Κλιμακώνει την κρίση η Άγκυρα: Τα Ίμια είναι δικά μας - Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν ξέρετε γεωγραφία

Κλιμακώνει την κρίση η Άγκυρα: Τα Ίμια είναι δικά μας - Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν ξέρετε γεωγραφία

Στην ανακοίνωση-πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζεται ότι η Αγκυρα υπογράμμισε στην Αθήνα πως παραπλανά την κοινή γνώμη και παραποιεί την πραγματικότητα - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ - Τουρκική Navtex «αποκλείει» τη Μεγίστη την Πέμπτη

Την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στο Αιγαίο, ένα 24ωρο μετά τον εμβολισμό του ελληνικού λιμενικού σκάφους από τουρκικό στην περιοχή των Ιμίων, επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τα Ίμια «τουρκικό έδαφος», με δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να προκαλεί ένταση, πραγματοποιώντας περιπολίες με ικανό αριθμό σκαφών στην περιοχή, τα οποία δεν διστάζουν να προκαλέσουν επεισόδιο με ελληνικά σκάφη, με αποκορύφωμα το σοβατότατο επεισόδιο τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η ελληνική κυβέρνηση, που αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση, παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιχειρεί μέσω της διπλωματικής οδού να αποκλιμακώσει την κατάσταση, με την τουρκική πλευρά, ωστόσο, να εκτοξεύει απειλές και να προχωρά ένα βήμα παραπάνω, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο ενέτασσε στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» - κατά τον τουρκικό χαρακτηρισμό-, «τουρκικό έδαφος». 

Οι κινήσεις της Τουρκίας έρχονται σε σύγκρουση τόσο με το διεθνές δίκαιο, όσο και με τη συμφωνία του 1996, η οποία προέβλεπε ότι στην περιοχή δεν μπορούν να πλέουν πολεμικά σκάφη, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή των Τούρκων αναφέρεται:

«Σε μία δήλωση που έγινε σήμερα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γίνεται ο ισχυρισμός ότι έγινε έντονο διάβημα από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με ένα επικίνδυνο περιστατικό στα Καρντάκ, παρουσία του δικού μας Γενικού Γραμματέα. Δυστυχώς με αυτή τη δήλωση, η ελληνική πλευρά, παραπλανά την κοινή γνώμη και παραποιεί τα γεγονότα όπως πάντα».

Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα. Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση
».

Απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία

Σχετικά με την απάντηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το θέμα των Ιμίων, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε το εξής:

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Μεγάλη ανησυχία στο Πεντάγωνο - Ενημερώνει το ΝΑΤΟ ο Καμμένος

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» επικρατεί μεγάλη ανησυχία μετά τις άκρως προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος θα μεταφέρει στη σύνοδο των υπουργών, στο ΝΑΤΟ, τα τελευταία γεγονότα.

Ο υπουργός Άμυνας θα παραθέσει ως στοιχεία όλα όσα έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες από το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) σε ουρανό και θάλασσα στο Αιγαίο, προκειμένου να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί και την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ στην περιοχή των Ιμίων έχουν πλεύσει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. 

Τι προβλέπει η συμφωνία του 1996

Με συμφωνία απομάκρυνσης στρατιωτών, πλοίων και σημαιών από τα Ίμια και από τις δύο πλευρές, που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ οι οποίες ήταν και εγγυήτριες για την τήρησή της, επιτεύχθηκε η αποκλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων το 1996. 

Η συμφωνία είχε αποτυπωθεί σε επιστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ προς τους ομολόγους του, τον Έλληνα υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Τούρκο Ντενίζ Μπαϊκάλ, με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας το 2011 (στην εφημερίδα Καθημερινή). 

Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης τη δέσμευση κάθε χώρας ότι δεν θα τοποθετούσε τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό στις νησίδες, ούτε θα τοποθετούσε πλοία κοντά στις νησίδες. 

Με αυτή τη συμφωνία οι ΗΠΑ αναλάμβαναν τον ρόλο του εγγυητή, ώστε να αποτραπεί νέο επεισόδιο, σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεν τηρούσε τις προφορικές δεσμεύσεις. 

Η επιστολή που δημοσιεύτηκε το 2011 ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες -με ένα αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο- επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (μιας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)».

Επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ

Με τις εξελίξεις να τρέχουν και το κλίμα να οξύνεται επικίνδυνα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό,  Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας "επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".Υπογράμμισε, επίσης, «την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ (362)

Δημήτρης

Αυτή η απάντηση με τη γεωγραφία θυμίζει Καρανίκα 100%. Οπου νάναι θα βάλουμε και ολίγο Μπαξεβάνη. Ρε παιδιά σοβαρευτείτε, άλλο η Μαρέβα και άλλο ο Ταγίπ. Αλλο το ξεκατίνιασμα κι άλλο η εξωτερική πολιτική.

Γιάννης Κ

Μ' αρέσει που μιλάνε για ...γεωγραφία τα σούργελα. Κάντε πρώτα κανένα μάθημα στον αρχηγό σας... Πείτε του πως η θάλασσα ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ. Πείτε του πως Μυτιλήνη και Λέσβος είναι ένα και το αυτό... Μορφώστε τον επί τέλους λίγο να μην γίνεται ρεζίλι....

Μικρός Νικόλας

Από εδώ και στο εξής πρέπει όλοι να προσέχουμε που βάζουμε το πουλάκι μας, την υπογραφή μας και την ψήφο μας. Η πλάκα είναι ότι ο κόσμος κοιμάται και πάλι θα έχεουμε Κούλη, πάλι ξανα τσίπρα και φώφη και πάλι από την αρχή μέχρι να μην μείνει τίποτα όρθιο. Τι να πέις? θα δούμε

Μικρός Νικόλας

Και να δείτε τι έρχεται ακόμα, έχει να πέσει πολύ κλάμα.

Μικρός Νικόλας

Μου αρέσει αυτή η κυβέρνηση, ειμαι ο μόνος ρε παιδιά;

Τροικα

Σε μας να δεις πόσο αρέσει!!!!

προς στρατιωτικούς

περιμένω να δω πότε θα σταθείτε να πολεμήσετε. Αν ο Κατσιμήτρος ήταν σαν και εσάς οι Ιταλοί θα κάνανε βόλτα μέχρι την Αθήνα. Τάχα μου περιμένετε εντολές από την ξεπουλημένη πολιτική ηγεσία. Είστε Ελληνικός στρατός ή του νατο? Αν είστε του νατο όπως φαίνεται να στείλετε εκεί την μισθοδοσία σας. Από την στιγμή που μπήκαμε σε αυτή την καταραμένη συμμαχία έχουμε μόνο χασούρα εξαιτίας σας. Για να τρέχετε να πολεμάτε στην κορέα ή τους συμμορίτες (καλά κάνατε σε αυτήν την περίπτωση) ξέρετε ή να κάνετε χούντα επίσης. το 1955 που κυνηγούσαν τους δικούς μας από την Πόλη σφυρίζατε αδιάφορα, το 1974 στέλνατε τα υποβρύχια στην Κρήτη κλπ κλπ Για ποιο λόγο σας χρειαζόμαστε? Για να κάνετε παρελάσεις και να μας ζαλιζετε με τις κολοασκήσεις σας? Η δειλοαρμάδα σας μας κοστίζει πολύ ακριβά. Αμά είναι μόνο για να παίρνετε τα εφάπαξ και τους μισθούς να πάτε σπίτι σας. Αει σι...ρ.

@13:58περιμένω να δω πότε θα σταθείτε να πολεμήσε

Aπλά στάθηκαν __τυχεροί το προχθεσινό βράδυ! Αραγε θα είναι το ίδιο ___ΤΥΧΕΡΟΙ__όταν ο Σουλτάνος θελήσει νέα ___"παχνιδάκια"??Εμείς πάντως όλοι οι υπόλοιποι(!) υπήκοοι του Τσυπριστάν απλά θα παραμείνουμε __"ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ"__έχοντας κάνει και τον μπιντέ μας__καλού κακού!!!!!!

Mιχαηλ

Γίνατε ολοι ειδικοί!!! Σκατοφαρα είμαστε κ όλο λόγια... Σιγά μη πολεμουσα για αυτον τον λαο!!! Μονο σε εμφύλιο θα γυρνούσα!!!

Γιαβρο γλου γλου γλου γλου

Οι σκοπιανοι δεν ξέρουν ιστορία και τους δίνουν το όνομα Μακεδονία και οι τούρκοι δεν ξέρουν γεωγραφία και τους δίνουν το Αιγαίο

@@@ ...

και να σκεφτείς οτι τα δίνει ο Αλέξης που δεν ξέρει την τύφλα του , δηλ. η θάλασσα δεν έχει σύνορα η το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του !!!

@

Και όλα αυτά, χωρίς να βγάλει έρπη!!!!Κερδαμε!!!!

@Σκοπιανοί δεν ξέρουν ιστορία &Τούρκοι γεωγραφία!

Δεν έχει τελειωμό η ΠΡΟΔΟΣΙΑ των χρόνων της σάπιας και άκρως Ανθελληνικής μεταπολίτευσης...Ο ένας πολιτικός μας συναγωνίζεται τον άλλον σε Προδοσία και Κλέψιμο...Με ανεξέλεγκτους τους... εκάστοτε ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ!!!!

DAF

Αφήστε τα ΜΑΤ να κάνουν τη δουλειά τους. Οι "προσφωνήσεις" και οι αντεγκλήσεις είναι μέρος της δουλειάς. Χωρίς πλειστηριασμούς (δυστυχώς) δεν υπάρχει τραπεζική πίστη. Χωρίς τραπεζική πίστη δεν υπάρχει οικονομία και χωρις οικονομία δεν υπάρχει χώρα ! Τόσο απλά.

abc

Eνταξει.. Γεωφραφια δεν ξερουν.. Απο μαθηματικα πως πανε ? Απο αρχια, ιστορια ξερουν τιποτα ? Ποσα μορια θα πιασουν ? Θα περασουν στο πανεπιστημιο η' θα γινουν ρεμαλια της κοινωνιας ? Τα ερωτηματα ειναι ουσιωδη..Ο λαος απαιτει απαντησεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης