Γαβρόγλου για συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Το πολύ θετικό είναι η ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας

Γαβρόγλου για συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Το πολύ θετικό είναι η ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας

Υποστήριξε ότι «πολύ άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των συζητήσεων, με τον αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία της Κρήτης, με τον οικουμενικό πατριάρχη, με διάφορους μητροπολίτες αν θέλου

gavrogl-foto1
Θετικό χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ότι υπάρχει «ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας, ότι συνεχίζουν τη συζήτηση» για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιεράρχες έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με αυτή.

Αναφερόμενος, δε, στις διαφωνίες για τη μισθοδοσία των ιερέων είπε ότι «πρέπει να διευκρινιστεί ... εσάς δεν σας κάνει εντύπωση ότι μέχρι τώρα πολλοί ιεράρχες θεωρούσαν το Δημόσιο ως τον βασικό κίνδυνο έναντι της Εκκλησίας ... τώρα, στα καλά καθούμενα, λένε "δεν πρέπει να φύγουμε από το Δημόσιο" ... δεν υπάρχει -τουλάχιστον- μία αντίφαση;».

Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η συμφωνία είναι «ζωντανή» και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις, ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο Κόκκινο είπε ότι «πολύ άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των συζητήσεων, με τον αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία της Κρήτης, με τον οικουμενικό πατριάρχη, με διάφορους μητροπολίτες αν θέλουν. Θα διευκρινίσουμε, θα ακούσουμε και θα επανέλθουμε» αλλά και ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία «τότε είναι προφανές ότι κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη της επόμενης ημέρας. Αυτός ο κάποιος είναι η κυβέρνηση, δεν το αμφισβητεί κανείς, έτσι είναι το πολίτευμα».

Μετά τις αντιδράσεις εμφανίστηκε επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντηση με εκπροσώπους των ιερέων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν αρχίζεις έναν διάλογο, αυτός ποτέ δεν γίνεται από μηδενική βάση, αλλά πάντα με ένα πλαίσιο. Προσπαθείς λοιπόν με προσεγγίσεις και διαδοχικά βήματα να συγκεκριμενοποιήσεις το περιεχόμενο αυτού του πλαισίου. Αυτό ακολουθούμε ... είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όσους έχουν να καταθέσουν σοβαρές προτάσεις».

Επεσήμανε επίσης ότι «η Εκκλησία δεν είναι τόσο αφελής, ακόμη και αν υπήρχε απίστευτα δόλιο σχέδιο της κυβέρνησης» να την χρησιμοποιήσει για προεκλογικές σκοπιμότητες. Αυτοί που «λένε αυτά, πρέπει να έχουν και έναν σεβασμό σε έναν θεσμό. Ο δικός μας σεβασμός είναι δεδομένος, ανεξάρτητα από τις δικές μας πεποιθήσεις. Είναι θεσμός με ιστορικότητα, συγκεκριμένο κοινωνικό έρισμα ... Αν λέει κανείς όπως η ΝΔ ότι η Εκκλησία έχει εμπλακεί στα προεκλογικά τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο όριο του κακού αστείου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης