Αλβανία: Κραυγή αγωνίας από την ελληνική μειονότητα - «Κλέβουν τη γη μας»

Αλβανία: Κραυγή αγωνίας από την ελληνική μειονότητα - «Κλέβουν τη γη μας»

Καταγγέλλουν «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» - Αλβανοί με αμφιβόλου γνησιότητας χαρτιά εμφανίζονται ως δήθεν ιδιοκτήτες - Τα δικαστήρια επωφελούνται από το γενικό κλίμα διαφθοράς και τάσσονται προκλητικά υπέρ των καταπατητών

Στην αλβανική Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει δήμοι και κοινότητες της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι έχουν πέσει θύματα μίας «μεθοδευμένης υφαρπαγής» δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων λιβαδιών, δασών και καλλιεργήσιμης γης που τους ανήκει δικαιωματικά.

Όπως καταγγέλλουν, Αλβανοί με με αμφιβόλου γνησιότητας χαρτιά εμφανίζονται ως δήθεν ιδιοκτήτες και επιχειρούν να πάρουν την γη τους.

Σύμφωνα με πηγές των μειονοτικών δήμων της Φοινίκης και Δρόπολης, στους νομούς Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου, έχει αλλάξει ήδη παρανόμως η κυριότητα επί της γης σε περισσότερες από 220.000 στρέμματα, που ανήκαν σε περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό.

Η διαδικασία υφαρπαγής, που περιλαμβάνει με πλαστά έγγραφα, «στημένες» δικαστικές αποφάσεις και εξόφθαλμες παραβιάσεις του νόμου, βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το himara.gr, το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αντιπροσωπεύει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση πως διαπράττει «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» στα χωριά της Χιμάρας Βουνό και Δρυμάδες, με αφορμή τις κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων και την αφαίρεση τίτλων ιδιοκτησίας από ελληνικές οικογένειες.

Οι δυνάμεις της πολεοδομικής αστυνομίας (IKMT) και του αλβανικού στρατού, μέχρι στιγμής, έχουν κατεδαφίσει 25 κτίρια και κατασκευές στα χωριά Δρυμάδες και Βουνό, δηλώνοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής της Χειμάρρας που εφαρμόζει η αλβανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Αλβανικού Ταμείου Ανάπτυξης (FSHZH), που διαχειρίζεται και επιβλέπει τα κονδύλια, το σχέδιο προβλέπει την εκτέλεση έργων και μελετών που προσβλέπουν στην ανάπτυξη της περιοχής της Χειμάρρας. Αλλά, όπως καταγγέλλει η οργάνωση «Κοινότητα Χειμαρριωτών» και από τις αρνητικές εξελίξεις με τις κατεδαφίσεις κτισμάτων που ανήκουν σε ελληνικές οικογένειες, το όλο σχέδιο χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της ιδιοκτησιακής γενοκτονίας του πληθυσμού της περιοχής της Χειμάρρας.

Οι επιχειρήσεις κατεδαφίσεων κτιρίων στα χωριά αυτά συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και αναμένεται να επεκταθούν και στην παλαιά Χειμάρρα, με απώτερο σκοπό την κατεδάφιση κτιρίων και επιχειρήσεων που έχουν κτιστεί στα χωριά αυτά μετά το 1991.

Οι μηνυτήριες αναφορές των ομογενών αναφέρουν ότι οι Αλβανοί προβάλλουν τις αξιώσεις τους στηριζόμενοι σε δήθεν τίτλους ιδιοκτησίας από την οθωμανική αυτοκρατορία και σε έγγραφα εμφανώς πλαστογραφημένα κατά πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο.

Δεκάδες τέτοιες δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη, πολλές από τις οποίες παρακολουθεί η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στο Αργυρόκαστρο.

Όπως φαίνεται, όμως, οι Έλληνες της Αλβανίας δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους ούτε καν στα δικαστήρια που, επωφελούμενα από το γενικό κλίμα διαφθοράς που χαρακτηρίζει την αλβανική Δικαιοσύνη, τάσσονται πολλές φορές προκλητικά υπέρ των καταπατητών. 

Σε μερικές περιπτώσεις, δε, τα πράγματα βγαίνουν ακόμα εκτός ελέγχου. Σε διάφορες περιοχές στη Λιβαδειά, στην Κουλουρίτσα, νομού Αγίων Σαράντα, στο Κώσταρι του νομού Δελβίνου, στο Ραντάτι Αργυροκάστρου και αλλού, οι καταπατητές εκτάσεων προέβησαν και σε πράξεις βίας εναντίον ομογενών. Όπως έλεγαν κάποιοι εξ αυτών αξίωναν από τους μειονοτικούς να εγκαταλείψουν και τα σπίτια τους, επειδή, κατά τους ισχυρισμούς τους, τα έχουν κτίσει στις «περιουσίες» τους.

Στο Κώσταρι του Δελβίνου άτομα αλβανικής καταγωγής, περιέφραξαν δια της βίας περισσότερα από 120 εκτάρια γης, ιδιοκτησία της κοινότητας, και απειλούν τους κατοίκους της να παραιτηθούν από το αίτημά τους για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

ΣΧΟΛΙΑ (50)

Γιάννης

Τα θέλουμε μονά ζυγα δικά μας φαίνεται. .......... Να ανακατευόμαστε στα δικαστικά θέματα και σε άλλες αποφάσεις που λαμβάνονται σε ξένες χώρες για τους πολίτες αυτης της χώρας εστω και Ελληνικής συνείδησης πολίτες , αλλά να μην δεχόμαστε ποτέ την επέμβαση στα εσωτερικά μας ξένης χώρας που έχει Ελληνες πολίτες αλλά συνείδησης και θρησκευτικής πίστης μιας άλλης χώρας. ..... Να μας αρεσε δηλαδή ή και τώρα που το κάνει αρκετές φορές η Τουρκία για τους ομόθρησκούς της και αυτούς που δηλώνουν οτι έχουν Τουρκική συνείδηση μέσα τους αλλά είναι όμως ισότιμοι Ελληνες πολίτες? Που εδώ και ""γεννιές δεκατέσερες "" που λέει ο λόγος ζουνε στην Ξάνθη και την Κομοτινή. .... Που για οποια δικαστική η πολεοδομική απόφαση για αυτούς τους Μουσουλμάνους Ελληνες πολίτες που τυχόν δηλώνουν ότι ειναι Πομάκοι ή Τουρκογενείς και δεν τους αρέσει αυτή η απόφαση, να ρωτάμε και να λαμβάνουμε την γνώμη της Αγκυρας? .......... Κατι τέτοιο ζητείται τώρα να κάνουμε εμείς για τους πολίτες στην Αλβανίας που τυχαίνει αυτοί οι δυσαρεστημένοι να είναι Ελληνικής συνείδησης........ Ελεος.

Ανδρεας Χ.

Αφου δεν γνωριζεις τα περι Βορειου Ηπειρου,μην καταπιανεσαι μην εκφερεις αποψη.Επισης ουδεμια σχεση εχει το Βορειοηπειρωτικό με την Θράκη.Ανδρεας Χ,

Ο ΕΝΦΙΑ είναι η λύση

Πάμε να παρουσιάσουμε σαν εθνικές, δικαστικές διαμάχες ανάμεσα σε πολίτες της Αλβανίας. Εδώ πολύ δύσκολα ξεχωρίζουμε τους Αλβανούς από τους Έλληνες στην Ελλάδα και πάμε να το κάνουμε στην Αλβανία ! Στο θέμα των καταπατήσεων και των πλαστών τίτλων, εμείς εδώ έχουμε διδακτορικό. Από μας τα έμαθαν και εκείνοι. Τόσα χρόνια εκπαιδεύονταν. Μόνη λύση να βάλλουν και οι Αλβανοί ένα σοβαρό ΕΝΦΙΑ στην ακίνητη περιουσία και όλα θα αρχίσουν να λύνονται.

Ολα αυτα μειώνουν τν προοπτική ένσταξη στην Ε.ε

δεν μπορουν να πανε στα ευρωπαϊκα δικαστήρια ?....η αλβανια ειναι χωρα προς ένσταξη στην ευρωπαικη ενωση οπωτε παρακολουθείτε στενά απο τους ευρωπη οπωτε καθε παραβίαση των δικαιωμάτων θα εχει και τις συνέπειες στην προοπτική της Αλβανίας στην ευρωπη .....

Makiaveli

Οι τουρκοσποροι αυτής της χώρας να πλένουν το στόμα τους οταν μιλάνε για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας θα μας πει οτι έχουμε ελληνική συνείδηση μόνο οι ξεφτιλισμενοι αυτής της κοινωνίας οι νεοέλληνες οι λεγόμενοι ντροπής σας ρε μισανθρωποι.

Genti Illyrian

Εσείς δεν έχετε πλέον χώρα. Χώρος γίνατε και είσαστε σε αιχμαλωσία. Καταπατίσατε τα εργατικά δικαιώματα μας, μας φάγατε χρήματα και τωρα θέλετε να κλέψετε την γη μου στην χώρα μου. Πονηρέ - λαμόγιο Έλληνα ξέμεινες από χώρα σου τόπε κανενας,,,,Προσεξε τώρα τους γονείς σου που θα πέρνουνε συνταξη-χαρτζηλίκι και την γυναίκα σου που θα ελαφρύνει στο ήθος....χεχεχεχε

axaios

ΒΛΕΠΩ ΕΜΑΘΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ !ΑΝΤΕ ΦΑΕ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΛΙΓΔΩΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΑΚΙ ΣΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΙΣΤΑΝ !

Γιάννης Γ

Και δεν μου λέτε ολοι σας εδώ, τι έχετε να πείτε, όταν στην ίδια την χώρα μας σου αρπάζει το Ελληνικό κράτος την περιουσία σου και σε αποζημιώνει για αυτή την αρπαγή με ένα κομμάτι ψωμί ( και φυσικά με την κάλυψη της αδέκαστης και ανεξάρτητης δικαιοσύνης για το ύψος των αποζημιώσεων) και οποτε και αν την πάρεις την αποζημίωση. Αυτά ολα είναι καλά? .... Τα δικά μας φαίνεται είναι σύκα στο σακί και δεν βροντάνε ενώ των άλλων είναι καρύδια και βροντάνε, λέει μια Ελληνική παροιμία. ............ Αφήστε λοιπόν τους δήθεν κλαυθυρμούς σας για το τι γίνεται αλλού και κοιτάξτε τα εδώ δικά μας χάλια. ........ Θέλετε λίγη ιστορία για τα εδώ δικά μας χάλια? . Οικοπεδο σε κεντρικό σημείο του Αγρινίου αγοράστηκε από τον πατέρα μου το 1950 . Οντως τότε ηταν εξω από το σχέδιο πόλεως. Η πόλη επεκτάθηκε και εγινε σχεδόν κεντρικό σημείο στην πόλη. ........ Όχι δεν αποζημιώνεσαι σαν οικόπεδο με τον ληστρικό νόμο του Ελληνικού κράτους αυτού τον περι απαλλοτροιώσεων όταν σου το παίρνουν αλλά σαν αγρόκτημα οσο το αγόρασες τότε κάποτε. Η λέξη υπεραξία της περιουσίας σου είναι αγνωστες λέξεις για το Ελληνικό κράτος και για την ανεξάρτητη Ελληνική δικαιοσύνη. .... Και εδώ και εντεκα χρόνια ακόμα ο Δήμος να πληρώσει και αυτά που εβγαλαν τα δικαστήρια. Τα χρώστάνε. Και ουτε καν η εφορία δέχεται να συζητήσει τα χρέη του Ελληνικού κράτους προς τους πολίτες του συμψηφίζοντας τα με τις φορολογικές μου υποχρεώσεις......... Τελειώνω λέγοντας και πάλι ας δούμε τα Ελληνικά χάλια πρώτα και μετά να κατηγορήσουμε τα αντίστοιχα Αλβανικά

Παλαβός έν όψη

Έχεις ξεφύγει , ή κλεψιά τού κράτους μέ κάποια χρήματα από τήν αποζημίωση μέ τήν κλεψιά ενός ανθρώπου από τόν συνάνθρωπο σού δίχως χρήμα δέν είναι καθόλου ίδιο. Διάβασε λεξικό νά ξεστραβωθεις.

ΕΓΩ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΗΘΕΛΑ

ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΩ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ . ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΛΥΠΗΣΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ !

νικος

καλα εδω στην Ελλαδα ακομα και τωρα το 2016 ,οι καταπατητες κανουν χορο με πλαστα σουλτανικα φιρμανια, ολοκληροι δημοι της αττικης διεκδικουνται ως ατομικες ιδιοκτησιες απο τη μαφια και την παπαδομαφια ...και ασχολουμαστε με το τι γινεται στην αλβανια , μια χωρα που απο ενα συστημα χωρις ιδιοκτησια για 45 χρονια ξαφνικα ολοι διεκδικουν προγονικα;;;;; εδαφη ...

Γ.Σ.

Δε λες πάλι καλά που ανήκουν στην Εκκλησία τα εδάφη; Αν άνηκαν στο Δημόσιο, θα τα είχε ξεπουλήσει για μία δεκάρα ο Τσίπρας.

η αληθεια ειναι πικρη

Η ιδια μειονοτητα που επι 20 χρονια εστηνε γραφειοκρατικες κομπινες με χορηγο το ελληνκο δημοσιο ωστε ολες οι εκτασεις τριγυρω τους να ανηκουν σε αυτους, που επαιρνε παχυλα επιδοματα απο το ελληνικο δημοσιο και εχρηζε προστασιας του ελληνικου κρατους. Η γη που επικαλουνται οτι ειναι δικη τους ειναι γη κλεμμενη απο το αλβανικο κρατος....τοτε που οι διεφθαρμενοι αλβανοι πολιτικοι για 50χιλιαρικα εγραφαν στο ονομα σου το μισο αργυροκαστρο. Τι ζητανε να κανει το ελληνικο κρατος? να διαμαρτυρηθει που ξυπνησαν και οι αλβανοι και κανουν πλεον σοβαρη εξωτερικη πολιτικη? και με τι θρασσος οταν το ιδιο το ελληνικο κρατος με την ιδια τακτικη προσπαθουσε να εχει τον ελεγχο της περιοχης. Σε τετοια θεματα ο ηπιος διαλογος ειναι αναγκαιος. Υπαρχει και η μια αποψη υπαρχει και η αλλη αναλογως τα συμφεροντα και το εθνικο φρονημα του καθενος. Υπαρχει ομως και μεγαλη παραπληροφορηση. δε μπορει ο ελληνας να ειναι αγιος, σωστος και εξυπνος και ολοι οι αλλοι παλιανθρωποι και χαζοι. ο καθενας εχει τα συμφεροντα του και θα τα προστατεψει οπως μπορει....αλλα να λεμε και τις αληθειες.

Καλα Αλβανό

Αν ποτέ λευτερωθεί το Ελλαδιστάν και κάνουμε λοιπόν κι εμείς "σοβαρή εξωτερική πολιτική" Θα πρέπει να μαζεψουμε τις άδειες παραμονής και τις ιθαγένειες που σας δώσανε τα λαμογια έλληνες πολιτικοι για παραμονή με λαδώματα και πολιτικα αντάλλαγματα

Έμαθες και Ελληνικά

Και κάνεις και προπαγάνδα αλβανάκο, ήρθατε απρόσκλητοι στην Ελλάδα που σας έδωσε ψωμί και σας έκανε να βελτιώσετε το βιοτικό σας επίπεδο και τώρα πολεμάτε κάθε τι Ελληνικό , έτσι είναι ''Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχαρίστου ''.... Δεν φταίτε εσείς όμως , ο λαουτζίκος (κατά Πρετεντέρη) φταίει που ψηφίζει τα κοπρόσκυλα να τον κυβερνάνε....Όταν όμως ξυπνήσουν οι Έλληνες (θα γίνει σύντομα αφού τελειώνουν και οι όποιες οικονομίες των πολλών) τότε θα δούμε .....Μόλις αναλάβει μια Εθνική κυβέρνηση στην Ελλάδα τότε θα κλείσουμε και τους λογαριασμούς με την Ιστορία , προς το παρόν μπορείτε να χαίρεστε την απουσία Ελληνικής Εθνικής Κυβέρνησης.. Έχουν οι καιροί γυρίσματα όμως και τα πισώπλατα μαχαιρώματα δεν τα ξεχνάμε να είστε σίγουροι .

Θεοπαλαβος

Μάθε ιστορία που θά πεις ότι έκλεψαν οί έλληνες γή από τούς αλβανούς αυτά σού έμαθε ό βλαξ υπουργός φίλης.

πλουμου

ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ...ΕΧΟΥΝ ΞΕΤΙΝΑΞΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΓΑ ΜΜΜΜΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ,ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΥΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΑΣΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΔΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΟΙ........ΕΝΩ ΕΔΩ....................................

Δεν ξέρω αλλά όταν ανοίγει η όρεξη......

Το θέμα το θεωρώ πολύ σοβαρό επειδή θα υπάρχει κλιμάκωση και συνέχεια, ελπίζω όχι σε ελληνικά εδάφη και όχι μόνο οι αλβανοί.....Θάπρεπε να εμπλακούν οι ευρωπαίοι για να επιστραφούν οι κλεμμένες περιουσίες. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην Ιμβρο.....και τότε η ελλάδα είχε τα ιουλιανά χούντες μούντες και δε συμαζεύεται......Το ελληνικό κράτος θάπρεπε να αμυνθεί......και να κατοχυρωθούν οι περιουσίες της μειονότητας......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

klima-mesa

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και οι κακοκαιρίες ξεφεύγουν πλέον από τα συνηθισμένα - Υδροσιφώνες στο Αιγαίο, ακραίες καταιγίδες αλλά και επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον τουρισμό, μερικές από τις απειλές