Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δοκιμή του 112

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δοκιμή του 112

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη

pier01
Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή του Συστήματος Συναγερμού Πολιτών, του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσεων 112, στην περιοχή της Σύρου.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, και με ευθύνη του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και περιελάμβανε εκπομπές- μηνύματα της υπηρεσίας Cell Broadcast και SMS στην περιοχή της Σύρου.

Οι εκπομπές Cell Broadcast ελήφθησαν από όσες κινητές συσκευές βρίσκονται εντός της περιοχής και υποστηρίζουν την υπηρεσία εκπομπής κυψέλης (Cell Broadcast) ή/και έχουν γίνει ρυθμίσεις ώστε να είναι ενεργοποιημένη.

Τα μηνύματα έγραφαν «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ ΩΩ:ΛΛ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ» .

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της άσκησης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εξερχόμενος από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, δήλωσε: «Τόσο η άσκηση του SMS όσο και η άσκηση του CBS, του 112, ήταν επιτυχής. Όπως ξέρετε, το σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους, είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα, ωστόσο, όταν ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πριν από 17 ημέρες, είχε ζητήσει και μια «ενδιάμεση λύση» μέχρι το σύστημα να είναι λειτουργικό. Σήμερα, 17 ημέρες μετά, το τεχνολογικό σκέλος αυτής της λύσης, το εξής απλό, το να μπορούμε να στείλουμε SMS σε περιοχές όπου έχουν πρόβλημα, είναι σε πρώτη φάση λειτουργικό, εκκρεμεί να γίνουν μια σειρά από πρόσθετες ενέργειες και τεχνικές, αλλά και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος του ενός μήνα, ώστε να έχουμε αυτή την «ενδιάμεση λύση στα χέρια μας. Και, ευρύτερα, ένα χρόνο μετά το Μάτι, το ελάχιστο το οποίο η πολιτεία χρωστά στους Έλληνες πολίτες είναι να μπορέσει να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε όλες τις κρίσεις πολιτικής προστασίας, αλλά οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτείας, θέλω επίσης να ευχαριστήσω τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που μας φιλοξένησε σήμερα και ειδικά το Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών κ. Αντώνη Τζωρτζακάκη ο οποίος συντόνισε όλες τις σχετικές ενέργειες από το Υπουργείο μας».

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Είμαστε στην αρχή μιας προσπάθειας, ευχαριστούμε πάρα πολύ το Υπουργείο, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων για την αρωγή στη δοκιμαστική αυτή λειτουργία. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, τις επόμενες ημέρες θα εκπαιδευτεί το αναγκαίο προσωπικό, ώστε στις 10 Αυγούστου να υλοποιήσουμε την εντολή του Πρωθυπουργού να ξεκινήσει η ενδιάμεση λύση με SMS που θα λειτουργήσει έως το τέλος του έτους που θα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία του 112, με σεβασμό στην ασφάλεια και την ζωή κάθε πολίτη. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι παρούσα στο κομμάτι που αφορά στην ασφάλεια των πολιτών, που είναι προτεραιότητά μας».

pier02


Κλείσιμο
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, «η πλήρης αξιοποίηση της δυνατότητας ενημέρωσης, προειδοποίησης και παροχής οδηγιών προς το κοινό σε πραγματικό χρόνο μέσω του 112 αποτελεί, απόλυτη προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης. Η ενεργοποίηση του 112 εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας και της θωράκισής της έναντι των φυσικών καταστροφών».
Για το λόγο αυτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις 10 Ιουλίου, είχε ζητήσει να τεθεί σε εφαρμογή η ενδιάμεση λύση προειδοποίησης (αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων - SMS), μέχρι την ολοκλήρωση του έργου 112, ως τέλη του χρόνου.

Για την ενδιάμεση αυτή λύση συνεργάστηκαν ομάδες εργασίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) και όλων των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι, «από 10 Αυγούστου, η ΓΓΠΠ, ακριβώς ένα μήνα μετά την οδηγία του πρωθυπουργού, είναι έτοιμη να υποστηρίξει σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα πιλοτικά την ενδιάμεση εφαρμογή του συστήματος 112 μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του έργου. Κατά το ενδιάμεσο, μεταβατικό αυτό στάδιο, θα είναι πλέον δυνατή η πιλοτική αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων- SMS σε όλους όσους βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας προκειμένου να προστατευθούν από μία φυσική καταστροφή».

pier03
pier




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης