LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός - ΕΚΠΑ: Στο 1% οι σοβαρές παρενέργειες στους εθελοντές του εμβολίου της Moderna

moderna_vaccine_1

Η ιδιαίτερη περίπτωση μιας 29χρονης που  εμφάνισε αγγειοοίδημα χείλους 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό

Η ιατρική βιβλιογραφία και οι βάσεις δεδομένων των Διεθνών Οργανισμών εμπλουτίζονται συστηματικά με πολλά άρθρα σχετικά με τον νέο κορωνοϊό (SARS-Cov-2). Καθηγητές από διάφορες Σχολές και Τμήματα του ΕΚΠΑ πραγματοποιούν περιοδική αποδελτίωση των πιο σημαντικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων, με την πιο πρόσφατη νε φέρει τίτλο «Ενέσιμα εμφυτεύματα και εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2».

Ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διεθνώς και σηματοδοτεί την ελπίδα για ουσιαστικό έλεγχο της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων ώστε να μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε έγκαιρα και να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάστηκαν στους εθελοντές που συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη φάσης 3 για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου mRNA-1273 έναντι του SARS-CoV-2 της εταιρείας Moderna, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο από τη συνεδρίαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Μεταξύ των 30.351 συμμετεχόντων, το ποσοστό των μη θανατηφόρων, σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών δεν διέφερε μεταξύ όσων έλαβαν το mRNA-1273 (1%) και όσων έλαβαν εικονικό εμβόλιο (1%).

Οι συχνότερες παρενέργειες στην ομάδα όσων έλαβαν το mRNA-1273 ήταν έμφραγμα του μυοκαρδίου (συχνότητα 0,03% δηλαδή 5 περιπτώσεις έναντι 3 περιπτώσεων στην ομάδα του εικονικού εμβολίου), χολοκυστίτιδα (0,02% δηλαδή 3 περιπτώσεις έναντι καμίας περίπτωσης με το εικονικό εμβόλιο), και νεφρολιθίαση (0,02% δηλαδή 3 περιπτώσεις έναντι καμίας περίπτωσης με το εικονικό εμβόλιο). Ο μικρός αριθμός των συμβαμάτων δεν εγείρει ζητήματα αιτιολογικής συσχέτισης με το εμβόλιο.

Αντίστροφα, οι συχνότερες παρενέργειες στην ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο ήταν σαφώς η λοίμωξη COVID-19 (0.1%), καθώς και η πνευμονία (0.05%) και η πνευμονική εμβολή (0.03%). Οι λοιπές παρενέργειες δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων.

Συνολικά, οι ερευνητές της μελέτης αξιολόγησαν ότι 7 περιπτώσεις μη θανατηφόρων αλλά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο mRNA-1273, ενώ κατά την ανάλυση ο χορηγός αξιολόγησε ότι 4 σχετίζονται με το εμβόλιο και 3 δεν σχετίζονται.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των περιπτώσεων από τον FDA, 3 περιπτώσεις πιθανώς σχετίζονται με το εμβόλιο και περιλαμβάνουν 1 περίπτωση ναυτίας/εμέτου και 2 περιπτώσεις οιδήματος προσώπου. Οι συμμετέχοντες που εμφάνισαν οίδημα προσώπου ανέφεραν ότι είχαν υποβληθεί σε εγχύσεις εμφυτευμάτων στο πρόσωπο για καλλωπιστικούς λόγους.

Βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως η πιθανότητα συσχέτισης με μεμονωμένα περιστατικά εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, περιφερικού οιδήματος και δύσπνοιας κατά την άσκηση, δυσλειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος, καθώς και παράλυσης προσώπου τύπου Bell που εκδηλώθηκε 32 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση μιας 29χρονης γυναίκας που εμφάνισε αγγειοοίδημα χείλους 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ιατρικά σημαντικό αλλά όχι ως σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου. Η γυναίκα είχε προηγουμένως υποβληθεί σε δερματολογική έγχυση εμφυτεύματος χειλέων, ενώ ανέφερε ότι είχε εμφανίσει ξανά παρόμοιο αγγειοοίδημα στο παρελθόν μετά από αντιγριπικό εμβολιασμό.

Λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις οιδήματος προσώπου και χειλέων, είναι πιθανό ότι το τοπικό οίδημα που παρατηρείται στις περιοχές έγχυσης εμφυτευμάτων οφείλεται σε ανοσολογική φλεγμονώδη αντίδραση που πυροδοτείται από την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιικού αντιγόνου (πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2). Αυτό το φαινόμενο έχει αναφερθεί και μετά από φυσική ιογενή νόσηση. Οι περιπτώσεις οιδήματος αντιμετωπίστηκαν συντηρητικά και με φαρμακευτική αγωγή (κορτιζόνη, αντισταμινικά) και θεραπεύτηκαν.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής, τα ανωτέρω περιστατικά δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2.

Ειδήσεις σήμερα

Κορακάκη για Μπεκατώρου: Αξιέπαινη η πράξη της – Οι θύτες πρέπει να κοιμούνται και να ξυπνούν με τον φόβο


Ξυλοδαρμός στο Μετρό: Δίωξη για κακούργημα στους δύο ανηλίκους - Έτσι τους έπιασε η ΕΛ.ΑΣ.

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Στα λευκά η χώρα με τσουχτερό κρύο - Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα προβλήματα 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (11)

σα δε ντρέπεστε...#%$^&^%!!!

τι σχέση έχει ο τίτλος με το περιεχόμενο του άρθρου???.... πλήρης ανευθυνότητα?... όλα στο βωμό του clickbyte?... είστε ποινικά κολάσιμοι επηρεάζοντας για τόσο σοβαρό θέμα ανθρώπους με ανεπάρκεια κριτικής ικανότητας... ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ------------ΥΓ. όνομα έχει ο αρθρογράφος αυτού του αίσχους παραπληροφόρησης για να δώσει λόγο στηδικαιοσύνη?...

Πρώτο ψεμα

Γιατί σας λένε έτσι; 1% λέει το άρθρο και σε αυτούς που το έκαναν και σε αυτούς που δνε το έκαναν! Βασικά πρεπει να αναζητήσουμε αλλού πληροφορίες, δεν βγάζει νόημα το αρθρο

Διαβάστε το αρθρο

1% και στις 2 ομάδες που το έλαβαν. Βασικά ας το ψάξουμε όλοι και ας μην βασιζόμαστε στο άρθρο αυτό γιατί ο τίτλος δεν ταιριάζει καθόλου με το περιεχόμενο και αγγίζει τα όρια παραπληροφορησης!

1% σοβαρές παρενέργειες

Για μια ασθένεια με θνητότητα 2 τοις χιλίοις. Η " Ελευθερία " τσούζει λίγο, αλλά γούστα ειναι αυτά...

βλακάκο διάβασες το "άρθρο"?...

θα μου πεις και να το διάβασες, κατάλαβες?... α ρε ζώα...

DIM

Και 1% σε οσους πηραν εικονικο φαρμακο. Δηλαδη διαφορα 0

Ιωαννα

1% σημαινει οτι ο 1 στους 100 εμφανιζει σοβαρες παρενεργειες. Δεν το λες και λιγο, γιατι ειναι Ρωσικη ρουλετα. Αυτος ο ενας μπορει να ειμαι εγω. Συν τις μη σοβαρες παρενεργειες. Εγω αντιβιωση παιρνω και μου φερνει παρενεργειες. Λυπαμαι αλλα δεν θα το ρισκαρω.

Νίκος

Διαβάζεις μόνο τον τίτλο του άρθρου η και το περιεχόμενο?

Τι γίνεται με τους 23 νεκρούς της Pfizer στην Νορβηγία που μελετάει ο ΠΟΥ

Εκτός του οτι θυμήθηκε οτι οι άνθρωποι πεθαίνουν και από άλλες αιτίες, βρήκε τίποτα πιο συγκεκριμένο;

δεν γίνεται!

Μπράβο σου που μπόρεσες και χώρεσες τόσες αναλήθειες σε μία πρόταση! 1. Δεν είναι 23 νεκροί «της Pfizer» στην Νορβηγία. 2. Δεν τους μελετάει ο «ΠΟΥ». Ερευνά η αρμόδια υπηρεσία της Νορβηγίας. Ναι μεν αυτοί οι 23 απεβίωσαν έχοντας κάνει όλοι το εμβόλιο, αλλά και οι 23 ήταν ηλικιωμένοι (όλοι τους - κάτι που ξέχασες να το αναφέρεις γιατί μάλλον δεν χωρούσε ή δεν εξυπηρετούσε το σχόλιό σου), ένοικοι σε οίκους ευγηρείας της Νορβηγίας και σε όχι καλή κατάσταση από πλευράς υγείας. Πιθανόν να έφταιγε το εμβόλιο, πιθανόν και όχι. Και αν σκεφτείς ότι στην Νορβηγία ο μέσος όρος θανάτων ηλικιωμένων ενοίκων των οίκων ευγηρείας την εβδομάδα είναι γύρω στους 400, ίσως (τονίζω το ίσως) καταλαβαίνεις ότι ακόμα και χωρίς κανένα εμβολιασμό και χωρις κανένα κορονοϊό θα πέθαιναν αρκετοί την εβδομάδα. Τώρα, έπειτα από μαζικό εμβολιασμό ηλικιωμένων ενοίκων στους οίκους ευγηρείας της Νορβηγίας, έτυχε κάποιοι από αυτούς τους ηλικιωμένους να πεθάνουν δεν πάει να πει ότι ήταν «της Pfizer». Μπορεί να ήταν και όλοι, μπορεί να μην ήταν και κανείς. Και είναι κάτι που ερευνούν οι αρχές της Νορβηγίας και όχι ο ΠΟΥ.

Θανάσης

Γι αυτόν που υφίσταται την παρενέργεια το ποσοστό δεν είναι 1%. Είναι 100%...

καλά γλυκιά μου "Θανάση"...

εσύ που καθώς φαίνεται έκανες έγχυση εμφυτευμάτων στα χειλάκια σου μην το κάνεις το εμβόλιο!... α ρε άνοα ψεκασμένα ανθρωπάρια που έχετε και δικαίωμα ψήφου και επηρεάζετε την ζωή μου...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία