Καθηγητής Φυσικής για τις φονικές φωτιές: Ο καιρός συνέβαλε στην εξάπλωση αλλά για την τραγωδία ευθύνονται οι άνθρωποι

Mati-kammeno

Τη δική του επιστημονική άποψη για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι μετεωρολογικές συνθήκες στην καταστροφή στην ανατολική Αττική και για τις ανθρώπινες ευθύνες καταθέτει ο Αθανάσιος Αργυρίου, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας

Τη δική του επιστημονική άποψη για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι μετεωρολογικές συνθήκες στην καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, καταθέτει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αθανάσιος Αργυρίου, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας.

Όπως λέει, «οι μετεωρολογικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά στην εκδήλωση και διάδοση της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική», τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «δεν μπορεί να επιρρίψει κανείς ευθύνες στον καιρό για την έκταση των ζημιών και την τραγική απώλεια ανθρώπων».

Ειδικότερα, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το ποιο ρόλο μπορεί να διαδραμάτισαν οι μετεωρολογικές συνθήκες, δηλαδή ένταση ανέμων, διεύθυνση ανέμων και θερμοκρασία, ο Αθανάσιος Αργυρίου σημειώνει:

«Η θερμοκρασία στην περιοχή την περασμένη Δευτέρα ήταν υψηλή, δηλαδή το μεσημέρι πλησίασε τους 38° βαθμούς Κελσίου, ενώ υπήρχε δυτικός άνεμος έντασης ριπών (όπως μετρήθηκαν σε διάφορα σημεία της γύρω περιοχής) μεταξύ 6 και 8 Μποφόρ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Αργυρίου, «η υψηλή θερμοκρασία και ένταση ανέμου, σε συνδυασμό με το ότι ο δυτικός άνεμος στην Αττική είναι γενικά ξηρός (οι τιμές της σχετικής υγρασίας εκτιμάται ότι ήταν μικρότερες του 25%), ευνοούν την εκδήλωση και διάδοση πυρκαγιών».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες ευνόησαν την ταχεία εξάπλωση», προσθέτοντας ότι «η ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς εξαρτάται από το πυροθερμικό φορτίο του εδάφους, δηλαδή τα χαρακτηριστικά της βλάστησης», για τα οποία όμως, όπως διευκρινίζει, «δεν είμαι ειδικός, ώστε να εκφέρω γνώμη».

Σχετικά με το αν το μικροκλίμα που δημιουργείται στην περιοχή μιας πυρκαγιάς ευνοεί περαιτέρω τη διάδοσή της, ο Αθανάσιος Αργυρίου σημειώνει ότι «η απάντηση είναι καταφατική», εξηγώντας ταυτόχρονα, ότι «η καύση προκαλεί περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση της σχετικής υγρασίας».

Πάντως, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει σε αυτό το σημείο ότι «το κλίμα και το μικροκλίμα μιας περιοχής δεν ευθύνονται για κάτι, διότι είναι αυτά που είναι» προσθέτοντας ότι «οι ευθύνες πάντα ανήκουν στους ανθρώπους».

Όσον αφορά στον αν η κλιματική αλλαγή μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στα όσα συνέβησαν στην ανατολική Αττική, ο Αθανάσιος Αργυρίου υποστηρίζει ότι «είναι εντελώς ανυπόστατο να αποδίδεται το μέγεθος της καταστροφής στην κλιματική αλλαγή», συμπληρώνοντας ότι «αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, είναι ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει την περίοδο επιφυλακής για την εκδήλωση τέτοιων συμβάντων, αλλά μέχρι εκεί».

Καταλήγοντας, ο Αθανάσιος Αργυρίου επαναλαμβάνει ότι «οι μετεωρολογικές συνθήκες αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση και ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς,» αλλά όπως υπογραμμίζει, «επ’ ουδενί δεν μπορεί να επιρρίψει κανείς ευθύνες στον καιρό για την έκταση των ζημιών και την τραγική απώλεια ανθρώπων».

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Γεο

Έλα ρε προφέσορα… Τι μας λες ρε επιστήμονα;;;

User

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΣΚΟΥΠΑ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑΝΑΣΗ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΚΑΤΗΦΟΡΑ

ex-onneditis

ΘΑΝΑΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΑ ΚΑΙ ΦΑΡΑΣΙ ! ΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΣΚΟΥΠΑ ΣΤΙΣ ΣΔΕ ΜΗ ΣΕ ΠΑΡΩ ΜΕ ΤΟ ΦΑΡΑΣΙ ! θΕΛΩ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ !

nikos

θα περασω σδε σεπτεμβρη, υποσχομαι

ex-onneditis

κοιτα να δεισ αν δεν εισαι αξιοσ να καταλαβεισ τα λεγομενα του θαναση και να γραψεισ 8 μοναδεσ στα 10 για να παρεισ 5 δεν εισαι αξιοσ να τον περασεισ το τρελαρα

Μιχ

Σε τέτοιες στιγμες καλό είναι όλοι να είναι σοβαροί και να μιλάνε μόνο αν είναι αρμόδιοι και ειδικοί. Ένας καθηγητης φυσικής, και ο Αϊνστάιν να είναι, δεν είναι ειδικός στο θέμα της πυρκαγιάς, και την προσωπική του γνώμη πρέπει να την κρατάει για τον εαυτό του και όχι διαδίδει διάφορα στον κόσμο.

ex-onneditis

και λιγα λεσ τον ειχα καθηγηττη τον καμενο με αγαπεσ στον αδωνι γεωργιαδη

Andrew

Τι λες ρε? Ξέρεις ποιος είναι ο άνθρωπος και με τι ασχολείται? Δεν είναι καθηγητής γυμνασίου φίλε μου, ειδικός στο συγκεκριμένο θέμα είναι.. άντε ο καθένας σας εδώ λέει ότι του καπνίσει...

ΚΙΤΚΑΤ

Οι φυσικοί είναι αρμόδιοι για την εξήγηση του φαινομένου της φωτιάς, οι μετεωρολόγοι για την πορεία της, οι χημικοί για τη σύσταση του καπνου, οι πολεοδόμοι για την εκδήλωση της στον αστικό ιστό, οι δασολόγοι για την δασική περιοχή και πάει λέγοντας .... Αλαλλουμ επιστήμονες σε αλαλλουμ χώρα..... λογικό!

andrew

Τι λες ρε? Ξέρεις ποιος είναι ο άνθρωπος και με τι ασχολείται? Δεν είναι καθηγητής γυμνασίου φίλε μου, ειδικός στο συγκεκριμένο θέμα είναι.. άντε ο καθένας σας εδώ λέει ότι του καπνίσει...

Rom

Για την ακρίβεια, καθώς έβγαλα σημαία και βλέποντας πως κυμάτιζε (και ελέγχοντας την πυξίδα μου, θυμήθηκα τα προσκοπικά μου) ο άνεμος ήταν ΝΟΤΙΟΣ-ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΣ-ΔΥΤΙΚΟΣ. Δηλαδή, ξεκινούσε από Νοτιάς και κατέληγε σε Δυτικό άνεμο. Και το αντιλαμβάνεσαι αυτό, βλέποντας την πορεία της φωτιάς - αν δείτε στον χάρτη είναι ολοφάνερο ότι ο άνεμος ξεκινούσε με νοτιοδυτική κατεύθυνση αλλά γρήγορα γύριζε προς δυτικά (προς Εύβοια δηλαδή).

Μ ίες

Φυσικά ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την φωτιά εφόσον αυτός την άναψε, μεγάλος φιλόσοφος ο καθηγητής, άλλο τον ρωτάνε άλλο απαντάει, τον ρωτάνε για το πώς τα φυσικά φαινόμενα επέδρασαν στην εξάπλωση της φωτιάς και τον θάνατο τον ανθρώπων και λέει ότι ο καιρός δεν ευθύνεται για την τραγωδία, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αν βέβαια μιλάει για τις πολεοδομικές παραβάσεις που προξένησαν τον εγκλωβισμό των ανθρώπων, αυτό είναι επίσης εκτός θέματος και εκτός του αντικειμένου του, αφού τον ρώτησαν ως φυσικό επιστήμονα/

Νέος

Έχεις πάει σχολείο ? Ξέρεις να διαβάζεις? Ο άνθρωπος λεει οτι φυσικα και βοήθησε ο καιρος στην εξάπλωση της φωτιάς αλλα δεν φταίει η κλιματική αλλαγή του πλανητη για τις φωτιές

Μακίες συνεχίζονται

Δεν είσαι νέος είσαι γέρος με άνοια και ερμηνεύεις το αυτονόητο. Αυτό έλειπε να έλεγε ότι φταίει η κλιματική αλλαγή, αν είσαι επιστήμονας δεν λες τόσο αυτονόητα πράγματα, λες κάτι πιο ειδικό.

Οσοι καηκαν , καηκαν απο

μλκια τους , τη φωτια την ειδαν απο μακρυα ........Ας εβαζαν φωτια σε ενα σημειο ....οταν η φωτια ηταν ακομα μακρυα και οταν η φωτια πλησιαζε ....ας καθονταν στο καμμενο ....που ειχαν καψει λιγο πριν οι ιδιοι .

?

κόψε τα ληγμένα

γιαυτο καιγεστε ....

γιατι εχετε τον νου σας , στα ληγμενα .....Το προβλημα σας δεν ειναι η φωτια ..... ειναι πως να απαξιωσετε τους αλλους ....πως να προσβαλετε τους αλλους , και ποια ταμπελα .....θα βαλετε στον επομενο .

Ντροπή σου και πάλι

όχι τους άλλους, μπερδεύεσαι φίλε μου, μόνο τους ανόητους κακεντρεχείς σαν και εσένα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kostarakos-apostolakis

«Παραβιάζει κατάφωρα την αρχή του πολιτικού ελέγχου των ΕΔ», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι ένας ικανότατος επαγγελματίας

14