Κασουλίδης: Ο Ακιντζί μετατράπηκε σε υποχείριο της Άγκυρας

Κασουλίδης: Ο Ακιντζί μετατράπηκε σε υποχείριο της Άγκυρας

«Άλλαξε η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος εξελέγη από το 60% των Τουρκοκυπρίων, με εντολή να απογαλακτιστεί η κοινότητά του από τον κλοιό της Τουρκίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολίασε τις προσωπικές επιθέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά του προέδρου Αναστασιάδη,
λέγοντας ότι «άλλαξε η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος εξελέγη από το 60% των Τουρκοκυπρίων, με εντολή να απογαλακτιστεί η κοινότητά του από τον κλοιό της Τουρκίας
».

Σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Megaone ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι ο κ. Ακιντζί,
ενώ αντιπαρατέθηκε δημοσίως με τον Ερντογάν, δηλώνοντας ότι είναι καιρός η θυγατέρα να ενηλικιωθεί, εντούτοις, σιγά σιγά, μετατράπηκε πλήρως σε υποχείριο της 'Αγκυρας.

Για την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να καλέσει τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση στα χωριά τους, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε πως «πάνω από δέκα χρόνια είναι ανεμπόδιστη (από την κυβέρνηση) η επιστροφή Μαρωνιτών στα χωριά τους».

Ωστόσο, πρόσθεσε, πως σε δύο από τα τέσσερα χωριά ο τουρκικός στρατός κατέστρεψε, κατεδάφισε όλα τα σπίτια αυτών των ανθρώπων και η επιστροφή τους θα είναι σε καμένη γη».
Θα χρειαστούν μεγάλη οικονομική ενίσχυση για να αναστηλωθούν οι κατοικίες και να επανέλθει το νερό και το ρεύμα, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, σε ανακοίνωση του, εκφράζει ικανοποίησή για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της εντολής της UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο) για έξι μήνες από το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) των Ηνωμένων Εθνών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι «διάχυτη η ομόφωνη θέση των μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας για συνέχιση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, καθώς και για τον κύριο ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσουν τα μέρη να επιτύχουν μια συνολική βιώσιμη λύση. Επίσης, επαναλαμβάνονται ξεκάθαρα οι παράμετροι λύσης του Κυπριακού όπως περιγράφονται στο Ψήφισμα 1251, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά σε διατακτική παράγραφο του Ψηφίσματος». Σημαντική, επισημαίνεται οτι κρίνεται, επίσης, η διατήρηση της αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του status quo στα Στροβίλια, παρά τις τουρκικές προσπάθειες για αφαίρεσή της.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η ανανέωση της θητείας της UNFICYP είναι για έξι και όχι για τέσσερις μήνες, «όπως εσφαλμένα κάποιοι προσέτρεξαν να επικρίνουν και παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για τρίμηνη μόνο ανανέωση». Οι τέσσερις μήνες, διευκρινίζεται, για τους οποίους γίνεται αναφορά στο Ψήφισμα, αφορούν στην αναθεώρηση της εσωτερικής λειτουργίας της UNFICYP, που εντάσσεται σε γενικότερη πολιτική των Ηνωμένων Εθνών να αναθεωρεί όλες ανεξαιρέτως της ειρηνευτικές αποστολές για να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά τους και να εξοικονομηθούν πόροι λόγω της πρόθεσης των ΗΠΑ να μειώσουν τη συνεισφορά τους στον ΟΗΕ περί 30%.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστήριξε ότι το ψήφισμα «περιλαμβάνει πάρα πολύ επικίνδυνες εισηγήσεις και πρόνοιες». Συγκεκριμένα, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία σε ό,τι αφορά την ετοιμασία έκθεσης και την αναθεώρηση των όρων εντολής, αλλά και του αριθμού της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

«Τέτοιες κινήσεις αυτή την περίοδο», πρόσθεσε, «όπου διαπιστώνεται μια άνευ προηγούμενου τουρκική αδιαλλαξία, προκλητικότητα και επεκτατικότητα, στέλνουν λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία ότι τέτοιες συμπεριφορές, όχι μόνο γίνονται ανεκτές αλλά επιβραβεύονται».
Στα κατεχόμενα το «υπουργείο εξωτερικών» του παράνομου καθεστώτος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Έιντε , αναφορικά με την άμεση, όπως αναφέρεται, «κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο κ. 'Αιντα «παραβίασε την αρχή της αμεροληψίας, που διέπει την αποστολή καλών υπηρεσιών και αγνόησε "ιστορικές πραγματικότητες", υπερβαίνοντας τους όρους εντολής του». Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο ειδικός σύμβουλος «δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε ουσιώδη ζητήματα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΚΥΠΡΙΟΣ

Ενώ πριν τι ήταν; 'Οταν ζητούσε τον Πύργο στις συνομιλίες (ελεύθερο έδαφος) τι ακριβώς ήταν; Το λήξατε εντελώς οι οπαδοί της τούρκικης λύσης πάντως. Προχτές ένας συναγερμικός οπαδός έγραφε σε κυπριακή εφημερίδα πως την καταστροφη δε θα τη φέρουν οι προδότες αλλά οι ... πατριώτες. Το έκανα screencapture να το θαυμάζω... Όπως θαυμαζω και τη βεβαιότητα σου ότι ο ΟΗΕ είναι εναντια στη μονομερή επιστροφή της Αμμοχώστου, αφού απαιτεί... αμοιβαία Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (δηλαδή ανταπόδωση από εμάς), αλλά τι να λέμε τώρα για επαφή με την πραγματικότητα; Εδραιώσατε την κατοχή μαζί με το ΑΚΕΛ και πάτε να παραδώσετε όλη την Κύπρο στην τουρκία, ηλίθιοι ανθέλληνες...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4595011

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε τους πέντε άξονες της κυβερνητικής πρότασης - Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αναλογικό εκλογικό σύστημα, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, αύξηση αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, διακριτούς ρόλους Κράτους – Εκκλησίας κ.α.

kotzias-krititv

Η επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς δεν χωράει τους ΑΝΕΛ, λέει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην Crete TV, ο Νίκος Κοτζιάς ενώ αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε πως «για να εκβιάζει κάποιος πρέπει και αυτός που υφίσταται τον εκβιασμό να τον δέχεται»

690_184702dd-582d-4f48-af8a-49ba737bc713

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ένας ιερέας - Οι αρχές του ψευδοκράτους την θεωρούν θρησκευτικής - αρχαιολογικής αξίας - Ο ιερέας είχε μεταβεί στην κατεχόμενη κατοικία του ζητώντας να πάρει συγκεκριμένη πέτρα

1