Παιγνίδι με το όνομα «Μακεδονία–Σκόπια» από το παρελθόν κάνει η κυβέρνηση για τις συνομιλίες Τσίπρα–Ζάεφ

Παιγνίδι με το όνομα «Μακεδονία–Σκόπια» από το παρελθόν κάνει η κυβέρνηση για τις συνομιλίες Τσίπρα–Ζάεφ

Μήνυμα ότι θα αποκαλύψει όλες τις προχωρημένες συζητήσεις που έχουν κάνει προηγούμενες κυβερνήσεις για το ονοματολογικό στέλνει το Μαξίμου, για να προετοιμάσει υποχωρήσεις στο ονοματολογικό - Τα ανταλλάγματα για την αλλαγή του ονόματος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων

Παιγνίδι με το όνομα «Μακεδονία–Σκόπια» από το παρελθόν κάνει η κυβέρνηση για τις συνομιλίες Τσίπρα–Ζάεφ
Σε συγκεκριμένα ονόματα των Σκοπίων
φαίνεται να μπήκε η
συζήτηση που είχε την Τετάρτη στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, πέραν των όσων δήλωσαν οι δύο πρωθυπουργοί αμέσως μετά την τρίωρη συνάντηση. Ωστόσο αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται πτυχές των συνομιλιών, πιθανόν και στο πλαίσιο μίας πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης.

Κλείσιμο
Όπως διαρρέουν κυβερνητικές πηγές ο κ. Ζάεφ φέρεται να αντέδρασε στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί εσχάτως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της μεσολάβησης από τον ΟΗΕ, επικαλούμενος ότι παλαιότερη ελληνική κυβέρνηση είχε φτάσει να αποδεχθεί την ονομασία “Μακεδονία – Σκόπια”. Οι ίδιες πληγές ερμηνεύουν αυτή την έμμεση αναφορά, ως κίνηση του κ. Ζάεφ να αντιπροτείνει το συγκεκριμένο όνομα στην ελληνική κυβέρνηση. Μία πρόταση την οποία ο κ. Τσίπρας δεν έκανε αποδεκτή, εμφανιζόμενος να υιοθετεί περισσότερο άλλες ιδέες, που έχουν κατατεθεί από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Νίμιτς και πάντως με την προϋπόθεση ότι θα λυθούν τα αλυτρωτικά ζητήματα που εγείρουν οι γείτονες, όπως δήλωσε με έμφαση αμέσως μετά τη συνάντηση.




Έχει ωστόσο ενδιαφέρον το γεγονός της διαρροής και για τον επιπλέον λόγο: η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Ζάεφ φέρεται να αφορά τη στάση που είχε επιλέξει ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη. Υπό αυτή την έννοια, αποκαλύπτει ή κοινώς “δίνει” τον κ. Παπανδρέου και συνολικά το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά, ως μία πολιτική δύναμη που ήταν έτοιμη για έναν τέτοιο συμβιβασμό στο όνομα. Και άρα, κατά τη λογική του Μαξίμου, η κεντροαριστεράς δεν μπορεί παρά να στηρίξει τη διαπραγμάτευση που κάνει τώρα η κυβέρνηση και τυχόν λύση με σύνθεση ονομασία που μπορεί να προκύψει.

Κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν παράλληλα σε όλους τους τόνους τα τελευταία 24ωρα ότι θα βγάλουν στο φως όλες τις κρίσιμες συνομιλίες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν από διάφορες κυβερνήσεις – μηδέ του Κώστα Καραμανλή εξαιρουμένης – προκειμένου να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι η τωρινή κυβέρνηση που κάνει τις υποχωρήσεις στο όνομα, αλλά ότι έχουν προηγηθεί κινήσεις συμβιβασμού από άλλους και μάλιστα από δυνάμεις, που τώρα κάνουν κριτική.

Πάντως στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι από τη συζήτηση Τσίπρα – Ζάεφ και θεωρούν ως σημαντικό πρώτο βήμα για την άρση των αλυτρωτικών θεμάτων, που βάζουν οι γείτονες, την αλλαγή του ονόματος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και σε κεντρικές λεωφόρους.

Σε ανταπόδοση η ελληνική πλευρά θα φέρει πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν για κύρωση από την ελληνική Βουλή τη δεύτερη φάση της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης η χώρα μας θα προωθήσει και την υποψηφιότητα των γειτόνων για την Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης