Πώς έστησαν την απάτη με την πυραμίδα οι δύο χρηματιστές

Πώς έστησαν την απάτη με την πυραμίδα οι δύο χρηματιστές

Με λογικές αλά «λύκος της Wall Street» λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση - Κέρδη 80 εκατ. ευρώ έβγαλε ένας εκ των «πρωταγωνιστών» του κυκλώματος!

Ποσά που προκαλούν ίλιγγο και χορός εκατομμυρίων σε εξωχώριες εταιρίες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, καταγράφονται στο κατηγορητήρια – φωτιά που έχουν συντάξει οι ελληνικές ανακριτικές αρχές σε βάρος των δυο φερομένων ως «πρωταγωνιστών» της μεγάλης υπόθεσης, εξαπάτησης εκατοντάδων επενδυτών.

Πρόκειται για τον Γιώργο Δασκαλέα και Γιάννη Λίτινα, οι οποίοι φέρονται ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε επί μια δεκαετία δεκάδες επενδυτές. Η αποκάλυψη του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε ύστερα από πολύμηνες έρευνες και όπως αναφέρεται στα κατηγορητήρια το όφελος που φέρεται να αποκόμισε ο Γιάννης Λίτινας από μία μόνο υπόθεση εξαπάτησης φέρεται να ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, οι δυο κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση η δράση της οποίας επεκτείνεται σε μια δεκαετία (2005 -2015). Παράλληλα, σε αυτά περιγράφονται αναλυτικά οι μέθοδοι εξαπάτησης των επενδυτών αλλά και οι τρόποι που οι κατηγορούμενοι στη συνέχεια επέλεγαν για να ξεπλύνουν το μαύρα εκατομμύρια που αποκόμιζαν από την παράνομη δράση τους.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στα κατηγορητήρια σε βάρος των Γ. Δασκαλέα και Γ. Λίτινα: «Στην Αθήνα, σε χρονικό διάστημα που δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς στην ανάκριση πάντως τουλάχιστον από το έτος 2005 έως το Μάιο του 2015 συγκροτήσατε και διευθύνατε από κοινού ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση με συγκεκριμένη κατανομή εγκληματικών ρόλων... και στην οποία εντάχθηκαν ως μέλη οι λοιποί συγκατηγορούμενοι σας και η οποία επιδιώκει την διάπραξη κακουργημάτων».

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φέρονται να «ξέπλεναν» τα χρήματα μέσω πρακτορείων ΟΠΑΠ ώστε να φαίνονται σαν κέρδη τυχερών παιχνιδιών, ενώ «όλες οι ενέργειες έγιναν μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα για να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων και να αποφευχθούν αστικές και ποινικές συνέπειες».Πώς στήθηκε η απάτη
Στα κατηγορητήρια περιγράφεται αναλυτικά πως στήθηκε η απάτη. Συγκεκριμένα ο Ιωάννης Λίτινας « περί το 2009 εισήλθε ως μέλος και ανέλαβε τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης επιδιώκοντας τη διάπραξη της κακουργηματικής απάτης , ήτοι προβαίνoντας με διακριτούς ρόλους έκαστος σε σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων τα οποία υποτίθεται ότι δραστηριοποιούντο επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος (αγορά FOREX εκτός χρηματιστηρίου σε παράγωγα CFDs). Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν , είτε απευθείας από τους κατηγορουμένους , είτε μέσω εξωχώριων εταιρικών συμπλεγμάτων , πίσω από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι. Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών προσέγγιζαν διάφορα άτομα επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του Γιώργου Δασκαλέα ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για το σκοπό αυτό υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως».

Στη συνέχεια, οι δυο κατηγορούμενοι «προκειμένου να τους πείσουν έτι περισσότερο, απέστελναν μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές προς τους επενδυτές σύμφωνα με τα οποία δήθεν η επένδυση τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς. Με την ως άνω συμπεριφορά τους αφενός έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές να μην προβούν στην εξαργύρωση των υποτίθεται των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύσουν επιπλέον κεφάλαια , αφετέρου προσέλκυαν νέους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές έδινε στους κατηγορουμένους την δυνατότητα να καταβάλετε στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους εδραιώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης τους ενώ ταυτόχρονα ως μέλη της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά , είτε ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν είτε ως εξαργυρωθέντα κέρδη καθώς εμφανιζόσαστε ταυτόχρονα και ως υποτιθέμενοι επενδυτές, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν να συντηρούν τις εκάστοτε επενδυτικές δομές μέχρι και το Μάιο του 12015, οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε επενδυθεί, είτε είχαν επιστρέψει στους επενδυτές ως υποτιθέμενα κέρδη ( ανακύκλωση χρημάτων) είτε είχαν μοιραστεί στους ίδιους τους κατηγορουμένους είτε είχαν χαθεί κατά την εν της πράγμασι περιορισμένη εν τέλει επενδυτική δραστηριότητα η οποία ήταν ζημιογόνα σχεδόν στο σύνολό της».


Προσέγγιζαν επιχειρηματίες
Από το δικαστικό έγγραφο προκύπτει επίσης πως «η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων γινόταν συγκεντρωτικά για όλους τους επενδυτές από τον Γιώργο Δασκαλέα ο οποίος βάσει των συμβάσεων είχε οριστεί ως διαχειριστής τους». Επιπλέον, αναφέρεται ότι «ο ρόλος του Λίτινα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν να προσεγγίζει Ουκρανούς επιχειρηματίες (λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη συγκεκριμένη χώρα) αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως «πελαταγωγός», δηλαδή ο ρόλος σου ήταν να τους πείσει να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην επενδυτική δομή σας».

Μάλιστα, οι ανακριτικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση κατηγορούν τον Γ. Λίτινα ότι είχε μεσολαβήσει για να απονεμηθεί στον Γ. Δασκαλέα, ο τίτλος του ανθρώπου της χρονιάς στην Ουκρανία. Αναφέρουν: «..Χαρακτηριστική ήταν η μεσολάβηση σου προκειμένου να απονεμηθεί στον Γιώργο Δασκαλέα ο τίτλος του ανθρώπου της χρονιάς στην Ουκρανία και αφετέρου να ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής του κρατικού οικονομικού Πανεπιστημίου του Κιέβου, τίτλοι που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του προορίζονταν για τον ίδιο λόγω της θέσης του ως επίτιμου προξένου της Ουκρανίας στην Ελλάδα με έδρα της Κρήτη τους οποίους αποποιήθηκες προκειμένου να απονεμηθούν στον συγκατηγορούμενο σου».

Ακόμη, στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο καταγράφονται εξωχώριες εταιρίες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους οι οποίες είχαν διακριτούς ρόλους προσφέροντας υπηρεσίες διαχείρισης, ελεγκτών, νομικών συμβούλων , ρόλο «Μπροστινών» , μπρόκερς (μεσίτης επενδύσεων) κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Spartan

Αυτος ο απλιστος διάβαζε καλά τα της Μαφίας (βλεπε 2η φωτογραφια - βιβλιο στην βιβλιοθηκη)! Ωραία φατσα για το μπουντρουμι!

Σπουδαία τα λάχανα

Σιγά τη φοβερή απάτη. Κλασική πυραμίδα, οι δε εξωχώριες απλώς επιτρέπουν τη διάσωση κεφαλαίων για όταν βγεις από τη φυλακή. Κατά τα λοιπά, η ιδέα δεν διαφέρει σε τίποτα από τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που στην Ελλάδα είναι τόσο πυραμιδοειδές όσο δεν πάει.

Victor

Μην είστε κορόιδα. Η αγορά συναλλάγματος είναι λοταρία. Επηρεάζεται από τόσους πολλούς αστάθμητους παράγοντες που είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Μόνο από τύχη μπορεί να βγάλει κανείς χρήματα. Αν θέλετε να βγάλετε χρήματα από επενδύσεις, αγοράστε μετοχές με σταθερές μερισματικές αποδόσεις σε σειρά ετών. Μόνο έτσι μπορεί να βγείτε κερδισμένοι μακροπρόθεσμα. Ξέρω ότι δεν θα το κάνετε γιατί είναι στην ανθρώπινη φύση να κυνηγάει το εύκολο κέρδος. Μην ξεχνάτε ότι το κέρδος του ενός είναι η ζημία του άλλου και ότι αυτοί που κερδίζουν σταθερά από το trading είναι οι brokers που παίρνουν μερίδιο από την κάθε συναλλαγή.

SG

ΝΑΙ, ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΙΔΙΩΤΕΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015 "ΜΗΔΕΝΙΣΕ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ " ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ"? ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΣΕΛΗ), ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ. ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.....

Μπάμπης Μπαμπίδης

3% τον μήνα. Δηλαδή 36% τον χρόνο. Τέτοιες αποδόσεις είναι ολοκληρωτικά αδύνατες. Κάνει ΜΠΑΜ!!! ότι είναι ΑΠΑΤΗ!!! και οτι θα χάσεις τα λεφτά που θα βάλεις. Αλλά εδώ ειναι ΕΛΛΑΔΑ και ο κάθε ΑΠΛΗΣΤΟΣ βάζει τα λεφτά του για να τα αυγατήσει και τελικά τα χάνει.

VG

36% το χρόνο είναι αν αφήνεις το κεφάλαιο και παίρνεις μόνο το 3% του μήνα. Μιλάμε για το "άγγιγμα" του Μίδα.

Αριστερός - Ταξικός

Εκλεβαν πλουσιους οποτε δεν πειράζει..Και εκείνοι απο τους εργαζόμενους τα είχαν κλέψει..

Victor

Θυμάμαι κάποτε που ήμουν άνεργος σε δύσκολες εποχές και παρακαλούσα να βρεθεί κάποιος να με "εκμεταλλευτεί" και να με "κλέψει".

Maniatis

Οκ θα φάνε σύνολο 750 χρόνια φυλακή κατα συνχωνευση θα κάτσουν 7--8 χρόνια μέσα και ουτε λεφτά θα επιστραφούν θα πάνε στην στ πτέρυγα των vp στον κορυδαλο θα περνάνε σαν βασιλιάδες και ολα καλα

Χάχας

Έλληνες κομπιναδόροι στα χρηματιστήρια; Δεν το πιστεύω! Σκευωρία εις βάρος τους μυρίζει...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

var8olomaios-2-thumb-large

«Προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασία», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αθωνιάδα Ακαδημία - Έγινε δεκτός στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα από τον ηγούμενο Βατοπεδίου Εφραίμ - Επισκέφθηκε και το κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές

panraf0_2

«Μόλις ενημερώθηκα από τον υπουργό ότι τελείωσαν τα διαδικαστικά για την μετάβαση του παιδιού στη Βοστώνη, όλα πήγαν καλά» είπε, έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ο πατέρας του 18 μηνών αγοριού, που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία - Κικίλιας: Είχα υποσχεθεί στους γονείς του παιδιού ότι, σε ανθρώπινο επίπεδο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν

89