ΠΟΕΔΗΝ: Τέσσερις φορές εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υγείας Ευόσμου που «ίδρυσε» σήμερα ο Τσίπρας!

ΠΟΕΔΗΝ: Τέσσερις φορές εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υγείας Ευόσμου που «ίδρυσε» σήμερα ο Τσίπρας!

Για να λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ Ευόσμου-Νικόπολης και να βρει κάτι να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός έπεισαν Γενικούς Ιατρούς από το Κέντρο Υγείας Παλαιοχώρας Χαλκιδικής και παραιτήθηκαν και τους προσέλαβαν στις ΤΟΜΥ, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Με κτήρια που προϋπήρχαν ή παραχωρήθηκαν άρον άρον από τους δήμους και με γιατρούς που ανέλαβαν υπηρεσία πριν καλά καλά εκδοθούν τα ΦΕΚ πρόσληψής τους, έγιναν σήμερα τα εγκαίνια της περίφημης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κάνοντας λόγο για «εικονική πραγματικότητα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης» την ώρα που στη χώρα πληθαίνουν τα Κέντρα Υγείας - «φαντάσματα».

«Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου εγκαινιάστηκε τέσσερις φορές. Τρεις φορές από τους υπουργούς Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλο και μια φορά το καλοκαίρι από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Για δεύτερη φορά ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται τον Δήμο Ευόσμου για επικοινωνιακούς λόγους και εγκαινιάζει Πρωτοβάθμια Μονάδα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

ΠΟΕΔΗΝ: Θλιβερή η πραγματική κατάσταση στη λειτουργία των ΤΟΜΥ

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπως την παρουσιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία επαίρεται για τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης λειτουργούσε Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Εκεί οργανώθηκαν άρον – άρον δύο γραφεία και ονομάστηκαν ΤΟΜΥ.

Στον Εύοσμο, πάλι, στο κτήριο που λειτουργούσαν τα Ιατρεία του ΙΚΑ και έκλεισαν ανοίγει ΤΟΜΥ. Στην περιοχή της Νικόπολης παραχωρήθηκε από το Δήμο Π. Μελά χώρος για τη λειτουργία ΤΟΜΥ, αλλά χωρίς γιατρούς.

«Για να λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ του Ευόσμου και της Νικόπολης και προκειμένου να βρει κάτι να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός έπεισαν Γενικούς Ιατρούς από το Κέντρο Υγείας Παλαιοχώρας Χαλκιδικής και παραιτήθηκαν και τους προσέλαβαν στις ΤΟΜΥ. Ακόμη δεν βγήκαν τα ΦΕΚ διορισμού πρόσληψης καλά-καλά και ανέλαβαν υπηρεσία. Το ίδιο έγινε και με έναν γιατρό από το Ιπποκράτειο. Για να βρει γιατρούς σήμερα ο κ. Τσίπρας στα εγκαίνια, άφησαν χωρίς υγειονομική κάλυψη την περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής. Έτσι μεταρρυθμίζει η κυβέρνηση την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη» καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος.

Ακτινογραφία σε 65 Κέντρα Υγείας της χώρας από την ΠΟΕΔΗΝ

Η Ομοσπονδία κατέγραψε την κατάσταση που διαμορφώνεται σε 65 Κέντρα Υγείας της επικράτειας, κατάσταση που μαρτυρά τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εργαστήρια, υλικά και τελικά σε παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

1.         ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ: Υπηρετούν ένας Γιατρός Γενικής Ιατρικής, ένας Παθολόγος, ένας Καρδιολόγος, μία Παιδίατρος η οποία εκτελεί χρέη Διευθύντριας Κέντρου Υγείας και δύο Οδοντίατροι. Λόγω των ελλείψεων σε Ιατρικές ειδικότητες οι εφημερίες πραγματοποιούνται με τεράστιες δυσκολίες.

2.         ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΟΥ: Υπηρετούν ένας Παιδίατρος, ένας Ορθοπεδικός Επικουρικός, 3 Αγροτικοί Ιατροί, ένας Γενικής Ιατρικής που εκτελεί χρέη Διευθυντή. Υπάρχουν δύο Νοσηλευτές και μία Μαία. Το πρόγραμμα εφημεριών είναι ελλειμματικό.  

3.         ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ: Υπηρετεί ένας Παθολόγος, ένας Παιδίατρος, ένας Καρδιολόγος και ένας Οδοντίατρος.

4.         Κ.Υ. ΚΑΛΛΟΝΗΣ: Απέχει 40 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Φύλακες κτιρίου, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος, Ακτινολόγος.

5.         Κ.Υ. ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ: Απέχει 48 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Πληρώματα Ασθενοφόρου, Φύλακες κτιρίου, Τραυματιοφορείς, Παιδίατρος, Γιατρός Γενικής Ιατρικής.

6.         Κ.Υ. ΑΝΤΙΣΣΑΣ: Απέχει 73 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Νοσηλεύτριες, Οδοντίατρος, Γενικός Ιατρός, Μαία, Παιδίατρος.

7.         Κ.Υ. ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΥ: Απέχει 32 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Πληρώματα Ασθενοφόρου, Νοσηλεύτριες, Χειριστές Ακτινολογικού, Γενικοί Ιατροί. Για την κάλυψη των εφημερίων σε Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου όπως και το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υγείας Άντισσας μετακινούνται γιατροί από άλλα Κέντρα Υγείας και ιδιαίτερα από Κέντρο Υγείας Καλλονής. Οι ακάλυπτες  βάρδιες σε πληρώματα ασθενοφόρου ιδιαίτερα σε Κέντρα Υγείας Πολυχνίτου και Πλωμαρίου κάθε μήνα ξεπερνούν τις 30.

8.         ΚΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ : Δεν υπηρετεί Παιδίατρος , Οδοντίατρος, παρότι έχει πληθυσμό κάλυψης  40.000 ατόμων.

9.         ΚΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ : Δεν υπηρετεί  Παιδίατρος , Οδοντίατρος , Ακτινολόγος , είναι κλειστό το ακτινολογικό εργαστήριο, δεν υπηρετούν Μαίες. Κι αυτά ενώ ο  πληθυσμός κάλυψης είναι 25.000 ανθρωποι. Επίσης, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από την  Λάρισα απόσταση  45 χιλ, ή από ένα ενδιάμεσο σταθμό απόσταση 22,5 χιλ  .

10.       ΚΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ : Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος. Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο και η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 17χιλ .

11.       ΚΥ ΑΓΙΑΣ : Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο και η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα.

12.       ΚΥ ΓΟΝΩΝ: Δεν υπηρετούν Ακτινολόγος, Μικροβιολόγος, Οδοντίατρος, δεν διαθέτει ασθενοφόρο ούτε πληρώματα, η όποια κάλυψη γίνεται από το ΕΚΑΒ που σταθμεύει σε άλλο χώρο εκτός Κέντρου Υγείας  και σε απόσταση 7 χιλ.

13.       Κ.Υ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ: Υπηρετούν 21 άτομα και άλλες τόσες είναι οι κενές θέσεις. Υπάρχει ένας οδηγός που μπαίνει στο πρόγραμμα του ΕΚΑΒ. Λείπουν 10 αγροτικοί και 5 επιμελητές ιατροί. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 2 ώρες.

14.       Κ.Υ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ: Υπηρετούν 18 άτομα και οι κενές θέσεις είναι 19. Υπηρετούν 2 μόνιμοι ιατροί. Είναι ελλιπής φύλαξη και καθαριότητα.

15.       Κ.Υ. ΨΑΧΝΩΝ: Υπηρετούν 15 λοιπό προσωπικό, κενές 30 θέσεις. Οι ιατροί πηγαίνουν για εφημερίες στο Νοσοκομείο και δημιουργούν πρόβλημα στα Ψαχνά και στις γύρω περιοχές. Το Μικροβιολογικό είναι κλειστό εδώ και 5 χρόνια. Δεν υπάρχουν οδηγοί και ασθενοφόρο.

16.       Κ.Υ. ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Υπηρετούν  24 λοιπό προσωπικό, κενές 28 θέσεις. Μόνο 3 Ιατροί στελεχώνουν το Κ.Υ. και λείπουν 10. Οι δύο οδηγοί δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες, ούτε ο ένας τραυματιοφορέας και ο ένας φύλακας. Ελλιπής καθαριότητα.

17.       Κ.Υ. ΙΤΕΑΣ: Με απόφαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν εφημερεύει το Κέντρο Υγείας μετά τις τρεις το μεσημέρι, ενώ εφημέρευε για τριάντα χρόνια.

18.       Κ.Υ. ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ: Υπηρετούν 6 λοιπό προσωπικό, κενές 6 θέσεις. Υπάρχει μόνο ένας παθολόγος και ένας οδοντίατρος. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 1 ώρα.

19.       Κ.Υ. ΣΤΥΛΙΔΑΣ: Υπηρετούν 29 εργαζόμενοι μαζί με τα 7 αγροτικά ιατρεία, λείπουν 21. Το ακτινολογικό είναι κλειστό εδώ και πέντε χρόνια. Δεν υπάρχουν φύλακες, η καθαριότητα είναι ελλιπής, δεν υπάρχει συντηρητής, το κτίριο είναι κακοσυντηρημένο και η υλικοτεχνική υποδομή είναι ελλιπής.

20.       Κ.Υ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ: Το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό είναι κλειστά. Οι τρεις οδηγοί δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 1 1/2 ώρα εάν είναι ο δρόμος ανοιχτός.

21.       Κ.Υ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ: Μεγάλη η επισκεψιμότητα του Κ.Υ. Μετσόβου σε μια περιοχή κάλυψης 10.000 κατοίκων και ιδιαίτερα τον χειμώνα οποτε ο τουρισμός αυξανει τον πληθυσμό κάλυψης. Μεγάλο πρόβλημα αφορά τους οδηγούς ασθενοφόρων. Υπηρετούν μόλις (2)  και δεν επαρκούν για να βγουν οι βάρδιες του ασθενοφόρου. Έτσι για δύο μέρες και πλέον δεν υπάρχει κάλυψη από ασθενοφόρο. Έλλειψη σε μηχανήματα μέτρησης και  πήξης του αίματος. Χωρίς αντιδραστήρια και πολλά μηχανήματα παλιά που χρήζουν αντικατάσταση. Μεγάλη έλλειψη σε Ιατρικές ειδικότητες. Δεν υπάρχει Ορθοπεδικός, χειρουργός, γυναικολόγος, καρδιολόγος. Το νοσηλευτικό προσωπικό (4) άτομα δεν επαρκεί.

22.       Κ.Υ.ΒΟΥΤΣΑΡΑ: Μεγάλο πρόβλημα είναι η επικοινωνία με την 6η ΥΠΕ για τα καθημερινά προβλήματα του Κ.Υ.. Έλλειψη Ιατρών και έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Παντελής  έλλειψη υλικών, κυρίως μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορών, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, ουροκαθετήρες, επίδεσμοι κλπ. Οι πολίτες και διάφορα φιλανθρωπικά σωματεία αγοράζουν υλικά και τα δίνουν στο Κ.Υ., το δικό τους Κ.Υ.

23.       Κ.Υ. ΚΟΝΙΤΣΑΣ: Η πλήρη αποτελμάτωση του Κ.Υ. εξαιτίας της περικοπής πόρων και πρόσθετες λειτουργικές δυσκολίες λόγο  της διοικητικής μεταφοράς στην 6η ΥΠΕ που εδρεύει στην Πάτρα. Πριν ένα περίπου χρόνο συστήθηκε «επιτροπή πρωτοβουλίας»  μετά από ενημερωτική συνάντηση των κατοίκων της περιοχής, του Δήμου και της εκκλησίας, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, είτε σε αναλώσιμα είδη, είτε θέρμανση, είτε άλλες επείγουσες υποχρεώσεις. Έλλειψη σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, σε οδηγούς ασθενοφόρων. Πιστώσεις με το σταγονόμετρο και με τεράστια καθυστέρηση. Οι ασθενείς αναγκάζονται να προμηθεύονται μόνοι τους τα αναλώσιμα.

24.       Κ.Υ. ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: Το Κ.Υ. βρίσκεται σε παραμεθόρια περιοχή κοντά στα Αλβανικά σύνορα καλύπτοντας 90 χωριά. Τρεις Γενικοί ιατροί και μία ιατρός Ιατρικής Βιοπαθολογίας, η οποία είναι και Διευθύντρια του Κ.Υ. και υπεύθυνη για την λειτουργία του Μικροβιολογικού. Δεν υπάρχουν άλλες ειδικότητες στο Κ.Υ. Τις εφημερίες καλύπτουν ιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία και αγροτικοί και από το νοσοκομείο ΧΑΤΖΗΚΏΣΤΑ διαφόρων ειδικοτήτων.  Οι οδηγοί ασθενοφόρων είναι (3) και αφήνει ακάλυπτες βάρδιες με αποτέλεσμα να καλύπτεται από το ΕΚΑΒ στα Δολιανά σε απόσταση 20 λεπτών και χωρίς συνοδεία.

25.       Κ.Υ. ΑΡΤΑΣ: Ο νομός Άρτας έχει ανεπτυγμένα (3) Κ.Υ.,ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙΟΥ, ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ και ΑΓΝΑΝΤΩΝ. Από τις 90 βάρδιες που πρέπει για να καλύπτουν οι οδηγοί των ασθενοφόρων καλύπτονται οι μισές.  Κάθε έκτακτο περιστατικό αυτές τις ώρες θα πρέπει να περιμένει το ΕΚΑΒ από την Άρτα. Εφημερεύουν με έναν ιατρό. Αν υπάρχει διακομιδή και χρειαστεί συνοδεία ιατρού το Κ.Υ κλείνει έως ότου επιστρέψει.  Οι αποστάσεις είναι μεγάλες (π.χ.  από  ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ – ΑΡΤΑ 60 χιλιόμετρα) Το οδικό δίκτυο στα χωριά απαρχαιωμένο και ο χειμώνας βαρύς, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνεται δύσκολη και χρονοβόρα. 

26.       Κ.Υ. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ – Ν.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ:  Έλλειψη  αναλώσιμων υλικών. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο δεν υπάρχουν αναλυτές, τα δείγματα των αιμοληψιών (για ελάχιστες εξετάσεις) μεταφέρονται σε νοσοκομείο. Υπάρχει 1 παρασκευάστρια, μόνο πρωί, 1 χειριστής  του ακτινολογικού,  2  υπάλληλοι  ΚΥ- πλήρωμα ασθενοφόρου που δεν καλύπτουν όλες τις  βάρδιες και τις ημέρες του μήνα. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για βενζίνη για το ασθενοφόρο. Το προσωπικό με δικά του χρήματα αντικαθιστά λάμπες, βρύσες κλπ. Πολύ μειωμένη χρηματοδότηση,  θέρμανση υπάρχει ανά περιόδους λόγω μη τροφοδότησης πετρελαίου. Τεχνική υποστήριξη δεν υπάρχει, ούτε κονδύλια για να επισκευασθούν οι μεγάλες ζημιές από την πρόσφατη πλημμύρα.

27.       Κ.Υ. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ :Έλλειψη προσωπικού και υλικών. Ακτινογραφίες γίνονται ,αλλά για διάγνωση οι ασθενείς πηγαίνουν σε ιδιώτη γιατρό. Δεν υπάρχει Μαία, Παιδίατρος και  χρηματοδότηση για τεχνική υποστήριξη. Το προσωπικό με δικά του χρήματα αντικαθιστά λάμπες,  βρύσες κλπ .Απαρχαιωμένη καταγραφή ασθενών και στοιχείων λόγω έλλειψης  μηχανογράφησης και υπολογιστών. Δεν υπάρχει  προσωπικό φύλαξης.

28.       Κ.Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας διοικητικός υπάλληλος. Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών. Δεν υπάρχει  προσωπικό φύλαξης Το πλήρωμα ασθενοφόρου (2) δεν καλύπτει τις βάρδιες και όλες τις ημέρες.

29.       Κ.Υ. ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ : Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και φύλαξης. Δεν υπάρχουν  παιδίατρος, αντιδραστήρια για το μικροβιολογικό, υλικά (υγειονομικό, αναλώσιμο). Το πλήρωμα ασθενοφόρου δεν καλύπτει τις βάρδιες

30.       Κ.Υ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Παιδίατρος δεν υπάρχει, πηγαίνει δύο φορές παιδίατρος τη βδομάδα από το νοσοκομείο Πολυγύρου. Χειρίστρια ακτινολογικού δεν υπάρχει γι΄ αυτό δε λειτουργεί το ακτινολογικό. Συντήρηση δε γίνεται, δεν υπάρχει τεχνικός και χρηματοδότηση.

31.       Κ.Υ. ΖΙΧΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ: Δεν διαθέτει πλήρωμα ασθενοφόρου, αντιδραστήρια (ελάχιστα  βιοχημικά γίνονται μόνο Παρασκευή πρωί) ,το ακτινολογικό υπολειτουργεί. Δεν υπάρχει παιδίατρος.

32.       Κ.Υ. ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ : Δεν υπάρχει παιδίατρος, το μικροβιολογικό  λειτουργεί μόνο το πρωί, μόνο με παρασκευαστή, όπως και το ακτινολογικό μόνο με χειριστή. Μειωμένη χρηματοδότηση, ενώ και θέρμανση έχει κατά διαστήματα.

33.       Κ.Υ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Τέσσερις εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων σε μία ημερήσια βάρδια, οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας. Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν, στο μεν Ακτινολογικό ο γιατρός παραβρίσκεται μία φορά την εβδομάδα, στο δε Μικροβιολογικό δεν υπάρχει γιατρός!

34.       Κ.Υ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Δύο εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 50 χιλιόμετρα αφορούν σε ορεινό, δύσβατο όγκο της περιοχής του πρώην Δήμου Ορεινού, σε μία βάρδια, τις υπόλοιπες καλύπτει το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας. Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν, η παρουσία του Ακτινολόγου είναι μία φορά την εβδομάδα. Παιδίατρος μία φορά την εβδομάδα. Προμήθεια υλικών με πολύ μεγάλη δυσκολία. Κρίθηκε αναγκαίο πολλές φορές το Σωματείο Εργαζομένων να συνδράμει με χρήματα του ταμείου του στην προμήθεια γαζών, ελαστικών επιδέσμων, οινοπνεύματα.

35.       Κ.Υ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ και ΔΙΚΑΙΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ: Ακριτικά Κ.Υ επιφορτισμένα με την υποδοχή μεταναστών. Έλλειψη υλικών και λειτουργία με δωρεές και χορηγίες, το Σωματείο εργαζομένων κάλυπτε από το ταμείο του το κόστος των υλικών καθαριότητας. Οι μεταφορές ασθενών προς τα νοσοκομεία πραγματοποιούνται από το Παράρτημα του ΕΚΑΒ στο οποίο υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού.

36.       Κ.Υ ΣΑΠΩΝ και ΙΑΣΜΟΥ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ: Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κυκλικό ωράριο εκτελούν μόλις πέντε εργαζόμενοι. Υπάρχει ελλειψη υλικών.

37.       ΒΟΡΕΙΟ ΠΗΛΙΟ Κ.Υ. ΖΑΓΟΡΑΣ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): απέχει 1 ώρα έως το Νοσοκομείο του Βόλου. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Εάν κάποιος αντιμετωπίσει καρδιολογικό πρόβλημα σώζεται από τύχη. Δεν υπάρχει Παιδίατρος. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. 5 γενικής ιατρικής και όλα τα Π.Ι. σε καλή κάλυψη με αγροτικούς. Δεν υπάρχει Τεχνική Υποστήριξη.

38.       ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ Κ.Υ. ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες  με Ασθενοφόρο. Παρ’ ότι η απόσταση φθάνει τη μία ώρα από το Νοσοκομείο του Βόλου. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει οδοντίατρος. Τεχνική Υποστήριξη μέσω Δήμων.

39.       Κ.Υ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ:  Δεν έχουν Παιδίατρο. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Ακάλυπτες βάρδιες με Ασθενοφόρα.

40.       Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις  σε νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις.

41.       Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ:     Χρειάζεται γενικό ιατρό.

42.       Π.Π.Ι. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Έλλειψη γιατρού γενικής Ιατρικής .Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Αυτή τη στιγμή εργάζονται  2 αγροτικοί, 1νοσηλεύτρια με μετακίνηση, 1 χειρίστρια ακτινολογικού και 1 οδηγός –πλήρωμα ασθενοφόρου.

43.       Κ.Υ. ΑΛΜΥΡΟΥ:  Ακάλυπτη η απογευματινή βάρδια από Ασθενοφόρο.(με πολλές παρεμβάσεις για να καλυφθεί από Δήμαρχο, Σωματείο κ.λ.π)  Δεν έχει Παιδίατρο. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις.  Όπου δεν υπάρχουν τεχνικοί την τεχνική υποστήριξη αναλαμβάνουν οι Δήμοι.

44.       Κ.Υ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ: Λειτουργεί με έναν γενικό ιατρό. Μια νοσηλεύτρια και μία Μαία που καλύπτουν μόνον την Απογευματινή και την Νυκτερινή βάρδια. Το πρωί είναι μόνον ο Γιατρός με τον Θυρωρό που κάνει όλες τις δουλειές.

45.       Γ.Ν. – Κ.Υ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): Εφημερεύει με έναν ειδικευμένο ιατρό και έναν ειδικευόμενο και μια νοσηλεύτρια. Δεν έχει ορθοπεδικό, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση και ιδιαιτέρως την ιδιομορφία της περιοχής (45 χωριά που φιλοξενούν πάρα πολλούς κατοίκους την καλοκαιρινή περίοδο λόγω αδειών-διακοπών κλπ ιδιαιτερότητες, συχνοί πάγοι και χιόνια τον χειμώνα).   Δεν έχουν αντιδραστήρια για να κάνουν εξετάσεις. Ούτε τροπονίνη για διάγνωση του εμφράγματος κλπ. Το ασθενοφόρο με τούς δύο οδηγούς  δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής, ανάγκες που καλύπτονται από την Κλειτορία (εάν έχει) ειδάλλως από Αίγιο και Πάτρα. Όταν χρειαστεί στα Καλάβρυτα η θα κληθεί είτε το μοναδικό της Κλειτορίας (φεύγοντας θα αφήσει αρκετά μεγάλη και δύσβατη περιοχή ακάλυπτη) το οποίο θα φθάσει για την παραλαβή του περιστατικού μετά από 1 ώρα. Το ίδιο εάν κληθεί από την Ακράτα.

46.       Κ.Υ. ΑΝΩΓΕΙΩΝ: Ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ελλείψεις στον εργαστηριακό τομέα, όπου δεν καλύπτεται από μικροβιολόγο. Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι 100 άτομα την ημέρα. Τα ασθενοφόρα που διαθέτει δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης οδηγών.

47.       Κ.Υ. ΜΟΙΡΩΝ: Απευθύνεται σε πληθυσμό 55.000 ατόμων. Ελλείψεις σε ιατρική υπηρεσία η οποία πρέπει να καλύψει τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία και το πολυδύναμο ιατρείο του Τυμπακίου. Η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι 100 με 120 άτομα την ημέρα και κατά μέσο όρο έχει 5 διακομιδές το 24ωρο. Τις διακομιδές τις συνοδεύει ιατρός του κέντρου υγείας. Δεν υπάρχει ακτινολόγος ιατρός και η μία τεχνολόγος που διαθέτει το κέντρο Υγείας, όταν απουσιάζει, οι ασθενείς απευθύνονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου ή στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν. Το μικροβιολογικό εργαστήριο καλύπτεται από μία παρασκευάστρια και μία βιοχημικό. Μικροβιολόγος δεν υπάρχει και όταν η παρασκευάστρια απουσιάζει καλύπτεται από νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει ένας καρδιολόγος αλλά το κέντρο Υγείας δεν διαθέτει υπέρηχο. Το γραφείο κίνησης διαθέτει μόνο με τρεις εργαζόμενους που πρέπει να καλύψουν κυκλικό ωράριο. Ελλιπής υλικοτεχνικός εξοπλισμός, κυρίως υπολογιστών. Νέος βιοϊατρικός εξοπλισμός γίνεται με δωρεές.

48.       Κ.Υ. ΒΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Από τους 10 ιατρούς, υπηρετούν οι 6. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν με τη διακομιδή των ασθενών. Διαθέτει δύο οδηγούς και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Σε περίπτωση διακομιδής συνοδεύει ιατρός του κέντρου Υγείας. Η επισκεψιμότητα είναι γύρω στα 80 άτομα ημερησίως. Ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στον εργαστηριακό τομέα.

49.       Κ.Υ. ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ: Ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, κυρίως υπολογιστών. Κτιριακά προβλήματα. Επισκεψιμότητα 100 άτομα ημερησίως. Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εξυπηρέτηση διακομιδών.

50.       Κ.Υ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Ελλείψεις σε προσωπικό. Το γραφείο κίνησης είναι στελεχωμένο με 1 άτομο. Τεχνολόγος ακτινολόγος δεν υπάρχει. Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εξυπηρέτηση διακομιδών. Επισκεψιμότητα 120 άτομα ημερησίως.

51.       Κ.Υ. ΤΖΕΡΜΙΑΔΟΥ: Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Διαθέτει 2 νοσηλεύτριες κ των οποίων η μία λείπει με άδεια λοχείας. Δεν υπάρχει προσωπικό να καλύψει για διακομιδές όλο το 24ωρο. Το ιατρικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες κάνει παραπάνω εφημερίες. Επισκεψιμότητα 80 άτομα ημερησίως.

52.       Κ.Υ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ: Απευθύνεται σε πληθυσμό 30.000 κατοίκων. Η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι πάνω από 150 άτομα ημερησίως. Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα στην κάλυψη διακομιδών για όλο το 24ωρο.

53.       Κ.Υ. ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ: Με μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά και ορεινή περιοχή σε αρκετά μεγάλη απόσταση από Νοσοκομείο. Έλλειψη υλικών, τρία Σαββατοκύριακα το μήνα είναι ουσιαστικά κλειστό αφού αδυνατεί να εφημερεύσει. δεν υπάρχει εργαστηριακός τομέας (μικροβιολογικό-ακτινολογικό). Δεν υπάρχει καρδιολόγος με αποτέλεσμα μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών. Υπηρετεί μία (1) και μοναδική νοσηλεύτρια με αποτέλεσμα σε άδειες, ασθένειες, μητρότητα να μην υπάρχει καθόλου νοσηλεύτρια.

54.       Κ.Υ ΖΑΧΑΡΩΣ: Περιοχή με μεγάλη τουριστική κίνηση. Τεράστια έλλειψη γιατρών με αποτέλεσμα να εφημερεύει 7 μέρες το μήνα και τις υπόλοιπες λειτουργεί μέχρι τις 3 μ.μ. Απαγορεύεται να αρρωστήσει κάτοικος μετά τις 3μ.μ. Δεν υπάρχει καρδιολόγος. Επίσης παρατηρείται έλλειψη υλικών.

55.       Κ.Υ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ: Έλλειψη υλικών. Δεν υπάρχει μικροβιολογικό-ακτινολογικό (τα αίματα μεταφέρονται με Ι.Χ. στο πλησιέστερο Νοσοκομείο για εξέταση). Δεν υπάρχει καρδιολόγος. Σημειώνουμε ότι από τα Κ.Υ. μετακινούνται συνεχώς και μαζικά οι γενικοί και αγροτικοί ιατροί προκειμένου να καλύπτουν τις εφημερίες στα Νοσοκομεία που κι αυτά έχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

56.       Κ.Υ. ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ: Περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα ειδικά το χειμώνα. Mεγάλη έλλειψη υλικών με τις ανάγκες να καλύπτονται πολλές φορές από δωρεές πολιτών και συλλόγων, δια θέτει έναν οδηγό ασθενοφόρου που καλύπτει μία βάρδια. Δεν υπηρετεί καρδιολόγος με αποτέλεσμα οξέα περιστατικά να κινδυνεύουν αφού η απόσταση από το νοσοκομείο είναι 80 και πλέον χιλιόμετρα και μάλιστα σε δύσβατες χιονισμένες περιοχές.

57.       Κ.Υ. ΤΡΟΠΑΙΩΝ: Κι εδώ η απόσταση από το νοσοκομείο είναι 85 δύσβατα χιλιόμετρα, δεν υπηρετούν καρδιολόγος και παιδίατρος. Κάλυψη με οδηγό-ασθενοφόρο μόνο σε μία βάρδια. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές αφού χρειάζεσαι παραπάνω από μία ώρα για να προσεγγίσεις το Νοσοκομείο, και ειδικά τους μήνες που ανθεί ο τουρισμός. Δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο. Ελλείψεις υλικών, προβληματική επικοινωνία με την ΥΠΕ.

58.       Κ.Υ.ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ: Υπηρετούν 4 (τέσσερεις) Γενικοί Γιατροί και 1 (ένας) Παιδίατρος. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου). Υπάρχουν 25 (είκοσι πέντε) κενές βάρδιες στους οδηγούς, ενώ οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από ένα οδηγό. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 30 λεπτά όταν κληθεί σε κενή  βάρδια.

59.       Κ.Υ. ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ: Υπηρετούν 4 (τέσσερεις) Γενικοί Γιατροί. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου). Υπηρετεί μόνο ένας οδηγός ο οποίος καλύπτει 22 (είκοσι δύο) βάρδιες το μήνα και όλες οι υπόλοιπες είναι κενές. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 50-60 λεπτά όταν κληθεί σε κενή  βάρδια. Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό λόγω έλλειψης μηχανήματος Βιοχημικού. Υπάρχει έλλειψη Διοικητικού προσωπικού.

60.       Κ.Υ. ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Υπηρετούν 4 Γενικοί Γιατροί. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου). Υπηρετούν δύο οδηγοί, υπάρχουν 60 κενές  βάρδιες το μήνα. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 30 λεπτά  όταν κληθεί σε κενή  βάρδια. Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό λόγω έλλειψης μηχανήματος Βιοχημικού. Δεν λειτουργεί το ακτινολογικό λόγω στατικότητας κτηρίου.

61.       Κ.Υ. ΑΡΓΟΥΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Υπηρετούν 5 Γενικοί Γιατροί. Δεν υπηρετεί κανένας οδηγός, αλλά το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 10 λεπτά  όταν κληθεί. Χρειάζεται ένας οδηγός για τις ανάγκες του Κ.Υ. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου)

62.       Κ.Υ. ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ: Υπηρετούν δύο οδηγοί, οι οποίοι κάνουν διακομιδή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 20-25 λεπτά όταν κληθεί σε κενή  βάρδια.

63.       Κ.Υ. ΠΑΞΩΝ:  Το  Κ.Υ.  ΠΑΞΩΝ εφημερεύει από τις  07:00 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους. Σήμερα υπηρετεί μόνο (1) νοσηλεύτρια,  που  είναι απόσπαση από το   Κ.Υ. Ελευσίνας, (1) με μετακίνηση στο ΠΕΔΥ ΚΕΡΚΡΥΡΑΣ και (1)  με άδεια ανατροφής. (1) Χειρίστρια, (1) Φυσικοθεραπεύτρια και (1)  Γενικών καθηκόντων που τώρα κάνει χρέη διοικητικού. Στον Ιατρικό κλάδο υπηρετεί ο Διευθυντής  (ειδικός παθολόγος)  του Κ.Υ.   (1) γενικός Ιατρός, (1)  παιδίατρος και (1) οδοντίατρος που εδώ κι έναν χρόνο είναι με μετακίνηση στο ΚΑΤ.   

64.       Κ.Υ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Λειτουργούν (4) Κ.Υ. σε Θεσπρωτικό, Φιλιππιάδα, Πάργα και Καναλάκι. Στην Πάργα παραιτήθηκε η Διευθύντρια του Κ.Υ. και τώρα λειτουργεί με έναν μόνο Ιατρό. Επιπλέον εφημερεύει μέρα παρά μέρα με το Κ.Υ. Καναλακίου. Το Κ.Υ. Θεσπρωτικού εφημερεύει όλες της ημέρες αφού απέσπασε τον ιατρό από το Κ.Υ. Φιλιππιάδας. Το Κ.Υ. Φιλιππιάδας εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα.

65.       Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Συστεγάζεται με τη Μονάδα Υγείας του Πρώην ΕΟΠΥΥ λόγου έλλειψης βασικών ειδικοτήτων γιατρών. Τα πλακάκια του πατώματος του Κέντρου Υγείας είναι αμιάντου που παρόλο επισημάνθηκε δεν έχουν αντικατασταθεί. Το ασθενοφόρο είναι χαλασμένο. Μεγάλες ελλείψεις υλικών, οι Οδοντίατροι καταγγέλουν ότι τους δίνουν από τρία κυπελάκια πλαστικά την ημέρα για να ξεπλένουν τα δόντια τους οι ασθενείς που είναι πολλοί περισσότεροι. Δεν υπάρχει καμία τεχνική υποστήριξη στο Κέντρο Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Όμηρος Γεωργίου

Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου υπάρχει στην Χαλκιδική και όχι Παλαιόχωρας. Κατά τα άλλα,είναι παντελώς ψευδές ότι η κυβέρνηση "έπεισε" Γενικούς Γιατρούς από το εν λόγω Κέντρο Υγείας να παραιτηθούν για να στελεχώσουν τα ΤΟΜΥ.Είμαι ένας από τους 2 επιμελητές που παραιτήθηκαν.Οι λόγοι ήταν καθαρά προσωπικοί και είχαν σχέση με την μη δυνατότητα μετάθεσης των γιατρών ΕΣΥ κοντά στον τόπο κατοικίας τους.Καμία γνωριμία δεν είχα ποτέ με τους κυβερνώντες,ούτε δέχτηκα κάποιου είδους πίεση,ούτε μου υποσχέθηκε κανείς τίποτα. Μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας στο ΕΣΥ,80 χιλιόμετρα από την κατοικία μου,αποφάσισα να δοκιμάσω τις νέες αυτές δομές,τις ΤΟΜΥ που βρίσκονται στη γειτονιά μου.Και μέχρι στιγμης είμαι απόλυτα ικανοποιημένος!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΜΙΚΡΑΝΗΨΙ ΤΟΥ ΠΑΤΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΥΣΤΡΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ,ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ?

akis

ΡΟΜΠΑ ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΗ....Ο ΤΣΙΠΡΑΣ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης