ΠΟΕΔΗΝ: Χάνονται ζωές από τη διάλυση του ΕΣΥ και η κυβέρνηση «πέρα βρέχει»

ΠΟΕΔΗΝ: Χάνονται ζωές από τη διάλυση του ΕΣΥ και η κυβέρνηση «πέρα βρέχει»

Σε λίστα αναμονής για κρεβάτι ΜΕΘ 40 ασθενείς καθημερινά - Εξ αυτών μόνο οι 2 ασθενείς εξ αυτών βρίσκουν κρεβάτι κατά το πρώτο 24ωρο - Εφημερεύοντα νοσοκομεία με «κουρεμένες» τις βασικές ιατρικές ειδικότητες

ΠΟΕΔΗΝ: Χάνονται ζωές από τη διάλυση του ΕΣΥ και η κυβέρνηση «πέρα βρέχει»
Νοσοκομεία εφημερεύουν για τα τραύματα και δεν διαθέτουν θωρακοχειρουργική κλινική ή ιατρό. Καρκινοπαθείς μένουν ακάλυπτοι σε περίπτωση που χρειαστούν επείγουσα περίθαλψη ή νοσηλεία εξαιτίας του ογκολογικού προβλήματος που έχουν διότι δεν εφημερεύουν ογκολογικές κλινικές. Οι ασθενείς διακομίζονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, επειδή δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία τα πεπαλαιωμένα ιατρικά μηχανήματα. Τουλάχιστον 40 βαριά ασθενείς περιμένουν κάθε μέρα να «ελευθερωθεί» ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ωστόσο μόλις οι 2 εξ αυτών σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ θα βρουν κλίνη σε ΜΕΘ μέσα στο πρώτο 24ωρο.
 
Η νέα «ακτινογραφία» του ΕΣΥ όπως διενεργήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) απεικονίζει μεγάλες σκιές και δυσλειτουργίες στο σύστημα εφημερίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και το ΕΚΑΒ και φέρνει στο φως την τραγική εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας.
 
Κλείσιμο
«Διακομίζονται Ασθενείς που η ζωή τους κρέμεται σε μια κλωστή από Νοσοκομείο σε άλλο Νοσοκομείο για να βρουν Ιατρό ή κλινική και, όταν πεθαίνουν, οι Υπουργοί Υγείας το ρίχνουν στη Στατιστική (ποσοστό θνησιμότητας). Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και όχι νούμερα. Για την κυβέρνηση οι ανθρώπινες ζωές είναι θέμα στατιστικής. Πεθαίνουν άνθρωποι από τη διάλυση των Νοσοκομείων και ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί Υγείας είναι «πέρα βρέχει» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός, με αφορμή τα νέα στοιχεία της Ομοσπονδίας.
 
Σε λίστα αναμονής για κρεβάτι ΜΕΘ 40 ασθενείς καθημερινά

 
Κάθε ημέρα στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για ΜΕΘ βρίσκονται κατά μέσο όρο 40 ασθενείς. Εξ αυτών μόνο οι 2 ασθενείς εξ αυτών βρίσκουν κρεβάτι κατά το πρώτο 24ωρο. Οι υπόλοιποι 38 δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο, παραμένοντας διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους νοσηλείας, χάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τη μάχη για τη ζωή. Εάν, δε, είναι ανασφάλιστοι οι ασθενείς τότε η περίθαλψη και η νοσηλεία τους μετατρέπεται σε ρώσικη ρουλέτα: εάν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία μπορεί να νοσηλευτούν, αποκλείονται όμως από τη νοσηλεία στις κλίνες  ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Πρόκειται για στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, με βάση την ενημέρωση από το ΕΚΑΒ. Την ίδια στιγμή, όμως, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι λόγω της έλλειψης κλινών ΜΕΘ αναβάλλονται δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία. «Οι ιατροί δεν τολμούν τα χειρουργεία επειδή οι χειρουργημένοι ασθενείς χρειάζονται ΜΕΘ και δεν υπάρχουν. Έτσι ασθενείς πεθαίνουν χωρίς καν να προλάβουν να χειρουργηθούν» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας.
 
Εφημερεύοντα νοσοκομεία με «κουρεμένες» τις βασικές ιατρικές ειδικότητες

 
Υψηλή επικινδυνότητα στις εφημερίες του Λεκανοπεδίου της Αττικής εξαιτίας της διάλυσης των Νοσοκομείων διαπιστώνει η ΠΟΕΔΗΝ. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων εφημερίας της  Αττικής, λόγω των μεγάλων ελλείψεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού και του μεγάλου όγκου περιστατικών, παραλαμβάνουν τους διακομιζόμενους ασθενείς από το ΕΚΑΒ με μεγάλη καθυστέρηση. Η αναμονή για εξέταση σε εφημερεύοντα νοσοκομεία μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες για ασθενείς που προσέρχονται μόνοι τους ή με συγγενείς. Εξαιτίας των καθυστερήσεων πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών. «Πεθαίνουν άνθρωποι διακομιζόμενοι από εφημερεύον Νοσοκομείο σε άλλο εφημερεύον Νοσοκομείο για να βρουν Ιατρούς και κλινική για να βρουν την υγειά τους» λέει ο κ. Γιαννακός.
 
Μάλιστα, η κατάσταση αυτή δεν αφορά νοσοκομεία της περιφέρειας όπου συνήθως καταγράφονται ελλείψεις και προβλήματα, αλλά εφημερεύοντα κύρια Νοσοκομεία- κορμούς  της Αττικής. Για μια σειρά από σοβαρές παθήσεις οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι από το ένα νοσοκομείο στο άλλο λόγω έλλειψης ιατρών και κλινικών.
Τα Νοσοκομεία που διαθέτουν τις περισσότερες κλινικές κατά τις εφημερίες (Νοσοκομεία- κορμός) αναπτύσσουν πολλά ράντζα, λόγω αυξημένων εισαγωγών και έλλειψη κλινών.
 
Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει ενδεικτικά τις εφημερίες των τεσσάρων ομάδων νοσοκομείων του τετραημέρου 13-16 Αυγούστου του Λεκανοπεδίου Αττικής, καταγράφοντας ελλείψεις σε Ιατρούς και κλινικές.
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2016 24ΩΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ (08:00-08:00 επομένης)
 
Ομάδα Α΄ (Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», Γ.Ν.Π. «ΤΖΑΝΕΙΟ», Γ.Ν.Α. «ΣΩΤΗΡΙΑ», Γ.Ν.Ν. ΙΩΝΙΑΣ «ΚΩΝ/ΠΟΥΛΕΙΟ» και Γ.Ν.Α. «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» 08:00 – 23:00).
Τα νοσοκομεία «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» και «ΤΖΑΝΕΙΟ», παρότι μοναδικά Νοσοκομεία εφημερίας Τραύματος δεν έχουν Θωρακοχειρουργική κλινική.
Το «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» κάνει μοναδική εφημερία για όλο τον νομό Αττικής για Αιματολογική, Γναθοχειρουργική, Ενδοκρινολογική, Πλαστ. Χειρουργική, Ρευματολογική και από τις 23:00-08:00 επομένης και για Νευρολογική.
Για Νευρολογικά περιστατικά εφημερεύει μόνο το Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» όλο το 24ωρο. Για Πνευμονολογικά περιστατικά εφημερεύει μόνο το Γ.Ν.Α. «ΣΩΤΗΡΙΑ». Το Νοσοκομείο «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» δεν έχει Αξονικό.
Για Καρδιοχειρουργικά περιστατικά (διαγνωσμένα που διακομίζονται μέσω ΕΚΑΒ) εφημερεύει μόνο το «ΩΝΑΣΕΙΟ» Κ.Κ.
Για Δερματολογικά περιστατικά εφημερεύει μόνο το Ν.Δ.Ν.Α. «Α.  ΣΥΓΓΡΟΣ»
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ): Δεκάδες διακομιδές πραγματοποιήθηκαν προς το Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ καθώς ήταν το μοναδικό για όλο τον νομό Αττικής με Πνευμονολογική κλινική για όλο το 24ωρο.
Πολλές διακομιδές προς το Νοσοκομείο «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία εφημερίας. Πολλές διακομιδές από το Νοσοκομείο «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» στο «ΚΩΝ/ΠΟΥΛΕΙΟ» λόγω Αξονικού.
           
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2016 24ΩΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ (08:00-08:00 επομένης)
 
Ομάδα Β΄ («ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»,  Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» και  Γ.Ο.Ν.Κ. «ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» έως 14:30)
 
Αν και νοσοκομείο εφημερίας τραύματος το «ΑΤΤΙΚΟΝ»δεν έχει Θωρακοχειρουργική.  Σε κάθε εφημερία δεν έχει επίσης Ουρολογική. Η Πνευμονολογική και η Νευρολογική εφημερεύει μέχρι τις 21:00. Για Νευρολογικά περιστατικά μετά τις 21:00 εφημερεύει μόνο ο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» όπως επίσης για Ρευματολογικά και Οδοντιατρικά περιστατικά όλο το 24ωρο.
Για Καρδιοχειρουργικά περιστατικά (διαγνωσμένα που διακομίζονται μέσω ΕΚΑΒ) εφημερεύει μόνο το «ΩΝΑΣΕΙΟ» Κ.Κ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεκάδες διακομιδές από άλλα Νοσοκομεία πραγματοποιήθηκαν προς το Νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2016 24ΩΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ (08:00-08:00 επομένης)
 
Ομάδα Γ΄ (Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ. , Γ.Ν. «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ, Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ»,  Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» και Γ.Ν.Α. «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ»)
 
Το «ΘΡΙΑΣΙΟ» δεν έχει αιμοδυναμικό εργαστήριο (για την πρωτογενή αντιμετώπιση εφράγματος) από τις 14:30-08:00 επομένης. Η Νευρολογική και η Πνευμονολογική εφημερεύουν μέχρι τις 20:00. Αν και νοσοκομείο τραύματος δεν έχει Θωρακοχειρουργική και Γναθοχειρουργική.  Δεν έχει Γαστρεντερολογική.
Το «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ δεν έχει αιμοδυναμικό εργαστήριο από τις 20:00-08:00 επομένης. Αν και Νοσοκομείο Τραύματος δεν έχει Θωρακοχειρουργική και Γναθοχειρουργική. Για Πνευμονολογικά περιστατικά από τις 20:00-08:00 επομένης εφημερεύει μόνο  το Γ.Ν.Α. «ΣΩΤΗΡΙΑ».Για ογκολογικά περιστατικά από τις 15:00-08:00 επομένης δεν εφημερεύει κανένα νοσοκομείο!
Για Καρδιοχειρουργικά περιστατικά εφημερεύει μόνο το Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
Για Αιματολογικά περιστατικά εφημερεύει μόνο ο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Για Αγγειοχειρουργικά περιστατικά όλο το 24ωρο και Νευρολογικά (από τις 20:00-08:00 επομένης) εφημερεύει μόνο το Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ.
Για δερματολογικά περιστατικά εφημερεύει μόνο το «Α.  ΣΥΓΓΡΟΣ»
Για Ρευματολογικά περιστατικά εφημερεύει μόνο Γ.Ν. «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ
Κανένα νοσοκομείο της Ομάδας δεν έχει Ψυχιατρική κλινική.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Εμφράγματα δεν αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή (κρίσιμο το πρώτο 2ωρο) λόγω της έλλειψης αιμοδυναμικού εργαστηρίου.
Δεκάδες διακομιδές πραγματοποιήθηκαν προς το Νοσοκομείο ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ καθώς ήταν το μοναδικό για όλο τον νομό Αττικής με Αγγειοχειρουργική κλινική όλο το 24ωρο και Νευρολογική κλινική (20:00-08:00)
 
ΤΡΙΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2016 24ΩΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΠΡΩΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 08:00-14:30 - ΟΜΑΔΑ Δ΄ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΚΑΙ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 14:30-08:00 επομένης)
 
Ομάδα Δ (Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ», Γ.Ν.Ν. «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ», Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» και  Γ.Ν.Α. «ΕΛΠΙΣ»)
 Η Παθολογική, η Καρδιολογική και η Νευρολογική του ΚΑΤ εφημερεύουν
μέχρι τις 22:00. Δεν έχει αιμοδυναμικό εργαστήριο. Δεν έχει Ουρολογική, Πνευμονολογική, Ω.Ρ.Λ., Αιματολογική, Γαστρεντερολογική, Δερματολογική, Νεφρολογική, Οδοντιατρική, Γυναικολογική, Οφθαλμολογική και Ψυχιατρική.
 
Το νοσοκομείο «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» στη Νίκαια δεν έχει Αγγειοχειρουργική, Αιματολογική και Ρευματολογική. Η Πνευμονολογική εφημερεύει μέχρι τις 16:00. Αν και Νοσοκομείο Τραύματος δεν έχει Γναθοχειρουργική.
Το «ΛΑΪΚΟ» δεν έχει Νευρολογική, Νευροχειρουργική και Πνευμονολογική. Το αιμοδυναμικό εργαστήριο εφημερεύει έως 14:30. Για Πνευμονολογικά περιστατικά από τις 16:00-08:00 επομένης εφημερεύει μόνο  το Γ.Ν.Α. «ΣΩΤΗΡΙΑ».
Για ογκολογικά περιστατικά από τις 15:00-08:00 επομένης δεν εφημερεύει κανένα νοσοκομείο. Για Καρδιοχειρουργικά περιστατικά εφημερεύει μόνο το Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεκάδες διακομιδές πραγματοποιήθηκαν προς το Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ καθώς ήταν το μοναδικό για όλο τον νομό Αττικής με Πνευμονολογική κλινική (16:00-08:00). Εμφράγματα δεν αντιμετωπίστηκαν από την πρώτη στιγμή λόγω της έλλειψης αιμοδυναμικού εργαστηρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης