Τσίπρας και Γεννηματά για πράσινη ανάπτυξη, πανδημία και Τουρκία στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Τσίπρας και Γεννηματά για πράσινη ανάπτυξη, πανδημία και Τουρκία στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Ο κ. Τσίπρας εστίασε στο πώς θα αξιοποιηθεί το σοκ της πανδημίας για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου στην Ευρώπη - Οι προϋποθέσεις από την Γεννηματά για να αποδεχθεί η Αθήνα τη θετική ατζέντα για την Τουρκία

tsipras-vryxelles-756
Στην «γραμμή» της «πράσινης» ανάπτυξης και των προοδευτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη θα κινηθούν οι ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων μέσω των παρεμβάσεών τους στην σημερινή τακτική συνάντηση στο Βερολίνο, στην οποία συμμετέχουν η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξης Τσίπρας, με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Από τις Βρυξέλλες και την χθεσινή Προσύνοδο του PES, οι βασικοί «παίκτες» της ευρωσοσιαλδημοκρατίας συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο για να συντάξουν στην δική τους «Βίβλο» για την υπέρβαση της πολυεπίπεδης κρίσης λόγω της πανδημίας και για να καταλήξουν στις προτεραιότητες της «επόμενης μέρας». Μία από τις βασικές θέσεις, ειδικά των ηγετών από τον ευρωπαϊκό Νότο, παραπέμπει στην ανάδειξη της κοινωνικής ατζέντας και της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συζήτηση αναμένεται ότι θα επεκταθεί σε όλα τα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας και στις προτάσεις που οι ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας επιλέγουν για την μάχη σε επίπεδο κορυφής με τις ηγεσίες των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης.

Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά προσέρχονται στην συνάντηση του Βερολίνου με την πρόταση για την θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας μιλώντας χθες στην Προσύνοδο των Βρυξελλών υποστήριξε την ανάγκη να διεκδικήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης «πρωταγωνιστικό» ρόλο και ισχυρό λόγο την επόμενη μέρα της πανδημίας. Αναγνώρισε πως «τον τελευταίο χρόνο έγιναν κάποια σημαντικά βήματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και η νέα Πράσινη Συμφωνία», ωστόσο τόνισε πως «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να βγούμε από αυτήν την περίοδο πολλαπλών κρίσεων». Η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι η κρίση της πανδημίας δημιούργησε ύφεση και νέες κοινωνικές ανισότητες κι ότι για να αποτραπεί μια νέα κοινωνική κρίση χρειάζεται μια «δικαιότερη Ευρώπη», χωρίς το «νεκρό» πια Σύμφωνο Σταθερότητας, την πολιτική της διαρκούς λιτότητας και της κοινωνικής ανέχειας».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Τσίπρας εστίασε στο πως θα αξιοποιηθεί το σοκ της πανδημίας για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου στην Ευρώπη και «όχι στην επιστροφή σε πολιτικές που οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις». Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπογράμμισε πως «ο ρόλος των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων σήμερα δεν είναι άλλος παρά να ανοίξουν – μαζί, διεκδικητικά - τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, με τόλμη και αυτοπεποίθηση». Μιλώντας δε για βιώσιμη ανάπτυξη και κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη ψήφιση από την ελληνική βουλή του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που «ανατρέπει το οκτάωρο», ο κ. Τσίπρας έκανε επίθεση στον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη, υποψήφιο για την καγκελαρία που υποστηρίζει την στροφή στην δημοσιονομική ορθοδοξία μετά την πανδημία και ακυρώνει οποιαδήποτε συζήτηση για αμοιβαιοποίηση χρεών.

«Σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα από την οικονομική κρίση ή από το πώς οι ΗΠΑ στήριξαν και στηρίζουν την οικονομία και την κοινωνία τους προκειμένου να επανέλθουν στην ανάπτυξη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις συντηρητικές δυνάμεις να μας πάνε πίσω» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος ανέλυσε το σύνολο των προτάσεών του για την οικονομία και την στήριξη του κράτους δικαίου σε όλη την Ευρώπη, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία, δήλωσε: «Στηρίζω το άνοιγμα της θετικής ατζέντας. Πρέπει, όμως, να βασιστεί σε μια μακρόπνοη στρατηγική και ένα πλαίσιο όπως αυτό του Ελσίνκι το 1999, με νέους όρους. Η έναρξη της αναθεώρησης τελωνειακής ένωσης που αποφασίζεται σήμερα πρέπει να συνδεθεί με την υποχρέωση της Τουρκίας να προσφύγει μαζί με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ». Για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πρέπει ως ΕΕ να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ – μακριά από τις απαράδεκτες συζητήσεις για διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ, ή εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

gennimata-648
Κλείσιμο


Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στο Μέγαρο Μαξίμου στήριξε την άποψη ότι, για να πει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το «ναι» στη θετική ατζέντα για την Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη γειτονική χώρα στη λογική ενός νέου Ελσίνκι.

Δεσμεύσεις, όπως:

  • Την υποχρέωση της Τουρκίας να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας.
  • Την άρση του casus belli κατά της Ελλάδας.
  • Την πλήρη εγκατάλειψη κάθε προκλητικής ενέργειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Τη συνεργασία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

«Καθαρές πολιτικές, καθαρές κουβέντες. Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία», είπε από το «τραπέζι» των ευρωσοσιαλδημοκρατών στις Βρυξέλλες η κυρία Γεννηματά, η οποία ως τακτικό μέλος στο τραπέζι των ευρωσοσιαλδημοκρατών θα παραστεί αύριο και στο Συνέδριο του PES στο Βερολίνο.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποτροπιασμός στην Εκκλησία: Επίθεση με βιτριόλι και βιασμοί προβληματίζουν τους ιεράρχες

Σύνοδος Κορυφής: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δ - Περιορισμοί στα ταξίδια αν αυξηθούν τα κρούσματα


Η επιδημία του κορωνοϊού ξέσπασε στην Ανατολική Ασία πριν από περίπου 25.000 χρόνια, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης