Philip Seymour Hoffman: Μετά το χωρισμό φούντωσαν τα προβλήματα

Philip Seymour Hoffman: Μετά το χωρισμό φούντωσαν τα προβλήματα

Η ζωή του ένας διαρκής αγώνας ανάμεσα στα ναρκωτικά και το αλκοόλ απο τη μια και την απεξάρτηση από την άλλη- Από τα 22 του χρόνια ήταν τακτικός "επισκέπτης" σε κλινικές απεξάρτησης - Πενήντα σακουλάκια με ηρωίνη, 20 σύριγγες και δεκάδες χάπια βρέθηκαν στο σπίτι του

Philip Seymour Hoffman: Μετά το χωρισμό φούντωσαν τα προβλήματα
Σοκαρισμένο από το θάνατο του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Philip Seymour Hoffman φαίνεται ότι θα είναι για αρκετό καιρό το Hollywood, το οποίο έχασε εκτός από έναν μεγάλο ηθοποιό και έναν ιδιαίτερα ευφυή άνθρωπο.  

Κλείσιμο


Ο 46χρονος βραβευμένος με Οσκαρ Hoffman βρέθηκε νεκρός από τον φίλο του David Bar Katz με μια σύριγγα στο αριστερό του χέρι, στο μπάνιο του, λίγο μετά τις 11 και 30 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης), την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στο σπίτι του στο Μανχάταν.

Ο Hoffman αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον εθισμό του στα ναρκωτικά, κάτι που και ο ίδιος είχε παραδεχτεί στο παρελθόν. Το 2006 σε συνέντευξή του στο «60 Minutes» είχε πει ότι μέχρι τα 22 έκανε χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης και κατάφερε να απεξαρτηθεί. Εικοσιδύο χρόνια μετά όμως ξανακύλησε και ξεκίνησε τη χρήση χαπιών και ηρωίνης. Μπήκε ξανά σε πρόγραμμα απεξάρτησης.



Το Φθινόπωρο που μας πέρασε ο Hoffman χώρισε από τη 46χρονη αγαπημένη του σχεδιάστρια ρούχων Mimi O’ Donnel, με την οποία είχε τρία παιδιά, τον 10χρονο Cooper Alexander, την 7χρονη Tallulah και την 5χρονη Willa. Οι δυο τους ήταν μαζί 15 περίπου χρόνια. Γνωρίστηκαν το 1999 στο έργο «In Arabia We’d All Be Kings», το οποίο εκείνος σκηνοθετούσε. Εζησαν ένα δυνατό έρωτα και ένα δύσκολο χωρισμό, πριν από μερικούς μήνες.  Μετά το χωρισμό του από την Donnel ο Hoffman εγκατέλειψε το υπερπολυτελές σπίτι του και μετακόμισε σε ένα μικρό στο Μανχάταν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο χωρισμός του αυτός ήταν ο βασικός λόγος που τον οδήγησε στο θάνατο. Σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνώριζαν ο Hoffman τους τελευταίους μήνες φαινόταν προβληματισμένος και χωρίς ιδιαίτερη διάθεση. Ηταν ατημέλητος και δεν έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις. Δεν ήθελε να δίνει συνεντεύξεις και στην τελευταία του εμφάνιση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance έδειχνε άρρωστος, ατημέλητος και χλωμός.



O Philip Seymour Hoffman γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 23 Ιουλίου 1967.  Είχε εμφανιστεί σε πολλές ταινίες όπως «Άρωμα Γυναίκας» («Scent of a Woman», 1992), «Twister» (1996), «Ξέφρενες Νύχτες» (Boogie Nights, 1997), «Ευτυχία» («Happiness», 1998), «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι» («The Big Lebowski», 1998), «Μανόλια» («Magnolia»,1999), «Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ» («The Talented Mr. Ripley», 1999), «Almost Famous» (2000), «Χτυπημένος από Έρωτα» («Punch-Drunk Love», 2002), «Επιστροφή στο Cold Mountain» («Cold Mountain», 2003), «Όταν Γνώρισα την Πόλυ» («Along Came Polly», 2004) και «M:I-III Επικίνδυνη Αποστολή 3» («Mission: Impossible III», 2006). 



Το 2005 έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Truman Capote» («Capote», 2005) και αυτή η ερμηνεία τού χάρισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Για το ίδιο βραβείο είχε λάβει άλλες δύο υποψηφιότητες για τις ταινίες «Παιχνίδια Εξουσίας» («Charlie Wilson's War», 2007) και «Αμφιβολία» («Doubt», 2008). 



Το 2010 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «Jack Goes Boating» και το 2012 πρωταγωνίστησε στην ταινία «The Master» σε σκηνοθεσία του Πολ Τόμας Άντερσον. Το 2013 εμφανίστηκε στην ταινία «The Hunger Games: Catching Fire». 

Μεταξύ των αμέτρητων ρόλων που έχει υποδυθεί ο Hoffman ήταν και αυτός του Gust Avrakotos, ενός Ελληνοαμερικανού πράκτορα της CIA στην ταινία «Παιχνίδια Εξουσίας», «Charlie Wilson’s War», το 2007.


Σε κλινική από τα 22 του


«Ναι, πήγα σε κλινική απεξάρτησης όταν ήμουν 22 ετών. Ήταν όλα μαζί, αλκοόλ, ναρκωτικά. Ό,τι έπεφτε στα χέρια μου. Μου άρεσαν όλα. Αποφάσισα να σταματήσω γιατί πανικοβλήθηκα, πανικοβλήθηκα για τη ζωή μου. Ήμουν 22 χρονών και φοβήθηκα», είχε δηλώσει με ένα αμήχανο γέλιο ο σπουδαίος ηθοποιός Philip Seymour Hoffman στην εκπομπή 60 Minutes.



Ήταν 2006 και ο πρωταγωνιστής των Όσκαρ δήλωνε «καθαρός» από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, ο εθισμός του στην ηρωίνη θα επέστρεφε δυναμικά, οδηγώντας τον στο θάνατο.

Η νεκροψία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί θα δώσει την τελική απάντηση για τα αίτια θανάτου του Hoffman, όμως, οι αμφιβολίες είναι ελάχιστες: η σύριγγα γεμάτη ηρωίνη ήταν το τελευταίο… βραβείο που κράτησε στα χέρια του.



Αλλωστε, όπως αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα, στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν βρέθηκαν 50 σακουλάκια γεμάτα ηρωίνη, εκ των οποίων πολλά έφεραν το χαρακτηριστικό όνομα «Άσσος σπαθί» και «Άσσος κούπα», 20 χρησιμοποιημένες σύριγγες και συνταγογραφημένα χάπια.



Τίποτα, παρόλα αυτά, δεν προμήνυε το τραγικό τέλος. Όπως δήλωσε στους New York Times ο φίλος του, σεναριογράφος David Katz, που τον βρήκε στο διαμέρισμα νεκρό: «Τον είδα την περασμένη εβδομάδα και ήταν καθαρός και νηφάλιος. Ήταν ο καλός παλιός εαυτός του. πραγματικά πίστεψα ότι αυτό το κεφάλαιο είχε κλείσει».

Όσο για τη σύντροφο του 46χρονου Hoffman, Mimi, φίλοι του ζεύγους αναφέρουν ότι μόλις έμαθε τα τραγικά νέα «ούρλιαξε» και προσθέτουν ότι είναι απαρηγόρητη.

«Είχε τα προβλήματά του, αλλά νόμιζε ότι βρισκόταν στο δρόμο για την επαναφορά του. Η Mimi ήταν ήδη δύσκολες αυτές οι ημέρες, μετά τη φάρσα που είχε κυκλοφορήσει και ήθελε τον Philip νεκρό. Τώρα θα πρέπει να είναι δυνατή για τα παιδιά τους», δήλωσε φίλος του ζευγαριού.

Γείτονας του ηθοποιού στο πολυτελές κτίριο του Μανχάταν, δήλωσε: «Εμοιαζε πάντα χαρούμενος. Πάντα έκανε πράγματα με τα παιδιά του. Έκαναν ποδήλατο, περπατούσαν, έπαιζαν. Όταν μετακόμισε εδώ και τον είδα πρώτη φορά, εντυπωσιάστηκα, αλλά εκείνος ήταν πολύ χαλαρός».



Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ήταν. Όσοι τον γνωρίζουν εντοπίζουν ότι τον τελευταίο μήνα έδειχνε καταβεβλημένος, με περιττά κιλά, κακή διάθεση και έδειχνε να μην είναι καλά στην υγεία του.

Ίσως, όμως, τα σημάδια να είχαν φανεί εδώ και καιρό. Ήδη από το 2011, όταν σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον βρετανικό Guardian, υποστήριζε ότι η επαφή του με τις ουσίες να «μην ήταν απλώς μία φάση».



Ερωτηθείς από τον Simon Hattenstone για τον εθισμό του είχε απαντήσει: «Απλώς επειδή έχει περάσει καιρός από τότε, δε σημαίνει ότι ήταν απλώς μία φάση. Αυτός είμαι». Εξάλλου έναν χρόνο μετά είχε εισαχθεί σε κλινική απεξάρτησης καθώς έκανε υπερβολική χρήση συνταγογραφημένων χαπιών και κοκαΐνης.

Στη συνέντευξή του, πάντως, είχαν διαφανεί οι αδυναμίες του, η ανασφάλειά του, η ανάγκη του για αγάπη.

«Νομίζω πως όλοι δίνουν αγώνα για να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Πρόκειται για μία ανθρώπινη κατάσταση. Ξέρετε, ξυπνάς και προσπαθείς να ζήσεις την ημέρα σου με έναν τρόπο που στο τέλος να πέσεις για ύπνο και νιώθεις καλά για τον εαυτό σου», είχε δηλώσει.



Παρότι, τα τρία του παιδιά του είχαν δώσει ένα νόημα για να ζει, είχε αποκαλύψει ότι προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τον εαυτό του να μείνει μακριά από την αυτοτιμωρία: «Πρέπει να θυμηθώ να μην σκοτώσω τον εαυτό μου, να μην με χτυπήσω. Θα υπάρξει μία καινούρια ταινία, μία καινούρια σχέση, ή θα πεθάνω και τότε θα είμαι νεκρός».











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης