Λευτέρης Λαζάρου: Αποκάλυψε τα μυστικά για το μενού που ετοίμασε για το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο
«Δεν κάναμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Ο στόχος ήταν να χωρέσω την Ελλάδα στα πιάτα μου όσο περισσότερο μπορώ. Αυτή είναι η χώρα μου, η πατρίδα που με ζει», είπε ο διακεκριμένος σεφ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή
Ο Λευτέρης Λαζάρου, ο διακεκριμένος Έλληνας σεφ και βραβευμένος με αστέρι Michelin ήταν ο εκλεκτός που επιλέχθηκε για να δημιουργήσει τα πιάτα για το επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους καλεσμένους για τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821
Ο κ. Λαζάρου μίλησε το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega» και αποκάλυψε το… παρασκήνιο της προετοιμασίας.
«Σε ένα τέτοιο δείπνο δεν είναι ευχάριστο να τρώμε σκόρδο, οπότε δεν κάναμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Το σκόρδο δεν το χρησιμοποιούμε στα επίσημα γεύματα. Ο στόχος ήταν να χωρέσω την Ελλάδα στα πιάτα μου όσο περισσότερο μπορώ. Αυτή είναι η χώρα μου, η πατρίδα που με ζει», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου δεν είχε τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους προσκεκλημένους, και τους μίλησε μόνο όταν έφευγαν που τον χαιρέτησαν.
«Το μπισκότο σουπιάς ήταν ένα καλωσόρισμα για να προετοιμάσει τους γευστικούς κάλυκες για το γεύμα. Ο κιμάς γαρίδας με φύλλο λάχανου μοιάζει με τα ντολμαδάκια αλλά είναι τυλιγμένος αλλιώς. Είναι ένα εξαιρετικό πιάτο για να τιμήσουμε τη θάλασσα», είπε ο γνωστός σεφ αναλύοντας το μενού.
«Και νηστεία να μην είχαμε, ψάρι θα έκανα. Τα πιάτα δεν ήταν νηστίσιμα. Ήταν ένα μενού στηριγμένο στα ελληνικά προϊόντα. Το χριστόψαρο επιλέχθηκε γιατί δεν αφυδατώνεται. Είναι ένα εξαιρετικό ψάρι και το βρίσκεις εύκολα αυτή την περίοδο. Μπορείς να το μαγειρέψεις όπως θες. Στο συγκεκριμένο μενού ήταν με χειμωνιάτικες ρίζες» και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Για εμένα ήταν μεγάλη τιμή να με επιλέξει η ΠτΔ να μαγειρέψω για αυτό το σημαντικό δείπνο. Θέλω να την ευχαριστήσω πολύ. Πιστεύω ότι τιμώ όλους τους συναδέλφους μου με το να συμμετέχω σε μια τέτοια σημαντική βραδιά»!
Με ανάρτησή του στο Instagram o Λευτέρης Λαζάρου έδωσε αναλυτικά όλα τα πιάτα που προσέφερε στους καλεσμένους. Γράφει στη λεζάντα της φωτογραφίας όπου συνομιλεί με την Πρόεδρο της Δημηκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Είναι μεγάλη μου τιμή που είχα την ευκαιρία να επιμεληθώ το μενού του επίσημου επετειακού δείπνου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Προσπάθησα μέσα σε 4 πιάτα να βάλω όση περισσότερη Ελλάδα μπορούσα. Ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την πρόσκληση και την εμπιστοσύνη της. Σας εύχομαι Χρόνια Πολλά!».
Mενού 24 Μαρτίου 2021 Καλωσόρισμα:Χαρουπόψωμο και χωριάτικο ψωμί αργής ωρίμανσης με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα Χανιά της Κρήτης. Μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού.
Πρώτο πιάτο:Σούπα κακαβιάς με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.
Δεύτερο πιάτο:Κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου με κρόκο Κοζάνης.
Κυρίως πιάτο:Φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης.
Επιδόρπιο:Λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου, κρέμα μπαχαρικών και φιστίκια Αιγίνης.
Ο λόγος για την Παπαστράτος, που έλαβε ξανά την ιδιαίτερα απαιτητική πιστοποίησηESC(EqualSalaryCertification). Μία αναγνώριση που έλαβε πρώτη φορά το 2019 και εξακολουθεί να είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που την έχει αποκτήσει. Παράλληλα, διακρίθηκε ως Κορυφαίος Εργοδότης για 9ησυνεχή χρονιά.
Με αφορμή τα 50 χρόνια από την ιστορική ομιλία του Antoine Riboud στη Μασσαλία, η Danone αποτίνει φόρο τιμής στο πρωτοποριακό του όραμα, που συνοψίζεται στη φράση «Ας διοικήσουμε τις επιχειρήσεις μας τόσο με την καρδιά όσο και με το μυαλό»