Οι κλινικές μελέτες για το χάπι της Pfizer έδειξαν και με αριθμούς την υψηλή του αποτελεσματικότητα

Οι κλινικές μελέτες για το χάπι της Pfizer έδειξαν και με αριθμούς την υψηλή του αποτελεσματικότητα

Εντυπωσιακές μειώσεις στη διάρκεια νοσηλείας και στους θανάτους αναφέρουν οι αριθμοί που παραθέτει σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος - Αλμπέρτ Μπουρλά: Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού, θα ζητήσουμε επείγουσα αδειοδότηση

pfizer-pill-arthro
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για το χάπι κατά του κορωνοϊού που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε ασθενείς με μέτρια ή ήπια συμπτώματα. Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ισχυροποίηση του τείχους ανοσίας απέναντι στη νόσο Covid-19 εν αναμονή της ευρείας κυκλοφορίας του φαρμάκου που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής στα νοσοκομεία, σε ποσοστό σχεδόν 90%.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, το φάρμακο (σ.σ.: ο ίδιος αποκαλύπτει το όνομα Paxlovid, αλλά η Pfizer δεν έχει ανακοινώσει κάποιο όνομα) μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 89% σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες που είχαν κολλήσει τον ιό και είχαν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν με σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Τι συνέβη με τους ασθενείς που έλαβαν το χάπι εντός πέντε ημερών από τη νόσηση

Οι ασθενείς, συνεχίζει, έλαβαν την θεραπεία εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 0,8% των ασθενών που έλαβαν το χάπι νοσηλεύτηκαν μέχρι την ημέρα 28 (3/389) μετά την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με το 7,0% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο και νοσηλεύτηκαν ή κατέληξαν (27/385 νοσηλεύτηκαν και 7 από αυτούς πέθαναν).

Παρόμοιες μειώσεις στη νοσηλεία παρατηρήθηκαν, αναφέρει ο κ.Μόσιαλος, σε ασθενείς που έλαβαν την θεραπεία εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 1,0% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο νοσηλεύτηκαν μέχρι την ημέρα 28 (6/607 νοσηλεύτηκαν), σε σύγκριση με το 6,7% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (41/612 νοσηλεύτηκαν και 10 κατέληξαν)

Είναι σημαντικό, όπως υπογραμμίζει, που στον συνολικό πληθυσμό της μελέτης έως την ημέρα 28, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο σε σύγκριση με 10 (1,6%) θανάτους σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μπουρλά: Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού 

O επικεφαλής της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, σε αναρτήσεις του ανέφερε νωρίτερα ότι, εφόσον το συγκεκριμένο σκεύασμα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, «φαίνεται πως έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, μειώνοντας την σοβαρότητα της νόσησης από Covid-19 και αποτρέποντας έως και 9 στις 10 νοσηλείες».
Κλείσιμο

Ένα αποτελεσματικό χάπι που μπορεί να ληφθεί στο σπίτι με τα πρώτα συμπτώματα της Covid-19 είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την εξομάλυνση της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός παγκοσμίως, εφόσον βεβαίως είναι ευρέως διαθέσιμο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές για την Covid-19 δεν είναι ιδανικές. Τα μονοκλωνικά αντισώματα από εταιρείες όπως η Regeneron και η Eli Lilly φαίνεται να μειώνουν τις νοσηλείες, αλλά η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει εκτός ιατρείου, επιβαρύνοντας τα συστήματα υγείας.

Άλλα φάρμακα όπως η ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πιο βαριά ασθενών οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο. Επίσης, το στεροειδές δεξαμεθαζόνη, χορηγείται συνήθως μόνο σε βαριά ασθενείς.

Η ανάγκη για ένα χάπι είναι τόσο έντονη ώστε η Merck έχει ήδη συμφωνήσει να επιτρέψει σε κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων να υποβάλουν αίτηση για άδειες, προτού καν λάβει έγκριση από τις ΗΠΑ. Οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν οι πρώτες στον κόσμο που έδωσαν πράσινο φως στο φάρμακο της Merck την Πέμπτη.

Τώρα το χάπι της Pfizer, το οποίο λειτουργεί με διαφορετικό μηχανισμό, φαίνεται να έχει δώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Το χάπι με την προσωρινή κωδική ονομασία PF-07321332 όταν χορηγηθεί συνδυαστικά με ένα ήδη γνωστό σκεύασμα για τον ιό HIV, τη ριτοναβίρη, μπορεί να μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου των ατόμων που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό.

Ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης και δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που είναι αναγκαίο για τον πολλαπλασιασμό του εντός των ανθρώπινων κυττάρων. Οι αναστολείς πρωτεάσης ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων ιογενών παθογόνων όπως ο HIV και η Ηπατίτιδα C.

«Το χάπι PF-07321332 χορηγείται συνδυαστικά με φάρμακο για τον HIV διότι το δεύτερο σκεύασμα έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό ή την διάσπαση του πρώτου, βοηθώντας έτσι το χάπι για την Covid-19 να μείνει ενεργό για περισσότερο διάστημα μέσα στον οργανισμό σε συνθήκες υψηλού ιικού φορτίου», εξηγεί η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.

Από τα στοιχεία της ενδιάμεσης κλινικής μελέτης σε 1.219 ενήλικες που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19, προέκυψε ότι όταν έλαβαν χαμηλής δοσολογίας ριτοναβίρη και PF-07321332 καταγράφηκαν έξι νοσηλείες, κανένας θάνατος μεταξύ των 607 ασθενών που έκαναν τη συνδυαστική αγωγή, εντός πέντε ημερών από την απαρχή των συμπτωμάτων της Covid-19. Στην ομάδα ελέγχου καταγράφηκαν 41 νοσηλείες και 10 θάνατοι μεταξύ των 612 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε εικονική αγωγή.

Το αποτέλεσμα, το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό, ήταν πολύ στατιστικά σημαντικό, σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητροπολίτης στις Σέρρες έστειλε την αστυνομία σε μοναστήρι επειδή δεν τηρούνταν τα μέτρα

Στη φυλακή πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Μακρόν για ξυλοδαρμό διαδηλωτών την Πρωτομαγιά του '18

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος ισχύος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid, λέει η Κομισιόν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ