Χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα η ΕΕ και την απειλεί με αποβολή από Σένγκεν

Χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα η ΕΕ και την απειλεί με αποβολή από Σένγκεν

Ενοχλημένοι οι Ευρωπαίοι από την άρνηση της Αθήνας για επιχείρηση της Frontex στα σύνορά της - Υπό ασφυκτική πίεση θα βρεθούν Μουζάλας και Τόσκας στο συμβούλιο των ΥΠΕΣ την Παρασκευή

Μόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να προβλέψει το πρόβλημα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
, λόγω της συσώρευσης προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και για μία ακόμη φορά αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις. 

Στην Ειδομένη έχουν παγιδευτεί περί τους 3.000 πρόσφυγες, οι οποίοι αφενός έχουν αποκλείσει τη σιδηροδρομική γραμμή δημιουργώντας πρόβλημα στην διακίνηση των εμπορευμάτων
, αφετέρου εξαντλούν τις ανοχές και τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας καθώς συντηρούνται από αυτή, ενίοτε και εις βάρος της. Τα Σκόπια αφού ύψωσαν φράκτη και περιόρισαν τη ροή, κατηγορούν την χώρα μας ότι δεν συνεργάζεται λόγω του θέματος της ονομασίας και εντείνουν τους ελέγχους. 

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα και με την διαχειριστική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και, σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν την χώρα με αποβολή από την συνθήκη Σένγκεν. 


Με έξοδο από τη Σένγκεν προειδοποιούν οι Βρυξέλλες

Συγκεκριμένα επανέρχονται τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου με τίτλους όπως «η Ελλάδα είναι η αχίλλειος πτέρνα του χώρου Σένγκεν» στα οποία υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Στα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται κοινοτικές πηγές, αναφέρεται ότι η ΕΕ προειδοποίησε την Αθήνα πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με αναστολή της Συνθήκης του Σέγκεν εάν δεν επανεξετάσει τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών, στη συνάντησή τους την προσεχή Παρασκευή, θα ξεκαθαρίσουν στην Αθήνα ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα σε περίπτωση που εκείνη δεν αναλάβει δράση. Η προειδοποίηση πως σε αυτά τα δραστικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνεται και η αναστολή της Συνθήκης του Σέγκεν έχει διατυπωθεί κατ'επανάληψη προς τις ελληνικές τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει εντός του μήνα μια κοινή συνοριακή δύναμη να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από την άρνηση της Αθήνας να ζητήσει ειδική αποστολή της Frontex καθώς επίσης και να επανεξετάσει το σύστημα της για την καταγραφή των προσφύγων.

Διαβάστε αναλυτικά τι γράφουν τα ξένα δημοσιεύματα

Να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν, λέει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου βρίσκονται Ελλάδα και Σλοβακία, μετά τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού περί αποπομπής της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Σύμφωνα με σλοβάκικα μέσα ενημέρωσης ο Ρόμπερτ Φίτσο προέβη σε αυτή τη δήλωση λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Κατά τον Φίτσο, η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη του Σένγκεν και είναι όλοι πεπεισμένοι γι' αυτό. Ερωτηθείς πάντως αν αυτή η πρόταση συζητείται επίσημα και σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας απάντησε αρνητικά. Συζητείται μόνο ανεπίσημα, είπε.

Το σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών στις ανωτέρω δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα αιχμηρό. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε ότι  «ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ενδεχομένως επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή, δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Fico, προτού προβεί εκ νέου στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, να επισκεφθεί ένα από τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα».


Αστυνομική επιχείρηση για μεταφορά των μεταναστών στην Αθήνα

Καθώς το πρόβλημα στην Ειδομένη διογκώνεται, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας -ο οποίος κατά γενική ομολογία και των Ευρωπαίων δεν έχει επιδείξει καλύτερα αποτελέσματα από την προκάτοχό του Τασία Χριστοδουλοπούλου- προανήγγειλε με δηλώσεις του την Τρίτη ότι οι μετανάστες που είναι παγιδευμένοι στην Ειδομένη θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Βεβαίως η κυβέρνηση, η οποία θέλει να διατηρείται χαμηλά στην επικαιρότητα το θέμα, δεν απαντά με ποιό τρόπο θα αναγκάσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν και αν θα καταφύγει στην χρήση αστυνομικής βίας προκειμένου να απελευθερώσει την σιδηροδρομική γραμμή. Οι αρχές των Σκοπίων έβαλαν φραγμό και επιτρέπουν τη διέλευση μόνο των προσφύγων και όχι των οικονομικών μεταναστών. Οι πληροφορίες από την Ειδομένη αναφέρουν ότι εκεί έχουν συγκεντρωθεί άνθρωποι από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Σουδάν, ακόμη και από το Μαρόκο. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων της ελληνικής κυβέρνησης, άνοιξε τον δρόμο των δουλεμπόρων που διακινούν πλέον μετανάστες ακόμη και από το Μαρόκο.

Μπορεί ο κ. Μουζάλας να λέει ότι «αυτό που γίνεται στην Ειδομένη, η κατηγοριοποίηση του πρόσφυγα με βάση την εθνικότητα, είναι παράνομο» ωστόσο δεν πείθει ούτε την ΠΓΔΜ αλλά ούτε και τους ευρωπαίους που δυσανασχετούν με την στάση και την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Το χειρότερο για την χώρα μας είναι ότι οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου, με πρώτη βέβαια την ΠΓΔΜ, σκοπεύουν να ελέγχονται και οι πολεμικοί πρόσφυγες, ώστε να αποκλειστεί η διέλευση των μεταναστών που έχουν πλαστά έγγραφα. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει την συσσώρευση ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα πιέζεται να δεχθεί την ανάπτυξη δύναμης Frontex στα σύνορα με τα Σκόπια που θα διενεργεί τους ελέγχους. Όλα αυτά βέβαια κατατείνουν σε εκείνο που όσοι παρακολουθούν το πρόβλημα έχουν προβλέψει, να μετατραπεί η Ελλάδα σε «αποθήκη μεταναστών». Το ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την Ειδομένη οι μετανάστες, δεν λύνει το πρόβλημα, αφού προβλέπεται ότι καινούργιοι θα φθάσουν που θα αναζητούν διέξοδο στην Κεντρική Ευρώπη. Η τοπική κοινωνία ήδη είναι στα όριά της, ενώ αρνείται να δεχθεί την εγκατάσταση hot spot. 


Ζημιές στο εμπόριο από την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής 

Στις δηλώσεις του την Τρίτη ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι «δεν μπορεί να είναι κλεισμένη εννέα μέρες η σιδηροδρομική γραμμή και το εμπόριο».

Η κατάληψη των μεταναστών από τις 18 Νοεμβρίου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές

Συνολικά επηρεάζονται περίπου 1.800 βαγόνια εντός και εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάση Ζηλιασκόπουλο. Μέχρι στιγμής η ζημιά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ αμφισβητείται η αξιοπιστία της εταιρίας, καθώς δεν μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια. 

Μεγάλες ξένες εταιρίες όπως η Hewlett Packard, που συνεργάζονται με τις μεταφορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή, απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα. Δυσαρέσκεια εκφράζουν και ελληνικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα τους. Ανάμεσα στα προϊόντα που παραμένουν στα βαγόνια είναι καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός

ΣΧΟΛΙΑ (168)

Έξω οι ντόπιοι

Φασιστες στα λαγουμια σας. Απο τη μια μυξοκλαιτε οτι μικραίνει ο πληθυσμός μας, απο την αλλη δε θέλετε μεταναςτες. Καλυτερα λοιπον να φύγουν εξω οι Ελληνες και να έρθουν δημοκράτες μεταναςτες. Βαρεθήκαμε τη γκρίνια των φασιστομουτρων. Η αριστερα ειναι εδω για να μείνει και ακομη και με τη βοήθεια του Λεβέντη θα κυβερνάμε. Σε όποιον δεν αρεσει να μεταναστατευσει

νικ21

Αι στα διαλα πια, να φυγουμε και απο την ΕΕ και απο το ΝΑΤΟ να τελειωνουμε. Βαρεθηκα να μας απειλουν και να μας κουνανε το δαχτυλο ολοι τους. Εχουμε καταντησει ο περιγελος της Ευρωπης.

ΒΑΝΑ

ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΜΑΙΜΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ .ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ .Η ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ .ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ Η ΒΡΩΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΧΛΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥ

Χρηστος

Ολα καλα και ναι ας γινει κατι παραπάνω όσον αφορά την φύλαξη των συνόρων. Αλλα ας πει κάποιου του ανίδεου κ άσχετου πως μπορει η ελλαδα να φαινεται μικρή αλλα αν πάρει κανεις την ακτογραμμή της - σύνορα και την ξεδιπλώσει , θα δει πως τα σύνορα αυτα σε έκταση ειναι μεγαλύτερα από της Γαλλίας. Πριν την πει την μην πω ας σκεφτεί πρωτα.

ΕΛΛΗΝΑΣ

ΟΤΑΝ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΑΝ ΕΔΩ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ!

αυτα...

...τα αποτελεσματα φερνουν οι υποτακτικες κυβερνησεις.

Τασία

Πες τα Γιάννη μου! Εμείς απλά ανοίξαμε τα σύνορα και κλείσαμε την Αμυγδαλέζα και είπαμε πως δε θα συλλαμβάνονται πια, αλλά θα φιλοξενούνται και θα παίρνουν 6μηνη άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Ε, το άκουσαν απέναντι και οι δυστυχισμένοι άνθρωποι ήρθαν. Και τώρα προσπαθούν να μας βγάλουν αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης! Αν είναι δυνατόν! Αντί να ανοίξουν κι αυτοί τις αγκαλιές τους, να λιαστούν οι άνθρωποι!

Πες τα

Χρυσόστομε.....!!!

VAGANEMOS

Παντού είμαστε της εξόδου,πολλούς άχρηστους κουβαλά αυτή η χώρα !

Advice

Α ρε Ευρωπαίοι που ζητε;. Εχετε να κανετε με άχρηστους γιατί δεν το καταλαβαίνετε. Εδώ δεν μπορούν να πάρουν απόφαση το εάν θα ανοίξουν Κυριακές. Πετάξτε τους έξω να γλυτώσουμε ολοι. Δεν βαρεθήκατε να ασχολείστε με τα λαμογια;

1

Τουρκία μέσα, Ελλάδα έξω! Άντε να δούμε τι θα φέρει ο δεύτερος χρόνος Αξιοπρέπειας της κυβέρνησης της Αριστεράς. Διότι τα επτάνησα τα βλέπω να γέρνουν προς Ιταλία μεριά, ήπειρο προς Αλβανία, Μακεδονία προς βουλγαρία και Κρήτη προς Αίγυπτο!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rallia0

Ανακοινώθηκαν δέκα ακόμη ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών  μετά τη συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα της Πολιτικής Γραμματείας - ΝΔ για Πέτρο Κόκκαλη: Από τα δημόσια έργα τώρα και  στην Ευρωβουλή

30
_DPT1566

Θα αποφέρει έως 2% πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάγωσε επί 4 χρόνια εμβληματικές επενδύσεις - Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για νέες υποδομές ύψους 10-12 δισ ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία

12