Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: Εξήντα χρόνια πρωτοπορίας στην Έρευνα

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: Εξήντα χρόνια πρωτοπορίας στην Έρευνα

Το ΕΙΕ γιόρτασε τα εξηκοστά γενέθλιά του με μια επιστημονική ημερίδα κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες του

slider_banner_eie111
«Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών έχει μια τεράστια παράδοση, που όλοι θέλουμε να συνεχιστεί. Είναι σημαντικό να αναδειχθούν οι προσπάθειες όλου του ερευνητικού ιστού. Αν και μικρή χώρα παράγουμε έρευνα υψηλού επιπέδου που είναι και δική μας υποχρέωση να αναδείξουμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στην Ελλάδα πολλά χωριά δεν είχαν ρεύμα, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών διέθετε δικά του λέιζερ» τόνισε στην ομιλία του ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στο πλαίσιο του εορτασμού διεξήχθη επιστημονική ημερίδα κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες των ινστιτούτων και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης που συναποτελούν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Στην εκδήλωση η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε ότι το ΕΙΕ έχει «θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας» και χαρακτήρισε τα εξηκοστά γενέθλιά «ιστορική μέρα για όλο το ερευνητικό σύστημα».

Σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία στη Νέα Οικονομία της Γνώσης», με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, αναφέρθηκε στην έρευνα ως «το καλύτερο αντίδοτο στη κρίση και στο Brain Drain». Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν επίσης ο κ. Μάρκος Βερέμης, συν-ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. της Upstream, μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ και ο διακεκριμένος Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Χημικής Βιολογίας του Northeastern University των Ηνωμένων Πολιτειών Prof. S. Mukerjee.

Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε επίσημο δείπνο στο οποίο παραβρέθηκαν προσωπικότητες του ερευνητικού, ακαδημαϊκού, πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου.

Με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων, ο κ. Γρηγορίου Γρηγορίου σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Το πιο σημαντικό κομμάτι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διαχρονικά είναι το ανθρώπινο δυναμικό του, όχι μόνο το ερευνητικό, αλλά και το λοιπό, οπότε με αυτό το σκεπτικό χρειάζεται πάντα να το ανανεώνουμε. Η επένδυση στους νέους ανθρώπους είναι επένδυση στο μέλλον».Ως προς την αξιοποίηση όλων των χώρων του ΕΙΕ και την επέκταση των εγκαταστάσεων του δήλωσε: «Έχουμε κάνει μια ώριμη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ελπίζουμε σε θετική ανταπόκριση ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετες πτέρυγες και να ανανεωθούν οι υπάρχοντες χώροι. Πρόκειται για μια επέκταση 18 εκατομμυρίων ευρώ, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τριών ως τεσσάρων ετών. Αν η επένδυση γίνει θα επιτρέψει στο ΕΙΕ να είναι πρωτοπόρο για τα επόμενα 60 χρόνια. Η κυβέρνηση είναι θετική και έχει υποστηρίξει το αίτημά μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης