LIVE

Κορωνοϊός

Συντάξεις: Αναδρομικά δέκα μηνών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
suntakseis_ar

Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στις επικουρικές και τις νέες κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου - Πέτσας στον ΘΕΜΑ 104,6: Θα φέρουμε νέο ασφαλιστικό μόλις έχουμε στα χέρια μας τις καθαρογραμμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ανατροπές στο Ασφαλιστικό προκαλούν οι πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες ανάβουν το πράσινο φως για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών, εφεξής αυξήσεις στις νέες συντάξεις που εκδόθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και εφεξής αυξήσεις στις σημερινές επικουρικές συντάξεις.

Αντίθετα μπαίνει στοπ στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για επιστροφή των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων. Ωστόσο, κλειδωμένη θεωρείται από τους νομικούς η επιστροφή των αναδρομικών μόνο για το δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Οι πέντε αποφάσεις του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή με πρωτοφανή καθυστέρηση 32 μηνών θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα του υπουργείου Εργασίας αλλά και το εισόδημα 4 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Κομβικό σημείο των αποφάσεων αποτελεί η επισήμανση ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ήδη προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε δίκαιες και συνετές αλλαγές με βάση τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στηλιτεύοντας την προχειρότητα και την ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά οι αποφάσεις ανοίγουν τον δρόμο για:

1. Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις. Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές 260.000 επικουρικών το καλοκαίρι του 2016 για άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ μεικτά, γιατί αποφασίστηκαν χωρίς να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες, γεγονός που αντίκεινται στη συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Σημειώνει όμως ότι η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των αναδρομικών από τις μειώσεις των επικουρικών σε παρελθόντα χρόνο. Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου για την εφεξής επαναφορά των επικουρικών στα προ περικοπών επίπεδα. Η δαπάνη για τις αυξήσεις υπολογίζεται ότι ανέρχεται για το ΕΤΕΑΕΠ στα 25 εκατ. μηνιαίως και 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

2. Κλειδώνουν μόνο αναδρομικά δέκα μηνών. Αντίθετα, το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό κατά οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Επομένως, νομιμοποιεί μέσω του επανυπολογισμού τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου. Ωστόσο, μένει ένα κενό διάστημα, το δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Γι’ αυτό και μόνο το δεκάμηνο οι νομικοί θεωρούν ότι θα επιστραφούν τα αναδρομικά. Για το εν λόγω διάστημα, λοιπόν, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.338 ευρώ. «Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατές οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων, ακόμα και αυτές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μετά την απόφαση του ΣτΕ. Το θέμα έχει κριθεί οριστικά», επισημαίνει ο δικηγόρος Γιώργος Κουτσίκος. Ωστόσο, ακόμη και για το δεκάμηνο ο συνολικός λογαριασμός των επιστροφών φτάνει κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο είχε ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια για την επιστροφή των αναδρομικών για το δεκάμηνο.

Το επικρατέστερο προβλέπει ότι θα καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου έξι ετών . Πάντως μερίδα νομικών υποστηρίζει ότι παραμένουν ζωντανές οι διεκδικήσεις των αναδρομικών από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2018 και όχι μόνον το διάστημα των 10 μηνών. «Η απόφαση του ΣτΕ δεν αλλάζει σε τίποτα τις διεκδικήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018», δηλώνει χαρακτηριστικά ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, «αφού οι επανυπολογισμένες συντάξεις εμφανίζονται στο σύστημα από 1-1-2019».

3. Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος ως προς το σκέλος υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκια) με βάση το εισόδημα σε σύγκριση με τους μισθωτούς απασχολούμενους. Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Ωστόσο, από 1/1/2019 το ποσοστό του 20% έχει ήδη μειωθεί σε 13.3%.

4. Αντισυνταγματικό κρίθηκε το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. Οι σύμβουλοι Επικρατείας προσδιόρισαν την αντισυνταγματικότητα κυρίως στις μεγάλες συντάξεις και στους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί και φτάνουν στο ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης. Με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών - παροχών. Εμφαση θα δοθεί στο πεδίο από 25 έως 38 έτη ασφάλισης όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αδικίες. Οι αλλαγές στην κλίμακα θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των συντάξεων ανάλογα με το ύψος του μισθού και τα χρόνια ασφάλισης. Οι όποιες αυξήσεις θα εφαρμοστούν εφεξής (και όχι αναδρομικά) ακόμα και για τους περίπου 200.000 συνταξιούχους που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και υπέστησαν τις αδικίες.

Η σύσταση ενιαίου φορέα (ΕΦΚΑ) για όλους κρίθηκε συνταγματική, δηλαδή δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού των δημοσίων υπαλλήλων ή των ελεύθερων επαγγελματιών, με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατο). Τέλος, το ΣτΕ έκρινε ότι στον νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι, και οι παλιοί και οι μελλοντικοί απασχολούμενοι.

Πέτσας στον ΘΕΜΑ 104,6: Θα διορθώσουμε το θέμα των εισφορών και της χαμηλής ανταποδοτικότητας των συντάξεων

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα λύσει και το θέμα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και την χαμηλή ανταποδοτικότητα των συντάξεων «όταν πάρουμε στα χέρια μας τις καθαρογραμμένες αποφάσεις».

Τα δύο ζητήματα αυτά «θα διορθωθούν κατά γράμμα με βάση τις αποφάσεις» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας διευκρινίζοντας ότι «έχει μια δημοσιονομική πλευρά το ζήτημα,
αν είναι δέκα μήνες ή περισσότερα τα αναδρομικά».

Εξήγγειλε, δε, ότι «θα υπάρξει νέο ασφαλιστικό για να δούμε πώς βελτιώνουμε την ανταποδοτικότητα γιατί αυτό σημαίνει από μόνη της αύξηση συντάξεων και αυτό αποτελεί μια δημοσιονομική πτυχή που πρέπει να εξεταστεί».

Έθεσε, τέλος, και ένα χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι «η πρόθεσή μας είναι να το κάνουμε γρήγορα. Αν έχουμε σε 15 ημέρες τις καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ θέλουμε σε ένα τρίμηνο να παρουσιάσουμε την πρότασή μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Ρίτα

Το μυστικό είναι το εξής, στο δημόσιο μοιράζουν συντάξεις και έκαναν επανυπολογισμό με τον τελευταίο μισθό συν το επίδομα θεσεως. Οι μαύροι του ΙΚΑ και των λοιπών ταμείων έχουν υπολογισμό απο εικοσαετίας που η μηχανογράφηση διαθέτει στοιχεία. Οπότε με τους ίδιους συντελεστές αναπλήρωσης βρείτε ποιος είναι ο κερδισμένος.

Βουτσινος Ειρηναιος

Επτα χρονια περιμενω να παρω συνταξη αυτην που παιρνουν με 50 χρονων και μας κοροιδευουν και απο πανω ,ειχαν συνταξεις 2500, 3000 ευρω, οι της ΔΕΗ ρευμα δωρεαν,οι δε αλλοι δημοσιοι υπεροψια, αγενια [ισωςοχι ολοι] ψηλομητια και ελατε παλι αυριο,συνδιαζουν τον συνδικαλισμο με διακοπες.

Κούλης

Πιστεύετε τις μπούρδες που λέμε για να περνά η ώρα πως τάχα θα πάρετε αναδρομικά; Πάω Κάιρο τώρα να ξεσκάσω, μην ενοχλείτε.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΝΑ ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΡΘΡΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ 45 ΚΑΙ 50ΧΡΟΝΟΥΣ, ΥΓΙΕΣΤΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΡΩΜΑΛΕΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ Δ.Υ., ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΑΡΝΤΑΝ ΣΕ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΟΥΝΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ, ΜΕ ΜΑΓΚΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΕΙΛΩΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 70 ΤΟΥΣ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΑΝ ΖΟΥΝΕ ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΓΧΟΣ) ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΗΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ 250 €.... Δημοσίευση παρακαλώ.

Δάσκαλος

Φορολογική συνείδηση σημαίνει κρατική υπευθυνότητα. Με σέβεσαι, σε σέβομαι .Αν πας να με κλέψεις μια , κύριε που θες να λέγεσαι..... κράτος.... θα σε κλέψω εκατό. Οπότε μάθε να με σέβεσαι. Δεν είναι ένας ολόκληρος λαός κλέφτες όπως δεν ήτα ποτέ. Είναι όμως ένα ολόκληρο κοινοβούλιο πρώτης τάξεως απατεώνες κ απόδειξη είναι ότι η μισοί από αυτούς έχουν οφειλές κ σε εφορίες κ σε τράπεζες κλπ. Θα έπρεπε να απαγορεύεται αυτό, αν έχεις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δεν μπορείς να πολιτευτείς, πρώτον γιατί πας να ξελασπώσεις με λεφτά του κράτους-λαού κ δεύτερον γιατί έχει ίδιον συμφέρον σε κάθε νομοθέτημα που αφορά την περίπτωση σου κ τέλος, τι παράδειγμα θα δώσεις στο λαό?

Σωστος

Πολύ σωστός δάσκαλε.

Παπαδημούλης

Εγώ τά εκατομμύρια τα έχω νόμιμα !!! Μόνο που ρημαξαμε εγώ με τόν Αλέξη, τόν Κυρίτση και λοιπούς Καρανικαιους όλες τις βιοτεχνίες και τίς οικογενειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εδώ και πάνω από 70 χρόνια στην Ελλάδα !!!! Χε χε χε !!!

...

Οι συνταξιούχοι από τη μία ισχυρίζονται πως αγαπούν τα παιδιά τους και την πατρίδα τους, καθώς και ότι επιθυμούν τα παιδιά τους να προκόψουν, ενώ την ίδια στιγμή απαιτούν περισσότερα χρήματα και αναδρομικά από το πτωχευμένο κράτος και από τα εγγόνια τους του κατώτατου μισθού. Μην ακούτε τι σας λένε, δείτε μόνο τι κάνουν. Τελικά, μόνο η τσέπη τους τους νοιάζει.

ΧΡΗΣΤΟΣ

Πτωχευμενο; Μονο για μενα που ειμαι συνταξιουχος ΙΚΑ, εχω πληρωσει ενα σκασμο εισφορες, μαζι με τον εργοδοτη μου. Ενω γιαυτους που βγαζουν τις αποφασεις (δικαστες) δεν ειναι εε; Επισης για τους στρατιωτικους και τα σωματα ασφαλειας δεν ειναι; Το τονιζω γιατι μονο αυτοι τα παιρνουν πισω. Αμα θες δε να εισαι τιμιος πρεπει να το δειχνεις. Δεν πρεπει να κατασπαταλας τα χρηματα του κοσμου (συνταξιουχων) και με επενδυσεις που ξερουμε ολοι πως εγιναν μετα να μου κανεις τον λυπημενο γκρουπιερη στο καζινο "Λυπαμαι χασατε" Με κλεβεις κυριε κρατος να ξερεις οτι θα εχεις το ιδιο δωρο. Υγ Δηλαδη τι να συμβουλεψω τα παιδια μου μετα 37 χρονια εισφορων; Παιδι μου πληρωνε για να απολαυσεις τα στερνα σου; Ξερεις τι θα μου πουνε γερο μαλλον εισαι Μ!@##$κας.

Τρολ

Τσίπρα γύρνα γρήγορα πίσω. Να σώσουμε ότι μπορούμε ακόμα !!!

Κλέβω τον εαυτό μου...

Σαν σωστός σχολιαστής καρεκλοκενταυρος των εκάστοτε κυβερνώντων. Αλήθεια ρε μάγκες πως γίνεται να διαμαρτυρεστε για το ύψος των συνταξεων οι οποίες ΠΆΝΤΑ είναι χαμηλότερες από τα λεφτά που έχει αποδώσει ο συνταξιούχος όταν εργάζονταν. Η μάνα μου ρε μάγκες με 36 χρόνια δουλειάς, μόνο την τελευταία 15ετια είχε αποδώσει 178.000€. Δεν μετράω καν τα προηγούμενα. Θα βγάλει σύνταξη 900€. Άμα είναι μάγκας το δημόσιο, ας της δώσει πίσω εφάπαξ τα λεφτά που πλήρωσε σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και να μην δώσει σύνταξη για 20-25 χρόνια. Είναι περιπου 500.000€. Τα παίρνει και ζει ζωή χαρισαμενη μέχρι τα βαθιά γεράματα, αν ζήσει, αλλιώς στους κληρονόμους...

...

Το σύστημα δεν είναι ανταποδοτικό ή αποταμιευτικό, είναι αναδιανεμητικό. Αυτή είναι και η απάντησή σου.

Κλέψτον

Αυτό που περιγράφεις ισχύει για ισχνή μειοψηφία τωρινών συνταξιούχων

George

@ ... Δεν είναι αναδιανεμητικό. Το βάφτισαν έτσι αφού έφαγαν τα λεφτά. Είναι απαλλοτριωτικό. Αναδιανεμητική είναι μόνο η φορολογία.

Ούτε αναδρομικά ούτε αυξήσεις

Τα ΜΜΕ του καθεστώτος άλλη απόφαση διαβάζουν. Η πραγματικότητα όπως έλεγαν σήμερα το πρωί οι εργατολογοι οι οποίοι κατηγορούσαν τα ΜΜΕ για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, και τους δημοσιογράφους στο πάνελ να μην αντιδρούν καν, είναι ότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ δεν θα υπάρχει καμία αύξηση και κανένα αναδρομικο . Η απόφαση δε των δικαστών είναι σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη απόφαση τους που αφορούσε στις δικές τους μειώσεις. Αυτό είναι το κράτος δικαίου . Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι δικαστές αποφασίζουν υπερ των δικών τους συμφερόντων όταν όμως είναι να αποφασίσουν για τους άλλους τότε αποφασίζουν το αντίθετο.

ΚΩΣΤΑΣ

ΦΙΛΕ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΗΟ ΣΕ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ.Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΜΕ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΛΠ.Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩς ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΑΛΙΑ,ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ κ.λ.π ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ , ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ 2009 Κ.Λ.Π.ΚΑΙ ΞΕΧΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΥΤΑ.Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟ ΛΕΕΙ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης