Γιάννης Λίτινας: Στη φυλακή ο «εγκέφαλος της πυραμίδας»

Γιάννης Λίτινας: Στη φυλακή ο «εγκέφαλος της πυραμίδας»

Ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε στην ανακρίτρια ως θύμα του συγκατηγορουμένου του Γιώργου Δασκαλέα

Γιάννης Λίτινας: Στη φυλακή ο «εγκέφαλος της πυραμίδας»
Στην πρώτη προφυλάκιση για την μεγάλη υπόθεση εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού
, προχώρησαν οι αρμόδιες ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές.

Συγκεκριμένα, στη φυλακή οδηγήθηκε την Παρασκευή έπειτα από την μαραθώνια απολογία του στη 10η ανακρίτρια,
ο επιχειρηματίας και πρώην πρόξενος της Ουκρανίας στην Ελλάδα Γιάννης Λίτινας
Κλείσιμο
, ο οποίος αντιμετώπιζε κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες (απάτη, ξέπλυμα, κ.α).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Λίτινας στη μαραθώνια απολογία του στην ανακρίτρια, εμφανίστηκε ως θύμα του συγκατηγορουμένου του Γιώργου Δασκαλέα.

Ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και να υποστήριξε ότι ο Δασκαλέας τον εξαπάτησε. 



Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιάννης Λίτινας ανέφερε ότι είχε επενδύσει ο ίδιος 6 εκατ. δολάρια και άλλα 400.000 δολάρια οι γονείς και ο αδελφός του, χρήματα που -όπως φέρεται να είπε- έχασαν.

Μάλιστα, στην απολογία του επικαλέστηκε μήνυση καθώς και άλλα έγγραφα που είχε καταθέσει πριν από περίπου ένα χρόνο σε βάρος του Γιώργου Δασκαλέα, καταγγέλλοντας εξαπάτησή του.



Ο Γιάννης Λίτινας δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από την ανακρίτρια για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, αλλά τις αρνήθηκε στο σύνολό τους.

Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφερε να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα, οι οποίοι αποφάσισαν την προφυλάκισή του.



Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του, στην απολογία του ο Λίτινας επικαλέστηκε καταγεγραμμένη συνομιλία που εμπεριέχεται στη δικογραφία. Από τη συνομιλία αυτή φέρεται να προκύπτει ότι ο Δασκαλεάς με συνεργάτες του σχεδίαζαν από την αρχή να «φορτώσουν» στον Γιάννη Λίτινα όλη την υπόθεση. 

Τι είπε στους δημοσιογράφους 

Έπειτα από την ολοκλήρωση της απολογίας του και σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο Γιώργος Λίτινας είπε: «Είμαι το μεγαλύτερο θύμα του Δασκαλέα καθώς έχω χάσει πολλά χρήματα. Η ιστορία αυτή αποκαλύφθηκε χάρη στις ενέργειες μου από το Μάιο του 2015 ως σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του αποδεικτικού υλικού έχει προσκομιστεί στις αρχές από εμένα. Έχω κινηθεί ενώπιον δικαστικών και αστυνομικών αρχών σε πέντε διαφορετικές χώρες. Αγγλικά και ουκρανικά δικαστήρια με έχουν δικαιώσει και έχουν μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δασκαλέα και της εταιρίας του». 

«Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν όχι μόνο την αθωότητα μου αλλά και το μέγεθος της μεθόδευσης εναντίον μου και εναντίον όλων των επενδυτών. Συνολικά, εγώ και συγγενικά μου πρόσωπα έχουμε χάσει επτά εκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε και συνέχισε: «Όλοι αυτοί είναι μια συμμορία. Ο Δασκαλέας έφαγε όλα τα λεφτά. Μόνο στους μπράβους του έδινε 700.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο Δασκαλέας και οι συνεργάτες του σχεδίαζαν ακόμα και τη δολοφονία μου». 

Δηλώσεις από θύματα 

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Γιάννη Λίτινα προσκόμισαν στην ανακρίτρια υπεύθυνες δηλώσεις 16 θυμάτων της απάτης που υπερασπίζονται τον κατηγορούμενο. 

Οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι η σύλληψη του Λίτινα εγκυμονεί κινδύνους για την έκβαση των δικαστηρίων που εκκρεμούν σε άλλες χώρες, από τις αποφάσεις των οποίων περιμένουν την επιστροφή των χαμένων χρημάτων τους. 

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, κάποιοι από αυτούς δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του, λέγοντας ότι και αυτός είναι θύμα της απάτης.


Δείτε εδω το υπόμνημα που κατέθεσε ο Λίτινας στην ανακρίτρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης