Τσίπρας: Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά η ονομασία - Ζάεφ: Αλλάζουμε το όνομα στο αεροδρόμιο

Τσίπρας: Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά η ονομασία - Ζάεφ: Αλλάζουμε το όνομα στο αεροδρόμιο

«Δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε ο πρωθυπουργός - Λύση-«πακέτο» με σύνθετη ονομασία και ισχύ έναντι όλων, για να προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ - Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας»

«Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα»: αυτό το μήνυμα έστειλε στα Σκόπια
ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε σε μία «σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων». «Δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Με τον Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα».

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Καθώς φαίνεται, οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις, καθώς, όπως γινόταν γνωστό σχεδόν παράλληλα με τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, έρχεται σε Αθήνα και Σκόπια στις 30-31 Ιανουαρίου.

Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Και συνέχισε: «Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγύησεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».
 
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Κατέστησε σαφές, δε, ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ. Επισήμανε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα, σε αυτή την κατεύθυνση.

«Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ τον ενημέρωσα ότι διαδικασίες που είχε αναστείλει η κυβέρνησή μας μπορούμε να τις προωθήσουμε, όπως την ένταξη της χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου. Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το όνομα» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα στο αεροδρόμιο και τους δρόμους

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας».

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών» τόνισε ακόμη.

Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ακόμη ο κ. Ζάεφ, σημειώνοντας πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. «Ήρθε η στιγμή να βρούμε μία λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει 25 χρόνια -είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» σχολίασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, τόνισε ότι η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

«Δείχνουμε την καλή μας πίστη, δείχνουμε δεν έχουμε αλυτρωτικές σκέψεις για τον γείτονά μας» προσέθεσε, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ζάεφ.

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ είχαν μετονομαστεί σε «Μέγας Αλέξανδρος» από κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ, ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».
ΣΧΟΛΙΑ (246)

Λογική

Λόγω του ότι οι κυβερνώντες δεν σκαμπάζουν γρυ από πολιτική, διπλωματία και στερούνται πατριωτισμού, ας τους το θέσουμε αλλιώς, απλοϊκά, το ερώτημα, μπας και ξυπνήσουν: Έχουμε κάνει, ως χώρα, δικαστήρια επί δικαστηρίων διεθνώς, για να κατοχυρώσουμε την ονομασία της" φέτας". Δηλαδή, η ονομασία της "φέτας" είναι τόσο πολύ πιο σημαντική για προστασία, από την ονομασία της μίας και Ελληνικής Μακεδονίας; Θα έπρεπε να είναι εμπορικό προϊόν για να προστατευτεί; Αυτό, που το αυτονόητο, έχει πάψει να είναι αυτονόητο σ'αυτή τη χώρα, με τρελλαίνει! Αλλά, τί περιμένεις, όταν έχουμε για Πρωθυπουργό, ίσως τον μοναδικό Πρωθυπουργό επί της γης, που πιστεύει, ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα!

Φούφουτος

Αν θέλουν ας ονομάζονται και Κρητικοί, αρκεί να μη διεκδικούν την Κρήτη. Οπότε το μόνο που θα πρέπει να μπει σε μια συμφωνία είναι ένας όρος casus belli, σε περίπτωση πρόκλησης της δικής μας κυριαρχίας και σε κουβέντες για αλυτρωτισμό και καταπίεση της μακεδονικής μειονότητας από τους έλληνες κατακτητές.

Chris13

Δεν καταλαβαίνω την έκπληξη κάποιων εδώ μέσα. Θυμάμαι τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% που πήγε στο συλλαλητήριο των Σκοπιανών στα Σκόπια!! και έλεγε ξεκάθαρα ναι να λέγεστε Μακεδονία. Είχε ξεκάθαρη θέση εδώ και χρόνια και τελικά θα το κάνει πράξη.

εγώ ο αλέξης l' etat c' est moi

σύντροφοι μην ανησυχείτε. Σας δίνω τον ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΟΥ ΤΙΜΗΣ ότι δεν θα πουλήσω την Μακεδονία μας. Και όπως ξέρετε ο λόγος του Αλέξη του Τσίπρα είναι συμβόλαιο. Είναι δίκαιο (για τους σκοπιανούς) θα γίνει πράξη

Τους χωραφοδρομους τους

και το αεροδρόμιο Κ Α Ι γενικά όλα τα ονόματα τα έδωσαν από μόνοι τους αυτοί. Δηλαδή τί μας κάνουν χάρη που τα αλλάζουν?Ρε οί άνθρωποι θέλουν ντου και προσάρτηση γιατί μας παίζουν πολύ ύφος. Έλληνες αδέρφια μην αφήσουμε να ξεπουλήσουν μια σπίθα γης, τα έχουν πάρει όλα πια, Ή ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΕΊΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΉ Τελεία και παύλα. Τι δεν καταλαβαίνουν από τον κόσμο που φωνάζει

μακεδονας

4 φεβρουαριου ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ! ΝΑ ΠΛΥΜΜΗΡΙΣΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ!! ΟΣΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΞΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΘΑ ΡΕΕΙ ΑΠΟ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΝΟΤΟ!!

ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΜΌΝΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΉΣΕΙ .ΌΛΟΙ ΕΚΕΊ . ΤΟ ΖΉΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΌ ,ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΌ. ΕΊΝΑΙ ΕΘΝΙΚΌ....Η ΕΛΊΤ ΤΩΝ ΤΗς ΝΕΑΣ ΤΥΡΑΝΙΑΣ ΝΟΜΊΖΕΙ ΌΤΙ ΔΙΑΦΕΝΤΕΎΕΙ ΣΚΛΑΒΟΥΣ .ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗ ΓΗ ΕΝΩΜΈΝΟΙ .ΚΑΙ ΨΙΤ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΣΟ ΠΑΘΟΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΡΑΙΚΙΑ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΠΩΣ ΚΟΜΠΑΖΕΤΕ..........................ΠΟΝΤΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑ.. ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ... ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στάθης

Μετά που θα πάρουν την ονομασία θα επαναφέρουν πίσω τα ονόματα που άλλαξαν. Εδώ θα είμαστε.

Panos

Αξιόπιστες πληροφορίες φέρουν τον Ζάεφ σε ένδειξη καλής θέλησης να αλλάζει το όνομα του σκύλου του από GREAT ALEXANDER σε ALEXIS....

Αίσχος...

Πέστε μου τον αριθμό της σελίδας στο προεκλογικό πρόγραμμα του Σύριζα όπου αναφέρουν ρητώς ότι θα ξεπουλήσουν το όνομα, την Ιστορία και τους νεκρούς της Μακεδονίας για έναν αεροδιάδρομο και ένα κατσικόδρομο. Αυτά δεν παραγράφονται. Είναι εγκλήματα κατά του Έθνους. Θα στηθούν Ειδικά Δικαστήρια. Θα γίνουμε άνω κάτω και τα Βαλκάνια περιοχή αποσταθεροποίησης επειδή ο αγράμματος και ανιστόρητος καταληψίας πουλάει και την μάνα του...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

cache_728x3000_Analog_medium_657032_76511_1522019

«Θα κατακτήσουμε το κάστρο από μέσα, μην το ξεχνάτε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε προεκλογική του ομιλία στη Πρόυσα αναφερόμενος στη διπλωματία, την οικονομία και τις επικείμενες δημοτικές εκλογές 

4689970

«Μέσα σε πέντε ημέρες έχουν προσυπογράψει τη δήλωση στήριξης για την ενίσχυση της φωνής του Ποταμιού ως μιας φωνής ξεχωριστής που δεν υπακούει στο κομματικό κόστος» είπε ο επικεφαλής του κόμματος

12