Τσίπρας: Καταθέσαμε τις προτάσεις - Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη

Τσίπρας: Καταθέσαμε τις προτάσεις - Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη

«Βασική κατεύθυνση είναι μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με «όπλο» την ετυμηγορία του ελληνικού λαού

Τσίπρας: Καταθέσαμε τις προτάσεις - Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους λίγη ώρα έπειτα από την ολοκλήρωση της νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση κατέθεσε την Τρίτη τις ελληνικές προτάσεις, «όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική  στρατηγική από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, ισχυρό πακέτο επενδύσεων για να αντιμετωπιστεί και η ανεργία και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους. 

«Στόχος μας είναι μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία με προοπτική την οριστική έξοδο από τη κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την Σύνοδο Κορυφής. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας που βασίζονται σε μια εθνική στρατηγική και η συζήτηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα», είπε χαρακτηριστικά.

Και μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ματέο Ρέντι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ Ευρωπαίοι ηγέτες να εμφανίστηκαν ιδιαίτερα σκληροί στις δηλώσεις τους έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής, προειδοποιώντας την Ελλάδα ακόμη και με Grexit, ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.
Κλείσιμο

«Ξεκινάμε με γρήγορους ρυθμούς για να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας το αργότερο», είπε και πρόσθεσε πως «όπλο» της κυβέρνησης είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Τσίπρα, η διαδικασία που θα ακολουθήσει για την επίτευξη συμφωνίας θα είναι γρήγορη, θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι συνάδελφοι μου, είπε ο πρωθυπουργός, στις τοποθετήσεις τους διαπίστωσαν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό για το οποίο καλούμαστε να βρούμε. 



Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Βασική κατεύθυνση μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο τη κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει από τις επόμενες ώρες με στόχο να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια της έχοντας ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας για βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει τη συζήτηση για Grexit μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό που καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης