Μειώθηκαν οι ποινές στους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Μειώθηκαν οι ποινές στους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Οι νέες ποινές που αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων - Τα μέλη της ομάδας είχαν προκαλέσει «μαύρη τρύπα» 11 εκατ. ευρώ, αποδίδοντας έναντι αμοιβής παροχές διαφόρων τύπων σε τουλάχιστον 1.300 ασφαλισμένους

kal21
Είχαν κατηγορηθεί ότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο αφήνοντας στο ΙΚΑ όπου εργάζονταν «μαύρη τρύπα» ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ. Τους αποδόθηκε ότι από το 2003 έως και το 2012, χορήγησαν με το αζημίωτο σε 1300 ασφαλισμένους παροχές που δεν δικαιούνταν, όπως επιδόματα πενταπλών τοκετών και μητρότητας σε άγαμες και χωρίς παιδιά γυναίκες, επιδόματα στο όνομα συγγενών, φίλων, ακόμα και ανυποψίαστων ασφαλισμένων, κ.ά.

Ωστόσο, η πλειονότητα των κατηγορουμένων στην μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης στο ΙΚΑ Καλλιθέας, η οποία είχε αποκαλυφθεί από τις εισαγγελικές αρχές τον Μάρτιο του 2012, κατάφερε στο Πενταμελές Εφετείο να «κατεβάσει» τις ποινές που είχαν επιβληθεί το 2012, σε πρώτο βαθμό.

Με απόφασή του, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, - Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων - μείωσε σημαντικά τις ποινές που είχαν επιβληθεί για την υπόθεση της αποκαλούμενης «θηλυκής συμμορίας» του ΙΚΑ Καλλιθέας, επιβάλλοντας σε πέντε πρώην εργαζόμενες στον ασφαλιστικό οργανισμό και στον σύζυγο μίας εξ αυτών καθείρξεις που ξεκινούν από 27 χρόνια και φτάνουν σε ποινές φυλάκισης μέχρι τρία έτη. Αντίθετα, σε πρώτο βαθμό στους κατηγορουμένους είχαν επιβληθεί καθείρξεις από 38 έως 31 έτη (εκτιτέα τα 25 έτη.

Τέλος, το δικαστήριο με την απόφασή του επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση 2 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, ενώ επίσης αποφάσισε όλα τα δημευθέντα και κατασχεθέντα χρήματα και περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων να αποδοθούν στον ασφαλιστικό φορέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης