Deutsche Welle: Διέξοδος στο προσφυγικό η «αλβανική λύση»;

dw_436

Η Αλβανία ενδέχεται να γίνει τόπος μαζικής καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, μιας και βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά εκτός ΕΕ - Χρυσή τομή για Μέρκελ, Ζέεχοφερ και τις χώρες-μέλη της ΕΕ

Είναι μια υπόθεση εργασίας ή μήπως κάτι περισσότερο; Στην Αλβανία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ένα ή και περισσότερα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Η πρόταση φαίνεται να προήλθε από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον αυστριακό καγκελάριο Ζεμπάστιαν Κουρτς.

Μιλώντας στην αλβανική σύνταξη της DW ο αυστριακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτερ Λάουνσκι-Τίφενταλ επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Αλβανία. Από την πλευρά του ο Έντρι Φούγκα σύμβουλος του αλβανού πρωθυπουργού, δήλωσε στην DW ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα ή συνομιλίες. Η αντιπολίτευση έχει ωστόσο διαφορετική άποψη και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το μόνο που επιδιώκει είναι μια γρήγορη ένταξη στην ΕΕ με αντάλλαγμα τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών.

Γιατί στην Αλβανία;

Στο Δυρράχιο υπάρχουν οι δυνατότητες για μεγάλα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Οι δυνάμεις της Frontex θα μπορούσαν να συνοδεύουν εκεί τα σκάφη με τους πρόσφυγες και μετανάστες για να γίνει η καταγραφή τους και να αποφασιστεί για την παραμονή ή όχι των αιτούντων άσυλο.

Στα θετικά της «αλβανικής λύσης» συγκαταλέγεται ότι η Αλβανία δεν ανήκει στην ΕΕ. Κατά συνέπεια δεν ισχύουν κανόνες της ΕΕ, όπως το Σέγκεν ή ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Η Αλβανία ωστόσο είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Δύση σε ζητήματα ασφαλείας.

Αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης Μέρκελ-Ζέεχοφερ

Παράλληλα η Αλβανία έχει εμπειρία στη διαχείριση προσφυγικών κρίσεων. Την περίοδο 1998-1999 δέχθηκε στο έδαφός σχεδόν 1 εκατομμύριο Κοσοβάρους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, τότε, το Κοσσυφοπέδιο. Εκτός αυτού το 2015 στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης η Αλβανία κατασκεύασε προσφυγικούς καταυλισμούς, οι οποίοι ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Αλβανικά μέσα μεταδίδουν ότι λόγω της υπάρχουσας υποδομής είναι εφικτή η υποδοχή αρκετών χιλιάδων ανθρώπων. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, η Αλβανία είναι μια ασφαλής χώρα στο κατώφλι της ΕΕ. Και επειδή θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ προτίθεται να σεβαστεί θεμελιώδης ευρωπαϊκές αρχές, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Αλβανία θα αποκλιμάκωνε την αντιπαράθεση Μέρκελ-Ζέεχοφερ στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών. Η επιλογή της Αλβανίας θα ικανοποιούσε τον γερμανό υπ. Εσωτερικών, ο οποίος τάσσεται υπέρ των κέντρων υποδοχής εκτός ΕΕ. Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών θα μπορούσε να καρπωθεί την «αλβανική λύση» και να την εξαργυρώσει στις επικείμενες τοπικές εκλογές στη Βαυαρία. Και έτσι θα έληγε «αναίμακτα» η κρίση μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που απειλεί να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (36)

τέλεια !

ποιός το σκέφτηκε αυτό; μα Γερμανός φυσικά .... τι άλλο θα ήταν; Όπως και να 'χει, είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ιδέα. Αργήσαν κιόλας να τη σκεφτούν. Μακριά από δω και ας τους στείλουν σε όποιο σκατόλακκο νομίζουν. Η Αλβανία είναι ιδανική: 1) γιατί είναι μεγάλα λιγούρια και αμέσως θα πουν ναι μόλις οι Ευρωπαίοι τους χώσουν φράγκα, μη σου πω ότι παρακαλάνε κιόλας, 2) γιατί μαζεύεται κόσμος και ντουνιάς στην Αλβανία για κάθε είδους εκμετάλευση από τη μαφία τους, 3) γιατί έχει χώρο πολύ και μηδενικό τουρισμό και οικονομία για να "καταστραφεί" 4) γιατί εκεί οι μπάτσοι δέρνουν μέχρι λιποθυμίας και δεν υπάρχουν "νόμοι Παρασκευόπουλου" 5) γιατί έχουν κάτι φυλακές υπόγειες που όποιος μπει θα ξαναβγεί από τα μπουντρούμια και θα δει φως του Ήλιου μόνο σαν φυτό, αν φυτρώσει δηλαδή και "σκάσει μύτη" στη γη... 6) γιατί όταν όλα αυτά συμβούν και αρχίσουν να διαδίδονται "τα νέα" μέσω των tablets και των smartphone των .... "πεινασμένων" να δείτε πως θα σταματήσουν τα "κύματα μεταναστών" μετά να έρχονται.. Και μην ανησυχείτε, προς τα εδώ δεν θα έρθουν... αυτοί όλοι "μπλοκαρίστηκαν" εδώ γιατί τρέχανε γκαστρωμένοι και αφηνιασμένοι να "παρκάρουν" και να ξεγεννήσουν από Κεντρική Ευρώπη και πάνω.... εδώ δεν ξανάρχονται. Μόνο ως μέλη της Αλβανικής μαφίας θα ξαναμπουκάρουν εδώ που όπως όλοι ξέρουμε, ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα.

Γιάννης

Προσοχή. Υπάρχει κίνδυνος για τα χωριά της Β.Ηπείρου.Μπορεί να δείτε σε λίγο μόνιμη εγκατάσταση κάποιων προσφύγων στα χωριά αυτά για προφανείς λόγους.

Ανένταχτος

Καλά, θα το πάρουμε καμιά φορά χαμπάρι ότι το μεταναστευτικό στήθηκε από την ΕΕ για να δημιουργηθεί μια απέραντη ΕΟΖ στα Βαλκάνια με λαθρομετανάστες πληρωμένους με ψίχουλα να δουλεύουν για λογαριασμό των καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης? Αυτό είναι το σχέδιο εδώ και 20 χρόνια. Ποιες ανθρωπιστικές αξίες κλπ τρίχες κατσαρές. Για επίσημο δουλεμπόριο πρόκειται. Αποικία ανθρωπινης εκμετάλλευσης πρόκειται να γίνουν τα Βαλκάνια συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Εργατικό δίκαιο

Αυτά που λέτε είναι τελείως άσχετα. Στην ΕΕ υπάρχει παντού απαραβίαστο εργατικό δίκαιο χωρίς διάκριση μισθού ανάλογα με την υπηκοότητα. Αν ήταν να δουλεύουν για ένα ξεροκόματο για ευρωπαϊκές εταιρείες, καλύτερα θα ήταν να τους πάνε στη Βόρειο Αφρική ή στην Κίνα.

Άσχετος

... είσαι μάλλον εσύ που μιλάς για εργατικό δίκαιο στην Ευρώπη όταν στην Ελλάδα της Ευρώπης έχει καταλυθεί η εργασιακή σχέση, οι νέοι δουλεύουν ανασφαλιστοι με συνθήκες γαλέρας και μισθούς πείνας. Οι χώρες που αναφέρεις είναι ασύμφορες κοστολογικα για την Ευρώπη. Κινεζοποιηση περιοχών της Ευρώπης και μάλιστα των Βαλκανίων τους συμφέρει. Πρώτη φορά τ'ακούς? Εργατικό δίκαιο ισχύει μόνο για τις ευρωπαϊκές χώρες "πολυτελείας. Εσύ ζήσε στον κόσμο σου και νόμιζε πως είσαι Ευρωπαίος και έχεις δικαιώματα.

Τέλεια!

Ότι πρέπει να ξεφορτώσουν τα μπάζα στην Αλβανία. Που το πρόβλημα για τους Αλβανούς με τους λάθρομετανάστες? Βρήκε ο γύφτος τη γενιά του...

123

Μονο που επειδή τα σύνορα μας με την Αλβανία είναι τρύπια και ανοιχτά όλοι αυτοί θα καταλήγουν πάλι στην Ελλάδα.Τα κεντρα μεταναστών θα έπρεπε να είναι στην Αφρική

Θέμα ορθολογικών επιλογών

Mάλλον όχι. Από την Αλβανία, αν καταφέρουν να δραπετεύσουν από τη φυλακή όπου θα είναι περιορισμένοι, θα πάνε προς τα βόρεια, όχι προς τα νότια.

Μπεεε

Το κανονισε μαλλον και αυτο ο Κοντζιας! Βλεπω ανταλαγματα Τσαμουριας και ΑΟΖ Αλβανιας για να παρουν τους λαθρο της Ευρωπης! Αααα ρε Αλεξη παλι θα πουλησεις!

Μπουυυ...

Φαίνεται δεν έμαθες τι είπε ο Τσίπρας για χοτσποτ εκτός Ευρώπης. Ρε, αυτός είναι ικανός να πιαστεί μαλλιά με μαλλιά με τον Ράμμα ποιός θα τους πρωτοπαρει. Να χάσουμε τα πρωτεία? Θεός φυλάξει!!

μητσαρας

μου έλεγε κάποια που δεν έχει σχέση με πολέμους η χώρα της ότι της την πέσανε στο χοτ σποτ κυρίως Μαροκινοι για να την βγάλουν στο κλαρί με το καλό η με το άγριο πού είσαι Τασία μ ακούς ?

Gjon Lleshi

Αστειότητες. Οι "πρόσφυγες" θέλουν είτε τζάμπα χρήμα στη Βόρεια Ευρώπη, είτε σοφτ κοινωνίες τύπου Συριζελλαδισταν να κάνουν ότι γουστάρουν. Στην Αλβανία μόλις αρχίσουν νοι μαγκιές θα πέσει ξύλο και λογικά θα προσπαθήσουν να φύγουν νύχτα.

σωστοοος

τα είπες ολα αυτό θέλουν μονά ζυγα δικά τους ή Ευρώπη οπότε σωθήκαμε η Συριζοελλαδισταν οπότε πάλι θα περνάμε όμορφα

Μιρι

Θα ανθησει και πάλι το δρομολόγιο με τα φουσκωτά προς Ιταλία και Ελλάδα. Ιταλία περισσότερο δηλαδή. Πάλι ζωές θα φάει αυτό το κανάλι τού Οτραντο.

@

Κατάλαβα.... Εβαλαν στο μάτι να καταστρέψουν ΚΑΙ την Αλβανία.... Τους Αλβανούς πολίτες τους ρώτησαν; Είναι το ίδιο Κοσοβάροι προσφυγες με Αφρικανούς και Ασιάτες;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης