Αλαβάνος: Η Ελλάδα θα μείνει σε... διηνεκή μνημονιακή κατάσταση

Αλαβάνος: Η Ελλάδα θα μείνει σε... διηνεκή μνημονιακή κατάσταση

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρεν ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ενισχυμένη επιτήρηση ακόμη και μετά το μνημόνιο, το «Σχέδιο Β» επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη που έχουν λάβει δάνεια από την ΕΕ παραμένουν υπό εποπτεία μέχρι να εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής 

Φανέλα βασικού στον Φετφατζίδη!
Αλαβάνος: Η Ελλάδα θα μείνει σε... διηνεκή μνημονιακή κατάσταση
Η Ελλάδα θα βρίσκεται «σε διηνεκή μνημονιακή κατάσταση» μέχρι να αποπληρώσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης ΕΜΧΣ, ΕΜΣ και ΕΤΧΣ, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του «Σχεδίου Β» του Αλέκου Αλαβάνου.

Σχολιάζοντας την επισήμανση του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της, ο κ. Αλαβάνος τονίζει ότι αυτή δεν είναι προσωπική γνώμη του Φιλανδού επιτρόπου, αλλά προβλέπεται από τον κανονισμό της ΕΕ υπ' αριθμόν 472/2013. 


Δεν πρόκειται λοιπόν για μια προσωπική γνώμη του Επίτροπου Όλι Ρεν, αλλά για θεσμικό καθεστώς της Ευρωζώνης, που θέτει τις χώρες που δέχθηκαν τα δάνειά της σε διηνεκή μνημονιακή κατάσταση, επισημαίνει ο κ. Αλαβάνος.
Κλείσιμο

Οπως υποστηρίζουν τα στελέχη του «Σχεδίου Β», στο άρθρο 14 του κανονισμού με τίτλο  «Άσκηση εποπτείας μετά το πρόγραμμα», παρ. 1 προβλέπεται: «1. Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75 % της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ. Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους μέλους. Η πρόταση της Επιτροπής θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο, εκτός αν το Συμβούλιο αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία να την απορρίψει μέσα σε 10 ημέρες από την έγκρισή της από την Επιτροπή».

«Με απλά λόγια», επιχειρηματολογεί ο κ. Αλαβάνος, «το περιβόητο μνημόνιο δεν θα λήξει με την έναρξη δανεισμού της Ελλάδας από τις χρηματαγορές, που προβλέπονταν για το 2014. Πρόκειται να παραταθεί μέχρις ότου η Ελλάδα εξοφλήσει το 75% του χρέους 180 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωζώνη, τις χώρες μέλη και τους μηχανισμούς της. Έχοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας είναι προς αυτούς, ότι υπάρχει πλήρης αδυναμία της Ελλάδας να καλύψει τις «υποχρεώσεις» της και μάλιστα γρήγορα, ότι παρατείνεται για «ελάφρυνση» της χώρας μας ο χρόνος αποπληρωμής, κατανοούμε ότι μέσα στην Ευρωζώνη σταθεροποιείται το καθεστώς μνημονιακής εποπτείας και επιτήρησης για συνεχόμενες δεκαετίες».

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Β», η κατάσταση «επιδεινώνεται με την πρόβλεψη του κανονισμού 472/2013 ότι και μετά την αποπληρωμή του 75% η εποπτεία συνεχίζεται παραπέρα εφόσον έτσι αποφασίσει η Επιτροπή και το Συμβούλιο».

Με βάση τις προβλέψεις αυτές ο κ. Αλαβάνος ασκεί σκληρή κριτική στις πολιτικές της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως είναι ανεδαφικές. 

«Μέχρι τώρα ο πυρήνας της πολιτικής της ΝΔ είναι ότι «ολοκληρώνουμε το μνημόνιο, βγαίνουμε στις αγορές και στο δρόμο της ανάπτυξης». Πυρήνας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «καταργούμε το μνημόνιο στα πλαίσια της Ευρωζώνης». Και οι δύο αυτές αντιλήψεις, που έχουν καθηλώσει την πολιτική διεργασία σε μια ακραία στειρότητα, δέχονται με τον Κανονισμό αυτό τη χαριστική βολή», τονίζει ο κ. Αλαβάνος και καταλήγει: «Μέσα στην Ευρωζώνη το Μνημόνιο θα μείνει κυριολεκτικά στον αιώνα τον άπαντα».

Κατά την άποψη των στελεχών του «Σχεδίου Β», «ενας μόνο δρόμος υπάρχει για να αποδεσμευθούμε από μνημόνια, επιτηρήσεις, εποπτείες, υπαγορεύσεις, εκβιασμούς, για να αποκαταστήσουμε την εθνική ανεξαρτησία, για να μπούμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της απασχόλησης: η άμεση έξοδος από την Ευρωζώνη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης