Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» - «Καθρέφτης» σας ο ανεκδιήγητος Ζουράρις

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» - «Καθρέφτης» σας ο ανεκδιήγητος Ζουράρις

Επίθεση στους κυβερνητικούς βουλευτές: «Λέτε ότι διαφωνείτε με όσα σας ζητούν και, παρ' όλα αυτά, τα ψηφίζετε όλοι σας, για να μην χάσετε την καρέκλα - Δεν διαπραγματεύεστε τίποτα» - «Δεν υπάρχει "καθαρή έξοδος" από τα μνημόνια» - «Έχετε υποθηκεύσει τη χώρα»

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» - «Καθρέφτης» σας ο ανεκδιήγητος Ζουράρις
Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στο 4ο έτος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Έχουν περάσει τρία οδυνηρά χαμένα χρόνια, που θα έχουν οδυνηρές συνέπειες. Τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε, στην καλύτερη περίπτωση, εκεί που θα ήμασταν το 2015, αν δεν είχαν έρθει Τσίπρας και Καμμένος».

Και συνέχισε: «Παίζοντας με τις λέξεις, ο κ. Τσίπρας μίλησε για καθαρή έξοδο. Κάθε μέρα όμως έρχεται και κάποιος -χθες ήταν ο κ. Βίζερ- να μας εξηγήσει ότι καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Το ομολόγησε και ο κ. Σκουρλέτης, που είπε ότι δεν ξεμπερδεύουμε τον Αύγουστο, καθώς η επιτήρηση θα συνεχιστεί. Η αλήθεια είναι ότι έχετε υποθηκεύσει την χώρα για μια 5ετία με υψηλά πλεονάσματα και περικοπές».

Κλείσιμο
«Αν είστε στην εξουσία το καλοκαίρι του 2018 -αντιλαμβάνομαι ότι είναι αυτοσκοπός σας- είναι προφανές ότι θα αναλάβετε και νέες υποχρεώσεις, βαριές, με άλλοθι μια ελάφρυνση του χρέους, που ήταν κεκτημένο από το 2012 αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί εσείς βάλατε την χώρα σε μια νέα περιπέτεια και κάνατε κομμάτια την αξιοπιστία της» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές και τον πρωθυπουργό. Και σημείωσε: «Προκαλείτε καθημερινά μεγάλη βλάβη στην οικονομία και νομοθετείτε διατάξεις που και εσείς λέτε ότι διαφωνείτε».

«Κάνατε την Ελλάδα γνωστή για την κωλοτούμπα»

«Η Ελλάδα ήταν γνωστή για την λέξη φιλότιμο. Εσείς το αλλάξατε και αυτό και η διεθνής λέξη είναι η κωλοτούμπα. Κάνατε το ψέμα επάγγελμα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να προσθέσει,με αναφορές στην επικαιρότητα: «Έπρεπε ο ανεκδιήγητος Ζουράρις -δεν έχω αντιληφθεί αν έχει παραιτηθεί ακόμα- να χυδαιολογήσει κατά ποδοσφαιρικών ομάδων για να παραιτηθεί. Όταν έλεγε ότι δεν πειράζει να χαθούν μερικά νησιά, δεν υπήρχε πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Ζουράρις, αλλά αυτός που τον διόρισε και τον ανέχθηκε. Ο Ζουράρις είναι ο καθρέφτης της κυβέρνησης, που είναι επικίνδυνη, ασόβαρη και τυχοδιωκτική. Αν είχατε σοβαρότητα, θα ακολουθούσατε τον έντιμο δρόμο της παραίτησης».

Και προσέθεσε: «Εσείς προτιμάτε να κάνετε κάτι ακόμα πιο εξευτελιστικό. Λέτε ότι διαφωνείτε με όσα σας ζητούν και, παρ' όλα αυτά, τα ψηφίζετε όλοι σας, για να μην χάσετε την καρέκλα. Δεν διαπραγματεύεστε τίποτα. "Η ζωή μας έγινε ευκολότερη με τον κ. Τσίπρα" είπε ο κ. Ντάισεμπλουμ. Αλήθεια, σας ικανοποιεί αυτή η αναφορά; Αισθάνεστε ίχνος ντροπής να ακούτε ότι είστε η ευκολότερη κυβέρνηση που συνάντησαν οι δανειστές; Όσο περισσότερο μένετε, τόσα περισσότερα θα σας ζητούν».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε, λέγοντας: «Έχετε βάλει την οικονομία σε συνθήκες ασφυξίας. Η Ελλάδα έμεινε και το 2017 σε ρυθμό ανάπτυξης αναιμικό. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να μιλά για εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Καταθέτω το διάγραμμα που δείχνει την απόδοση της πραγματικής οικονομίας σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και σε σύγκριση με την πορεία των άλλων χωρών της ΕΕ. Η μόνη χώρα που είχε ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο είναι η Ελλάδα. Υπερφορολογείτε και φτωχοποιείτε. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστούν. Για πρώτη φορά, τα χρέη των Ελλήνων ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ, οι κατασχέσεις διπλασιάστηκαν και δρομολογήθηκαν οι πλειστηριασμοί. Αυτά τα καταφέρατε εσείς που ανεβήκατε στην εξουσία μιλώντας για σεισάχθεια. Μας λέτε ακόμα και σήμερα πως προστατεύετε την πρώτη κατοικία, την στιγμή που έχετε παραδεχθεί ότι το σημερινό σύστημα παρέχει μικρότερη προστασία από εκείνο που θεσπίστηκε επί ΝΔ. Δρομολογείτε πλειστηριασμούς και για χρέη στο Δημόσιο. Είναι πλειστηριασμοί Τσίπρα - Τσακαλώτου».

«Το Νοέμβριο του 2017 επεβλήθησαν αναγκαστικά μέτρα σε 21.000 οφειλέτες. Συνεχίζετε ακάθεκτοι την καταστροφική σας πολιτική. Αντί να μειώσετε τους φόρους, επιβάλλατε επιπλέον δύο δισ. ευρώ μέτρα για το 2018, που τα περισσότερα είναι νέοι φόροι. Αποφασίζετε μειώσεις στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης. Προκαλείτε τεράστιες στρεβλώσεις στην οικονομία, ενθαρρύνοντας τις αδήλωτες καταθέσεις. Δεν έχουν άλλες επιλογές, δυστυχώς, οι πολίτες και πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να εργαστούν με μισθούς πείνας» κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση.

«Ο κ. Τσίπρας είπε και πάλι μεγάλα ψέματα»

«Είναι λυπηρό που και σήμερα ο κ. Τσίπρας είπε και πάλι μεγάλα ψέματα. Επί των ημερών του είπε ότι αντιστράφηκε η πορεία της μερικής απασχόλησης. Ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, το 2014 οι προσλήψεις ήταν μοιρασμένες. Το 2017 το 55% των νέων προσλήψεων είναι μερικής απασχόλησης και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. Αντιστρέψατε την τάση, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση» υπογράμμισε.

«Τα ίδια ψέματα είπε ο κ. Τσίπρας και για τις ομαδικές απολύσεις. Όμως, στο 4ο μνημόνιο απελευθερώσατε τις ομαδικές απολύσεις. Τα γνωρίζουν αυτά οι εργαζόμενοι και εσείς παριστάνετε ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Με τα ψέματα μπορεί να εξαπατήσετε τους βουλευτές σας -είναι πρόθυμοι να εξαπατηθούν- αλλά τους Έλληνες και Ελληνίδες ξεχάστε τους. Όλοι οι ποιοτικοί δείκτες δείχνουν μια χώρα παγιδευμένη, που διώχνει το καλύτερο έμψυχο δυναμικό της. Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν είπε ότι, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, υπήρξε υστέρηση μεταρρυθμιστική μόνο στην Ελλάδα την περίοδο 2015-16. Έχετε το δικαίωμα στην γνώμη σας, αλλά δεν έχετε το δικαίωμα στα δεδομένα σας. Αυτά είναι δεδομένα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Η πολιτική σας διώχνει, δεν φέρνει επενδύσεις. Τα επιδόματα από μόνα τους δεν φτάνουν. Οι πολίτες θέλουν να ξαναπάρουν στα χέρια τους την ζωή τους. Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα από τις αυταπάτες και τα ψέματά σας» είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και τόνισε ακόμη: «Το 2018 ξεκινά, εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους. Την ολοκλήρωση του προγράμματος ακολουθεί το 4ο μνημόνιο, που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη. Ο κ. Τσίπρας έκανε μια ιστορική αναδρομή. Ας θυμηθούμε τι έλεγε στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Ότι πήρε εντολή υλοποίησης συμφωνίας ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής 14 δισ. ευρώ έως το τέλος 2018. Τι έγινε όμως μεταξύ πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης και ήρθε το 4ο μνημόνιο με νέα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ μέτρα για το 2019 και 2020; Αυτή είναι η τραγική ειρωνεία. Εμφανιστήκατε ως αντιμνημονιακοί και έχετε ταλέντο να παράγετε διαρκώς νέα μνημόνια».

«Το νέο μνημόνιο φέρνει περικοπές στις συντάξεις και περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου χωρίς εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δανειστούμε από αγορές με λογικά επιτόκια. Για να γίνει αυτό, απαιτείται τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των αγορών και, άρα, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και εσείς δεν είστε σε θέση να το εξασφαλίσετε. Σήμερα εξακολουθείτε να κρατάτε την χώρα πίσω, παρότι διαθέτετε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Συνέκρινε ο κ. Τσίπρας το σήμερα με το 2012-2014. Για κάντε μια σύγκριση. Εσείς ως έξαλλη αντιπολίτευση απειλούσατε τους επενδυτές. Αυτό κάνουμε εμείς; Εμείς και σήμερα καλούμε τους επενδυτές να επενδύσουν στην πατρίδα μας και να δουν πίσω από την θολούρα και τις ασυναρτησίες της κυβέρνησης, τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Εμείς δεν χτίζουμε το πολιτικό μας μέλλον στα συντρίμμια της οικονομίας» υπογράμμισε επίσης. 

Για τα οικογενειακά επιδόματα: «Ήταν άδικο και το κάνατε εσείς πράξη»

Αναφερόμενος στα οικογενειακά επιδόματα, είπε: «Η ΝΔ πρώτη αύξησε τα οικογενειακά επιδόματα κατά 250 εκατ. ευρώ και πρώτοι δώσαμε επιδόματα από το πρώτο παιδί και παρείχαμε ειδική στήριξη οικογενειών με τρία και άνω τέκνα. Εσείς ορθά δίνετε επιδόματα σε οικογένειες για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Ταυτόχρονα, περικόπτετε τα επιδόματα για τρίτο και τέταρτο παιδί. Είναι λιγότεροι, όπως είπε η κυρία Φωτίου, και ανήκουν στην τάξη που έχετε στοχοποιήσει, γιατί δεν είναι μέρος της εκλογική σας πελατείας. Αφαιρείτε 47 εκατ. ευρώ από 67.000 πολυτέκνους. Τρίτεκνη οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 23.000 ευρώ λάμβανε 1.980 ευρώ και με το νόμο σας 1.344 ευρώ. Χάνει το 1/3 του επιδόματος. Οικογένεια με τέσσερα παιδιά και 26.000 ευρώ εισόδημα, λάμβανε 2.640 ευρώ και σήμερα θα λάβει 2.016 ευρώ -χάνει το 1/4 του επιδόματός της. "Ήταν Δίκαιο και Έγινε Πράξη" όπως λέτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εγώ σας λέω ότι ήταν άδικο και το κάνατε εσείς πράξη».

«Το δημογραφικό και οι πολύτεκνοι δεν χωρούν στην πολιτική σας; Ο κ. Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με πολυτέκνους, τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές του 2015, έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την βούληση να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες των πολύτεκνων οικογενειών. Ο ίδιος είχε καταθέσει και ερώτηση, καταγγέλλοντας την τότε κυβέρνηση για εμπαιγμό των πολύτεκνων. Προτείνουμε να αλλάξετε τα κριτήρια τώρα, για να μην χάσει κανείς πολύτεκνος το επίδομά του. Αν δεν το κάνετε εσείς, δεσμευόμαστε ότι θα το κάνουμε εμείς ως επόμενη κυβέρνηση» τόνισε ακόμη.

Και συμπλήρωσε: «Με μεγάλη φόρτιση ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις για τις απεργίες, υποστηρίζοντας ότι διασφαλίζει τα εργατικά δικαιώματα. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: θέλουμε για τις απεργίες να αποφασίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Για τις μεγάλες εταιρείες να συμμετέχουν και να αποφασίζει το 50+1, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να μετέχουν στη λήψη της απόφασης. Δεν αντιλαμβανόμαστε το σύγχρονο κόσμο μέσα από ιδεολογικές παρωπίδες και δεν κοροϊδεύουμε. Ο εργαζόμενος έχει μόνο να κερδίσει αν η επιχείρηση πηγαίνει καλά και να χάσει αν η επιχείρηση κλείσει».

«Το απίστευτο είναι ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει μια διάταξη που ευνοεί την επιχειρηματικότητα, αλλά προς λάθος κατεύθυνση. Είναι η διάταξη για τα καζίνο. Αφήσατε αρρύθμιστο τον διαδικτυακό τζόγο για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα. Έρχεστε να δώσετε νέες άδειες καζίνο χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Κρυμμένη μέσα στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει μια διάταξη ντροπής. Τι λέει; Επιτρέπει στα καζίνο να δίνουν πίστωση. Δάνειο μέχρι 50.000 ευρώ στους παίκτες για να μπορούν να παίξουν. Τα γνωρίζετε όλα αυτά; Στη σημερινή Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να πάρει δάνειο και εσείς το μόνο που κάνετε, είναι να δίνετε δάνεια στους παίκτες των καζίνο. Ντροπή σας. Από το κόκκινο της αριστεράς σας έμεινε μόνο το κόκκινο της ρουλέτας. Το οποίο γνωρίζει καλά ο κ. Καμμένος. Αλήθεια; Που είναι ο κ. Καμμένος; Θα εμφανιστεί;» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην απουσία του αρχηγού των ΑΝΕΛ από τη Βουλή. 

Και συνέχισε: «Με το ίδιο άρθρο μειώνετε το φόρο στα καζίνο, την ώρα που αυξάνετε τους άλλους για τους Έλληνες πολίτες. Επί κυβέρνησής σας, δύο φόροι μειώθηκαν: στα καζίνο και στα τηλεοπτικά κανάλια. Μπράβο σας. Να τα ακούσουν οι Έλληνες πολίτες, για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Μήπως επειδή η ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητη, άρα και μη ελεγχόμενη, φτιάχνετε το νέο ΣΔΟΕ, που υπάγεται απευθείας στον υπουργό; Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα επενδύσει, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα ώρα μπορεί να βρεθεί ελεγχόμενος λόγω κομματικών-πολιτικών σκοπιμοτήτων;».

»Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι τον Αύγουστο τελειώνει η επιτροπεία. Λέει ότι η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς νέα μέτρα, προκαλώντας την οργή της κοινωνίας. Την οργή ένστολων που περικόπτεται ο μισθός τους, των νησιωτών που βλέπουν το ΦΠΑ να αυξάνεται, των ορεινών περιοχών που χάνουν το επίδομα θέρμανσης και των συμπολιτών μας, που βλέπουν τα σπίτια τους να χάνονται σε πλειστηριασμούς. Πιστεύετε ότι σας πιστεύουν οι πολίτες, όταν μιλάτε για έξοδο από τα μνημόνια; Οι πολίτες γνωρίζουν ότι εσείς ψηφίσατε 4ο μνημόνιο και έρχονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ξέρουν ότι όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο το καλύτερο. Είστε μια κυβέρνηση οπερέτα. Άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος. Γι' αυτό και δεν σας εμπιστεύεται ο λαός για τον χειρισμό του σοβαρού ζητήματος του Σκοπιανού. Άλλωστε, ο κόσμος θυμάται τα αποτελέσματα της περήφανης διαπραγμάτευσής σας».

«Μυστική διπλωματία» για τα Σκόπια - Η χώρα έχει εθνική γραμμή  

«Επιλέξατε στο όνομα των Σκοπίων το δρόμο της μυστικής διπλωματίας. Η ΝΔ ήταν είναι και θα παραμείνει υπεύθυνη παράταξη. Για τα Σκόπια η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση, είναι να προασπίσει το Βουκουρέστι. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμιά αποσπασματική λύση, που δεν λύνει το θέμα στην ολότητά του. Αναφέρομαι κυρίως στις απαράδεκτες αλυτρωτικές δηλώσεις των γειτόνων. Δικαιολογώ τον λαό που δεν σας εμπιστεύεται. Ούτε εγώ σας εμπιστεύομαι να διαχειριστείτε το ευαίσθητο θέμα. Το μόνο που κάνετε, είναι να το αξιοποιήσετε για εσωτερικά θέματα» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Αποφασίσατε με διαρροές να καθυβρίσετε την Εκκλησία της Ελλάδας, επειδή εξέφρασε την γνώμη της και μετά σπεύσατε την επόμενη ημέρα, σε άψογη εκκλησιαστική γλώσσα, να στείλετε επιστολή μετάνοιας. Δεν μπορείτε να κρύψετε ποιοι είστε. Οι μισοί, συμπεριλαμβανομένων Τσακαλώτου και Γαβρόγλου, δεν είχαν στο παρελθόν πρόβλημα να αναφερθείτε στα Σκόπια με τον όρο "Δημοκρατία της Μακεδονίας", σε επιστολή που υπογράψατε το 2008. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση που έχει αποδυναμώσει την χώρα και αποδεικνύεται αδύναμη να διαπραγματευτεί. Ο Τσίπρας οφείλει να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον λαό για όλα τα θέματα. Τι συζητάτε, τι διαπραγματεύεστε εν κρυπτώ; Αποτελεί βασική προϋπόθεση η διατύπωση ενιαίας κυβερνητικής θέσης για το ζήτημα αυτό. Παρακολουθούμε τον κ. Καμμένο το πρωί να δηλώνει την εμπιστοσύνη του στον κ. Κοτζιά, το μεσημέρι να ζητά δημοψήφισμα και το βράδυ να αδειάζει τον εαυτό του. Είστε μια κυβέρνηση σκορποχώρι. Όλοι μαζί θα φύγετε, αλλά μέχρι τότε δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε ζημιά στα εθνικά μας ζητήματα».

«Η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει καθεστώς, στήνοντας το δικό της σύστημα στα ΜΜΕ, για να παραμείνουν Τσίπρας - Καμμένος στην εξουσία. Δεν θα το επιτρέψουμε. Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες και να δείξουμε τον δρόμο προς το μέλλον. Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα και αυτό το αισθάνονται όλοι οι πολίτες» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης