Η νίκη του κλήρου: Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για το εκκλησιαστικό

Η νίκη του κλήρου: Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για το εκκλησιαστικό

Παίρνει πίσω τα περί 10000 προσλήψεων και άμεσης κατάθεσης νομοσχεδίου για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου - Το «μπαλάκι» στον αρχιεπίσκοπο

tsipras_arthro
Από τους λεονταρισμούς περί άμεσης κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και τα φληναφήματα περί πρόσληψης 10000 δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση έντρομη από τις αντιδράσεις εντός και εκτός εκκλησίας, πέρασε χθες στο δόγμα «μετανοείτε». Μόνο συγχώρεση δεν ζήτησαν οι κυβερνώντες για τα όσα έχουν πει μέχρι τώρα σχετικά με την περιβόητη συμφωνία, που έχει προκαλέσει τον ξεσηκωμό των ιερέων και δεκάδων μητροπολιτών, αλλά και την έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.







Η συμφωνία φαίνεται να πεθαίνει και οι δύο πλευρές, που την φιλοτέχνησαν εν κρυπτώ, τη μαζεύουν άλλοτε άγαρμπα και γελοία, όπως οι υπουργοί και άλλοτε με δήθεν παλικαρισμούς, όπως έκανε χθες βράδυ ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και μοιάζει σαν περιπατητής στην έρημο της απόγνωσης. «Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όταν ρωτήθηκε χθες βράδυ για τις αντιδράσεις που έχει προκάλεσε η συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα. Όλοι ωστόσο γνωρίζουν ότι δεν ελέγχει ούτε τους συσχετισμούς στην ιεραρχία για να περάσει τη συμφωνία, ούτε την αποδοχή του κλήρου στους χειρισμούς του. Η κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί από τους περισσότερους μητροπολίτες για τη μη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων δεν μπορεί να παραβιαστεί – τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση και πάντως όχι πριν τις εκλογές, όπως δείχνουν πλέον καθαρά τα πράγματα.

Η αρχιεπισκοπή Αθηνών καλεί με τις επόμενες ημέρες του κληρικούς για να τους ενημερώσει για τη συμφωνία, αλλά μοιάζει αδύνατο να έχει τη συναίνεσή τους στην πρόταση να φύγουν από τη μισθοδοσία του δημοσίου.

Το θέμα είναι τώρα πώς θα χειριστεί την αλλαγή πλεύσης ο κ. Ιερώνυμος, διότι η κυβέρνηση με την τεχνική της αναδίπλωσης ή άλλως κυβίστησης, που έχει αναπτύξει, είναι έτοιμη από χθες έτοιμη να πάει στην… Παναγιά της Τήνου και να ανέβει στην εκκλησία γονυπετής. Η μία εξήγηση είναι ότι ήλθε στους υπουργούς… επιφοίτηση και κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να επιμείνουν στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου. Η άλλη είναι ότι κατάλαβαν ότι το θέμα εξελίσσεται σε ένα μπούμερανγκ και σε ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κάζο και αναδιπλώθηκαν – κοινώς έκαναν για μία ακόμη φορά κωλοτούμπα.

Κλείσιμο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε σαν να έχει πάρει το βότανο της αμνησίας. Αρνήθηκε ότι είχε εξαγγείλει 10000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα έπαιρναν τη θέση των ιερέων, οι οποίοι θα έφευγαν από τη μισθοδοσία του δημοσίου. Μίλησε για αποσπασματικές δηλώσεις, που δεν έγιναν ποτέ μάλιστα! Υποσχέθηκε δε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου.

Ο δε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, είπε ότι έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας και ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες. Όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κατατεθεί κάποιο σχετικό νομοσχέδιο μέχρι τον Ιανουάριο, όπως διαβεβαίωνε (ή απειλούσε;) η κυβέρνηση μέχρι προχθές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης