Ιερώνυμος: Ο Τσίπρας αναγνώρισε ότι το Δημόσιο κατέλαβε εκκλησιαστική περιουσία

ierwnimos_arthro

Τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο - Τι καταλογίζει στον καθηγητή Αλιβιζάτο - «Κόκκινη γραμμή» η μισθοδοσία των κληρικών - Μεγάλος κερδισμένος ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος που μετέχει στη επιτροπή διαλόγου που ομόφωνα αποφάσισε η ΔΙΣ

Με την γραμμή της Ιεραρχίας προχωράει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το θέμα της συμφωνίας Εκκλησίας - Πολιτείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιερά Συνόδου εμμένει των θέσεων του για τη συμφωνία περιγράφοντας τα γεγονότα αλλά όπως φαίνεται κατάλαβε οτι δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την Ιεραρχία και τον κλήρο.

Οπως αποφασίστηκε στην Ιερά Σύνοδο θα συγκροτηθεί Επιτροπή για να συζητήσει με την πολιτεία τα σχετικά ζητήματα στην οποία εκτός από Μητροπολίτες συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ, ο οποίος φαίνεται οτι είναι «ο μεγάλος κερδισμένος». Στην ουσία οι απλοί ιερείς έγιναν βασικοί συνομιλητές έχοντας καταφέρει μία νίκη του απλού κλήρου.

Σχολιάζοντας εκκλησιαστικοί κύκλοι τις εξελίξεις έκαναν λόγο οτι «ο Συριζα πέτυχε να ταυτιστεί με τη δεσποτοκρατία και να δημιουργήσει ένα κίνημα παπάδων».

Στην απόφαση της ΔΙΣ τονίζεται: «Υλοποιώντας την από 16ης Νοεμβρίου ε.έ. απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεκρότησε την Ειδική Επιτροπή για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας, αποτελούμενη από τα ακόλουθα Μέλη:

1. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πρόεδρος

2. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

3. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος

4. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

5. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

6. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος

7. Ελλογιμώτατος κ. Βασίλειος Κονδύλης, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

8. Εντιμότατος κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παραλλήλως, η ως είρηται Επιτροπή εξουσιοδοτείται να έχει την δυνατότητα να προσκαλεί Αρχιερείς και επιστήμονες (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι κατέχουν ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση της Ι.Σ.Ι., ο καρπός του διαλόγου της Επιτροπής αυτής με την Πολιτεία θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων”.

Επίσης «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει ότι εκ της διεξαχθείσης την Κυριακή 29 Ιουλίου ε.έ. δισκοφορίας υπέρ των πυροπλήκτων της Αττικής (Μάτι, Ραφήνα, Κινέτα), σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, πλην των όσων έχουν απ’ ευθείας δοθεί στις Ιερές Μητροπόλεις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και Μεγάρων και Σαλαμίνος, έχει συγκεντρωθεί το ποσόν των 636.000 ευρώ, εκ των οποίων 300.000 ευρώ αποτελούν δωρεά της Εκκλησίας της Ρουμανίας».

Η Σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη: οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, Κορίνθου κ. Διονύσιος Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος Ιωαννίνων κ. Μάξιμος Ελασσώνος κ. Χαρίτων Γρεβενών κ. Δαβίδ


Δείτε την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου


ier01
ier02
ier03
ier04
ier05

Η όποια απόφαση πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας και τη συναίνεση των κληρικών

«Ολοι οι διάλογοι είναι καλοί », δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μετά το πέρας της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την προεδρία του. Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι για όποια απόφαση πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας και συναίνεση των κληρικών. Ο Αρχιεπίσκοπος εμμένει των απόψεων του αλλά κατάλαβε οτι δεν γίνεται να προχωρήσει χωρίς την Ιεραρχία και τον κλήρο. “Μεγάλος κερδισμένος” εξάλλου είναι ο ΙΣΚΕ καθώς συμμετέχει στην επιτροπή διαλόγου που ομόφωνα αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στα μέλη της ΔΙΣ αναφέρεται σε συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ήταν “ στο πλαίσιο δύο συναντήσεων μία τον περασμένο Σεπτέμβριο και μία τον Οκτώβριο”. Στις συζητήσεις αυτές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συζητήθηκε και το θέμα του πορίσματος της επιτροπής Αλιβιζάτου (2005) , το οποίο αναφερόταν στην “υφαρπαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας”, όπως επισημαίνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι και σε διάφορα “μυθεύματα” για την μισθοδοσία του κλήρου . Το πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο δεν ελήφθη υπόψιν από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναγνώριζε την εκκλησιαστική περιουσία από το 1945 και όχι από το 1821. Οπως λένε εκκλησιαστικές πηγές “υπό αυτό το καθεστώς φόβου και ανασφάλειας που δημιουργήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα, τον “δρόμο” του οποίου είχε ανοίξει η πρόταση Αλιβιζάτου, προκειμένου να μη προχωρήσει αυτό το σχέδιο υπονόμευσης της Εκκλησίας”. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο οτι “μέσα από τις συζητήσεις Ιερώνυμου-Τσίπρα, ο Αρχιεπίσκοπος κατάφερε να τον απομακρύνει από αυτές τις θέσεις , θυμίζοντας την περίφημη φράση του Σαούλ που γίνεται Παύλος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες τους ο κ. Ιερώνυμος μετέφερε ένα “τοπίο” που θα είχε:

«του χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας με το ενδεχόμενο να μεταβληθούν οι ενορίες από Ν.Π.Δ.Δ. σε Ν.Π.Ι.Δ. Και το κυριότερο η μισθοδοσία του Κλήρου να συνεχισθεί μόνο για μια διετία, με παράταση κατά χάριν για άλλη μια διετία προκειμένου στη συνέχεια η Εκκλησία να φροντίσει από μόνη της τα οικονομικά του οίκου της “ όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος στη συνεδρίαση.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να μην χτυπηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται οτι κινήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος ενώ εκτιμάται οτι “ η αντίδραση των ιερέων” ανέτρεψε τα σχέδια της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση “κόκκινη γραμμή “ είναι η μισθοδοσία των κληρικών, όπως προκύπτει από την απόφαση της Ιεραρχίας .Στην περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς στην πρόταση της για αλλαγή του καθεστώτος η επιτροπή που συγκροτήθηκε σήμερα θα μελετήσεις τις θέσεις και στη συνέχεια θα πάνε στην Ιεραρχία που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.ΣΧΟΛΙΑ (24)

Γιώργος

Μην είστε σκληροί με τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι 80 ετών και είναι λογικό οι πνευματικές του δυνάμεις να μειώνονται. Αν είχε καταλογισμό ούτε τη Μακεδονία θα πρόδιδε, ούτε το έθνος, ούτε της εκκλησία. Δεν είναι σκουπίδι, είναι απλά γέρος.

Κυνόφιλος

Αυτά είπε ο Τζέρι το κανϊς του Τσίπρα κι έτρεξε να κουρνιάσει στα πόδια του αφεντικού του. Μπράβο Τζέρι πιστό σκυλί.

Αλεξης

Τον Σεραφείμ Πειραιώς δεν βλέπω να είναι στην διαρκή ιερά σύνοδο, είναι νομικός κ με γνώση στα θέματα αυτά, απορώ πως δεν περιλαμβάνεται στην διαρκή ιερά σύνοδο,

Gossip

ΣΥΡΙΖΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ!

gr

Άμα παππούλη ο κατέχων διδακτορικό στο ψέμα το αναγνώρισε, τότε δεν έχεις κανένα λόγο να το αμφισβητείς!!!!!!!!!!!.

Αλλος

Πρόκειται καθαρά για deal μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης. Αλλά, πείτε μας κύριε αρχιεπίσκοπε, από πού βρήκε η εκκλησία την περιουσία της;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Μανωλης

Δεν βλεπει αυτος ο προκαθημενος της εκκλησιας που αδειαζουν οι εκκλησιες με τις ουδετεροτητες και αλλες ιστοριες .

Νν

Γιατί φοβάται ο αρχιεπισκοπς τον τσιπρα; οεο; μηπωςς κάτι ξέρει ο δεύτερος;;;

Πινοκιο

Ο Τζιφρας ανταλλαξε την Μακεδονια με τις συνταξεις........... Ο Τζερωνυμο ανταλλασσει μισθοδοσια με την καταργηση απο το συνταγμα της αναφορας επικρατουσας θρησκειας στη χωρα μας με την θρησκευτικη ουδετεροτητα . Ο Κατακαημμενος κραταει τα μποσικα.

Αληθής Λόγος

Ο Ιερώνυμος και ο Βαρθολομαίος αναγνώρισαν τις αιρέσεις ως εκκλησίες στη σύνοδο της Κρήτης πράγμα αντίθετο από τους ιερους κανόνες και την ορθόδοξη παράδοση. Οι κληρικοί αντί να διαμαρτυρηθούν για την προδοσία της πίστεως βγήκαν στους δρόμους για τον μισθό. Αισχος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

twa22

Η αεροπειρατεία της πτήσης Αθήνα - Ρώμη του 1985 είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη και είχε ως συνέπεια να σκοτωθεί ένας δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο οποίος αντιστάθηκε στους τρομοκράτες - Ανάμεσα στους επιβάτες και ο  τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος

62