Η νίκη του κλήρου: Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για το εκκλησιαστικό

tsipras_arthro

Παίρνει πίσω τα περί 10000 προσλήψεων και άμεσης κατάθεσης νομοσχεδίου για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου - Το «μπαλάκι» στον αρχιεπίσκοπο

Από τους λεονταρισμούς περί άμεσης κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και τα φληναφήματα περί πρόσληψης 10000 δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση έντρομη από τις αντιδράσεις εντός και εκτός εκκλησίας, πέρασε χθες στο δόγμα «μετανοείτε». Μόνο συγχώρεση δεν ζήτησαν οι κυβερνώντες για τα όσα έχουν πει μέχρι τώρα σχετικά με την περιβόητη συμφωνία, που έχει προκαλέσει τον ξεσηκωμό των ιερέων και δεκάδων μητροπολιτών, αλλά και την έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.Η συμφωνία φαίνεται να πεθαίνει και οι δύο πλευρές, που την φιλοτέχνησαν εν κρυπτώ, τη μαζεύουν άλλοτε άγαρμπα και γελοία, όπως οι υπουργοί και άλλοτε με δήθεν παλικαρισμούς, όπως έκανε χθες βράδυ ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και μοιάζει σαν περιπατητής στην έρημο της απόγνωσης. «Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όταν ρωτήθηκε χθες βράδυ για τις αντιδράσεις που έχει προκάλεσε η συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα. Όλοι ωστόσο γνωρίζουν ότι δεν ελέγχει ούτε τους συσχετισμούς στην ιεραρχία για να περάσει τη συμφωνία, ούτε την αποδοχή του κλήρου στους χειρισμούς του. Η κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί από τους περισσότερους μητροπολίτες για τη μη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων δεν μπορεί να παραβιαστεί – τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση και πάντως όχι πριν τις εκλογές, όπως δείχνουν πλέον καθαρά τα πράγματα.

Η αρχιεπισκοπή Αθηνών καλεί με τις επόμενες ημέρες του κληρικούς για να τους ενημερώσει για τη συμφωνία, αλλά μοιάζει αδύνατο να έχει τη συναίνεσή τους στην πρόταση να φύγουν από τη μισθοδοσία του δημοσίου.

Το θέμα είναι τώρα πώς θα χειριστεί την αλλαγή πλεύσης ο κ. Ιερώνυμος, διότι η κυβέρνηση με την τεχνική της αναδίπλωσης ή άλλως κυβίστησης, που έχει αναπτύξει, είναι έτοιμη από χθες έτοιμη να πάει στην… Παναγιά της Τήνου και να ανέβει στην εκκλησία γονυπετής. Η μία εξήγηση είναι ότι ήλθε στους υπουργούς… επιφοίτηση και κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να επιμείνουν στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου. Η άλλη είναι ότι κατάλαβαν ότι το θέμα εξελίσσεται σε ένα μπούμερανγκ και σε ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κάζο και αναδιπλώθηκαν – κοινώς έκαναν για μία ακόμη φορά κωλοτούμπα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε σαν να έχει πάρει το βότανο της αμνησίας. Αρνήθηκε ότι είχε εξαγγείλει 10000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα έπαιρναν τη θέση των ιερέων, οι οποίοι θα έφευγαν από τη μισθοδοσία του δημοσίου. Μίλησε για αποσπασματικές δηλώσεις, που δεν έγιναν ποτέ μάλιστα! Υποσχέθηκε δε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου.

Ο δε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, είπε ότι έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας και ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες. Όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κατατεθεί κάποιο σχετικό νομοσχέδιο μέχρι τον Ιανουάριο, όπως διαβεβαίωνε (ή απειλούσε;) η κυβέρνηση μέχρι προχθές.

ΣΧΟΛΙΑ (58)

Όλα τα είχαμε

Γιατί να πληρώνει ο άθεος τον παπά? Ας τους πληρώνουν οι πιστοί και όχι το κράτος... Αυτό το συλλογισμό τον έχουμε ακούσει αρκετές φορές και το τσιπράκι το έκανε πράξη... ως καλό παιδί πιστό στο ακροατήριο του...

Δημήτρης

Για τον ίδιο λόγο που εγώ ο υγιής πληρώνω τον άρρωστο στο νοσοκομείο... Πως σου φαίνεται;

ΠΡΟΣ ΑΓΥΡΙΓΟ ΛΑΜΟΓΙΟ Νο2...

Συγκεκριμένα: Το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ που εν λευκώ θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία της Ελλάδος ποιος ακριβώς θα το διαχειρίζεται; Ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος; ‘Η οι Μητροπόλεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου; Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Το κράτος ή η εκκλησία; Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών; Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα δείχνει το πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι χθεσινές ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση, ωστόσο, οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με εντελώς ακατέργαστες, όπως αποδεικνύονται, επιλογές. Για το θέμα αυτό, όπως και για άλλα προβληματικά σημεία στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζήτησε σήμερα εκτάκτως συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία προγραμματίστηκε για τις προσεχείς ημέρες».

ΠΡΟΣ ΑΓΥΡΙΓΟ ΛΑΜΟΓΙΟ Νο 1....

7/11/2018. Η χθεσινή ανακοίνωση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έχει δύο σκέλη: Το πρώτο που αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αναδεικνύει τη γνωστή και παροιμιώδη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2013, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας. Μάλιστα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η εκκλησία μέσω της περιουσίας της. Τι έκανε αντί αυτών χθες ο κ. Τσίπρας; Όχι μόνον επεξέτεινε πρόχειρα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε, αλλά μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ. Μόνο που πριν περάσουν καν 24 ώρες, όλα δείχνουν ότι το δεύτερο αυτό σκέλος της συμφωνίας γεννά περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία υποτίθεται ότι απαντά. Πόσο μάλλον όταν η διευθέτηση που ανακοίνωσε εκτάκτως η κυβέρνηση εξαιρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Μητροπόλεις του στην χώρα μας. Εξαιρεί δηλαδή χιλιάδες κληρικούς στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Στα ερωτήματα αυτά καλείται πλέον να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα: ....

Paul

10.000.000 Έλληνες, χονδρικά πληρώνουν φόρο οι μίσοι πες 5.000.000. Από 40 ευρώ το χρόνο να δώσει ο καθένας έχουμε 200.000.000 που είναι το τρομερό πόσο που μας πρήζετε όλοι σας. Δηλαδή ο κάθε Έλληνας δίνει περίπου 3.4 ευρώ το μήνα για την εκκλησία. Δηλαδή θα αλλάξει η ζωή σας αν γλιτώνετε 4 και 5 ευρώ το μήνα ε;

Λούλης

Να μαζευτείτε καμιά κατοσταριά σαν εσένα, να σας δώσω αριθμό λογαριασμού να μου βάζετε κάθε μήνα από 5 ευρώ ο καθένας σας; Σιγά, δεν θα πάθετε τίποτα με 5 ευρώ λιγότερα.

Milfara....

Χαχαχαχαχαχα! Τι πλάκα που έχεις βρε Λούλη!

Mg1

Άφησε τους ΣΥΡΙΖΟτρολίστικους λαϊκισμούς!!! Ο ρακένδυτος πολίτης δεν πληρώνει τίποτα στο κράτος παρόλο που τον ζορίζετε να το κάνει, αρα δεν πληρώνει κανένα ιερωμένο ! Τουναντίον παίρνει και κανένα γεύμα από την εκκλησία ! Τον πολίτη αυτόν όπως και όλους τους δημόσιους και τα έμμισθα συριζοτρόλ τα πληρώνουμε η μεσαία τάξη που της έχετε επιβάλει κανόνες γενοκτονίας ! Το πρόβλημά μας δεν ειναι οι κληρικοί αλλά εσείς κατιμάδες...

Αγύριγο κεφάλι

Εγώ αυτές τις ημέρες βλέπω την ΔΕΞΙΑ τις 6.11.2018 και τις 7.11.2018 να "ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ" την συμφωνία Ιερωνύμου-Τσίπρα και να λέει μάλιστα κατά λέξιν την φράση "επιτέλους" που έγινε η Συμφωνία αυτή (ανοίξτε τα sites εκείνων των ως άνω ημερών και θα τα ΔΕΙΤΕ αυτά που λέγω) και να λέει ακόμη ότι ήταν έργο τούτο και προεργασία ΔΙΚΟ ΤΗΣ και ειδικότερον του Σαμαρά και μετά τις 2 πρώτες ημέρες επειδή υπερίσχυσαν και επρυτάνευσαν ... δεύτερες σκέψεις, ότι δηλ. δεν είναι ορθόν να ..."λέμε" ΕΥΓΕ στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει μάλιστα εκλογών, και έτσι ...ΑΛΛΑΞΑΝ!_____Είπαν δηλ. ότι δεν είναι ορθόν να λέμε εν όψει εκλογών την ΑΛΗΘΕΙΑ στο Λαό, ότι δηλ. ο Τσίπρας ενήργησε ΟΡΘΩΣ και ότι καλύτερα είναι τώρα να του "λέμε" ΨΕΜΑΤΑ!.._________Ότι δηλ. (τώρα να "λέμε") ΔΕΝ είναι καλή η Συμφωνία γιά την "Εκκλησία" (Τον Κλήρο). Ώστε να ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ έτσι και ΨΗΦΟΥΣ μέσω του Κλήρου!..__________Αν αυτή η ΠΡΟΣΦΑΤΗ κίνηση της ΠΑΝΤΑ Αδιόρθωτης ΔΕΞΙΑΣ δεν είναι Λαϊκισμός και κοροϊδία του λαού, διερωτώμαι τότε το τι είναι Λαϊκισμός!____________Ο Ορισμός του ΛΑΊΚΙΣΜΟΥ είναι η δημόσια κ*λοτούμπα που έκανε κατά τα ως άνω η ΔΕΞΙΑ!.._____Και δεν είναι η μόνη της κ*λοτούμπα και δη προσφάτως.______Άπειρες υπάρχουν!.. Και είναι και Αντιπολίτευση!.._____Φανταστείτε να ήταν και ...Κυβέρνηση!..(Που ΔΕΝ θα γίνει ΠΟΤέ!..).

φιλανθρωπικό ίδρυμα ο... "Γέρων Σαμαρείτης"

Πήγαινε εκεί βρε παπούλη να ηρεμήσεις. Τα έχεις εντελώς χαμένα τα λιγοστά μυαλά που είχες κάποτε. Σαλτάρισες εντελώς. χαχαχαχα

Αγύριγο κεφάλι

"Σοβαρό" και με ... πολλά αντι-"επιχειρήματα" "σχόλιο", τύπου-ΦΑΣΙΣΤΑ!..

@ αγράμματο κεφάλι

0.60 και πολλά σου είναι αριστερόστροφε φασίστα. Ευτυχώς εμείς φύγαμε νωρίς που λέει και ο Χρόνης.

Κεντρώος ορθολογιστής φιλελεύθερος

Ο διαχωρισμός θρησκείας πολιτείας πρέπει να γίνει εκτός αν θαυμάζουμε θεοκρατικά καθεστώτα όπως το ΙΡΑΝ η την Τουρκία του Ερντογάν.Αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας επίσης πρέπει να γίνει.Είναι πολυτέλεια για μια χρεωκοπημένη χώρα να μην την αξιοποιεί.Όταν τα έσοδα της αξιοποίησης φθάσουν στα 200 εκατομμύρια που απαιτούνται για την μισθοδοσία ,τότε τους κληρικούς να τους πληρώνει η Εκκλησία .

Αγύριγο κεφάλι

Η Τουρκία ΔΕΝ είναι "θεοκρατικό" κράτος. Το αντίθετο μάλιστα. (Είχε διώξει τον Χαλίφη). Μην το ξαναπείς αυτό. Το ΙΡΑΝ Ναι!

tom mix

Η νίκη των κηφήνων.Στο τέλος ο διαχωρισμος θα γίνει με το έτσι θέλω.έχουν περιουσία,δεν βοηθούν κανέναν,δεν βοήθησαν στην κρίση.να αρχίσουν να βγάζουν τα κρυμμένα λεφτουδακια τους.

εκπαιδευτικός

Το mix μάλλον βρίσκεται στον εγκεφαλό σου,αν δεν ήταν η Εκκλησία θα ήσουν γιουσουφάκι σήμερα!Και όσο για το άν η Εκκλησία βοηθάει σήμερα έχεις μαύρα μεσάνυχτα!Η κρίση η μεγάλη έχει περάσει πιο ανώδυνα επειδή ο παπάς της γειτονιάς έχει ξεχάσει το χρώμα του σπιτιού του!

Καλόμαθε η γριά στα σύκα!!!

Η εκκλησία είναι κράτος εν κράτει. Όπως το άγιον όρος αλλά με μιά διαφορά. Οι ιερείς απαιτούν να τους ταίζει ο ρακένδυτος πολίτης. Οι πλούσιοι ναί αλλά και αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν ΔΕΗ και Ενφια και αυτοί;

Λούλης

Ένας που δεν έχει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και ΔΕΗ, άρα δεν έχει και εισόδημα. Άρα, ένας που δεν έχει εισόδημα, πως στο καλό πληρώνει την εκκλησία; Θα μας το εξηγήσεις να το καταλάβουμε;

Κως

Μα καλα το [...] δεν θα μπορεσουμε να ξεφυγουμε απο την κωλο-εκκλησια ποτε ? Μα ειναι δυνατον το 2019 οι μισοι Ελληνες να υποστηριζουν την εκκλησια και τον κληρο ? Δεν μπορω πραγματικα να το καταλαβω . Αλεξη μην υποκυψεις ...

JOY

Πήγαινε σήμερα σε ένα από τα δεκάδες συσσίτια που έχει η εκκλησία, να δεις ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε τίποτα, γιατί δεν έχουν λεφτά, και να τους δεις πως λάμπει το πρόσωπο τους, όταν η ιερείς και η κυρίες τους δίνουν φαγητό και ότι φαγώσιμο έχουν, με χαμόγελο και αγάπη και μετά πάνε σε ένα καθρέφτη και αυτό που βλέπεις φτυστό....

Α ρε πατρίδα

Να πας στην παναγιά της ψέριμος(έτσι την έλεγε η γιαγιά μου)να τα πεις αυτά....και στον Πανορμίτη στη Σύμη....κρίμα αλλά θα έπρεπε να αναγνωρίζεις τον αγώνα που έκανε η εκκλησία ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΊΣΑΙ ΛΑΤΙΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΑΝ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΝΤΕ ΒΕΚΚΙ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ και φυσικά μάχη έδωσε και ο Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eukleidis-tsakalotos-eurogroup

Κόντρα  στην καλυψη που παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας,  ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η στάση του Παύλου Πολάκη δεν έχει σχέση με την... Αριστερά - Δείτε τι έγραψε ο Τσακαλώτος στο Facebook

8
4776857__1_

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε «το λιγότερο απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός καλύπτει τον αναπληρωτή υπουργό για την επίθεση στον Κυμπουρόπουλο «ενώ κορυφαία στελέχη του βγαίνουν και καταδικάζουν τον κ. Πολάκη»