Κόντρα δικαστικών Ενώσεων για τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών της Δικαιοσύνης

Κόντρα δικαστικών Ενώσεων για τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών της Δικαιοσύνης

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαφωνούν ως προς την επιλογή του προσώπου που θα καλύψει την κενούμενη την 30η Ιουνίου 2019 θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

areios-pagos-ena
Διαφωνούν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ως προς τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με νέα ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι πλέον αναγκαιότητα να προβλεφθεί η συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο στάδιο της προεπιλογής των ηγεσιών της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η ΕΔΕ εκφράζει αντίθετη άποψη από αυτή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ως προς την επιλογή του προσώπου που θα καλύψει την κενούμενη την 30η Ιουνίου 2019 θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος είναι η επιλογή για την κάλυψη της θέσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να γίνεται από τον εισαγγελικό κλάδο (δηλαδή από τους αντεισαγγελείς του ΑΠ) και όχι από αντιπροέδρου ΑΠ ή αρεοπαγίτες.

Τώρα, η ΕΔΕ υπογραμμίζει την άποψη αυτή αντισυνταγματική, λανθασμένη και απαρχαιωμένη.

Ειδικότερα, η ΕΔΕ υπενθυμίζει ότι με πράξεις υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία προεπιλογής δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Κλείσιμο
Σταθερή θέση της Ένωσης, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η οποία αποτυπώθηκε και ως θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος κατά τη διαδικασία της γενικής συνέλευσης του περασμένου Δεκεμβρίου για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι η συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο στάδιο της προεπιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι «είναι ένα ώριμο αίτημα τόσο του ίδιου του δικαστικού σώματος, του συνόλου σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της χώρας, όσο και της κοινωνίας, που ζητά την πλήρη χειραφέτηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση» και προσθέτει: «Στο ισχύον καθεστώς οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης δεν αποτελούν θέμα «γοήτρου» ούτε απονέμονται ως «υπηρεσιακή κορύφωση» μιας πολυετούς θητείας».


Διευκρίνιση της ΕΔΕ

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε μια προσπάθειά της να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις μεταξύ των δικαστών και των εισαγγελέων, σε μια δεύτερη σημερινή ανακοίνωσή της, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ των δικαστικών Ενώσεων «αφού η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκπροσωπεί τόσο τους δικαστές όσο και τους εισαγγελείς της χώρας». Την ίδια στογμή, η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «στην πραγματικότητα πρόκειται για διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης από δύο δικαστικές Ενώσεις».



Αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός

Η ΕΔΕ θεωρεί «εντελώς λανθασμένη και απαρχαιωμένη κάθε εκτίμηση που μπαίνει σε μια βάση διάκρισης δικαστών και εισαγγελέων ως προς την προτεραιότητα για την τοποθέτηση στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» και συνεχίζει:

«Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η ικανότητα, τα προσόντα, το σθένος και η δυνατότητα να ανταποκριθεί κάποιος επάξια στον ρόλο που του εμπιστεύεται η Πολιτεία».

Παράλληλα, η ΕΔΕ τονίζει ότι «τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπηρέτησαν επάξια στο παρελθόν τόσο δικαστικοί όσο και εισαγγελικοί λειτουργοί και αποκλεισμοί a priori μιας κατηγορίας συναδέλφων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αντιστρατεύονται άμεσα την ίδια την συνταγματική επιταγή του άρθρου 90 παρ. 5 και στενεύουν ανεπίτρεπτα τον κύκλο των προς επιλογή προσώπων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης