Χοσέ Παντίγια: «Έφυγε» ο άνθρωπος που... έντυνε με ήχους τα ηλιοβασιλέματα στην Ίμπιζα

Χοσέ Παντίγια: «Έφυγε» ο άνθρωπος που... έντυνε με ήχους τα ηλιοβασιλέματα στην Ίμπιζα

Ο διάσημος dj βρισκόταν πίσω από τις συλλογές «Cafe del Mar» και ήταν υπεύθυνος για τον «ήχο των Βαλεαρίδων» - Έφυγε την Κυριακή χτυπημένος από καρκίνο στο νησί που λάτρεψε και μεγαλούργησε μουσικά

padilla-arthro
Ο ήλιος έπεφτε, βυθιζόταν θα έλεγες μέσα στην θάλασσα εκείνο το απόγευμα που στο Cafe del Mar δεν έπεφτε καρφίτσα λίγο μετά τις έξι το απόγευμα.

Ο Χοσέ Παντίγια φόρεσε τα ακουστικά του και άρχισε να παίζει αυτές τις μελωδίες που γαληνεύουν την ψυχή την ώρα που ο πορτοκαλί «δίσκος» άρχιζε να δύει στην Ίμπιζα.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ακροβολιστεί σε κάθε γωνιά του πιο διάσημου κλαμπ του νησιού, εκεί που το ηλιοβασίλεμα ήταν μια μυσταγωγία.

Και ο εν πολλοίς υπεύθυνος γι' αυτή ήταν ο Παντίγια, που έσβησε την περασμένη Κυριακή στον ύπνο του, μετά από μια γενναία μάχη που έδωσε χτυπημένος από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η είδηση της απώλειας του διάσημου dj και εμπνευστή του Balearic sound, σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στο νησί που μεγαλούργησε για δεκαετίες αλλά και στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

José Padilla - Adios Ayer (Café del Mar Version)
Κλείσιμο




JOSE PADILLA LIVE SET



José Padilla’s record collection



Αυτή στην οποία εισχώρησε αυτός ο χαρισματικός dj με τις συλλογές «Cafe del Mar» τις οποίες κυκλοφόρησε με μουσικές επιλογές που έπαιζε στο διάσημο κλαμπ.

Ταυτίσθηκε μαζί του και με την Ίμπιζα, το νησί που λάτρεψε όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του το 1976, θέλοντας να ξεφύγει από την οικογένειά του που τον πίεζε να πιάσει μια κανονική δουλειά.

Όμως ο Χοσέ ήθελε να είναι dj από εκείνο το μοιραίο βράδυ που πήγε σε ένα κλαμπ της Κόστα Μπράβα, καλεσμένος ενός φίλου του που έπαιζε μουσική.

Jose-1
cafe-3


Ο dj που μάγεψε την υφήλιο

Αυτός ήταν που τον άφηνε να παίζει λίγα τραγούδια όταν πήγαινε στη τουαλέτα, ή όταν ένιωθε κουρασμένος, μόνο που στην Ίμπιζα το να παίξει σε κλαμπ δεν ήταν εύκολο.

Ο Παντίγια έγινε σερβιτόρος, μετά εργάτης σε οικοδομή, υπάλληλος σε ξενοδοχείο και γενικά έκανε διάφορες δουλειές προκειμένου να τα φέρει βόλτα στο πιο διάσημο νησί των Βαλεαρίδων.

Είχε αφήσει πίσω του την Βαρκελώνη, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, ακούγοντας στην αρχή κυρίως ροκ μουσική και βυθίστηκε στον ηδονικό κόσμο ενός νησιού όπου όλα επιτρέπονταν.

Βυθίστηκε αλλά δεν παρασύρθηκε και λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του '70 προσλήφθηκε να κάνει αυτό που ήθελε όσο τίποτε άλλο στον κόσμο.

«Η πρώτη μου δουλειά σαν dj στην Ίμπιζα, ήταν σε ένα ξενοδοχείο που λεγόταν Bergantin» θα πει χρόνια μετά μιλώντας για την μουσική του διαδρομή. «Έπαιζα Barry White, Abba, Julio Inglesias και όλα αυτά τα σκατά, αλλά ο μισθός ήταν καλός».

Λίγους μήνες μετά παίρνει μεταγραφή για το Es Paradis, ένα από τα μεγάλα κλαμπ του νησιού στην περιοχή του Σαν Αντόνιο, αφού πρώτα πέρασε από ακρόαση, ώστε να αποδείξει ότι «το έχει».

Το ωράριο είναι εξαντλητικό για τα επόμενα δύο χρόνια της ζωής του . Ανεβαίνει στα decks από τις δέκα το βράδυ και τελειώνει στις έξι το πρωί, παίζοντας από Chic και James Brown μέχρι Bob Marley και Diana Ross.

Εκεί αρχίζει να χτίζει τον μύθο του.

Θα μείνει τρία χρόνια στο Es Paradis και μετά θα περάσει από διάφορα κλαμπ της Ίμπιζα σαν guest dj, μέχρι την στιγμή που αποφασίζει να ανοίξει το δικό του.

jose-2
cafe-1


Ο αυτοκράτορας του sunset

«Το ονόμασα Museo γιατί ήταν πραγματικά μουσείο, έβαλα πολύ ενέργεια και πάθος σε αυτό και εκεί άρχισα να παίζω αυτά που πραγματικά ήθελα εγώ» είπε στην ίδια συνέντευξη.

Οι Supertramp και οι Fisher-Z «συναντάνε» τον John Miles, τον Bowie και τους Pink Floyd και ένα διαφορετικό κοινό από το σύνηθες που γέμιζε τα κλαμπ, δεν χορεύει αλλά ακούει.

Το Museo πηγαίνει καλά μέχρι την στιγμή που ο συνεταίρος του Παντίγια τινάζει τα μυαλά του στον αέρα μέσα στο μαγαζί, κάτι που χάλασε όλη την ατμόσφαιρα και την διάθεση του Χοσέ να συνεχίσει.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από ένα κλαμπ αρχίζει να πουλάει τις; δικές του κασέτες σε ένα υπαίθριο παζάρι στο Σαν Αντόνιο, τις οποίες γράφει στο σπίτι του.

Τη πρώτη μέρα πουλάει τριάντα -όσες είχε γράψει- την δεύτερη εξήντα και μέχρι το 1989 οι δουλειά πάει πρίμα, μέχρι την στιγμή που η αστυνομία αρχίζει να επεμβαίνει στο παζάρι.

Τότε οι υπεύθυνοι του Cafe del Mar, τους οποίους ο Παντίγια ήξερε επειδή έμενε με την κοπέλα του σε ένα σπίτι πίσω από το κλαμπ του είπαν: «Κοίτα, αν θέλεις να παίξεις εδώ, εμείς σε θέλουμε...»

Οι μουσικές που επιλέγει μαγεύουν τους θαμώνες, που ζητάνε να τις πάρουν μαζί τους και ο Παντίγια πουλάει πάνω από εκατό κασέτες την ημέρα.

cafe-2
cafe-4


Κάποια στιγμή ταξιδεύει στο Λονδίνο και αφήνει δείγματα σε όλες τις δισκογραφικές εταιρίες, αλλά καμία δεν ενδιαφέρεται μέχρι την στιγμή που ένας γνωστός του τον πληροφορεί ότι η React Records θέλει να κυκλοφορήσει μια συλλογή.

Το πρώτο «Cafe Del Mar» θα πουλήσει 8.000 αντίτυπα, το δεύτερο 30.000 και μετά έρχεται η απογείωση με νούμερα που ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο ενώ συνολικά οι συλλογές έδωσαν πάνω από 5.000.000 αντίτυπα.

Ο Χοσέ Παντίγια μεγαλούργησε στο πιο διάσημο κλαμπ του νησιού γιοα χρόνια, πριν αποσυρθεί ουσιαστικά από το προσκήνιο κουρασμένος από την μετάλλαξη της Ίμπιζα.

Η φυγή του την Κυριακή το βράδυ έγινε γνωστή από την σελίδα που διατηρούσε στο Facebook, στην οποία γράφτηκε ο πιο ωραίος αποχαιρετισμός.

«Τώρα έχει φύγει και το ηλιοβασίλεμα στην Ίμπιζα δεν θα είναι ποτέ το ίδιο χωρίς αυτόν...».

Ειδήσεις σήμερα:

Δραματικές στιγμές στη Δανία: Προσπαθεί να αποδράσει ο εφευρέτης που διαμέλισε δημοσιογράφο στο υποβρύχιο

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ με εκπροσώπους των περιοχών που θα υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα

Η Νταϊάνα «μισούσε τον Κάρολο» και «δεν ήθελε να διαδεχθεί την Ελισάβετ στον θρόνο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης