Γιατί τα κανάλια επιστρατεύουν αστέρες από το παρελθόν

Γιατί τα κανάλια επιστρατεύουν αστέρες από το παρελθόν

Το νεανικό κοινό να γυρίζει την πλάτη στην TV επιλέγοντας συνδρομητικές πλατφόρμες και τα  κανάλια ανακαλούν πρόσωπα που έχουν συνδέσει τη διαδρομή τους με εκπομπές-σταθμούς

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
media-xr
Η Σοφία Αλιμπέρτη επιστρέφει μετά από σχεδόν 15 χρόνια στην τηλεόραση για να παρουσιάσει καθημερινή εκπομπή, την ώρα που ήδη έχουν επιστρέψει η Ρούλα Κορομηλά, ο Ανδρέας Μικρούτσικος, η Ελένη Μενεγάκη και φυσικά όσο η ένοχη απόλαυση τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου είναι η «Ντόλτσε Βίτα» στο MEGA και η κρυφή προσμονή της επιστροφής του «Τμήματος Ηθών» στον ΑΝΤ1.

Τελικά ζούμε για να γυρίζουμε εμείς στο τηλεοπτικό παρελθόν, και τα πρόσωπα του παρελθόντος στο παρόν; Δεν μπορούμε να βρούμε τα νέα αυτά πρόσωπα τα οποία θα αποτυπώσουν τις σύγχρονες τάσεις, θα φρεσκάρουν την εικόνα και θα τους δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουν πιο ελκυστικά και διαφορετικά προγράμματα;

Δείτε το τρέιλερ της σειράς «Ντόλτσε Βίτα»
ΝΤΟΛΤΣΕ ΒΙΤΑ 1996 - Trailer


Κλείσιμο
Πάνελ που αλαλάζουν δίχως αιτία και αφορμή, θεατρινισμοί, το μικρό να γίνεται μεγάλο και φυσικά εσωστρέφεια, η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τηλεόραση ενδιαφέρεται στο σύνολό της μόνο γι’ αυτήν. Μπορούν οι παλιοί να αλλάξουν τη συνήθεια;

Ζόρικη η συνθήκη, αν αναλογιστεί κάποιος πως πλέον η ιδιωτική τηλεόραση αφορά το μεγάλο σε ηλικία κοινό, καθώς οι νέοι έστρεψαν τη πλάτη στην οθόνη επιλέγοντας κινητά, Διαδίκτυο και συνδρομητικές πλατφόρμες. Λογικό το να επιστρέφουν οι παλιοί παρουσιαστές, αφού και οι τηλεθεατές σε αυτή την κατηγορία δείχνει να ανήκουν.
media-1
Ελένη Μενεγάκη: Μετά το τηλεοπτικό γλέντι για την αποχώρησή της από τον Alpha, η «βασίλισσα» επέστρεψε λίγους μήνες μετά στο MEGA για να ξαναπιάσει το νήμα της καριέρας της από εκεί που το άφησε

Ελένη έφυγε, Ελένη γύρισε

Στην αμερικανική τηλεόραση οι παρουσιαστές και οι παρουσιάστριες μετρούν δεκαετίες. Είναι ταυτισμένοι με συνήθειες πολλών ετών και πάρα πολλών χιλιάδων τηλεθεατών που θεωρούν αδιανόητη την αποχώρηση ή τη μετακίνηση ενός τηλεοπτικού προσώπου πρώτης γραμμής. Αλλά ακόμη και το ίδιο να αποφασίσει να αποχωρήσει, ίσως χρειαστεί μία πενταετία διαπραγμάτευσης με τον σταθμό και τους μετόχους προκειμένου να μεθοδευτεί τόσο η έξοδος όσο και η αντικατάσταση.

Μάθημα τηλεοπτικό για τα παρασκήνια μιας τέτοιας τηλεόρασης, το «Morning Show», που προβάλλεται από συνδρομητική πλατφόρμα και στο οποίο Τζένιφερ Ανιστον και Ρις Γουίδερσπουν διδάσκουν στρατηγική και ξεσκεπάζουν το μη γοητευτικό κομμάτι της μικρής οθόνης που κινείται πάντα με το ρητό «ο θάνατός σου η ζωή μου». Κάπως έτσι γκρεμίστηκε το αφήγημα των αγαστών σχέσεων των τηλεοπτικών προσώπων, οι οποίες με το σβήσιμο των φώτων αποδεικνύονται ενδιαφέρουσες μεν, καλές όχι. Τα ίδια ισχύουν παντού, τα ίδια αφορούν και την ελληνική τηλεόραση.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς «Morning Show» 
THE MORNING SHOW Trailer (2019) Jennifer Aniston, Steve Carell, Drama Comedy Apple TV+ Series


Μία τηλεόραση η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναζητά τα νέα πρόσωπα τα οποία φυσικά θα μοιάζουν ή θα θυμίζουν τα παλιά. Αφού δεν βρέθηκε η νέα Μενεγάκη και σχεδόν κόντεψε να καταστραφεί η καριέρα της Ιωάννας Μαλέσκου από τη δημοσιογραφική εμμονή να βρεθούν τα στοιχεία εκείνα που θα χρίσουν τη νεαρή παρουσιάστρια ως νέα βασίλισσα, μείναμε στην Ελένη Μενεγάκη που ξέρουμε και αγαπάμε.

Διότι, κακά τα ψέματα, η πρώτη και πιο σύντομη επιστροφή ήταν η δική της. Μετά το τρικούβερτο τηλεοπτικό γλέντι για την αποχώρησή της από τον Alpha, η Ελένη επέστρεψε λίγους μήνες μετά στο MEGA, με το κοινό και τον Τύπο να περιγράφουν με απίστευτη υπερβολή το γεγονός, χρησιμοποιώντας όρους λύτρωσης του τηλεοπτικού πληθυσμού.

Κάτι που δεν αποτυπώνεται στην τηλεθέαση της εκπομπής, αλλά πάντα θα εισπράττει η παρουσιάστρια, η οποία ακόμη «διδάσκει» μεθόδους διαχείρισης της δημόσιας εικόνας των παρουσιαστών. «Πρέπει να ξέρεις πότε μπορείς να απλώσεις και να κάνεις πράγματα και πότε να τραβηχτείς, να μείνεις λίγο εκτός και να περιμένεις» σχολίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν γίνεται τυχαία στην καριέρα της.

Ανδρέας, το τηλεοπτικό πολυεργαλείο

Φυσικά είχε προηγηθεί μία ακόμη πιο ηχηρή και φυσικά πιο ανέλπιστη επιστροφή, αυτή του Ανδρέα Μικρούτσικου, ο οποίος κάνοντας ένα σύντομο πέρασμα από το «Big Brother» βρέθηκε στο πάνελ της εκπομπής «Σούπερ Κατερίνα» να επιβεβαιώνει τον κανόνα «ο παλιός είναι αλλιώς».

Ο Μικρούτσικος βρήκε σύντομα τη φόρμα του και απέδειξε ότι στην τηλεόραση δεν υπάρχει «κράτημα» όταν υπάρχει ισχυρό επιχείρημα και φυσικά άγνοια κινδύνου. Με σφοδρές επιθέσεις σε πρόσωπα της σόουμπιζ, με σωστή συνταγή να τονώνει το κλίμα σε εκπομπή που απειλείται από τον ανταγωνισμό, με κριτική σκέψη και άψογα ελληνικά. Ενίοτε ο Μικρούτσικος γίνεται και γλωσσοπλάστης.

Μόνο για να περιγράψει κάποιον που δεν θέλει να χαρακτηρίσει αρνητικά, ο Ανδρέας θα βρει τη λέξη εκείνη που ο απέναντι θα χρειαστεί ένα τρίλεπτο για να καταλάβει τι σημαίνει και ότι δεν τον αδικεί. Ο Ανδρέας κάνει μόνος του όσα δεν κάνουν τρία πάνελ μαζί. Είναι η εμπειρία, το δαιμονισμένο ταλέντο, η τριβή με πολλά και ενίοτε ακραία τηλεοπτικά είδη; Ισως όλα μαζί.

Πάντως, ας τον βλέπουν οι νεότεροι να μαθαίνουν. Πως για να κάνεις τηλεόραση χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις, απόψεις και αυτοπεποίθηση, η οποία πηγάζει από γνώση και όχι από σιγουριά που σου δίνει η συμμετοχή σε ένα ριάλιτι…
media-2
Ρούλα Κορομηλά: Με το «Σπίτι με το MEGA», η παρουσιάστρια έκανε το σωστό comeback. Η εμπειρία και η διαδρομή της λειτούργησαν ως μαγνήτης για σημαντικούς καλλιτέχνες εκτοξεύοντας την τηλεθέαση

Ρούλα, έλα ξανά

Δεν γύρισε απλώς για να κάνει μία εκπομπή. Επέστρεψε και επέλεξε να παρουσιάσει μία μουσική εκπομπή με πολύ ισχυρό αποτύπωμα και αισθητική, μαγνητοσκοπημένη και πολύ διαφορετική σε σχέση με τα σόου που παρουσίαζε στο παρελθόν. Με το «Σπίτι με το MEGA», η Ρούλα έκανε το σωστό comeback. Είχε μία πολύ ισχυρή παραγωγή και δεν μπήκε στη αρένα του ανταγωνισμού με ζωντανό που θέλει πλέον να επιστρατεύσεις πλήθη για να πετύχεις. Η εμπειρία της και η διαδρομή της λειτούργησαν ως δικλίδα ασφαλείας για να συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες και να γίνει ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο πιέζει αφόρητα τον ανταγωνισμό και ανεβαίνει ψηλά στο βάθρο.

Δείτε το τρέιλε της εκπομπής «Σπίτι με το MEGA»
Σπίτι με το Mega: Με την Α. Δημητρίου | Σάββατο 4/3, 21:00 (trailer)

Παράλληλα η Κορομηλά έστειλε σήμα στην πιάτσα ότι πλέον είναι χορτάτη και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα παίξει τα παιχνίδια του παρελθόντος με κόντρες και ανταγωνισμούς. Οσο οι υπόλοιπες παρουσιάστριες ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις στον αέρα, μαχαιριές στο παρασκήνιο και απαντούν στο κάθε τι που θα τους χρεώσουν, εκείνη στρογγυλοκάθισε στον καναπέ της Ελένης Μενεγάκη, την κάλεσε στην εκπομπή της, διέλυσε τα όποια σύννεφα του παρελθόντος, μίλησε σε όλους τους δημοσιογράφους που την προσέγγισαν και φυσικά διακριτικά και χωρίς να το διαφημίζει στηρίζει πολλά τηλεοπτικά πρόσωπα με μηνύματα και τηλεφωνήματα.

Η Κορομηλά αφουγκράστηκε ότι η τοξικότητα πλέον είναι κάτι που η τηλεόραση και τα πρόσωπά της πρέπει να αποβάλουν και δεν άφησε περιθώρια τσαλακώματος από τους γνωστούς εξωγενείς παράγοντες. Κάνει τη δουλειά της, αποφεύγει τις κακοτοπιές και αποδεικνύει πως αν ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, ο χορτάτος ξέρει να πατά γερά στην τηλεοπτική γη.
media-3
Σοφία Αλιμπέρτη: Η ηθοποιός-παρουσιάστρια επιστρέφει στον ΑΝΤ1 για να αναλάβει την παρουσίαση μιας εκπομπής η οποία θα μοιάζει πολύ στο αμερικανικό «Dr Oz», θα είναι καθημερινή, στην απογευματινή ζώνη και θα δοκιμαστεί από τον ερχόμενο μήνα

Σοφία ξανά ορθή

Οταν παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι «Είσαι πιο έξυπνος από έναν δεκάχρονο» το 2009, έκλεινε την πόρτα της τηλεόρασης, η οποία τότε την είχε καθιερώσει ως παρουσιάστρια πρώτης γραμμής. Πιστή στην απόφασή της η Σοφία Αλιμπέρτη απομονώθηκε στην Πάρο για αρκετά χρόνια και δεν έδωσε ούτε μία συνέντευξη. Μέχρι που η Φαίη Σκορδά πριν από μερικούς μήνες την επισκέφθηκε και την έπεισε να μιλήσει για όλα όσα μεσολάβησαν αυτά τα χρόνια και την οδήγησαν εκτός των τηλεοπτικών πλατό. Η Αλιμπέρτη έδειχνε πολύ μακριά από την εικόνα του παρελθόντος.

Η επιστροφή της στην Αθήνα άλλαξε πολλά. Μία πρόταση από την Barking Well την οδηγεί και πάλι πίσω και μάλιστα στον ΑΝΤ1, όπου διένυσε πολλά χιλιόμετρα. Πλέον έχοντας υπογράψει συμφωνία θα αναλάβει την παρουσίαση μιας εκπομπής, η οποία θα μοιάζει πολύ στο αμερικανικό «Dr Oz», θα είναι καθημερινή, στην απογευματινή ζώνη και θα δοκιμαστεί από τον ερχόμενο μήνα. Μεγάλο και δύσκολο το στοίχημα, μεγάλο το διάστημα που έμεινε εκτός, αλλαγή κοινού και συνήθειας, θα έχει ενδιαφέρον να φανεί αν και πώς θα είναι μία ακόμη επιστροφή η οποία θα στεφθεί με επιτυχία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης