Σάλος στην Ιταλία: «Πληρώσαμε τον Βαρουφάκη 1.000 ευρώ το λεπτό!»

Σάλος στην Ιταλία: «Πληρώσαμε τον Βαρουφάκη 1.000 ευρώ το λεπτό!»

Corriere Della Sera και La Stampa καρφώνουν τον πρώην ΥΠΟΙΚ για τις αμοιβές του - Το «Πρώτο ΘΕΜΑ» είχε αποκαλύψει ότι για μία ομιλία σε συνέδριο τράπεζας στη Νέα Υόρκη αξίωνε 60.000 δολάρια

Σάλος στην Ιταλία: «Πληρώσαμε τον Βαρουφάκη 1.000 ευρώ το λεπτό!»
Παρά τις διαψεύσεις του τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τα ποσά που πληρώνεται για τις διαλέξεις που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με νέα απάντησή του αποφάσισε, αυτή τη φορά, να διαψεύσει... τον εαυτό του.

Ο κ. Βαρουφάκης, μετρ των διαψεύσεων από τότε που βρισκόταν στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαίωσε (προς το παρόν...) ότι έχει πληρωθεί για μία τηλεοπτική εμφάνιση και μία ομιλία που έχει πραγματοποιήσει με τα ποσά των 24.000 και 28.800 ευρώ, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα ο ίδιος, μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, πλέον παραδέχεται ότι, στις 27 Σεπτεμβρίου 2015, για συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή της RAI3, με τίτλο «Che Tempo Che Fa», έλαβε αμοιβή 24.000 ευρώ και ταξίδεψε στην πρώτη θέση.

Κλείσιμο
Πέραν αυτού, επιπλέον παραδέχτηκε πως, στις 21 Οκτωβρίου 2015, για ομιλία στη Σιγκαπούρη, οργανωμένη από το ίδρυμα Abraaj, έλαβε αμοιβή 28.800 ευρώ, ταξιδεύοντας με business.

Το «κουβάρι» των αποκαλύψεων για τις πληρωμές του κ. Βαρουφάκη άρχισε να το ξετυλίγει, πριν από περίπου μία εβδομάδα, γαλλικό κανάλι και όχι κάποιο ελληνικό μέσο ενημέρωσης που τον... κυνηγά, όπως ο ίδιος υποστηρίζει στην τελευταία απαντητική επιστολή του.

Να σημειωθεί ότι το γαλλικό κανάλι αναφερόταν σε ρεπορτάζ του σε αμοιβές διαφόρων προσωπικοτήτων, οι οποίες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ομιλίες, πληρώνονται αδρά. Εκτός του Έλληνα πρώην υπουργού Οικονομικών, το ρεπορτάζ αφορούσε τους Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, Φρανσουά Φιγιόν, Γκέρχαρντ Σρέντερ, Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν.

Η αναπαραγωγή του ρεπορτάζ στην Ελλάδα φαίνεται ότι ενόχλησε και έτσι, για μια ακόμη φορά, παίχτηκε η ίδια φάρσα των αυτοδιαψεύσεων. Ο κ. Βαρουφάκης τα έβαλε ακόμα μια φορά με τα ελληνικά Μέσα, σε μια προφανή προσπάθεια να δημιουργήσει εσωτερικούς εχθρούς, λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της νέας του Κίνησης, για την οποία χρειάζεται να τονώσει τη φθαρμένη δημοφιλία του.  

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ από ελληνικά ΜΜΕ, ο «Βηματοδότης», επικαλούμενος πηγές από τη Μαδρίτη, όπου βρισκόταν εκείνες τις ημέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης, έγραψε πως ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι εισέπραττε για όλες τις ομιλίες του περίπου 1.100 ευρώ: «Ως τώρα από τότε που έφυγα από την κυβέρνηση έχω κάνει 10 ομιλίες και 30 διαλέξεις. Και εισέπραξα για όλες περί τα 1.100 ευρώ. Ούτε τα ταξί μου δεν πληρώνουν. Τι είναι αυτά που έγραψαν ότι παίρνω για κάθε ομιλία μου 55.000 ευρώ...».

Οι παραπάνω πληροφορίες του «Βηματοδότη» δεν διαψεύστηκαν από τον κ. Βαρουφάκη. Τουλάχιστον προς ώρας...

Την προηγούμενη Κυριακή δημοσίευμα του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος» αποκάλυψε πως ο κ. Βαρουφάκης όχι μόνο δεν παίρνει το… ευτελές ποσό των 1.100 ευρώ, αλλά, αντίθετα, το ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης ήταν απολύτως ακριβές. Σε απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα της υπεύθυνης του γραφείου, το οποίο τον εκπροσωπεί, για μία ομιλία του πρώην υπουργού ζητήθηκε το ποσό των 60.000 δολαρίων, ήτοι 53.000 ευρώ περίπου. 

Το ΘΕΜΑ επικοινώνησε με το γραφείο που διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα «πάρε-δώσε» του κ. Βαρουφάκη, ζήτησε τον τιμοκατάλογό του και προέκυψε πως για ένα συνέδριο τράπεζας στη Νέα Υόρκη, αξίωνε 60.000 δολάρια και για μία παρουσία του σε εκδήλωση ενός πανεπιστημίου στην Κύπρο 1.500 δολάρια.

Από το ρεπορτάζ επίσης προέκυψε πως επιθυμεί αεροπορικό ταξίδι με business class, διαμονή σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, πληρωμένα όλα τα γεύματα και τις μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

Όπως αποδεικνύεται -και εφόσον αυτή τη φορά ο κ. Βαρουφάκης είναι ακριβής- προφανώς το γραφείο που κλείνει τις ομιλίες ζητάει 55.000 ευρώ και ακολουθεί ένα είδος παζαριού. Έτσι εξηγείται (για κάποιον καλόπιστο…) και το γιατί τελικά η τιμή πέφτει σχεδόν στο μισό.
Ιταλικά ΜΜΕ: Πληρώσαμε τον Βαρουφάκη 1.000 ευρώ το λεπτό

Ο κατάλογος με τις αμοιβές που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ιταλία.

Όπως επισημαίνουν τα ιταλικά ΜΜΕ ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας πληρώθηκε 1.000 ευρώ το λεπτό για τις εμφανίσεις του σε εκπομπή της RAI. 

Corriere Della Sera και La Stampa φιλοξενούν το θέμα στις ιστοσελίδες τους επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι την ίδια ώρα που πήρε ως αμοιβή 24.000 ευρώ για μια συνέντευξη στην ιταλική δημόσια τηλεόραση, δεν συνέβη το ίδιο και για τις εμφανίσεις του στη Βρετανία. 

Σημειώνεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης για την παρουσία του στο BBC δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ ενώ για μια ομιλία στο Κέμπριτζ πέταξε economy ενώ για να βρεθεί στην Ιταλία ζήτησε και τελικά πέταξε «πρώτη θέση».Ακολουθεί όλη η απαντητική επιστολή του Γιάννη Βαρουφάκη, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα The Press Project:

Από την μέρα που ψηφίστηκε το Τρίτο Μνημόνιο, μετά το πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησής μας, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ό,τι δυνάμεις είχα για να μεταφέρω το πνεύμα της Άνοιξης της Αθήνας (που η τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού τόσο μίσησαν και πολέμησαν) στο κέντρο της Ευρώπης.

Αποφάσισα να αφιερώσω όλο τον χρόνο και όση ενέργεια διαθέτω σε αυτόν τον σκοπό. Πρακτικά, αυτό σήμαινε την ενεργοποίηση όσων περισσότερων ευρωπαίων στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού δικτύου πολιτών για κοινή προσπάθεια εκδημοκρατισμού των ευρωπαϊκών θεσμών. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ακούραστη δουλειά, συνεχή ταξίδια και πολλές, πολλές ομιλίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ίδια ΜΜΕ που την Άνοιξη πολεμούσαν με δόλια ψέματα μια κυβέρνηση που διαπραγματευόμενη ξαναέδωσε στους έλληνες το χαμόγελο και την ελπίδα, δεν θα άφηναν να χαθεί η ευκαιρία να συκοφαντήσουν και την νέα προσπάθεια.

Έντυπο που, ως υπουργό, με τίμησε με ψευδή ρεπορτάζ τα οποία άγγιζαν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας (π.χ. με παρουσίαζε ως προπαγανδιστή του Bitcoin το οποίο συνομοτούσα να φέρω στην Ελλάδα συνεργαζόμενος με εταιρεία της Σιγκαπούρης), τώρα με τιμά ξανά με ρεπορτάζ για τα χρήματα που ζητώ για τις ομιλίες μου.

Επειδή το νέο ευρωπαϊκό δίκτυο για το οποίο εργάζομαι, και το οποίο θα ανακοινωθεί σε λίγο καιρό, έχει ως ένα από τα αιτήματά του την απαίτηση για Διαφάνεια Παντού, χαίρομαι που η τρόικα εσωτερικού μου δίνει την ευκαιρία να δώσω ένα παράδειγμα του τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

Πιο κάτω ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει ποιες ομιλίες έκανα από τα μέσα Αυγούστου έως σήμερα, και αυτές που έχουν προγραμματιστεί μέχρι και τον Νοέμβριο, με πλήρη αναφορά στις αμοιβές μου και στις αποζημειώσεις μεταφορικών εξόδων.

Όπως οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί, εδώ και χρόνια πολλά (δεκαετίες πριν γίνω βουλευτής), περιόδευα τον κόσμο κάνοντας παρουσιάσεις και ομιλίες δωρεάν. Παράλληλα, δεχόμουν προσκλήσεις να μιλήσω επαγγελματικά και επί πληρωμή ανάλογη με τον προϋπολογισμό των επαγγελματικών οργανώσεων που με προσκαλούσαν και αντιστρόφως ανάλογη με το ενδιαφέρον που είχε η εν λόγω ομιλία για μένα.

Έτσι και τώρα που επενδύω όλη μου την ενέργεια στο πανευρωπαϊκο δίκτυο για την διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών: Αφιερώνω τον χρόνο μου σε ομιλίες απ΄ άκρου σε άκρον της Ευρώπης και, ενίοτε, δέχομαι προσκλήσεις για ομιλίες επί πληρωμή με στόχο την οικονομική ανεξαρτησία από τον διαπλεκόμενο ιδιωτικό τομέα.

Στον πιο κάτω Κατάλογο Α, ο αναγνώστης θα βρει αναφορές σε 24 ομιλίες που έκανα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτικού δικτύου. Στις 21 εξ αυτών δεν υπήρξε η παραμικρή πληρωμή ενώ σε δύο μόνο υπήρξε χαμηλή πληρωμή (λόγω επιμονής των οργανωτών).

Ο σύντομος Κατάλογος Β περιλαμβάνει τις δύο περιπτώσεις που επέλεξα να κάνω επαγγελματικά και περιλαμβάνει το συνολικό ποσόν που έλαβα και το οποίο βεβαίως θα φορολογηθεί εν Ελλάδι.

Κλείνω με μήνυμα στην τρόικα εσωτερικού και στους υπαλλήλους της:

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειές σας να υπονομεύσετε την εικόνα μου, αποτελούν μέγα δώρο για το οποίο σας ευχαριστώ. Επιβεβαιώνουν ότι εξακολουθεί να σας ενοχλεί η Άνοιξη της Αθήνας και η αίσθηση περηφάνειας που αυτή έδωσε στους έλληνες. Παράλληλα, με βοηθάτε να σκέφτομαι ιδέες για το πως μπορεί να προωθηθεί ο στόχος της Διαφάνειας Παντού.

Διαφάνεια Παντού λοιπόν!

ΠΙΝΑΚΑΣ Α

Ομιλίες με στόχο την προώθηση του πανευρωπαϊκού δικτύου για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης

23 Αυγούστου 2015 - Ανοιχτή Συγκέντρωση στο Frangy (Γαλλία)

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

4 Σεπτεμβρίου 2015 - Ημερίδα παρουσιάσεων σχετικές με την ελληνική οικονομία οργανωμένη από τον οργανισμό OMFIF, Λονδίνο

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

5 Σεπτεμβρίου 2015 - Ομιλία στο House of Ambrosseti, Λίμνη Κόμο, Ιταλία

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

12 Σεπτεμβρίου 2015 - Ομιλία στο Φεστιβάλ της Ουμανιτέ (Festival de l'humanité), Παρίσι

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

13 Σεπτεμβρίου 2015  - Ομιλία στο συνέδριο της Βρετανικής ΓΣΕΕ, με τον σκιώδη υπουργό οικονομικών της Βρετανίας John MacDonnell, Brighton, Αγγλία

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

14 Σεπτεμβρίου 2015 (πρωί) - Ομιλία στους απεργούς της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Όχι

14 Σεπτεμβρίου 2015 (βράδυ) -  Ομιλία στο Emmanuel Centre του Λονδίνου σε 1500 οπαδούς του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Όχι

24 Σεπτεμβρίου 2015 - Συμμετοχή στην εκπομπή του BBC tv “Question Time”, Cambridge, Αγγλία

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

26 Σεπτεμβρίου 2015 - Δημόσια συζήτηση με τον Daniel Cohn Bendit στο Φεστιβάλ του Le Monde, Παρίσι

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (οικονομική)

1 Οκτωβρίου 2015 - Ομιλία στην 6η Μπιενάλε της Μόσχας

Αμοιβή: 1000 ευρώ

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

6 Οκτωβρίου 2015 - Ομιλία στο Θέατρο Volksbühne του Βερολίνου

Αμοιβή: 500 ευρώ

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

15 Οκτωβρίου 2015 -  Ομιλία στο Bon Centre, Δήμος Βαρκελώνης

Αμοιβή: 1700 ευρώ

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

17 Οκτωβρίου 2015 - Ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Coimbra, Πορτογαλία

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

22 Οκτωβρίου 2015 - Ομιλία σε πανεπιστημιακούς οικονομολόγους οργανωμένη από το Trinity College Cambridge, στο Royal Institute of British Architects, Λονδίνο

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

23 Οκτωβρίου 2015 - Ομιλία οργανωμένη από την εφημερίδα The Guardian στο Central Hall Westminster Hall, Λονδίνο

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Όχι

24 Οκτωβρίου 2015 - Ομιλία στο Oxford Union, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Όχι

25 Οκτωβρίου 2015 - Δημόσια Συζήτηση με τον Λόρδο Howard, How To Academy, Λονδίνο

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Όχι

26 Οκτωβρίου 2015 - Ομιλία στο Cambridge Union, Πανεπιστήμιο του Cambridge

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Όχι

27 Οκτωβρίου 2015 - Δημόσια συζήτηση στο Μόναχο με τον Καθηγητή Hans Werner Sinn

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

3 Νοεμβρίου 2015 - Βασικός ομιλητής σε συνέδριο των Financial Times, με συνομιλητή τον Martin Wolf

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Όχι

4 Νοεμβρίου 2015 - Δημόσια διάλεξη, Πανεπιστήμιο της Βιέννης, με την συνεργασία του Kreisky Forum

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

5 Νοεμβρίου 2015 - Ομιλία έναρξης του Φεστιβάλ Kilkenomics Festival, Ιρλανδία

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

6 Νοεμβρίου 2015 - Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Bocconi, Μιλάνο, Ιταλία

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Όχι

16 Νοεμβρίου 2015 - Ομιλία στο Royal Festival Hall, Λονδίνο

Αμοιβή: 0

Μεταφορικά: Ναι (Οικονομική)

ΠΙΝΑΚΑΣ Β  

Επαγγελματικές ομιλίες επί πληρωμή

27 Σεπτεμβρίου 2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή της RAI3 «Che Tempo Che Fa»

Αμοιβή: 24000 ευρώ μετά από φόρους κ ασφαλιστικές εισφορές του Ιταλικού δημοσίου

Μεταφορικά: Ναι (Πρώτη θέση)

21 Οκτωβρίου 2015 - Ομιλία στην Σιγκαπούρη, οργανωμένη από το ίδρυμα Abraaj, με την συμμετοχή του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης της Σιγκαπούρης

Αμοιβή: 28800 ευρώ, μείον τους φόρους υπέρ του ελληνικού δημοσίου

Μεταφορικά: Ναι (Business)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης