Σήμερα η κρίσιμη «σύνοδος» για το προσφυγικό: Τι φοβάται η Αθήνα

Σήμερα η κρίσιμη «σύνοδος» για το προσφυγικό: Τι φοβάται η Αθήνα

Ξεκινά στις 4 το απόγευμα - Υπέρ των κλειστών κέντρων στις χώρες υποδοχής τάχθηκαν Γαλλία-Ισπανία - Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας

metanastes_europe
Στις 4 το απόγευμα ξεκινά στις Βρυξέλλες η συνάντηση εργασίας των αρχηγών δέκα κρατών-μελών της ΕΕ που έχει εξελιχθεί σε άτυπη μίνι σύνοδος κορυφής με αντικείμενο το προσφυγικό στη σκιά των πιέσεων που δέχεται η Μέρκελ στο εσωτερικό της χώρας της - με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού - προκειμένου να ληφθούν δραστικά μέτρα για τους μετανάστες και τη μετακίνησή τους στην Ευρώπη.

Και ενώ επικρατεί αβεβαιότητα τόσο για τα αποτελέσματα της άτυπης σύσκεψης όσο και της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ αμφισβητεί το δικαίωμα της καγκελαρίου να αποφασίζει για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του . Όπως προειδοποίησε στη Süddeutsche Zeitung σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση στο θέμα της επαναπροώθησης στη Σύνοδο Κορυφής θα δώσει εντολή για απώθηση αιτούντων ασύλου στα γερμανικά σύνορα εφόσον τα στοιχεία τους έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η καγκελάριος έχει ήδη δηλώσει πως απορρίπτει αυτό το μέτρο επειδή θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ΕΕ. Σε περίπτωση πάντως που κ. Ζεεχόφερ επιδιώξει να το εφαρμόσει η Α. Μέρκελ έχει έμμεσα καταστήσει σαφές ότι θα τον παύσει από τα καθήκοντα του.

Η άτυπη συνάντηση θα γίνει στο κτίριο Berlaymont, όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πάρουν μέρος είναι προγραμματισμένες για τις 15.30 ώρα Ελλάδας, η έναρξη των εργασιών για τις 16.05 και η λήξη περίπου στις 20.00. Στην έκτακτη σύσκεψη στην οποία έχει καλέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχουν δηλώσει συμμετοχή 16 κράτη μέλη της ΕΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία και Κροατία.

Μια πρόγευση της στάσης που θα κρατήσουν ισχυροί «παίχτες» όπως η Γαλλία και η Ισπανία έδωσαν το Σάββατο ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Πέδρο Σάντσεθ.

Όπως εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, Παρίσι και Μαδρίτη προκρίνουν «τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος ήδη από την αποβίβαση των μεταναστών». «Μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων με τις προδιαγραφές της Υπάτης Αμροστείας για τους Πρόσφυγες, με ευρωπαϊκά μέσα που επιτρέπουν (...) άμεση οικονομική αλληλεγγύη, ταχεία εξέταση των φακέλων, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε κάθε χώρα να παίρνει με οργανωμένο τρόπο τα πρόσωπα που δικαιούνται ασύλου» τόνισε ο Μακρόν

Στη συνάντηση θα δώσει το παρών και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα δώσει έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Την άτυπη συνάντηση εργασίας συγκαλεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτή αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενόψει της ευρύτερης συζήτησης για αυτά τα θέματα που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή (28 και 29 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης