Άρειος Πάγος: Δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία εργαζομένου - εργοδότη, η μεταφορά της θερινής άδειας

pagos_areios

Ενώ ο εργοδότης, ο οποίος δεν χορήγησε πλήρη την άδεια στον μισθωτό κατά τη διάρκεια του έτους, είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις αποδοχές του μηνός που θα ελάμβανε την άδεια, προσαυξημένες κατά 100%

Δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, η μεταφορά των ημερών της θερινής άδειας και αν υπάρξει τέτοια συμφωνία, αυτή είναι άκυρη (ανίσχυρη), ενώ ο εργοδότης, ο οποίος δεν χορήγησε πλήρη την άδεια στον μισθωτό κατά τη διάρκεια του έτους, είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις αποδοχές του μηνός που θα ελάμβανε την άδεια, προσαυξημένες κατά 100%, αποφάνθηκε o Άρειος Πάγος.

Τους αρεοπαγίτες τους απασχόλησε περίπτωση τραπεζοϋπαλλήλου, ο οποίος κατά την τριετία 2005-2008 έλαβε τμήμα της θερινής του αδείας και όχι το σύνολο των προβλεπομένων ημερών (π.χ. το 2008 έλαβε μόνο 16 ημέρες και το 2005 μόνο 14 ημέρες) και για το λόγο αυτό προσέφυγε στα δικαστήρια. To Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, επικυρώνοντας Εφετειακή απόφαση, επιδίκασε στον τραπεζοϋπάλληλο τις διαφορές των ημερών που εργάστηκε κατ΄ την εν λόγω τριετία, προσαυξημένες κατά 100%.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος επισημαίνει ότι σκοπός του Συντάγματος (άρθρο 28), της διεθνούς σύμβασης 52/1936 για τους κανόνες χορήγησης αδειών μετ΄ αποδοχών, της Ελληνικής εργατικής νομοθεσίας και των Ευρωπαϊκών οδηγιών 93/104 και 2003/88, είναι «να εξασφαλισθεί με τη χορήγηση της ετήσιας άδειας η περιοδική ανάπαυση και η ανανέωση των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων του εργαζομένου για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής του υγείας».

Από τις διατάξεις αυτές «προκύπτει σαφώς ότι δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία μεταξύ του εργαζόμενου και του εργοδότη, η μεταφορά των ημερών της ετήσιας άδειας του τελευταίου που δεν του χορηγήθηκαν από τον εργοδότη στο επόμενο ή στα μεθεπόμενα έτη, με συνέπεια να είναι ανίσχυρη (άκυρη) κατά τα άρθρα 174 και 180 του Αστικού Κώδικα τέτοια συμφωνία και ο εργοδότης ο οποίος δεν χορήγησε πλήρη την κανονική άδεια στο μισθωτό του, κατά τη διάρκεια του έτους που αυτή αφορά, να είναι υποχρεωμένος, από το τέλος του αντίστοιχου έτους, να καταβάλει σε αυτόν τις αντίστοιχες προς τις ημέρες αυτές αποδοχές αδείας, και μάλιστα με προσαύξηση κατά 100% σε περίπτωση υπαιτιότητάς του, μη δυνάμενος να εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωσή του προς το μισθωτό με τη χορήγηση σ’ αυτόν των παραπάνω ημερών αδείας και τον συμψηφισμό αυτών προς το ανύπαρκτο σύνολο ήδη συσσωρευμένων ημερών άδειας περασμένων ετών, που δεν του χορηγήθηκαν».

Πάντως, διευκρινίζει ο Άρειος Πάγος ότι «η προσαύξηση 100% αφορά μόνον στις αποδοχές και όχι στο επίδομα αδείας, αφού ο νόμος αναφέρεται ρητά στις αποδοχές αδείας και όχι στο επίδομα».

Ακόμη, επισημαίνει η αρεοπαγιτική απόφαση, ότι για τη θεμελίωση του δικαιώματος αδείας του μισθωτού δεν απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης (έγγραφης ή προφορικής), όμως για τη θεμελίωση της αξίωσης του μισθωτού προς λήψη της κατά 100% προσαύξησης, απαιτείται υπαιτιότητα του εργοδότη, έστω και σε βαθμό ελαφράς αμέλειας, η οποία υπάρχει όταν ο μισθωτός ζήτησε την άδεια και ο εργοδότης δεν την του χορήγησε.

Αντίθετα, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμο το αίτημα του τραπεζοϋπαλλήλου να του καταβληθεί το ποσό των 10.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης την οποία υπέστη από την καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών του από την εργοδότρια Τράπεζα.

Και απορρίφθηκε, γιατί «μόνη η καθυστέρηση καταβολής εκ μέρους του εργοδότη των αποδοχών του εργαζομένου, χωρίς τη συνδρομή και άλλων περιστατικών που επιφέρουν ηθική μείωση αυτού, δεν συνεπάγεται την προσβολή της προσωπικότητάς του».

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ναι αμεεεεε

ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ ΤΡΑΒΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΒ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΥΤΑ! ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΕΙ........ ΤΑΞΙΔΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.........

at

Οι εργοδότες ίδρωσαν.

Αγύριγο κεφάλι

ΦΑΣΙΣΤΑΣ προφανώς, γιά να τους παίρνεις το μέρος!_________ΦΑΣΙΣΤΑΣ ή Κομπλεξικός!_____________Είδες που ΜΕ επιβεβαιώνεις που έχω πει ότι και τα ...ΔΥΟ αυτά πάνε μαζί; _____Είδες; ________Σε ΟΛΑ επιβεβαιώνομαι!___________Σε ό,τι έχω πει έρχεται ώρα που επιβεβαιώνομαι στο 100%!..

Bawdy

Τι μας λέτε τώρα??? Εδώ ο πρώην εργοδότης μου, όταν ήμασταν άρρωστοι & δεν πηγαίναμε στη δουλειά, ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ με το έτσι θέλω, μας έπαιρνε μέρα από την άδειά μας....Και ας είχαμε και χαρτί γιατρού ... ΑΥΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΣΤΕ !!!!!

Αγύριγο κεφάλι

Ορθόν!__________Διότι θα εξηναγκάζετο ο εργαζόμενος υποκείπτων εις αθεμίτους πιέσεις και με αναζήτησιν αφορμών (και όχι αιτίων) απολύσεως του να υποκύψει εις τον εις τον εις ισχυροτέραν θέσιν ευρισκόμενον εργοδότην του (ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ) και με την μέθοδον της δήθεν μεταφοράς της αδείας κατά χρόνον, να του "φάει" τελικώς την άδειαν!_____________Ο Άρειος Πάγος εν προκειμένω εν μέσω ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ αποδίδει φιλο-ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟ Δίκαιον!_____________Άπαντα αγαπητοί μου ΑΠΤΟΝΤΑΙ της Πολιτικής και ουδέν άμοιρον και μακράν ταύτης!..

Πώς φαίνεται ότι

Δεν έχεις δουλέψει ποτέ στην ζωή σου κακομοίρη. Που μας κάνεις και μαθήματα κομματόσκυλα του κερατά.

Αγύριγο κεφάλι

ΦΑΣΙΣΤΟ-κοπρίτη!________Δουλεύω και τώρα ακόμη και στα ενδιάμεσα γράφω και κάνα σχόλιο!_________Ουστ! ΝΑΖΙΣΤΗ ζηλιάρη!

Test

Το εχεις κάνει χόμπι τον σχολιασμό. 21:00 το βράδυ ... Σίγουρα δεν έχεις οικογένεια με παιδιά. Οπότε get a life ... Και μετά τα ξαναλέμε. Πάω να κάνω μπάνιο τά παιδιά μου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης