Ποινικές διώξεις σε βάρος Δούκα, Παπαντωνίου και Βουλγαράκη

Ποινικές διώξεις σε βάρος Δούκα, Παπαντωνίου και Βουλγαράκη

Κακουργηματική η δίωξη της Εισαγγελίας Εφετών εναντίον του κ. Δούκα - Για πλημμέλημα παραπέμπονται οι κύριοι Παπαντωνίου και Βουλγαράκης- Π. Δούκας: «Δεν ελέγχομαι για παράνομο πλουτισμό»

Ποινικές διώξεις σε βάρος Δούκα, Παπαντωνίου και Βουλγαράκη
Δυο 24ωρα μετά την βαριά «καμπάνα» - κάθειρξη 8 ετών - σε βάρος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου επειδή δεν είχε συμπεριλάβει στη δήλωση πόθεν έσχες του 2010 το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου καθώς και άλλα περιουσιακά του στοιχεία, η εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για το αδίκημα υποβολής ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες σε βάρος των πρώην υπουργών Πέτρου Δούκα, Γιάννου Παπαντωνίου και Γιώργου Βουλγαράκη.
 
Ειδικότερα, η δίωξη σε βάρος του Πέτρου Δούκα ασκήθηκε από την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου και είναι σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξη αφορά την αίτηση περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού για το έτος 2011 και είναι σε κακουργηματική μορφή διότι, κατά πληροφορίες, το ποσό της αποκρύβει είναι άνω  των 300.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ο νόμος για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από πολιτικά πρόσωπα άλλαξε και οι σχετικές διατάξεις αυστηροποιήθηκαν κατά πολύ.
 
Η ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα εφόσον η υπόθεση φτάσει σε ακροατήριο και «σταθεί» η κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του κ. Δούκα κυμαίνεται από 5 έως δέκα έτη. Το αδίκημα είναι σε βαθμό κακουργήματος, όπως συνέβη και με την περίπτωση του Ά. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε 8ετή κάθειρξη επειδή δεν δήλωσε το ακίνητο επί της Δ. Αρεοπαγίτου.
 
Η ποινική δίωξη σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών Ι. Μωραϊτάκη, αφορά ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του 2008 και είναι επίσης σε βαθμό πλημμελήματος. Σε βαθμό πλημμελήματος είναι και η δίωξη που ασκήθηκε στον Γ. Βουλγαράκη από τον εισαγγελέα Εφετών Γ. Αγγελή. Το αδίκημα και στην περίπτωση του Γ. Βουλγαράκη είναι υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες για το έτος 2008. Οι ποινές που μπορεί να επιβάλλει ένα δικαστήριο για αυτού του είδους την πλημμεληματική κατηγορία φτάνουν έως τα 5 έτη.
 
Υπενθυμίζεται ότι τις εκθέσεις για τις περιπτώσεις των τριών πρώην υπουργών είχε στείλει στην εισαγγελία Εφετών της Αθήνας η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, πριν από περίπου δυο μήνες.
Κλείσιμο
 
Η Βουλή και οι Παπαντωνίου – Δούκας
Για τους κ.κ. Παπαντωνίου και Δούκα  τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, αποφάσισαν την παραπομπή των εκθέσεων για τους δυο πρώην υπουργούς στη Δικαιοσύνη καθώς:
 
Ο κ. Παπαντωνίου «συνελήφθη» με αδήλωτο τραπεζικό λογαριασμό στην HSBC στον οποίο είναι κατατεθειμένα 2,2 εκατομμύρια δολάρια (1,3 εκατ αρχικά και στην συνέχεια τα υπόλοιπα ποσά). Ο λογαριασμός είναι στο όνομα της συζύγου του και αποκαλύφθηκε με την δημοσίευση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Αρχικά, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λογαριασμός και έκανε λόγο για συκοφαντίες.
Στην πορεία, ανασκεύασε την θέση του και με υπόμνημα στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής παραδέχθηκε πως ο λογαριασμός υπάρχει, αγνοούσε όμως την ύπαρξή του καθώς δεν τον είχε ενημερώσει η σύζυγός.
 
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι αποτελούσε «προσωπικό» λογαριασμό της συζύγου του καθώς εκεί ήταν ποσά που κατέθεσε ο πρώην σύζυγος της  για τα παιδιά τους! Τελικά, υπήρξε και τρίτη «μανούβρα» με τον κ. Παπαντωνίου να ομολογεί ότι γνωρίζει τον λογαριασμό και πως εκεί βρίσκονται χρήματα τόσο της συζύγου του όσο και δικά του! Να σημειωθεί ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ήδη διατάξει έλεγχο σε όλα την κινητή και ακίνητη περιουσία του ζεύγους Παπαντωνίου και άνοιγμα όλων των λογαριασμών, ενώ η θητεία του Γ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ελέγχεται και από ομάδα εισαγγελέων που ερευνούν όλες τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
 
Ο κ. Δούκας φέρεται, σύμφωνα με την έκθεση της Βουλής, μεταξύ των δηλώσεων 2009 και 2010 να «ξέχασε» να δηλώσει 1 εκατομμύριο ευρώ. Πάντως, ο ίδιος έσπευσε να καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής όλα τα σχετικά παραστατικά που δείχνουν ότι τα χρήματα υπάρχουν και πως «εκ’ παραδρομής» δεν δηλώθηκαν.
 
Ο Βουλγαράκης
Σε ό,τι αφορά τον Γ. Βουλγαράκη εγκαλείται για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Η παραπομπή της υπόθεσης του στη Δικαιοσύνη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής έγινε μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του Κατερίνα Πελέκη περιλαμβάνεται στην λίστα Λαγκάρντ.
 
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός δεν ανέφερε στην δήλωση περιουσιακής του κατάστασης ότι η σύζυγός του ήταν συνδικαιούχος offshore εταιρείας που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC ποσού 117 χιλιάδων ευρώ από το 1999.

Π. Δούκας: Δεν ελέγχομαι για παράνομο πλουτισμό
    
«1. Δεν ελέγχομαι για παράνομο πλουτισμό! Η παραπομπή στη Δικαστική κρίση δεν σημαίνει ότι οι διάφορες υποθέσεις είναι όμοιες, αλλά ότι έχουν κοινό κριτή τη Δικαιοσύνη. Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής αποδέχθηκε πλήρως πως δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια παράνομου πλουτισμού μου, ή ύποπτης προέλευσης χρημάτων!
2. Ο έλεγχος αφορούσε τη μείωση του καταθετικού μου λογαριασμού και όχι αύξηση των περιουσιακών μου στοιχείων! Όπως ήδη έχω εξηγήσει αναλυτικά, η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα του ότι μέρος του καταθετικού μου λογαριασμού τοποθετήθηκε σε επενδυτικό και μέρος σε χρηματιστηριακό λογαριασμό. Όλα τα σχετικά παραστατικά είχαν ήδη κατατεθεί στη Βουλή, πριν καν η Επιτροπή παραπέμψει το θέμα στη Δικαιοσύνη!

3. Η Επιτροπή, αλλά και ο έλεγχος των Ορκωτών Λογιστών της Επιτροπής, επίσημα διαπίστωσαν ότι οι όλες οι Δηλώσεις μου είναι ορθές, και πως τα Πόθεν Έσχες μου των ετών 2009, 2010 και 2011 βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία.

4. Η Επιτροπή ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να κρίνει εάν και τι κυρώσεις επισύρει η μη έγκαιρη υποβολή των επίσημων αναλυτικών στοιχείων του χαρτοφυλακίου μου (2 χρόνια αφότου ήδη είχα πάψει να είμαι βουλευτής), τα οποία όμως όλα είχαν ήδη δηλωθεί στις δηλώσεις των προηγουμένων χρόνων!
5. Η Δικαιοσύνη ορθά πράττει και ερευνά το θέμα. Περιμένω με εμπιστοσύνη τη κρίση της.

Να υπενθυμίσω, πως εξαιρώντας την εξαετή μου θητεία ως βουλευτής και Υφυπουργός, εργάστηκα και εξακολουθώ να εργάζομαι για περισσότερα από 28 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, σε ηλικία δε 32 ετών είχα ήδη προαχθεί στο βαθμό του Αντιπροέδρου στη Citibank στη Νέα Υόρκη.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης