Ιατροδικαστής του ΑΠΘ κατηγορείται για «φακελάκι», αλλά... έγινε επίκουρος καθηγητής!

Ιατροδικαστής του ΑΠΘ κατηγορείται για «φακελάκι», αλλά... έγινε επίκουρος καθηγητής!

Κατηγορείται πως είχε «ταρίφα» 300-500 ευρώ για κάθε πτώμα - Ο εισαγγελέας Διαφθοράς έχει ασκήσει εναντίον του διώξεις, όμως το Πανεπιστήμιο, εκμεταλλευόμενο τον νόμο Κατρούγκαλου, τον προήγαγε, χωρίς καν να περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία

Τελικά η ατιμωρησία στο Δημόσιο ζει και βασιλεύει. Στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου φορολογικής επιδρομής στα εισοδήματα των πολιτών, βιώνουμε την προσπάθεια ολοκληρωτικής απαξίωσης και του θεσμού της δημόσιας διοίκησης. 

Με τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου ελαστικοποιήθηκε το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων με αποτέλεσμα, οι υπάλληλοι που κατηγορούνται για πράξεις ιδιαίτερης κοινωνικής απαξίας να παραμένουν στις θέσεις τους σα να μην έχει συμβεί τίποτα, χωρίς να μπαίνουν ούτε σε αργία, όπως τουλάχιστον γινόταν στο παρελθόν.

Τελευταίο κρούσμα, η υπόθεση του ιατροδικαστή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φώτη Χατζηνικολάου ο οποίος αν και βαρύνεται με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και της δωροληψίας, αναγορεύτηκε πριν από λίγες μέρες από την διοίκηση του ΑΠΘ σε Επίκουρος Καθηγητής.
 
Όχι μόνο δεν παύθηκε προσωρινά από τα καθήκοντα του, έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεσή του, τουλάχιστον όσον αφορά στο ποινικό της σκέλος, ώστε να αποδειχθεί αν είναι ένοχος ή αθώος όπως άλλωστε συμβαίνει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, κατάφερε επιπλέον να μονιμοποιηθεί στη βαθμίδα του «Επίκουρου Καθηγητή».

Ο ιατροδικαστής του ΑΠΘ σύμφωνα με την ποινική δίωξη που έχει ασκήσει εναντίον του ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης, φέρεται να πραγματοποιούσε νεκροτομές εκτός του νόμιμου ωραρίου του αρμόδιου Εργαστηρίου του Ιδρύματος, τις οποίες χρέωνε μάλιστα πολύ ακριβότερα από το προβλεπόμενο κόστος.
 
Η υπόθεση του είδε το φως της δημοσιότητας στα τέλη του Αυγούστου, όμως κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη της. 

Ούτε καν ο ίδιος ο εισαγγελέας που εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε ότι ο ιατροδικαστής που καταγγέλθηκε από τον προϊστάμενο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου για δωροληψία, όχι μόνο δεν τέθηκε σε αργία αλλά πέτυχε και την μονιμοποίηση του.

Η απίστευτη υπόθεση είχε ξεκινήσει να ερευνάται από τον περσινό Οκτώβρη, έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εναντίον του ιατροδικαστή και ενώπιον του εισαγγελέα διαφθοράς, ο προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής.

Ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες της προκαταρκτικής έρευνας την οποία πραγματοποίησαν η Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με τον πταισματοδίκη, ο εισαγγελέας διαφθοράς προχώρησε στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες. Άσκησε δίωξη εναντίον του ιατροδικαστή «για υπεξαίρεση στην υπηρεσία με ιδιαίτερα τεχνάσματα και δωροληψία, το ύψος της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 40.000 ευρώ περίπου». 

Η δίωξη αφορά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2012 και 2014, κατά την διάρκεια του οποίου ο εν λόγω ιατροδικαστής είχε τον συντονισμό ενός επιστημονικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνταν ιατροδικαστικές πράξεις, νεκροτομές και ταριχεύσεις. 

Σημειώνεται ότι αυτές οι πράξεις γίνονταν εντός του προβλεπόμενου ωραρίου, δηλαδη, τις καθημερινές από τις επτά το πρωί έως τις τρεις το μεσημέρι. 

Όμως από την έρευνα των αρχών προέκυψε ότι ο ίδιος ο καθηγητής παρέκλινε του ωραρίου σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιώντας νεκροτομές και ταριχεύσεις απογεύματα και Σαββατοκύριακα, λαμβάνοντας έξτρα χρηματική αμοιβή, το γνωστό «φακελάκι», από συγγενείς των νεκρών.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, υπήρχε και συγκεκριμένη ταρίφα που κυμαινόταν από 300 έως 500 ευρώ για κάθε πτώμα. 

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυπτε ήταν ότι στο κόλπο ήταν και τα γραφεία τελετών τα οποία λειτουργούσαν ως μεσάζοντες μεταξύ του ιατροδικαστή και των συγγενών, εισπράττοντας πρώτοι τα χρηματικά ποσά. 

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ο κατηγορούμενος καθηγητής αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται.


Πρύτανης ΑΠΘ: « Η σχολή έκρινε τα ακαδημαϊκά του προσόντα»
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρύτανη του Αριστότελειου Πανεπιστημίου κ. Περικλή Μύτκα αλλά και με το γραφείο του προέδρου της Ιατρικής Σχολής κ. Αλέξανδρου-Αναστάσιου Γαρύφαλλου επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι ο κατηγορούμενος ιατροδικαστής αναγορεύτηκε πριν από λίγες μέρες σε Επίκουρο Καθηγητή. 

«Στην Ελλάδα ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι την καταδίκη» απάντησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφαση του Πανεπιστημίου να προχωρήσει στη μονιμοποίηση του κατηγορούμενου καθηγητή. 

«Οι δυο διαδικασίες» συνεχίζει ο κ. Μύτκας, «είναι ανεξάρτητες. Αν δεν υπάρξει καταδίκη, ο καθένας θεωρείται αθώος».

Μάλιστα ο πρύτανης θεωρεί ότι η υπόθεση του ιατροδικαστή δεν μπορεί να βλάψει το κύρος του Πανεπιστημίου επειδή ακριβώς δεν έχει τελεσιδικήσει στα ποινικά δικαστήρια.

«Με την απαγγελία της κατηγορίας το να θεωρείται ένοχος ο οποιοσδήποτε δε νομίζω ότι είναι σωστή κριτική» σημειώνει. Και προσθέτει: «Η σχολή δεν λαμβάνει υπόψη της γεγονότα αν δεν έχουν τελεσιδικήσει. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε αν δεν υπάρξει κάποια καταδίκη».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως ενώ έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του ιατροδικαστή από τον εισαγγελέα Διαφθοράς και η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα στις αίθουσες των δικαστηρίων, το Πανεπιστήμιο δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος του κατηγορούμενου καθηγητή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιατροδικαστής φέρεται να έχει έρθει σε μια άτυπη συμφωνία με την διοίκηση του ΑΠΘ ώστε να επιστρέψει σε τραπεζικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου μέρος των χρημάτων που φέρεται να έπαιρνε από τους συγγενείς των νεκρών. 

ΣΧΟΛΙΑ (18)

MD,PhD Bouston

Η Ιατρική Θεσσαλονίκης ήταν παραδοσιακά νεοδημοκρατικό άντρο με πάνω από το 80% των καθηγητών να ανήκουν σε αυτό το χώρο.Κανόνιζαν δε να φέρουν τους επιγόνους τους από άλλα βαλκανικά πανεπιστήμια μην έχοντας περάσει ούτε ένα μάθημα.Έτσι ενώ ο αριθμός των πρωτοετών εισακτέων ήταν 240 στο έκτο έτος έφτανε τους 1000.Περιττό να πούμε ότι οι σημερινοί καθηγητές είναι στην πλειοψηφία τους αποφοιτήσαντες με αυτό το σύστημα.Ο συγκεκριμένος, εξέχον νεοδημοκρατικό και αυτός στέλεχος,ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των μεταπτυχιακών της ΝΑΣΑ,εδώ γελάνε και της εγχώριας ΜΑΣΑ,εδώ κλαίνε..

Κουλα

γιατρός από τα lidl( Βουλγαρίας)

Ο Σόιμπλε φταίει

Ευτυχώς υπάρχει και ο συριζαιος πρυτανάρας με τα δώρα iphone και τα ταξιδάκια σε κάθε φοιτήτρια γκόμενα και τις καταχρήσεις που θα ζήλευε και ο Σταθάκης να κρατάει την τιμή του ΑΠΘ ψηλά και να έχει το ηθικό πλεονέκτημα.

ρουνανογιατρος καθηγητης

απο το βιογραφικο του βλεπει κανεις οτι τελειωσε ιατρικη στην τιμσοαρα ρουμανιας οπου και εκανε το διδακτορικο του! προφανως ειναι συγγενης καθηγητων-υπουργων και οτι αλλο μπορει να φανταστει κανεις γι'αυτο και εγινε καθηγητης, γι'αυτο η τοση προστασια απο τον πρυτανη...αλλωστε η ιατρικη απθ ειναι κλειστο κλαμπ οπου οι καθηγητες κληρονομουν τις εδρες στα παιδια τους

@

εδω ο ακης θα παρει καμια 50-100 χιλιαρικα αναδρομικα και θελετε να εκδιωχθει ο καθηγητακος πριν καταδικαστει? γιατι πηρε 40 ψωροχιλιαρικα?

Εύλογο ερώτημα

Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος το σκεπτικό με το οποίο χρειάζεται "φακελάκι" ακόμη και για νεκροτομή; Είναι μήπως επείγουσα επέμβαση;

εσενα

δε θα σε χρεωσουμε θελουμε τον εγκεφαλο σου για φωτογραφηση

Χ

Μια επίσκεψη του ΣΔΟΕ θα βγάλει λαυράκι...

μπινελίκι

τελικά ο κατρουγκαλος είναι για πολλές σφαίρες αλλά ο υπόκοσμος σκοτώνει λάθος ανθρώπους. ...

Δρ Ελένη

Στο αναξιόπιστο και διεφθαρμένο ΑΠΘ, φαίνεται πως υπάρχει εναρμονισμένη ταρίφα μίζας 300-500 ευρώ για οτιδήποτε, είτε αφορά πτώμα, είτε πτυχιακή εργασία, είτε διδακτορική διατριβή, είτε πτυχιακά μαθήματα Ιατρικής. Σωρεία αποφοίτων με αγορασμένους ακαδημαϊκούς τίτλους κατακλύζουν την αγορά εργασίας.

Σοφη

Μα καλα πως κανετε ετσι, δηλαδη τι θελετε να γινει? να χασει ο ανθρωπος την καριερα του επειδη κατηγορειται για φακελακι? και αν αθωωθει μετα στο δικαστηριο? δηλαδη να παει στραφη η καριερα του με το καλημερα? δεν πρεπει να δινουμε μια δευτερη ευκαιρια η εστω να εχουμε υπομονη να εκδικαστει η υποθεση του; Ελεος δηλαδη με την ανθρωποφαγια εδω μεσα

ελπιζω

οτι κάνεις πλάκα......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kkkk_mak1

Ο... λαλίστατος, κατά τα άλλα, Νίκος Κοτζιάς προτίμησε να επιτεθεί στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» για την αποκάλυψη ότι το ΥΠΕΞ έμεινε μία εβδομάδα χωρίς e-mail, αν και η σχετική ανακοίνωση επιβεβαιώνει πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ  - Παυλόπουλος: «Αδιανόητα, απαράδεκτα και λυπηρά» όσα είπε ο Ερντογάν - ΝΔ: Η Τουρκία να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης - Καμμένος: Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι για την ομηρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Γεννηματά: Ανίερες συναλλαγές δεν χωρούν - Θεοδωράκης: «Όχι» στα ανατολίτικα παζάρια

22042018tsigara

Οι αστυνομικοί, έπειτα από έρευνα συνέλαβαν τον 62χρονο πατέρα, την 63χρονη μητέρα, την 37χρονη κόρη και τον 47χρονο σύζυγό της - Στο σπίτι του πατέρα βρέθηκαν 1.172 αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρα και 59 συσκευασίες καπνού

cyprus_0002

Όπως ανέφεραν στο protothema.gr αστυνομικές πηγές, πριν ληφθεί κατάθεση από τον 15χρονο, θα πρέπει να έχει συγκεντρωθεί όλο το υλικό της υπόθεσης ώστε να υποβληθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις

2
sakoula-vrefos_main01

Σύμφωνα με τις τελευταιές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το νεογνό βρέθηκε νεκρό μέσα σε μία σακούλα από ένοικο της πολυκατοικίας η οποία ήταν τοποθετημένη πάνω σε ένα προστατευτικό δίχτυ που είχαν τοποθετήσει οι ιδιοκτήτες