Έιντε: Η διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να αναστηθεί μόνο αν θέλουν οι δυο πλευρές

Έιντε: Η διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να αναστηθεί μόνο αν θέλουν οι δυο πλευρές

Είπε πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία

Έιντε: Η διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να αναστηθεί μόνο αν θέλουν οι δυο πλευρές
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, δήλωσε πως η ανάσταση της διαδικασίας για το Κυπριακό που έληξε στο Κραν Μοντανά δεν μπορεί να γίνει από τα Ηνωμένα `Εθνη αλλά μέσω μιας συμφωνίας των δυο πλευρών, και εάν αυτές συμφωνούν, τότε ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι εκεί.

Ο κ. `Ειντε είπε στις δηλώσεις του πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, "αν ποτέ υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά", όπως ανέφερε. 

Κλείσιμο
Ερωτηθείς αν ο ΟΗΕ πιστεύει πως η διαδικασία που έληξε στο Κραν Μοντανά είναι νεκρή ή μπορεί να επεκταθεί, ο κ. ‘Ειντε είπε πως η διαδικασία που οδήγησε στο Κραν Μοντανά έληξε στο Κραν Μοντανά, δηλαδή η Διεθνής Διάσκεψη, όπως είπε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αναστηθεί.

Ο κ. ‘Ειντε είπε πως αυτή ήταν η τελευταία του συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη υπό αυτή τη μορφή. Είχαμε μια καλή, φιλική συζήτηση για την κοινή μας εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία, ανέφερε.

Είπε πως έχει ανάμεικτα αισθήματα για το γεγονός ότι φεύγει από την Κύπρο.  «Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά σε αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, με τη βοήθειά μας και με όλη τη διεθνή υποστήριξη και την υποστήριξη από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από οποιουσδήποτε δυο ηγέτες πριν από αυτούς»

Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα, ανέφερε, προσθέτοντας πως θα ήταν καλύτερα να έφευγε μετά που θα βοηθούσε τους ηγέτες να πετύχουν μια διευθέτηση που να μπορεί να εφαρμοστεί.

 ‘Εκανε λόγο για μεγάλα και περίπλοκα ζητήματα, σημειώνοντας πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, "αν ποτέ θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά".
 
Να καταγραφεί η πραγματικότητα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί ότι Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και ο ΟΗΕ θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα και το τί έγινε στο Κραν Μοντανά στην έκθεση που θα γίνει, δήλωσε ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς, αν στην περίπτωση που δεν γίνει αυτό θα δοθούν τα πρακτικά του δείπνου στο Κραν Μοντανά στη δημοσιότητα για να αποδείξει ο κ. Αναστασιάδης τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως "αυτό το θέμα έχει τελειώσει, έχει λυθεί με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές για το μέλλον και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον κ. `Ειντε, ενόψει και της έκθεσης που θα ετοιμάσει ο Νορβηγός διπλωμάτης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος  θεωρεί ότι Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ και ο ΟΗΕ θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα και το τί έγινε στο Κραν Μοντανά στην έκθεση που θα γίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως έγιναν συζητήσεις για το τί θα ακολουθήσει στο μέλλον ή τί μπορεί να ακολουθήσει στο μέλλον.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης