Ο Τσίπρας πάει… Πρέσπες

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

zaev-tsipras-prespes
Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί αρχές Ιουλίου στα Σκόπια για να πάρει μέρος στο πρώτο «Φόρουμ Διαλόγου Πρεσπών», μαζί με άλλους «πρωταγωνιστές».

Το Συνέδριο «Φόρουμ Διαλόγου Πρεσπών», που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, θα λάβει μέρος στις λίμνες Μεγάλη Πρέσπα και Αχρίδα στις 1 και 2 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 40 και προσωπικοτήτων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η ενημερωτική ιστοσελίδα www.faktor.mk αναφέρει πως ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, o τέως διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικά Θέματα, Φεντερίκα Μογκερίνι, o Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον βοηθό υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Φίλιπ Ρίκερ καθώς και τον αναπληρωτή του Μάθιου Πάλμερ, υπεύθυνο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα παρευρεθεί επίσης ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Από την περιοχή, στο φόρουμ θα παρευρεθούν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, της Αλβανίας Έντι Ράμα, του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι καθώς και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Ντζουκάνοβιτς.

prespes_mesa


Μιλώντας στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων «ΜΙΑ», ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε την παρουσία του πρώτο «Φόρουμ Διαλόγου Πρεσπών» που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, με στόχο «την ενίσχυση της σταθερότητας, της περιφερειακής συνεργασίας, των σχέσεων καλής γειτονίας κ.α» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Πιστεύω ότι το φόρουμ των Πρεσπών είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία και επειδή το πνεύμα της Πρέσπας αναφέρεται σε ολόκληρη την περιοχή μας, την Ευρώπη και πολύ ευρύτερα, σε κάθε περιφερειακή διαμάχη και διαφορά. Πρέπει να συνεχίσουμε να τονίζουμε τη σημασία και τα οφέλη της επίλυσης διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου, για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την κοινή ανάπτυξη. Και πρέπει να την εμπνεύσουμε και πάλι, αλλά και να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τον ρόλο της προς αυτήν την κατεύθυνση. Στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά» δήλωσε ο κ.Τσίπρας στην ανταποκρίτρια του ΜΙΑ στην Αθήνα Σάνια Ρίστοβσκα.



Ειδήσεις σήμερα

Αλλιώτικη σχολή μπαλέτου για μουσουλμάνες προσφέρει μαθήματα... χωρίς μουσική

Die Welt: Γερμανικά χρήματα για τη «μίνι Τουρκία» του Ερντογάν στη Συρία

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση για 160.000 εκπαιδευτικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης