Πανελλαδικές: «Έκοψαν» τον «κακό πρωθυπουργό» από το θέμα της Γλώσσας

Πανελλαδικές: «Έκοψαν» τον «κακό πρωθυπουργό» από το θέμα της Γλώσσας

Αντί για «από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό», που αναφέρει το κείμενο, στο σημείο εκείνο λέει: «από έναν κακό επιστήμονα»

Αλλοιωμένο δόθηκε στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που εξετάστηκαν τη Δευτέρα στη Νέα Ελληνική Γλώσσα το κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά
, ενός από τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του '30.

Το κομμάτι του Θεοτοκά που έπεσε στις εξετάσεις είναι από ένα κείμενό του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» που δημοσιεύθηκε το 1956. Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του, όπως αναφέρουν τα Νέα.

Σε ένα σημείο του κειμένου αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».

Το κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους στο σημείο αυτό αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Αντικαταστάθηκε, δηλαδή, ο «κούφος (σ.σ. ο ανόητος) πρύτανης και ο κακός πρωθυπουργός» με τον «κακό επιστήμονα».

ΣΧΟΛΙΑ (55)

Παναγιώτης

Πριν απο χρόνια πήγα στο γραφείο πανεπιστημιακού γιατρού, τον είδα οτι έγραφε μια εργασία. Τον ρώτησα και μου μίλησε για τη προσπάθεια αυτού και δυο ακόμη ατόμων για να βοηθήσουν συριζαίο συνάδελφο τους. Το περιστατικό μου ήλθε στο νού οταν σκέφτηκα τις σπουδές και το μεταπτυχιακό του Αλέξη και την μετέπειτα υπουργοποίηση των εξεταστών του. Υγεία Έλληνες, θα περάσει και αυτό.

Άγγελος

Μετά την λέξη "οίηση" την οποία Τσίπρα, έμαθες τον Δεκέμβριο του 2015, καιρός ήταν να μάθεις και την λέξη "κούφος". Ένας κούφος πρωθυπουργός πάσχων από οίηση.

Δημητρης

Οι περισσότεροι από ολους όσοι σχολιάζετε είστε δυστυχως ανιδεοι ή προβοκατορες. Πρώτον, κ βέβαια επιτρέπεται ή διασκευή σε ένα κείμενο για παιδαγωγικούς λόγους ή για τις ανάγκες των γραπτών εξετάσεων (διασκευή λέγεται κ όχι αλλοίωση) κ δεύτερον παντα στο σχολείο αποφεύγεται οποιαδήποτε πολιτική αναφορά...η έστω νύξη ή ακόμη και θέμα ερώτησης ή εκθεσης π.χ. με πολιτικές προεκτάσεις..Εξαλλου, κακός πρωθυπουργός για άλλους είναι ο Τσιπρας, για άλλους ο Σαμαρας, για άλλους ο Παπανδρεου...

Διδάσκαλο

Όχι φίλε μου κάνεις λάθος. Κατ' αρχήν δεν επρόκειτο για διασκευή. Διασκευή είναι η ευρεία αλλαγή ενός κειμένου σε πολλά σημεία και όχι βέβαια για μικροπολιτικά κείμενα. Εδώ έχουμε κραυγαλέα αλλοίωση μιας-δύο λέξεων οι οποίες θα ήταν "ενοχλητικές" για το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον στο σχολείο γίνονται εξαιρετικά πολιτικές αναφορές και μάλιστα τα παιδιά διδάσκονται σχετικά μαθήματα Πολιτικής Παιδείας, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας κλπ κλπ. Αν δεν είναι αυτά πολιτικά τότε τι είναι; Και τρίτον όσο για το ποιός είναι "κακός" πρωθυπουργός, βλέπω στις δημοσκοπήσεις ο λαός να αποφαίνεται πως είναι ο Τσίπρας και κανείς άλλος. Το συμπέρασμα είναι πως σ' αυτό το ζήτημα το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ πυροβόλησε το πόδι του. Πήγε κάποιος κομισσάριος να κάνει λογοκρισία αλλά του βγήκε μπούμεραγκ. Βασικά τέτοια γίνονται όταν τα κομμουνιστικά καθεστώτα αρχίζουν να σαπίζουν.

amerikanos

Μεγαλε εχεις δικιο πες μας λοιπον εσυ που ξερεις τα πολλα και ο νους σου κατεβαζει .... πως θα διασκευαζουμε την φραση = το εαμ μας εσωσε απο την πεινα?????

LENNIN

ναι και επειδή γνωρίζουμε .... να ξαναφερουμε τους Μητσοτάκηδες για να μας σωσουν ..να ξαναβάλουν στη κυβερνηση και τον Βενιζέλο..... μια χαρα...

Ε, εσύ εκεί στο Κρεμλίνο,

οι βαλσαμωμένοι, σαν τού λόγου σου, δεν έχουν άποψη... (Ο.Ε.)

Δον

Άσε μας ρε σύντροφε...Πήγαινε Βενεζουέλα και πάρε και τους συντρόφους μαζί σου...Πάρε και το ηθικό πλεονέκτημα...

Ποτε πια δεξια...

Διορισμενος αφισοκολητης συριζα (ενας απο τους 30000)

Μπέλος

Και στην Βενεζουέλα, και σε όλα τα αριστερά καθεστώτα, ετσι κάνουν. Τι, δεν το ξέρατε όταν ψηφίζατε..; Κακώς.

παπαβασιλοπουλος κωστας

Συντροφοι οσο τα αρθρα του του Συνταγματος ειναι στη θεση τους και η ημερομηνια των εκλογων παραμενη σταθερη εγω δεν ανησυχω για τιποτα.

μη χαίρεστε....ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

η κριτική στην συγκεκριμένη πρίπτωση προβάλλοντας δικολαβίστικα επιχειρήματα προέρχεται αποκλειστικά από μίσθαρνα όργανα της αντίδρασης ντόπιας και ξένης, από Γκεσταμπιτες, μενουμεευρώπηδες, βαστασοιμπλέδες, τρόικα εσωτερικού, με σκοπό να διαβάλλουν την κυβέρνηση σωτηρίας και ιδιαιτερα τον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό μας την ελπίδα της ευρωπαϊκής προοδευτικουριας εναντια στον μερκελισμο την λιτότητα, τον νεοφιλελευθερισμό. με την αλλαγή αυτή στο πρωτότυπο κείμενο επιβεβαιώθηκε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς που έδωσε έτσι μιαν απάντηση εναντια στον διχασμό. ήταν μια έκκληση ενότητας και εθνικής ομοψυχίας...

Ρε Πολλάκη

Όποιος έχει τη μήγα μηγιάζεται!

Καποδιστριας

Ο καλός κυβερνήτης που ήθελε καλούς μαραγκους τα έβαλε με τους κουφούς πρυτάνεις τον έφαγαν μπαμπεσικα και ακομα δεν ξέρουμε ποιοι. Αλέξης Τσιπρας πανεπιστημιακό κατεστημένο (Μαρία Αντουανέτα) Αλβανοί μαραγκοί που μαθαίνουν την τέχνη πειραματιζομενοι και οχι μονο μαραγκοί οικοδόμοι υδραυλικοί κα . Εγω απορώ τελικά γιατι αφου έχουν διαλύσει την παιδεία σε εντελώς πλέον αστοιχείωτους βάζουν τέτοια θέματα; οταν τον μέσο μαθητή τον έχεις καταντήσει σε is υποψήφια καλλιστείων μπροστά στις ερωτήσεις Εφέσου αντρίκια και βάλτου την δήλωση της ειρήνης Σκλήβας στα Μος κόσμος νέα ελληνικά και έκθεση αν θα εισαχθείτε σε σχολή τι θα κάνετε για την δημοκρατική λειτουργία της; η ακόμη πιο ωραίο τι γνώμη έχετε για τους γάμους ομοφιλοφυλλων , την προσφορά του Ίντερνετ την παγκόσμια Ειρήνη την Ελένη μενεγακη τους Μπους οφ νοιζ μπορεί ο Τζάστιν μπιμπερ να γινει παράδειγμα κα συναφή θεριστές οτι σπείρατε κύριοι δεν έχουν όλοι λεφτά γιΑ φροντιστήρια

@

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΛΕΟΝ ΑΡΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΧΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑ! ΚΟΙΤΑΞΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ (ΔΕΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ 50% ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ)!

Σχολιάκιας

Θέλω να δω και θα περιμένω, την αντίδραση της ΟΛΜΕ για το ζήτημα και γενικά των συνδικαλιστικών οργάνων των καθηγητών. Αλλά να προσθέσω και κάτι ακόμα. Αν δεν ήθελαν να γίνουν συνειρμοί περί "κακού πρωθυπουργού", τότε γιατί δεν έβαζαν άλλο θέμα;

ΜΟΝΑΧΟ

Αυτό δείχνει ότι τρεμουν και τον ισκιο τους. Ειπαμε: το 2019 η Ελλάδα και η Αριστερά θα είναι α-γνώ-ριστες. Η Αριστερά, μικρή και με ΧΑΜΗΛΟ ΦΡΟΝΗΜΑ και η Δεξιά (εθνικιστική, συντηρητική, φιλελεύθερη) ορμητική και με αυτοπεποίθηση. Ουτε καν οπως το 1944 και το 1967.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης