«Ταξιάρχαι»- «Κασταλία»: Αγωνία και γι' άλλα κρούσματα - Εισαγγελέας για τους τρεις νεκρούς

«Ταξιάρχαι»- «Κασταλία»: Αγωνία και γι' άλλα κρούσματα - Εισαγγελέας για τους τρεις νεκρούς

Η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων έκανε «υγειονομικές βόμβες» τις δύο δομές - Δύο νεκροί και 28 κρούσματα από την κλινική του Περιστερίου - Ενας νεκρός από την Κασταλία, όπου ελέγχονται 300 τρόφιμοι και 170 εργαζόμενοι - Αναζητούνται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών

clinics-0
Τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων ερευνά η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από σχετική παραγγελία του προϊσταμένου της Ευάγγελου Ιωαννίδη, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων κορωνοϊού στην κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι και την κλινική Κασταλία, στο Ελληνικό. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας αναζητούνται οι υπεύθυνοι των δύο υγειονομικών δομών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ένας τρόφιμος της Κασταλίας κατέληξε έχοντας διαγνωσθεί με κορωνοϊό, ενώ κατά τις τελευταίες πληροφορίες δύο ασθενείς από την κλινική του Περιστερίου κατέληξαν, έχοντας επίσης προσβληθεί από τον covid-19.  Ο δεύτερος κατέληξε στις 7 το απόγευμα στο ΝΙΜΤΣ όπου είχε διακομισθεί. Πρόκειται για έναν 87χρονο με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη. Από την ίδια κλινική, στο ΝΙΜΤΣ έχει διακομισθεί και μία 90χρονη νεφροπαθής, αιμοκαθαρόμενη. 

Το δρόμο προς την παρέμβαση της Δικαιοσύνης είχε δείξει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος κατά την απογευματινή επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας είχε πει ότι θα αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν και ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.  Παράλληλα, ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε εμφανισθεί οργισμένος για την χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων που είχε ως αποτέλεσμα δύο υγειονομικές δομές να εξελιχθούν σε εστίες διασποράς της πανδημίας. «Ο κορωνοϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες.. Επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος.  Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς, σημείωσε. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους», υπογράμμισε ο κ.Τσιόδρας.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με στόχο να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων των δύο κλινικών. Η έρευνα αφορά κακουργηματικές πράξεις.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Στην κλινική Ταξιάρχαι έχουν επιβεβαιωθεί ήδη 28 κρούσματα, εκ των οποίων τα 17  αφορούν ασθενείς και τα υπόλοιπα 11 εργαζόμενους. Ωστόσο,  προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η κλινική, ακόμη και σήμερα, εξακολοθούσε να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, παρά το γεγονός ότι ήδη από χθες ο ΕΟΔΥ είχε αρχίσει να λαμβάνει δείγματα, με αφετηρία τη διαπίστωση ότι 4 ασθενείς της κλινικής (νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι περισσότεροι) είχαν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα. Είναι  χαρακτηριστική η καταγγελία πολίτη στο protothema.gr ο οποίος σήμερα υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία στην κλινική, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη δειγματοληψία και ουδείς τον ενημέρωσε για την κατάσταση. 


Πιθανά κρούσματα κορωνοϊού στο Περιστέρι
Κλείσιμο



Στη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης όμως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό ότι κρούσμα επιβεβαιώθηκε και στην κλινική Κασταλία, στο Ελληνικό.  Όπως είπε η δομή αυτή, φιλοξενεί τριακοσίου τροφίμους και έχει 170 εργαζόμενους. Στα 92 δείγματα που είχαν εξετασθεί από  εργαζόμενους στην Κασταλία έως τις έξι το απόγευμα ήταν αρνητικά. Ωστόσο, ο τρόφιμος της Κασταλίας που διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό κατέληξε τα ξημερώματα στον Ερυθρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι ο άνθρωπος νόσησε από κάποιο μέλος του προσωπικού που ήταν ασυμπτωματικό. Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι έχουν επαφές εκτός κλινικής - ενώ οι τρόφιμοι δεν είχαν επισκεπτήριο εδώ και καιρό, οι έλεγχοι των δειγμάτων ξεκίνησαν από το προσωπικό. 




Ειδήσεις σήμερα:

Η Bild προτείνει Ελλάδα για διακοπές εν μέσω κορωνοϊού

Βίντεο: Χειροκροτήματα για τον πρώτο ασθενή κορωνοϊού που βγήκε από την ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λάρισας

Καλοκαιριάζει ξανά από την Παρασκευή - Ήλιος και 20άρια στην Αθήνα, βροχές στην Κρήτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα