Έτοιμοι για τηλεοπτική αναμέτρηση Τσίπρας και Μεϊμαράκης

Έτοιμοι για τηλεοπτική αναμέτρηση Τσίπρας και Μεϊμαράκης

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε την πρόταση και ο Αλέξης Τσίπρας την αποδέχθηκε - Αναμένεται ο καθορισμός των λεπτομερειών τις επόμενες ημέρες

Έτοιμοι για τηλεοπτική αναμέτρηση Τσίπρας και Μεϊμαράκης
Ήταν στις εκλογές του 2009 όταν τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν για τελευταία φορά στους όρους πραγματοποίησης ντιμπέιτ. Σε εκείνη την προεκλογική περίοδο είχαν γίνει δύο, ένα στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ένα δεύτερο, στο οποίο διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πρόεδροι των δύο πρώτων, τότε, κομμάτων, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου. Έκτοτε όσες φορές επιχειρήθηκε, στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, τα κομματικά επιτελεία «δεν τα βρήκαν» μεταξύ τους.



Τώρα φαίνεται ότι για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, θα δούμε τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς να κονταροχτυπιούνται live σε ένα τηλεοπτικό στούντιο.

Την πρόσκληση απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μειμαράκης προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, το προηγούμενο Σάββατο: «Ζητώ, λοιπόν, να υπάρξουν τουλάχιστον δύο ντιμπέιτ: Ένα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ένα δεύτερο με τον κ. Τσίπρα. Και προκαταβολικά δηλώνω ότι δέχομαι όποιους όρους και όποιες προϋποθέσεις θέσει. Φτάνει να γίνει αυτός ο διάλογος. Γιατί οι πολίτες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν».
Κλείσιμο

Η θετική απάντηση του κ. Τσίπρα ήρθε μόλις μία ημέρα μετά, από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Μειμαράκης, με το γνωστό και απαράμιλλο ύφος του, μου ζητάει ντιμπέιτ. Άκου λέει. Μόνο ένα; Και ένα και δύο και τέσσερα και όσα θέλει και όποτε θέλει και με όποιον θέλει».

Έτσι, τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, τα επιτελεία των κομμάτων αναμένεται να συναντηθούν προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος που θα γίνουν η μία ή οι περισσότερες τηλεμαχίες. ‘Όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα τα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ρίχνουν μεγάλο βάρος στο προφίλ των δύο αρχηγών και τα ντιμπέιτ αποτελούν μια κατ’ εξοχήν ευκαιρία προβολής των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Άλλωστε οι κκ Τσίπρας και Μεϊμαράκης χαρακτηρίζονται και οι δύο, από την άνεση που επιδεικνύουν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό και, εν γένει, τους εκπροσώπους του Τύπου.

Για την ιστορία, στην Ελλάδα έχουν γίνει έξι τηλεμαχίες μεταξύ αρχηγών, σε προεκλογικές περιόδους. Η αρχή έγινε το 1990. Τότε συμμετείχαν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοράκης και Χαρίλαος Φλωράκης. Η δεύτερη τηλεοπτική συνάντηση αρχηγών έγινε αρκετά αργότερα το 1996, μεταξύ του Κώστα Σημίτη και του Μιλτιάδη Έβερτ. Το 2000 συμφωνήθηκε η τρίτη τηλεμαχία μεταξύ των κκ Σημίτη και Καραμανλή και ακολούθησε το 2004 το πρώτο ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής. Η επόμενη συνάντηση ήταν το 2007, όπου μέρος πήραν και πάλι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και η τελευταία μέχρι σήμερα, το 2009.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης