Σάμος: Αναισθησιολόγοι αρνούνται τις εκτρώσεις για λόγους ηθικής

Επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της»

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση, πριν από λίγες ημέρες, των αναισθησιολόγων της Σάμου να μη χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε εγγράφως στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κι ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της». Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες και για πολλά χρόνια, οι ίδιοι αυτοί αναισθησιολόγοι συμμετείχαν σε τέτοιες επεμβάσεις χωρίς να έχουν θέσει ποτέ τον οιοδήποτε ηθικό ενδοιασμό.

Κι ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση - τοποθέτηση στο θέμα από τον ιατρικό σύλλογο Σάμου, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι γυναικείοι σύλλογοι του νησιού μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, τονίζοντας πως η απόφαση των αναισθησιολόγων σηματοδοτεί χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν στην άμβλωση όταν υπάρχει ανάγκη.

Ανακοινώσεις κατά της απόφασης των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου εκδόθηκαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τους Οικολόγους - Πράσινους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Δείτε βίντεο: Σάμος: Αναισθησιολόγοι αρνούνται τις εκτρώσεις για λόγους ηθικής

ΣΧΟΛΙΑ (120)

ΙΑΤΡΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ, ΑΝΤ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πολύ σημαντικό και δεν είναι άγνωστο να αλλάζουν οι άνθρωποι ζωή και συμπεριφορά: στην Χριστιανικη γλώσσα, αυτό λέγεται μετάνοια. Ανεξάρτητα από το τί έκανε παλαιότερα ένας γιατρός, μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στο μεγάλο θέμα της Ζωής, σε κάθε της μορφή. Έχω γράψει πριν από χρόνια για τον Μπέρναρντ Νάθανσον, Αμερικανό μαιευτήρα με χιλιάδες εκτρώσεων στο ενεργητικό του, που το 1979 σταμάτησε οριστικά τις επεμβάσεις αυτές, δηλώνοντας: "Είναι αναμφίβολο ότι η ζωή αρχίζει με τη σύλληψη και απαιτεί όλη την προστασία και την ασφάλεια,που απολαμβάνει και καθένας από μας".

Η ζωή μας ένα συνεχές θαύμα..

..σπ'τη στιγμή της συλλήψεως.. Όχι,δεν μπορω να δικαιολογήσω την άμβλωση,σε καμία των περιπτώσεων. Μπράβο στους συγκεκριμένους ιατρούς. Δεν μας ανήκει το σώμα μας, ούτε και το πλάσμα που κουβαλάμε κατά την κύηση.Τιποτα δεν μας ανήκει. Μόνο ευγνωμοσύνη πρέπει να νιώθουμε απέναντι Στον Δημιουργό μας.Σ'Αυτόν ανήκουμε. Έχοντας πίστη αγνή και αληθινή Στον Θεό μας, καταλαβαίνουμε πως , ό,τι Εκείνος μας δίνει, είναι μόνο για το καλό μας και όλα τα εμπόδια που οι άλλοι μας βάζουν για να το απαρνηθούμε,με την προσευχή μας,την βοήθεια αληθινών ανθρώπων-προπαντων Του Θεού- και την υπομονή μας υπερνικώνται πανηγυρικά. Υπάρχει μανούλα που δεν δακρύζει από ευτυχία κάθε φορά που αγκαλιάζει το σπλάχνο της; Που δεν δοξάζει Τον Θεό,Την Παναγία και όλους τους Αγίους για το θαύμα που την αξίωσε Ο Κύριος να βιώσει;

ΔΑΜΩΝ

Δεν το λενε μονο οι αναισθησιολογοι της Σαμου. Ο νομος (αρθρο 304 ΠΚ) οριζει ποτε επιτρεπεται η τενχητη διακοπη της κυησεως, αλλιως ειναι ποινικο αδικημα.

Νομίζω...

Το σώμα σας σας ανήκει, το παιδί δεν σας ανήκει. Είναι σχηματισμένη οντότητα με κεφάλι, μυαλό και καρδιά που χτυπάει... μελλοντικός άνθρωπος! Η έκτρωση σας αρέσει, δεν σας αρέσει, είναι φόνος! Τα υπόλοιπα εναπόκεινται στη συνείδησή σας...

Προς οπαδούς του χαλιφάτου

που γνωρίζουν την αναπαραγωγή μόνο απο το Animal Planet: Επειδή πολλοί είναι απόλυτοι για την αντισύλληψη χωρίς να έχουν ιδέα, τα μέτρα αντισύλληψης που υπάρχουν είναι πολλές φορές διάτρητα ή με παρενέργειες. Μην το αμφισβητήσετε καν αυτό που σας λέω γιατί θα κάτσω να τα αναλύσω όλα ένα προς ένα. Όλα. Θέλει πολλύ προσοχή και συζήτηση με γιατρό. Επίσης δυστυχώς η αντισύλληψη πέφτει μονίμως και κυρίως στις γυναίκες αφού πολλοί άνδρες δεν θέλουν το προφυλακτικό, και πρέπει να βάζουν σπειράματα στην μήτρα, να στειρώνονται ή να καταπίνουν χάπια τα οποία όπως και είπα δεν είναι καθόλου αθώα. Τα άκρα είναι κακό πράγμα. Όχι στην έκτρωση για ψύλλου πήδημα, όχι ανεξέλεγκτες εκτρώσεις, ενημέρωση, κοινωνική ενίσχυση της προκοπής, και όχι κατακραυγή σε οικογένειες εκτός γάμου. Οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις και οι ποινικοποιήσεις δεν είναι λύσεις για τους λαθροορκ.

χχχ

οι τελευταίες 3 φράσεις σου είναι απολύτως σωστές. όμως για εξήγησέ μας γιατί ακριβώς δεν είναι αθώα τα αντισυλληπτικά χάπια? Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, άλλος ένας αστικός καθαρά ελληνικός μύθος. Δεν είδα επίσης να γράφεις πουθενά για τις επιπλοκές υγείας και τους κινδύνους που διατρέχει μία κοπέλα όταν κάνει άμβλωση. Τέλος, ως προς το ότι τα μέσα αντισύλληψης είναι διάτρητα ή με παρενέργειες, οι ποθανότητες για αυτά είναι υποδεκαπλάσιες από τις πιθανότητες να υποστεί κάποιους είδους βλάβη η υφιστάμενη άμβλωση. Πολλές φορές μάλιστα δεν είναι άμεσα ορατά. Για δες πόσα παιδιά έχουν χαθεί σε επόμενες εγκυμοσύνες (όπου δηλαδή επήλθε εγκυμοσύνη, γιατί υπάρχουν και τέτοια περιστατικά και μετά οι παθούσες τραβάνε τα μαλλιά τους) μετά από άμβλωση

Yannis

Η ηθική του καθενός ειναι σεβαστή.Οι έχοντες το προβλημα(ζευγάρι),μπορούν να απευθυνθούν και αλλού.

.

ΕΚΤΡΩΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΟΝΟΣ

Ναταλία

Η άμβλωση είναι δικαίωμα της γυναίκας που της δίνει ο νόμος. Η προσωπική ηθική του ενός ή του άλλου δεν με αφορά. Μπορείτε να ρυθμίσετε τη ΔΙΚΗ σας ζωή όπως γουστάρετε και με ό τι κανόνες θέλετε. Αλλά ΔΕΝ μπορείτε να επιβάλλετε τα πιστεύω σας στους ΑΛΛΟΥΣ. Αν δε γουστάρετε, να πάτε στις τριτοκοσμικές χώρες, όπου απαγορεύεται η άμβλωση. Σας προτείνω το Αφγανιστάν. Είναι ό τι πρέπει για σας αυτή την εποχή. Έξω οι νόμοι απ' τα κορμιά μας. L'utero mio, lo gestisco io.

Κορίτσι μου

η ζωή ενός παιδιου δεν είναι θέμα προσωπικής ηθικής. Δε θα 'θελα προσωπικά να επιβάλω τις απόψεις μου σε κανέναν, αλλσ τουλάχιστον ας παραδεχτούμε όλοι την ανάγκη υιοθέτησης υπεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς, όπου εκλείπει η ανάγκη της έκτρωσης

χχχ

Ξέχασες να τους στείλεις και στη Βραζιλία, στη Χιλή, στην Ιρλανδία, Μεξικό, Μάλτα κλπ. Και εκεί απαγορεύονται. Και σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ. Επίσης, και η Καθολική Εκκλησία είναι πολέμιος, όχι μόνο οι ισλαμιστικές χώρες. Μην είσαι απόλυτη λοιπόν. Τέλος, το άρθρο δεν μιλάει για προσωπική ηθική, αλλά για ιατρική δεοντολογία.

babis

Δεν θα τα βρίσκουν στη μοιρασιά με τα λαμόγια τους γυναικολόγους...

Έλεος πια με τις εκτρώσεις

Πριν λοιπόν οι προοδευτικές γυναίκες προχωρήσουν σε συνουσία, αφού δεν είναι έτοιμες για παιδί, μπορούν να πάρουν προφυλάξεις. Ας ανοίξουν τα πόδια τους στο γυναικολόγο να τους βάλει διάφραγμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης