης των F-16 μετά το σφοδρό σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης αλλά και τις προειδοποιητικές βολές του Νίκου Φίλη, του Νίκου Ξυδάκη, του Μάκη Μπαλή και Νίκου Τόσκα και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πώς είναι δυνατόν να καλούμαστε να κυρώσουμε μια συμφωνία που δεν ξέρουμε πού πάνε τα χρήματά της παρά μόνο με πέντε σημειώσεις» αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης ενώ οι κύριοι Ξυδάκης και Μπαλής μίλησαν για «εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» δείχνοντας την διάθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να πιέσουν τον κ. Καμμένο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Προσπάθεια Καμμένου για... κωλοτούμπα

Με δεδομένο πλέον ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν θα Ολοκληρωθεί σήμερα αλλά την ερχόμενη Δευτέρα καθώς η ΝΔ κατέθεσε αίτημα ονομαστική ψηφοφορίας (σ.σ. την Δευτέρα θα γίνει η ψηφοφορία), ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πρότεινε στο Σώμα να υπάρξει έκτακτη μυστική συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών και συμβάσεων του κοινοβουλίου προκειμένου να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης και να άρει κάθε προβληματισμό. Σύμφωνα δε με πληροφορίες την Παρασκευή το μεσημέρι θα γίνει κλειστή συνεδρίαση των επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξοπλισμών προκειμένου να ενημερώσει ο υπουργός για τις κρίσιμες λεπτομέρειες της τροπολογίας.

Να σημειωθεί πως σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει τόσο την εν κρυπτώ διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει την τροπολογία όσο και την ουσία της ρύθμισης καθώς όπως εξήγησε η Βουλή καλείται να δώσει λευκή επιταγή στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προκειμένου να μοιράσει μέρος των 230 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές εταιρίες.

Παράλληλα, όταν τα μέλη της αντιπολίτευσης εξήγησαν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας πως η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί πριν την εισαγωγή της τροπολογίας στην Ολομέλεια, ο ίδιος επικαλέστηκε το ταξίδι του στο εξωτερικό για να εισπράξει την απάντηση από τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη πως «Επειδή ήσασταν στο πάρτι του εμίρη του Ντουμπάι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μάθει ότι θα φέρετε τροπολογία για τα αντισταθμιστικά;».

Αμυράς: Το Ποτάμι δεν θα γίνει ο... ρεπατζής του Καμμένου

Εκτός αυτών η συζήτηση στην Ολομέλεια περνά όπως είναι φυσικό και μέσα απο τις τελευταίες εξελίξεις που κλυδωνίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Αμυρά απο το Ποτάμι ο οποιος απαντώντας στον κ. Φίλη που κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής, είπε «Αν δεν ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης ξεχάστε το Ποτάμι.  Το Ποτάμι δεν θα γίνει ο ρεπατζής του Καμμένου. Φέρτε εσείς αν βαστάτε ψήφο εμπιστοσύνης και αν την πάρετε προχωρήστε στα υπόλοιπα θεάρεστα του κυβερνητικού έργου σας»

Βαρείς υπαινιγμοί από Άδωνι

Την οξύτατη αντίδραση του συνόλου της αντιπολίτευσης δέχεται η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που επαναφέρει τις περίφημες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.Από την ΝΔ ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι μέρος των χρημάτων του προγράμματος ύψους 230 εκατ. ευρώ θα πάνε σε ιδιωτικές εταιρείες των οποίων οι εκπρόσωποι συνδέονται με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο. Για «προβληματική τροπολογία» και για κυβέρνηση που «παραβιάζει εκ του πλαγίου την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις» μίλησε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης για την οποία η αντιπολίτευση έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Καμμένος σε Βενιζέλο: Σωστός ο νόμος σου με τον οποίο καταργήθηκαν τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα...

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε στην δευτερολογία του πως η τροπολογία κάνει «σούμα» των χρωστούμενων της Lockheed Martin προς την Ελλάδα από συμβάσεις του 2010 εως και σήμερα. Αναφορικά δε με την ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε η ΝΔ κάλεσε την αντιπολίτευση να μην εκμεταλλευτεί την πολιτική συγκυρία και την σύγκρουση που έχει προκύψει με τον Αλέξη Τσίπρας.

 «Τα λεφτά αυτά τα χρωστά η L.M. από το 2000. Αυτή η μια και βασική σύμβαση καταλήγει στην σούμα. Σε πραγματικά λεφτά είναι 230 με 265 εκατ. ευρώ. Θα διαπραγματευτούμε πόσα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε ότι ο νόμος του 2010 που είχε συνταχθεί από τον πρώην υπουργό ήταν σωστός: «Ο νόμος Βενιζέλου που είναι σωστός δεν επιτρέπει διαπραγμάτευση πριν την κύρια σύμβαση. Τώρα λοιπόν πρέπει να νομοθετήσουμε τα παλιά οφειλόμενα για να λειτουργήσει η ΕΑΒ. Θα  λειτουργήσουν και πολλές άλλες εταιρείες».

Ε ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: τα 230 εκατ ευρώ είναι για όλα;

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ναι

Ε. Βενιζέλος: αρα είχα δίκαιο που είπα ότι εκκαθαρίζονται όλα

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ναι

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: αρα είχα δίκιο που είπα ότι πρόκειται για αντισταθμιστικά. Αρα το ήθελε η LM γιατί απαλλάσσεται από παλαιές συμβατικές υποχρεώσεις

Π. Καμμένος: τι να πούμε ; ότι δεν τα θέλουμε; Να απεμπολήσουμε 230 εκατ. ευρώ. Κατανοώ την πολιτική συγκυρία. Η ΝΔ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής για Δευτέρα. Εγώ δέχομαι αύριο την Παρασκευή ή τώρα να πάμε στην επιτροπή εξοπλισμών και να τα πούμε

Μην ψάχνετε δράκο. Είναι μια οφειλή της LM προς εμάς και κλείνουμε τις εκκρεμότητες.

Είπε ο πρωθυπουργός να τα βάλουμε στην ΕΑΒ και ψάξαμε να βρούμε τρόπους που μπορεί να γίνει.

Πάμε αναλυτικά να τα δούμε στην εξοπλισμών και την Δευτέρα πρώτα ο Θεός παμε να το ψηφίσουμε. Δεν την αποσύρω. Αν αποφασίσετε να μην τα πάρουμε και να κλείσει η ΕΑΒ να το δούμε.

Είναι απλά τα πράγματα. Ένα και ένα κάνει δύο».

Η πρόταση του κ. Καμμένου για αναβολή της συζήτησης και ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής έδωσε διέξοδο και στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκφράσει ενστάσεις για την τροπολογία.

«Πως είναι δυνατόν να καλούμαστε να κυρώσουμε μια συμφωνία που δεν ξέρουμε που πηγαίνουν τα χρήματα; Πως είναι δυνατόν να καλείται η Βουλή να κυρώνει μια προσφορά ιδιωτικής εταιρείας;» αναρωτήθηκε ο κ. Νίκος Φίλης για να προσθέσει «Όταν η Βουλή των ελλήνων σβήνει εκκρεμότητες από προϋπάρχουσες συμβάσεις πρέπει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση. Και όταν η τροπολογία δίνει θωράκιση στον αρμόδιο υπουργό η Βουλή πρέπει να ξέρει για ποιους λόγους»

Αίσθηση παράλληλα προκαλεί και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλη που έκανε λόγο για εύλογα ερωτηματικά και απορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης που η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας οφείλει να απαντήσει.Φίλης κατά Καμμένου: Πώς να κυρώσουμε μια συμφωνία χωρίς να ξέρουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα;

Η πρόταση του κ. Καμμένου για αναβολή της συζήτησης και ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής έδωσε διέξοδο και στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκφράσει ενστάσεις για την τροπολογία.

«Πώς είναι δυνατόν να καλούμαστε να κυρώσουμε μια συμφωνία που δεν ξέρουμε που πηγαίνουν τα χρήματα; Πώς είναι δυνατόν να καλείται η Βουλή να κυρώνει μια προσφορά ιδιωτικής εταιρείας;» αναρωτήθηκε ο κ. Νίκος Φίλης για να προσθέσει: «Όταν η Βουλή των ελλήνων σβήνει εκκρεμότητες από προϋπάρχουσες συμβάσεις πρέπει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση. Και όταν η τροπολογία δίνει θωράκιση στον αρμόδιο υπουργό η Βουλή πρέπει να ξέρει για ποιους λόγους».

Δείτε την τοποθέτηση του Νίκου Φίλη:


Φίλης στη Βουλή

Καμμένος: Θα ωφεληθεί η ΕΑΒ

Με την παρουσίαση της τροπολογίας που επαναφέρει από το παράθυρο τα περίφημα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα για εξοπλιστικές συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων άνοιξε ο κ. Πάνος Καμμένος την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ρύθμιση δίνει εξουσιοδότηση τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να καταρτίσει σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων ύψους 230 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε αρχικά πως ορθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατήργησε νομοθετικά την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων Α/Ω επαναλαμβάνοντας ότι στο παρελθόν αποτέλεσαν εστία διαφθοράς, ωστόσο στην συνέχεια επιχείρησε να εξηγήσει τα οφέλη για τις ένοπλες δυνάμεις και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία που θα προκύψουν από την δική του σύμβαση αντισταθμιστικών.

«Η τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας - στις 15 Μαρτίου 2019 - να κλείσουμε τελειωτικά την σύμβαση Α/Ω των F-16 του 2005 που υπόγραψε ο τότε υπουργός Σπηλιωτόπουλος. Η σύμβαση τότε προέβλεπε να δοθούν στην ελληνική δημοκρατία 230 εκατ ευρώ έναντι της αγοράς των F-16.

Στην συζήτηση που είχαμε για την αναβάθμιση των F-16 προέκυψε το θέμα υποχρέωσης αυτά τα Α/Ω να δοθούν στην ελληνική πλευρά. Η νομοθεσία όμως έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν Α/Ω και έχομε δεσμευτεί ότι δεν θα δεχθούμε Α/Ω παρά μόνο για την ενίσχυση της ΕΑΒ. Δεν πρέπει να έχουμε Α/Ω που στο παρελθόν ήταν εστία διαφθοράς» είπε αρχικά ο υπουργός για να συνεχίσει «Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα αναβάθμισης υλοποιείται με διακρατική συμφωνία με την ΗΠΑ. Το πρόγραμμα δομείται από τις ΗΠΑ με τρόπο που ενισχύεται η ΕΑΒ. Η εγχώρια βιομηχανία θα υλοποιήσει όλες τις δράσεις του προγράμματος εκτός του λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία διασφαλίζει έργο εκατομμυρίων δολαρίων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΕΑΒ να έχει υποδομές που θα της μείνουν προίκα».Καμμένος: Θα ωφεληθεί η ΕΑΒΟ ίδιος σημείωσε ότι «εμείς ζητήσαμε αρχικά τα 230 εκατ. ευρώ να αφαιρεθούν από την σύμβαση γι αυτό και η διαφορά του 1,1 δισ. δολάρια με το 1,3 δισ. που είχε προκύψει τότε. Δεν το δέχθηκαν οι ΗΠΑ γιατί δήλωσαν ότι αποτελεί μέρος της ήδη υπογραφείσας σύμβασης. Δεσμεύτηκε όμως ότι θα τα επιστρέψει στην εγχώρια βιομηχανία. Εκτος της ΕΑΒ υπάρχουν εταιρείες που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα για σχεδίαση κατασκευή καλωδιώσεων , κλπ. Όλα τα ανταλλακτικά εργαλεία και καλώδια αναβάθμισης F-16 θα προέρχονται από ελληνικές εταιρείες που θα επιλέξει η Lockheed Martin. Για να γίνουν πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

Επίσης υποστήριξε ότι «η αρχική άποψη της ΓΔΑΕ ήταν ότι δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Όταν ρωτήσαμε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ζητήσαμε να μας πουν αν μπορεί να προχωρήσει χωρίς νομοθετική ρύθμιση η απάντηση ήταν αρνητική διοτι είναι σαφής ο νόμος σε σχέση με την προσφορά. Όταν υπάρχει προσφορά από την άλλη πλευρά και μάλιστα δωρεάν πρέπει να γίνει νομοθετικά και πρέπει εως τις 15/3 να συμβασιοποιηθεί. Αυτή η συμφωνία θα υπογραφεί μεταξύ ΓΔΑΕ και Lockheed Martin και θα κλείσει το πρόγραμμα της πρώτης σύμβασης και θα εξασφαλίσει την συνέχιση της ΕΑΒ γι αυτό και βρισκόμαστε εδώ.

Σίμος Κεδίκογλου (ΝΔ): Κακόγουστη οπερέτα η συγκυβέρνηση

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Καμμένο αναφορικά με την τροπολογία αλλά και συνολικά στην συγκυβέρνηση. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε «χοντράδα» την ρύθμιση και «κακόγουστη οπερέτα» με δήθεν συγκρούσεις τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Η κυβέρνηση είναι κακόγουστη οπερέτα. Η δήθεν κόντρα αποτελεί ιστορία για αγρίους για να αποφύγει ο μικρότερος την εξαφάνιση και ο μεγαλύτερος την συντριβή. Ματαιοπονείτε. Όταν πρόκειται για σκιώδεις συμβάσεις εκατομμύριων μια χαρά συνεργάζεστε. Επαναφέρετε τα Α/Ω από την μπροστά πόρτα για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά δεν ενημερώθηκε για την νέα σύμβαση που ετοιμάζει το ΥΠΕΘΑ και στην συνέχει ανέπτυξε μια σειρά προβληματισμών για την διαφάνεια της τροπολογίας.

«Μόνο το 70% των 230 εκατ. ευρώ θα πάνε στην ΕΑΒ. Τα υπόλοιπα 70 εκατ ευρώ ποιος θα τα πάρει; Θέλουμε αναλυτικό κατάλογο. Επίσης η ΕΑΒ τον Αύγουστο υπέγραψε σύμβαση 87 εκατ. ευρώ. Ποιοι θα πάρουν τα υπόλοιπα χρήματα».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε την αδιαφανή διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας


Χατζιδάκης βουλή

Κανέλλη: Δεν υπάρχει αίσθημα αιδούς;

Από το ΚΚΕ η κυρία Λιάνα Κανέλλη μίλησε για «ευτελισμό» της Βουλής εξηγώντας «με το που κλείσαμε την πόρτα της επιτροπής ήρθε η τροπολογία. Μια τροπολογία που μιλά για περίπου 230 εκατ. ευρώ. Τι είναι τα εκατομμύρια και λέτε «περίπου». Δεν υπάρχει αίσθημα αιδούς; Ρωτάει κανείς τι ψιλά έχεις στην τσέπη σου και απαντάς περίπου 2 ευρώ που είναι περίπου αντισταθμιστικά αλλά τελικά είναι προσαρμογή στα αντισταθμιστικά;».

Δανέλλης: Συμφωνούμε την αναγκαιότητα της αναβάθμισης των F-16

Ο κ. Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι ανέφερε ότι «συμφωνούμε με την αναγκαιότητα της υλοποίησης αυτής της αναβάθμισης. Όμως η τόσο ανορθόδοξη διαδικασία που ακολουθήθηκε δημιουργεί υπόβαθρο για δημιουργία κάθε είδους ερωτημάτων και υπονοιών γιατί δεν ζούμε σε καιρούς σταθερότητας αλλά πονηρούς».

Για ανορθόδοξες μεθόδους μίλησε και ο κ. Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων.

Βενιζέλος: Προβληματική η τροπολογία

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης μιλώντας για «προβληματική τροπολογία» και για κυβέρνηση που «παραβιάζει εκ του πλαγίου την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις».

«Σήμερα μας απασχολεί - στο πλαίσιο των διεθνοπολιτικών επιλογών της χώρας και της στρατηγικής που έπρεπε να έχουμε - τι κάνουμε σε σχέση με τα εξοπλιστικά και το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των F16. Κάποιες κυβερνήσεις στο παρελθόν φρόντισαν να αποκτήσει η χώρα αξιόμαχο στόλο F-16. Θυμόμαστε πολύ καλά τη στάση άλλων πολίτικων δυνάμεων που ήταν και κατά της προμήθειας αυτών των αεροσκαφών και των προγραμμάτων αναβάθμισης» ανέφερε για να προσθέσει «αυτός ο εντός εισαγωγικών γενιτσαρισμός, η όψιμη προσχώρηση στην εθνική στρατηγική οδηγεί την θνήσκουσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να γίνει ο καλύτερος υπερασπιστής των αμερικανικών και νατοικών συμφερόντων. Όμως αυτό πλήττει τη σοβαρότητα της εξωτερικής πολιτικής γιατί όταν ο άλλος βλέπει ότι προσπαθείς να τα δώσεις όλα να πείσεις ότι θα τα κάνεις όλα πριν τη διαπραγμάτευση δεν σε παίρνει σοβαρά».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί «εκ του πλαγίου εισαγωγή αντισταθμιστικών ωφελημάτων και εκ των υστέρων αφού έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση και έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής».

Παράλληλα υποστήριξε πως επιχειρείται η εκ ου πλαγίου παραβίαση όλης της νομοθεσίας περί συμβάσεων στο χώρο ων εξοπλισμών τονίζοντας σε άλλο σημείο πως τα 230 εκατ. ευρω δεν είναι «φιλανθρωπία» των ΗΠΑ καθώς «η Ελλάδα πληρώνει μέσω της κύριας σύμβασης αναβάθμισης. Όμως με αυτό τον τρόπο έρχεται να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες συμβάσεις χωρίς αυτό διοικητικά και δικαστικά να ελέγχεται από τις αρχές του δημοσίου».Βενιζέλος: Προβληματική η τροπολογία
Μπαλής (ΣΥΡΙΖΑ): Πρέπει να απαντηθούν οι απορίες...

Για ερωτηματικά και απορίες που αναδύονται από την τροπολογία που εισάγει τις περίφημε συμβάσεις αντισταθμιστικών στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F16 μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλής επισημαίνοντας πως «ελπίζω να απαντηθούν» από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος υποστήριξε ότι η Βουλή δεν αιφνιδιάζεται από την ρύθμιση καθώς εξ αρχής το ΥΠΕΘΑ είχε αναφέρει ότι θα υπάρξει συμπληρωματική σύμβαση για τα αντισταθμιστικά υπενθυμίζοντας πως «από τον Φεβρουάριο του 2016 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δ Βίτσας είχε πει ότι θα έρθει συμπληρωματική σύμβαση για την προστιθέμενη αξία που θα φέρει η αρχική για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «μπορώ να κατανοήσω τα ερωτηματικά και τους προβληματισμούς που κατέθεσε η αντιπολίτευση και ελπίζω να απαντηθούν… Απορίες εκ των πραγμάτων υπάρχουν και ελπίζω να απαντηθούν»

Αδωνις Γεωργιάδης: Οι εταιρείες που θα αναλάβουν την υλοποίηση των προγραμμάτων είναι γνωστοί του Καμμένου

Οι τόνοι οξύνθηκαν όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης που κατήγγειλε ότι οι εγχώριες εταιρείες που συνεργάζονται με την Lockheed Martin και θα αναλάβουν την υλοποίηση μέρους του προγράμματος των 230 εκατ ευρώ «είναι γνωστοί» και παρέπεμψε σε φωτογραφίες που τους εμφανίζουν με τον κ. Πάνο Καμμένο.

«Αυτό που συμβαίνει είναι εξωφρενικό. Μας είπατε ότι δεν συζητήσατε την τροπολογία στην επιτροπή Εξοπλιστικών γιατί λείπατε από την Ελλάδα. Επειδή ήσασταν στο πάρτι του εμίρη του Ντουμπάι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μάθει ότι θα φέρετε τροπολογία για τα αντισταθμιστικά» ανέφερε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει: «Προσβάλλετε την νοημοσύνη μας λέγοντας ότι η επιλογή των εταιρειών θα γίνει από την Lockheed Martin (LM). Ξέρουμε με ποιον συνεργάζεται η LM στην Ελλάδα. Δεν το ξέρετε τον λεγόμενο «Χριστιανό»; Οι εταιρείες που συνεργάζεται η LM ξέρουμε ποιες είναι και ποιοι τις εκπροσωπούν και με ποιους φωτογραφίζονται. Μαζί σας.

Άδωνις Γεωργιάδης

Πάνος Καμμένος: να πείτε τα ονόματα. Αφήστε τα αυτά. Πείτε τα ονόματα

Αδωνις Γεωργιάδης: φέρτε την τροπολογία στην επιτροπή εξοπλισμών όπως προβλέπει ο νόμος που είναι κλειστή η συνεδρίαση και όχι στην ολομέλεια για να μην θίγουμε ανθρώπους.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε το θρίλερ ότι θα φύγετε από την κυβέρνηση γιατί δεν αφήσατε μέχρι το Μάρτιο ο επόμενος ΥΠΕΘΑ να φέρει την συγκεκριμένη τροπολογία; Γιατί έπρεπε να την φέρετε εσείς; Εγώ δεν πιστεύω ότι θα φύγετε.. Οφείλουν όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση. Ξέρουμε ποιοι στην επιτροπή εξέφρασαν ενστάσεις. Αυτοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφραζαν ενστάσεις θα κάτσουν τώρα να ψηφίσουν την τροπολογία που έρχεται παράνομα και επι της ουσίας και επι της διαδικασία;».

Τόνισε τέλος πως πρέπει να αποσυρθεί η ρύθμιση και να επανέλθει στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής για να συζητηθεί με κανόνες διαφάνειας.

Κικίλιας: Φέρνετε τροπολογία αντισταθμιστικών με σύμβαση Τσοχατζόπουλου

Σφοδρή επίθεση στον Υπουργό Άμυνας εξαπέλυσε και ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, αποκαλύπτοντας ότι η τροπολογία δεν βασίζεται σε σύμβαση του 2005 αλλά του 2000, δηλαδή της εποχής του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Ο κ. Καμμένος είπε στην εισήγησή του ότι αυτή είναι  μία τροπολογία που έχει να κάνει με αντισταθμιστικά - αυτά που ξόρκιζε μαζί με τον κ. Τσίπρα - από την εποχή του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου το 2005» σημείωσε ο κ. Κικίλιας  και υπογράμμισε «Ο κ. Καμμένος που έχτισε την πολιτική του καριέρα κατακεραυνώνοντας πρώην πολιτικούς, αμαρτίες του ΥΠΕΘΑ, εξοπλιστικών προγραμμάτων, αντισταθμιστικών ωφελημάτων, φέρνει σήμερα στη Βουλή τροπολογία που λέει ότι ισχύει από το 2000, δηλαδή του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου»

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας «η κύρια σύμβαση λοιπόν που στηρίζει την τροπολογία του δεν είναι του κ. Σπηλιωτόπουλου του 2005, είναι του 2000 και με αυτή προσπαθείτε 19 χρόνια μετά, όχι με ένα νέο LOA, με μια νέα συμφωνία, να περάσει αντισταθμιστικά στην ΕΑΒ που την έχουν διαλύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια!»

ΣΧΟΛΙΑ (63)

tralala

Το καλαμπούρι με την ελληνική βιομηχανία είναι ανέκδοτο το οποίο παίζει 10ετίες τώρα βασιζόμενο στην ασχετοσύνη όλων πλην «επαϊόντων». Το μοίρασμα είτε γίνει από την ΕΑΒ (μέσω υπογείων συννενοήσεων με LM) είτε από άλλες εταιρείες «αυτοκόλλητες» με LM, γίνεται με ακατάσχετη μεροληπτικότητα έτσι ώστε στην ουσία να δίνεται ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ. Δηλαδή οι απαιτήσεις φτιάχνονται ανάλογα με ποιόν θέλουμε να ευννοήσουμε. Παλιά δοκιμασμένη νομιμοφανής διαδικασία! Ίδιες παπαριές γραφόντουσαν και στις εισηγήσεις για να πεισθεί το εδώ σύστημα να μπει στο consortium του βλήματος ESSM, με αρχιεργολάβο την αντίπαλο της LM στις ΗΠΑ, RAYTHEON. Στην ουσία εξυπηρετούνταν η ΙΝΤΡΑΚΟΜ η οποία είχε ήδη εξασφαλίσει πιστοποιήσεις τέτοιες, από την RAYTHEON, ώστε να μην αφήσει κανέναν άλλο να μπορεί να εμπλακεί για κατασκευή σε τίποτα άλλο πλην από «καρφίτσες και τσατσάρες» τεχνολογίας Νεάτερνταλ!!! Αυτά έγιναν με ίδιο σετ ΚΑΜΜΕΝΟΥ-ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ προ 2ετίας. Είναι σεσημασμένοι!!!

κοριτσια ο στολος

............συριζαιοι ;; Οταν τα ψηφιζατε........κανατε τις ΚΟΤΤΕΣ. Τωρα;; ειστε τοοοοοσσσοοοο ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ..!!!!. Μαζι με τον συνεργατη σας ΚΑΜΜΕΝΟ τα υπογραφατε............τα ειπα ξειπα ρεεεε αμερικανοδουλοι συριζαιοι δεν φτουρανε πλεον.........αντε σαν τις πουτ.... κοριτσια ο στολος !!!!

Μυρίζομαι δημόσιες επενδύσεις πάλι ........

......

Mparouf efekt

Μα είναι δυνατόν να κατηγορείται η κυβέρνηση, η οποία άλλωστε έχει και το ηθικό πλεονέκτημα;

Μανιατης

Δεν κατανοούν πολλοί κάποιες λεπτομέρειες εδώ μεσα ...κάνεις δεν θέλει να μην αναβαθμίσουμε την πολεμική μας αεροπορία .,.απλα πρέπει να γίνει αυτο και όχι να φάνε μερικοί αυτά που προορίζονται για την αναβάθμιση .,,με διαφάνεια όχι σε 1 ώρα μερικές εξηγήσεις και σε μπακαλόχαρτα οι λογαριασμοί !!! Σοβαρευτείτε !!!

Άγγελος

Ο επονομαζόμενος Χριστιανός, ο οποίος σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα εισπράξει τη μερίδα του λέοντος των ωφελημάτων, δεν είναι άγνωστο πρόσωπο στο Πεντάγωνο. Η κοινή γνώμη ωστόσο πληροφορήθηκε την ύπαρξή του όταν το όνομά του συνδέθηκε με την υπερπολυτελή απόδραση του ζεύγους Καμμένου στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 2017, η οποία περιελάμβανε εκτός από τη διαμονή στο πανάκριβο ξενοδοχείο «Mandarin Oriental» και επίσκεψη στο «Park Tower Casino». Τότε είχε προκληθεί σάλος γιατί εμφανιζόταν ο υπουργός Αμυνας παρέα με εκπρόσωπο μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες όπλων στον κόσμο.

Α ρε γίδια τι ψηφίσατε;

Ε αφού δεν πήρα για το όνομα, ε θα πάρω από τα αντισταθμιστικά...

itio

ορκιζεσε οτι ΔΕΝ πηρε?

Μπουρλοτο

Εχει κανεις την παραμικρη αμφιβολια ότι ο Τσιπρας δεν θα πουλησει τον Καμμενο, όπως πουλησε ολους τους υπολοιπους συντρόφους του? (Αλαβανο, Κουβελη, Κωνσταντοπουλου, κλπ). Αλλα φανταζομαι ο Πανουλης εχει ραμματα για τη γουνα του alexis και δεν θα αφησει να τον τυλιξουν σε μια κολλα χαρτι... Βαρα κουγκι Πάνο. Ξεμπροστιασε τους κανονικα.

Ελληνας πολιτης

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν αγοραζουμε τα φ-35 και θελουν σωνει και καλα να αναβαθμισουν τα φ-16. Ενα αεροπλανο φ-35 κοστιζει κομπλε με ολο τον εξοπλισμο του 100 εκατομμυρια. Δηλαδη δωδεκα αεροπλανα ετοιμοπολεμα θα μας κοστισουν 1.2 δις. Ας δωσουν και τα 230 εκατ. για αναβαθμιση των φ-16. Συνολικα το μπατζετ θα φτασει το 1.5 δις. Τοσα χρηματα δινονται για ασημαντες αιτιες η' κομματικες "αναγκες" και δεν μπορουν να δωσουν 1.5 δις για την αμυνα της χωρας? Ας τραβηξουν λεφτα απο το πλεονασμα η' απο το μαξιλαρακι, να πανε τα λεφτα για καλο σκοπο.

Δημήτρης S 400

Τα ίδια λέω και εγώ φίλε πιο κάτω , Είπα μπορούσαμε να πάρουμε ή F 35 δύο σμήνη πλήρως εξοπλισμένα , ή τα σουηδικά GRIPPEN που είναι επίσης καλό αεροσκάφος . Ένα F 35 χωρίς τον οπλισμό του κάνει 88 εκ , άρα φτάνει περίπου τα 100 πλήρη . Ακόμα μπορούσαμε να στραφούμε αν δεν ήταν πλήρως υποτελής στα χατηράκια των αμερικανών στους S 400 , και άσε την Τουρκία να πάρει F 35 Τώρα και τους S 400 παίρνει η Τουρκία , και αεροπλανοφόρο με F 35 καθελκύει το 2019 , άρα χάος στην ισορροπία δυνάμεων . Κατά τα άλλο ας μείνουμε με τα υπερπλεονάσματα της MERKEL

Μπροστα ποιος θα παει για τος μιζες του καθε ακη ;

Γαιδαρος με σελα , οι εξοπλισμοι στον πατοκορφα πουλημενο Ελληνα ! Αν δεν καταλαβες η χωρα κατακτηθηκε εκ των εσω και χωρις ντουφεκια με το colpo grosso του χρεους και του μαζι τα φαγαμε! 4000.000 εκατομμυρια χρεοφειλετες και υποθηκευμενη χωρα και ατομικη περιουσια για 100 χρονια σου το βεβαιωνουν .Ας πανε να πολεμησουν αυτοι που πληρονονται απο τους φορους των κοροιδων .( που δεν θα πανε γιατι ειναι οι πρωτοι καιροσκοποι κα αριστεροι ) . Οποτε μονο μισθοφοροι απο Σομαλια κα κατω και εδω να πεφτει ο μισθος καθε μηνα ενδιαφερει αντε και μερικους μεγαλους μιζαδορους .Οι ηλιθιοι τελειωσαν επικινδυνα κα μειναν οι μισθοφοροι .

ONNEΔITHΣ

Kαμμέvε γύρνα στην ΝΔ μας! Από εδώ ξεκίvnσες, εδώ μεγάλωσες, εδώ αvήκεις! Eiσαι σαρξ εκ σαρκός μας, γουστάρεις και τον Kαραμάv-αλή τον τεμπελxανά! Γύρνα στο σπίτι σου Πάνο! Και μην πεταχτεί σαν την βoύρτσα κανένας πονηρίδης ότι αυτά δεν γίvovται... θα τους θυμίσω ότι δεxτήκαμε Σαμαρά που έριξε την κυβέρvησή μας, δεχτήκαμε μπoυμπoύκο και τσεκoυράτo!

Καμμενος

...ασε φιλε καλα ειμαι στο Συριζα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4932330

Τουλάχιστον 15 χώρες, έπρεπε να εμφανίσουν στέρεο μέτωπο μέσα στο Συμβούλιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ είπε ο πρώην υπουργός μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

3
7dfc754bcc0ce3d544bab7f919801d8c

Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν με τα γεωτρύπανα της Τουρκίας αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού - Αδειάζει ξανά τον Ακιντζί ο Τούρκος ΥΠΕΞ - Συγκρίνει την εισβολή στη Συρία με τον Αττίλα στην Κύπρο! -Ξεκαθαρίζει ότι μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει η Άγκυρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό 

7
pm0

H ρύθμιση αφορά σε όλες τις άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006   - Στόχος η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων - Ανακοίνωσε ότι εντός του 2020 θα τεθεί υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος - Έστειλε μήνυμα στους τραπεζίτες ενόψει της αυριανής του συνάντησης: «Είναι άδικες οι χρεώσεις» - H ομιλία του πρωθυπουργού στο δείπνο του Economist

68
komision_main

Λόγω της επιθετικότητας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο - Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίνει ή απορρίπτει κάθε χρηματοδοτική δράση της Ένωσης, υιοθέτησε μία επιθετική διατύπωση εναντίον της Άγκυρας

5