Στα άκρα η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ - Κοντονής: Είστε σταλινικοί συκοφάντες

Στα άκρα η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ - Κοντονής: Είστε σταλινικοί συκοφάντες

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης «επέστρεψε» στην Κουμουνδούρου τις κατηγορίες ότι εκφράζει τις θέσεις της ΝΔ   - «Τα μάζεψε» ο Παρασκευόπουλος που είχε καταλογίσει «δίκιο» στον Κοντονή - Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο «τραπέζι» η διαγραφή - Η νεολαία του κόμματος είχε καταγγείλει από το 2019 ότι οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα ευνοούσαν τη Χρυσή Αυγή

kontonis-02
Σοβαρούς τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ με απρόβλεπτες διαστάσεις προκαλεί η ρήξη με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή καταγγέλοντας ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα ευνοούν τη Χρυσή Αυγή.

Ο κ.Κοντονής επανήλθε το απόγευμα καταλογίζοντας σταλινισμό στην Κουμουνδούρου, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην ανακοίνωση του κόμματος που τον εγκαλούσε ότι  εξυπηρετεί τη ΝΔ. Το θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς αφενός στη γραμμή Κοντονή συντάχθηκε με δηλώσεις του ο προκάτοχός του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αφετέρου, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2019 είχε επισημάνει ότι συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Κώδικα  ευνοούν τη Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, ο κ.Παρασκευόπουλος με δήλωση που έφτασε στα μέσα ενημέρωσης μέσω του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε αναδίπλωση υποστηρίζοντας ότι αλλοιώθηκε το νόημα των όσων είχε πει νωρίτερα.

Εως αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν στο protothema.gr σχετικά με το ενδεχόμενο διαγραφής πως ο κ. Κοντονής.  «Έχει παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή, άρα δεν έχει πια καμία θέση ευθύνης και εκφράζει αυτή τη στιγμή τον εαυτό του».

Η δήλωση Παρασκευόπουλου

«Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής»
δήλωσε ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στον Realfm 107.1.

«Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει. Για να έχουμε στο σύνολο του έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο , περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας κώδικας ψηφίζεται ως ένα άρθρο στο σύνολο του και δεν μπορεί να γίνει διόρθωση σε επιμέρους ρυθμίσεις. Αυτές οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα άλλα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τον πολιτικό χρόνο για να της κάνει... τον ψήφισε και έφυγε. Εκ του αποτελέσματος θα σας έλεγα ότι η γνώμη μου σήμερα θα ήταν διαφορετική σε επιμέρους άρθρα, όχι στο σύνολο του» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή.

Ακούστε το ηχητικό:

Κλείσιμο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΌΠΟΥΛΟΣ ΣΥΡΙΖΑ


Αργότερα το απόγευμα όμως και αφού είχε προκληθεί σάλος για τη δήλωσή του με την οποία συντασσόταν ουσιαστικά με τις απόψεις Κοντονή, ο Παρασκευόπουλος προχώρησε σε αναδίπλωση με γραπτή, αυτή τη φορά, δήλωσή του στην οποία αναφέρει: 

«Για πολλοστή φορά από μια τοποθέτησή μου απομονώνεται μια φράση και αναπαράγεται με τίτλους που διαστρεβλώνουν το μήνυμα, ώστε να πλήττονται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ομιλών. Η επόμενη ακριβώς φράση της επίμαχης δήλωσής μου σε ραδιοφωνικό σταθμό, δικαιολογεί την προώθηση του Ποινικού Κώδικα. Προσθέτω ρητά ότι και σήμερα, αντίθετα με τον Σταύρο Κοντονή, θα συμφωνούσα με την ανάγκη ψήφισης του νέου Κώδικα.

Φυσικά, διαφωνώ και με την επιλογή του Σταύρου Κοντονή να θέσει το ζήτημα τη στιγμή, που θα έπρεπε να συζητάμε για την ιστορική σημασία του χαρακτηρισμού της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης».Στο μεταξύ ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Σταύρος Κοντονής προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.

Για πολλοστή φορά τονίζω, ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά, ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω».

Κοντονής για ΣΥΡΙΖΑ: Είναι άθλιοι, συκοφάντες και ψεύτες

Μιλώντας το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Open, o κ. Κοντονής επανέλαβε ότι είχε προειδοποιήσει ότι κάποιες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα έριχναν στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή και απάντησε με σφοδρότητα στα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά από 41 χρόνια στην Αριστερά λένε ότι γίνομαι 5η φάλαγγα της Δεξιάς. Είναι άθλιοι, συκοφάντες και ψεύτες».

Δείτε το βίντεο:

Κοντονής: Είχα πει ότι θα πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή | Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 8/10/20 | OPEN TV


Πάνος Ρήγας για Κοντονή: Κρίκος στην αλυσίδα στελεχών που εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές ή πικρίες

Διαστάσεις μεγάλου ξεκαθαρίσματος λαμβάνει πλέον η κόντρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τις αποκαλύψεις Κοντονή. Απαντώντας στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, ο πρώην Γραμματέας του κόμματος και τέως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας κάνει λόγο για «εντύπωση ότι στο κόμμα υπάρχουν ευγενείς και πληβείοι», προσθέτοντας πως «να θυμίσω ότι στην Αριστερά ενταχθήκαμε όχι γιατί μας χρωστάει, αλλά γιατί της χρωστάμε ακόμα και αν νιώσουμε αδικημένοι».

Αναλυτικά η δήλωση του Πάνου Ρήγα:

«Η δήλωση παραίτησης του Σταύρου Κοντονή που συνοδεύτηκε με κριτική για τον ποινικό κώδικα αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα διαφοροποιήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές ή πικρίες. Δεν συμβάλλουν όμως στη συλλογική μας προσπάθεια, δεν αντιλαμβάνονται τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας, απαξιώνουν τα μέλη του κόμματος δίνοντας την εντύπωση ότι στο κόμμα υπάρχουν ευγενείς και πληβείοι. Αρκετά πια. Ας σεβαστούμε όλοι την συλλογική προσπάθεια για ανατροπή της πιο κοινωνικά ανάλγητης κυβέρνησης και ας μη δίνουμε τη δυνατότητα να μας χρησιμοποιούν.

Να θυμίσω ότι στην Αριστερά ενταχθήκαμε όχι γιατί μας χρωστάει, αλλά γιατί της χρωστάμε ακόμα και αν νιώσουμε αδικημένοι.

Επί της ουσίας για τον Π.Κ.

Και με τον παλιό ποινικό κώδικα δεν μπορεί να επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση.

Οι σχετικές προβλέψεις να γίνουν στην εκλογική νομοθεσία. Όχι στον Π.Κ.

Η κυβέρνηση να μην συνεχίζει την πολιτική απατεωνιά. Δύο φορές τροποποίησε τον Π.Κ και δεν άλλαξε τη ρύθμιση».

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Γραικού: «Δεν ήθελα να σκοτώσω», λέει ο κατηγορούμενος - Ξεσπούν οι συγγενείς του θύματος

Χρυσαυγίτες που κρίθηκαν ένοχοι πήγαν να παραδοθούν στο Α.Τ. Περάματος

Μητσοτάκης σε φον ντερ Λάιεν: Η νέα πρόκληση της Τουρκίας να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης