Θεοδωράκης: «Έχουμε καταντήσει μια μονοθεματική δημοκρατία»

Θεοδωράκης: «Έχουμε καταντήσει μια μονοθεματική δημοκρατία»

Όπως χαρακτηριστικά είπε «αντιμετωπίζουμε εθνικούς κινδύνους, προβλήματα στο εξωτερικό, ο κόσμος υποφέρει, τα παιδιά και οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη χώρα και εμείς συζητάμε κυρίως το τι πρέπει να γίνει με τα κανάλια»

Θεοδωράκης: «Έχουμε καταντήσει μια μονοθεματική δημοκρατία»
Την πρόταση του Ποταμιού
που θα φέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 400 εκατομμύρια επανέλαβε για άλλη μια φορά Σταύρος Θεοδωράκης
Κλείσιμο
μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη.

Σύμφωνα με την πρόταση το κάθε κανάλι θα πρέπει να δώσει 10 εκατομμύρια για την άδεια, συν ένα 2% επί του τζίρου κάθε χρόνο, συν τον φόρο τηλεόρασης (ο οποίος είναι ξεχωριστός από το φόρο που πληρώνει η τηλεοπτική επιχείρηση). Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού αν υπολογίσουμε ότι η ετήσια διαφημιστική δαπάνη είναι περί τα 200 εκατομμύρια αυτό σημαίνει περισσότερα από 400 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας. Παράλληλα, κάθε χρόνο το κάθε κανάλι υποχρεούται για να ανανεώσει την άδειά του να παρουσιάζουν στο ΕΣΡ φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα, ότι είναι ενήμερο σε σχέση με τα δάνεια του στις τράπεζες.
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης εδώ και δύο μήνες η πολιτική ζωή περιστρέφεται μόνο γύρω από το θέμα
των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «αντιμετωπίζουμε εθνικούς κινδύνους, προβλήματα στο εξωτερικό, ο κόσμος υποφέρει, τα παιδιά και οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη χώρα και εμείς συζητάμε κυρίως το τι πρέπει να γίνει με τα κανάλια. Έχουμε καταντήσει μια μονοθεματική δημοκρατία».

Σημείωσε δε πως Το Ποτάμι είχε επισημάνει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει την πρόταση για τα 4 κανάλια αλλά να συσταθεί εγκαίρως το ΕΣΡ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ζήτησε από τον Νίκο Παππά να φύγει από το υπουργείο του αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα να παραδεχθεί το λάθος του ενώ υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα «φαινόμενα του παρελθόντος και την ασυδοσία».
 
Ερωτώμενος για την αποχώρηση του κ. Φωτήλα από το Ποτάμι είπε εδώ έχουμε μια άλλη ντροπή της Δημοκρατίας. «Για πρώτη φορά ένας βουλευτής ενός κόμματος λίγους μήνες μετά τις εκλογές λέει φεύγω για ένα άλλο κόμμα το οποίο χαμογελάει. Οι ευθύνες της ΝΔ είναι τεράστιες γιατί του κλείνει το μάτι, του λέει φύγε, γίνε ανεξάρτητος, χειροκρότα τον αρχηγό και εγώ θα σε ξαναβγάλω βουλευτή» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνεχίζοντας τη συζήτηση με τον Παπαδάκη σε άλλο σημείο επισήμανε «τι να πούμε λοιπόν στους ψηφοφόρους της Αχαΐας που ψήφισαν Ποτάμι και τους βγαίνει ΝΔ; Αυτές οι συμπεριφορές απομάκρυναν τον κόσμο από την πολιτική».


 
Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε
 
Για την απόφαση του Σ.τ.Ε.


Σήμερα αποκαλύπτεται το μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης, ότι δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα με το νόμο Παππά. Τώρα έχουμε και την σφραγίδα του Σ.τ.Ε. ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα.
 
Για την πρόταση του Ποταμιού για τις τηλεοπτικές άδειες

Η πρόταση που έχει καταθέσει το Ποτάμι στη Βουλή δίνει πάνω από 400 εκατομμύρια. Θα σας το πω πολύ απλά. Μιλάμε για δέκα περίπου κανάλια αυτή την στιγμή. Δέκα αιτήσεις για κανάλια. Δέκα εκατομμύρια η κάθε άδεια και, κάθε χρόνο, το 2% του τζίρου να πηγαίνει στα δημόσια ταμεία, όπως το έχουν κάνει πολλές χώρες της Ευρώπης. Τι σημαίνει αυτό; Ο τζίρος ετησίως είναι περίπου 200 εκατομμύρια, αν υπολογίσουμε ότι τόση είναι η διαφημιστική δαπάνη. Επομένως έχουμε 40 εκατομμύρια τον χρόνο σε δέκα χρόνια είναι 400 εκατομμύρια. Έτσι παίρνεις τα λεφτά και έτσι εξασφαλίζεις και τη διαφάνεια του χρήματος. Μιλάμε για τα 10 εκατομμύρια που ο καθένας δίνει στην αρχή. Τα κανάλια φορολογούνται με 20% φόρο. Δεν αναφέρομαι στο φόρο της επιχείρησης, αλλά της τηλεόρασης. Αυτός είναι στο 20%. Παράλληλα, κάθε χρόνο το κάθε κανάλι για να ανανεώσει την άδειά του πηγαίνει στο ΕΣΡ και παρουσιάζει φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα, ότι είναι τακτοποιημένο σε σχέση με τα δάνεια του στις τράπεζες, για να μην έχουμε θαλασσοδάνεια όπως στο παρελθόν, και πληρώνει τους εργαζόμενους. Δηλαδή μία σειρά από κριτήρια που κάθε χρόνο το ΕΣΡ τα εγκρίνει, τα σφραγίζει και λέει πάμε στην επόμενη φάση.
 
Για το αν το Ποτάμι ζητάει την παραίτηση του κ. Παππά

Ζητάμε πρώτον ο κ. Παππάς να δεχθεί την ευθύνη του και να φύγει από το Υπουργείο μόνος του, πριν τον διώξει στον ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας και μετά ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να δεχθεί δημοσίως το λάθος. Προσέξτε διαβάζω σήμερα τις εφημερίδες, έχει και πολλές εφημερίδες και site ο κ. Τσίπρας που τον υποστηρίζουν. «Φταίει η διαπλοκή, φταίει ο 666 ο αντίχριστος, φταίει το παλιό σύστημα, φταίνε οι δικαστές», δεν τους περνάει από το μυαλό ότι έκαναν λάθος; Όλη η κοινωνία τους το λέει, τους το λένε οι δικαστές τους το λέει όλος ο κόσμος. Δεν τους περνάει από το καβαλημένο τους μυαλό ότι μπορεί να έκαναν λάθος. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Υπήρχαν φαινόμενα ασυδοσίας στο παρελθόν, υπήρχαν θαλασσοδάνεια, υπήρχαν πράγματα που πληγώνουν τη δημοκρατία μας. Το να διορθώσεις ένα λάθος είναι αυτό που πρέπει να κάνεις στην πολιτική, δεν έρχεσαι στην πολιτική να κάνεις το λάθος μεγαλύτερο λάθος, έρχεσαι να διορθώσεις και να προσθέσεις ένα λιθαράκι».
 
 
Για τη διαγραφή του κ. Φωτήλα

Δεν φυλλορροεί το Ποτάμι, φεύγουν κάποιοι γα να βρουν πιο σίγουρα λιμάνια. Είναι πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που ένας βουλευτής, μετά από ενάμισι χρόνο, εγκαταλείπει το κόμμα του, για να πάει σε ένα άλλο κόμμα το οποίο μάλιστα χαμογελά. Άλλο να φύγει κάποιος στο τέλος μια κοινοβουλευτικής περιόδου από το κόμμα και στις επόμενες εκλογές να πάει σε άλλο κόμμα και άλλο ξαφνικά η ΝΔ να κλείνει το μάτι σε κάποιους ανθρώπους και να τους λέει «φύγε, γίνε ανεξάρτητος, χειροκρότησε τον μεγάλο αρχηγό και θα είσαι υποψήφιος». Πρόκειται πολιτική εξαγορά. Οι άνθρωποι στην Αχαΐα, τι ψήφισαν; Ψήφισαν τις αρχές του Ποταμιού, ψήφισαν τον άνθρωπο που υπέδειξε το Ποτάμι και τώρα αυτός τους λέει «τελειώσατε, εγώ φεύγω πάω σ' ένα σίγουρο λιμάνι που θα έχω καλύτερη καριέρα». Αυτό είναι ντροπή της Δημοκρατίας και αυτά είναι που έχουν κάνει τον κόσμο να γυρίσει την πλάτη του στην πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης