Η ιδιωτικοποίηση «δοκιμάζει» την κυβερνητική συνοχή: ΔΕΗ, «λαγοί» και «βαποράκια»

Η ιδιωτικοποίηση «δοκιμάζει» την κυβερνητική συνοχή: ΔΕΗ, «λαγοί» και «βαποράκια»

Σκουρλέτης: Ο διαγωνισμός για την πώληση είναι στημένος - Τσακαλώτος: Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των ιδιωτικοποιήσεων - Πιτσιόρλας: Οι ιδιωτικοποιήσεις ανοίγουν τον δρόμο για να δούμε θέματα συμμαχιών που θα αλλάξουν την πορεία της χώρας μας

Η ιδιωτικοποίηση «δοκιμάζει» την κυβερνητική συνοχή: ΔΕΗ, «λαγοί» και «βαποράκια»
Σε πεδίο ανάδειξης των πιο έντονων και ισχυρών εσωκομματικών αντιθέσεων και κατ' επέκταση ως την κρισιμότερη διελκυστίνδα που θα δοκιμάσει την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Πλέον, η παράθεση των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων για το μέλλον της εταιρείας δεν περιορίζεται στις κλειστές συνεδριάσεις του κόμματος, αλλά εκφράζεται -με κάθε ευκαιρία- στον δημόσιο διάλογο.

Παράλληλα, εμφανίζονται στο προσκήνιο και οι πρωταγωνιστές των αντιπάλων στρατοπέδων.

Κλείσιμο
Από την μια πλευρά, κύριος εκφραστής της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, που, παρά τις συστάσεις συμμόρφωσης -μέσω διαρροών- από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενισχύει τους αντιπολιτευτικούς τόνους.

Π. Σκουρλέτης: Φοβάμαι ότι θα πουλήσουμε την ΔΕΗ όσο όσο

Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ.
Σκουρλέτης επέλεξε σήμερα τον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» για να προσδώσει διαστάσεις σκανδάλου σε ενδεχόμενη πώληση της ΔΕΗ. «Φοβάμαι ότι θα πουλήσουμε τη ΔΕΗ "όσο όσο", αν επικρατήσει η θέση των δανειστών», «ο διαγωνισμός για την πώληση είναι στημένος, στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι βαποράκια συμφερόντων και θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στην δημόσια περιουσία» είναι ορισμένες από τις δηλητηριώδεις ατάκες του υπουργού.

Π. Ρήγας: Να είμαστε φειδωλοί σε αυτά που λέμε

Λίγη ώρα μετά τις αναφορές του υπουργού Εσωτερικών, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, έσπευσε να υποστηρίξει πως «γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση και θα δοθεί λύση που θα είναι προς όφελος της ΔΕΗ και της ελληνικής οικονομίας συνολικά» και να προβεί σε νέες συστάσεις, λέγοντας: «Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και φειδωλοί σε αυτά που λέμε, ειδικά πριν ολοκληρωθούν συγκεκριμένες διαδικασίες».

Οι συστάσεις σιωπητηρίου όχι μόνο δεν συνέτισαν τον κ. Σκουρλέτη, αλλά, επιπροσθέτως, απέτυχαν να εμποδίσουν την συσπείρωση γύρω από τον υπουργό Εσωτερικών, βουλευτών που διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Εκτός βέβαια αν ο υπουργός Εσωτερικών εκτελεί τον ρόλο του «λαγού», προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους ενδεχόμενοι «αντάρτες».

Σε κάθε περίπτωση, διαφωνίες με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας έχουν εκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, οι βουλευτές Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Δημαράς και η εκπρόσωπος του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Επίσης, στην «επικίνδυνη ζώνη» τοποθετούνται και οι πέντε βουλευτές των «ενεργειακών» περιφερειών Κοζάνης και Φλώρινας, Δημήτρης Δημητριάδης, Θέμις Μουμουλίδης, Γιάννης Θεοφύλακτος, Γιώργος Ντζιμάνης και Κώστας Σέλτσας.



Τσακαλώτος vs Πιτσιόρλα

Το «γαϊτανάκι» των δηλώσεων ενίσχυσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, συμμετέχοντας στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, είπε πως «οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των ιδιωτικοποιήσεων. Έχουμε κάποιους στόχους μέσα από το Μνημόνιο που θα τους κάνουμε», για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη.

Μάλιστα, η «σπόντα» του κ. Τσακαλώτου για το ΤΑΙΠΕΔ που είχε στόχο το «ξεπούλημα», ενώ το Υπερταμείο την «αξιοποίση» της δημόσιας περιουσίας, θεωρήθηκε ότι απευθυνόταν στον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος νωρίτερα υπερασπίστηκε το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων, ασκώντας παράλληλα κριτική στις ιδεολογικές αγκυλώσεις της Αριστεράς.  

«Πρέπει να συλλάβουμε το διεθνές περιβάλλον σήμερα, τη θέση μας μέσα στη δυναμική των σύγχρονων εξελίξεων. Αν συμφωνούμε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι το πρόβλημά μας πρέπει να καταλάβουμε τους κανόνες της σε διεθνές επίπεδο» είπε ο κ Πιτσιόρλας, για να προσθέσει σε άλλο σημείο για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Θεωρώ ότι το μείζον θέμα -η μεγάλη μεταρρύθμιση- είναι η αλλαγή κουλτούρας όλων ως προς την πολιτική και οικονομική διαχείριση. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στον Πειραιά άλλαξε όλο τον χάρτη, στην Ιταλία μας αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά από ότι πριν και μας λογίζουν ως κρίσιμο παράγοντα» και να ρίξει την «σπόντα» για όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «πολέμησαν» την αξιοποίηση του ΟΛΠ «χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για αυτό το βήμα... Χρειάστηκε να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να συγκρουστούμε με πολλά συμφέροντα όχι μόνο υψηλά αλλά και κοινωνικά για να κάνουμε το βήμα».

Ο ίδιος, δε, πρότεινε ότι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ μπορεί να ακολουθηθεί και στην ΔΕΗ. «Το ίδιο μπορεί να γίνει και με την ενέργεια, αλλά κι εκεί θα πρέπει να γίνουν σημαντικές συμμαχίες για να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα... Μας ανοίγουν οι ιδιωτικοποιήσεις τον δρόμο για να δούμε θέματα συμμαχιών που θα αλλάξουν την πορεία της χώρας μας, το ίδιο συμβαίνει και με τα τρένα και άλλα» ανέφερε, ενώ ειδικά για την ΔΕΗ υπογράμμισε: «Να ξεφύγουμε από τη λογική της αντιπαράθεσης των πολιτικών μας πεποιθήσεων, το ζούμε χθες και σήμερα με τη ΔΕΗ. Όταν ακούω ατάκες τύπου Φρανκενστάιν για την ΔΕΗ, αυτό σημαίνει ότι η αντιπαράθεση ακουμπά στο υπέδαφος του λαϊκισμού και του κρατισμού και τον αναδεικνύει» .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης