Κορωνοϊός: «Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη» - Τι είπαν Τσιόδρας και ακόμα 11 κορυφαίοι Έλληνες καθηγητές για τον Covid

Κορωνοϊός: «Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη» - Τι είπαν Τσιόδρας και ακόμα 11 κορυφαίοι Έλληνες καθηγητές για τον Covid

Στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ θα καταγράφονται μόνο οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, ανακοίνωσε ο Θεοκλής Ζαούτης - Η λοίμωξη στις εγκύους - Τι πρέπει να προσέχουν περισσότερο όσοι θα μολυνθούν - Πότε θα αποφασίσει η Επιτροπή Εμβολιασμού για την τέταρτη δόση

tsiodras-ekpa-arthro
Σημαντική ανασκόπηση επιδημιολογική και θεραπευτική για την επιδημία Covid-19 κατά το τελευταίο τρίμηνο που κυριαρχεί η Omicron έγινε από πλειάδα επιστημόνων, καθηγητών της Ιατρικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Ιατρικής, καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Γεράσιμος Σιάσιος.

Καλωσορίζοντας τους ειδικούς ο κ. Σιάσιος τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην επιδημία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "στο πρόσωπο σας ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους μας που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό στις 86 κλινικές της Ιατρικής στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις κλινικές του ΕΣΎ". Ενω ευχαρίστησε προσωπικά τον καθηγητή, κ. Τσιόδρα ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση.

Παίρνοντας τον λόγο ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι καταγράφεται σαφής αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Omicron 2, και τις τελευταίες ημέρες και μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες στη χώρα μας. Εκτίμησε ότι ίσως εκδηλωθεί "πλατό" τις επόμενες ημέρες, δηλαδή τα κρούσματα να φτάσουν σε ένα υψηλό μεν αλλά σταθερό επίπεδο.

Ο Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής , Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, κ. Δημήτρης Παρασκευής πρόσθεσε ότι η αύξηση συσχετίζεται με την ιδιαίτερα αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Omicron 2, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πλέον ο ιός μπορεί να εξελίσσεται και να μολύνει τους πολίτες ακόμη και με τριπλό εμβολιασμό τους. «Όσοι καταλήγουν πλέον είναι μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που είναι απολύτως ενδεικτικό της ηπιότητας της covid στους νεότερους που έχουν θωρακιστεί» επισήμανε ο κ. Παρασκευής.

Ο κ. Ζαούτης προανήγγειλε τις αλλαγές της επιδημιολογικής επιτήρησης, αναφέροντας ότι πλέον θα καταγράφονται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ μόνο οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην αλλαγή του διαγνωστικού ελέγχου (testing) για τον κορωνοϊό ο οποίος θα γίνεται μόνο σε ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού, σε ασθενείς στις ΜΕΘ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Κλείσιμο
"Δεν μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Είμαστε όμως αισιόδοξοι αλλά και επιφυλακτικοί ταυτόχρονα. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε από την ελαφρά μείωση που παρατηρούνται στα κρούσματα. Μακάρι η μη εκθετική αύξηση στα κρούσματα να οδηγήσει και σε λιγότερο νοσηλείες το επόμενο διάστημα. Οσο ο ιός κυκλοφορεί είναι πιθανές νέες παραλλαγές του κορωνοϊού. Και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ανθρωπιστικής κρίσης εκεί, είναι αναμενόμενες νέες μεταλλάξεις" υπογράμμισε η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, κυρία Παγώνα Λάγιου.

Εμβολιασμός, μάσκα και αποφυγή συγχρωτισμού είναι τα βασικά όπλα των επιστημόνων και των κοινωνιών να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, σημείωσε ο κ. Παρασκευής, ενώ η κυρία Λάγιου υπογράμμισε ότι υπάρχει μια αναλογικότητα στην εφαρμογή των μέτρων, και σταδιακά πρέπει να μπαίνουμε στη φάση της ατομικής ευθύνης. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη για όλους μας όταν πρέπει να προστατεύσουμε κάποιους ευάλωτους, πχ στα νοσοκομεία, σε όλους τους χώρους υγειονομικής φροντίδας, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η επίπτωση του κορωνοϊού στα παιδιά

Ο παιδικός πληθυσμός δεν εκδήλωσε σοβαρά περιστατικά λόγω της Omicron, αποδεικνύοντας την ήπια νόσηση λόγω αυτής.  Μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν νοσηλευτεί 122 παιδιά λόγω του συνδρόμου Misc, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν την προστασία του εμβολιασμού αλλά και το άγνωστο πεδίο για τις επιπτώσεις του συνδρόμου στο μέλλον.

Η κυρία Τσολιά ανέφερε πως σταδιακά, αλλά όχι πριν από το φθινόπωρο, θα μπορέσουν οι μαθητές να βρίσκονται και πάλι στις τάξεις τους χωρίς τις μάσκες.

Ωστόσο, όπως επισήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, κυρία Μαρία Τσολιά, τα βρέφη που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας εκδηλώνουν πιο αργή ψυχοκινητική και νευρολογική ανάπτυξη, κάτι που συσχετίζεται με το αυξημένο στρες κατά την κύηση λόγω της απειλής της νόσου, αλλά και των κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή.

Η νόσος και η επιβάρυνση στους ενηλίκους

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι η Omicron προκαλεί συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας. Προκαλεί και πνευμονίες και οδηγεί σε ΜΕΘ.

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α' Πνευμονολογικής Κλινικής, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», κυρία Αντωνία Κουτσούκου ανέφερε ότι στις ΜΕΘ φτάνουν και άτομα ηλικίας 40 έως 60 χρόνων αλλά κυρίως ανεμβολίαστοι.

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κυρία Αναστασία Κοτανίδου αναφέρθηκε στους ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευτούν για διάφορα προβλήματα υγείας και δυστυχώς μολύνονται με κορωνοϊό μέσα στο νοσοκομείο. Επίσης, υπογράμμισε την εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση των ασθενών στις ΜΕΘ.

Η λοίμωξη στις εγκύους

Ο καθηγητής Γυναικολογίας, κ. Πέτρος Δρακάκης αναφέρθηκε στις μεγάλες πιθανότητες που έχουν για βαριά νόσηση οι έγκυες εάν μολυνθούν. Στο Αττικόν νοσηλεύτηκαν το περασμένο έτος 113 έγκυοι εκ των οποίων μόλις οι 6 εμβολιασμένες. Σε 11 περιστατικά χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ήταν και όλα ανεμβολίαστα.

Στο 20% των ανεμβολίαστων εγκύων υποβλήθηκαν σε πρόωρο τοκετό, με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για το νεογνό. Σημαντική επισήμανση για τις εγκύους είναι ότι δεν μπορούν να λάβουν αντιική θεραπεία, για αυτό και ο ειδικός κάλεσε τις γυναίκες να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού με το εμβόλιο. Μάλιστα, ως ο,τι πιο τραγικό έχει βιώσει στη νοσοκομειακή καθημερινότητα του την παρακολούθηση των εγκύων στις ΜΕΘ ανέφερε σε παρέμβασή του ο κ. Τσιόδρας.

Το όπλο των εμβολίων και των θεραπειών

Ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε στα εμβόλια και την αποτελεσματικότητα τους. Κατά τη διάρκεια της Οmιcron καταγράφηκε προστασία με την αναμνηστική δόση προστασία 60% για τη μόλυνση.

Είναι τεκμηριωμένη η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σε υγιείς ενήλικες πλέον και έναντι της τελευταίας μετάλλαξης.

Σε ο,τι αφορά την τέταρτη δόση αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει σύντομα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την πληθυσμιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο αλλά και την προστασία τους. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προστατεύει έναντι της λοίμωξης αλλά σε ετήσια βάση.

Η καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Αναστασία Αντωνιάδου μίλησε για τις αντιικές θεραπείες, τα μονοκλωνικά αντισώματα, που τέθηκαν γρήγορα εκτός μάχης λόγω της Omicron, και τα αντρικά χάπια. Το μόνο μονοκλωνικό που θα είναι διαθέσιμο από τον επόμενο μήνα είναι της Astra Ζeneca, για συγκεκριμένες κατηγορίες ανοσοκατασταλμένων ασθενών.

Η ενδοφλέβια χορήγηση ρεμδεσιβίρη χορηγείται πλέον για τρεις ημέρες σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 όπως άλλες θεραπείες στο νοσοκομείο χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει νοσηλευόμενος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε να οργανωθούν κέντρα ενδονοσοκομειακά για τη χορήγηση ρεμδεσιβίρης στους ασθενείς ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Πέτρος Μπακάκος αναφέρθηκε στη χρήση των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών σημειώνοντας ότι πρέπει να τα λαμβάνουν αδιαλείπτως οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που νοσούν με covid, αλλά σε καμία περίπτωση να μην γίνεται γενικευμένη χρήση τους στην περίπτωση λοίμωξης καθώς έχει τεκμηριωθεί μηδενικό όφελος.

Υπογράμμισαν επίσης οι ειδικοί ότι δεν υπάρχουν θεραπείες για τους ασθενείς στις ΜΕΘ, παρά μόνο για την αναπνευστική ανεπάρκεια που εμφανίζεται σε επιβαρυμένος ασθενείς. Εφαρμόζεται η εξωσωματική οξυγόνωση, με την κυρία Κοτανίδου να επισημαίνει ότι έχει γίνει σε 20 ασθενείς της ΜΕΘ με πολύ καλά αποτελέσματα.

Ο κ. Μπακάκος αναφέρθηκε στα συμπτώματα long covid, ξεκαθαρίζοντας ότι η νόσος εμφανίζεται μετά τους τέσσερις μήνες από την οξεία έναρξη της covid και αφορά όλους όσοι νόσησαν. Ωστόσο όσοι νοσηλεύτηκαν και οι ανεμβολίαστοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες για την εκδήλωση της.


Ειδήσεις σήμερα:

Δύο συλλήψεις μετά την εισβολή χούλιγκαν και τον ξυλοδαρμό ποδοσφαιριστών σε αγώνα τοπικού στη Θεσσαλονίκη

Ένας 62χρονος στην Κρήτη άφησε λιπόθυμη από το ξύλο την 57χρονη σύζυγό του

Βροχές και χιόνια -  Πόσο θα διαρκέσει η νέα ψυχρή εισβολή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης