Σήμερα αποφασίζουν για την απεργία στα ΜΜΕ που καλύπτει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα αποφασίζουν για την απεργία στα ΜΜΕ που καλύπτει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια ΠΟΕΣΥ-ΕΣΗΕΑ μετά την απόφασή τους να πέσει «μαύρο» στα ΜΜΕ, την ώρα που οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για την συμφωνία

Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση των συνδικαλιστικών σωματείων να προκηρύξουν απεργίες
στα Μέσα Ενημέρωσης καλύπτοντας έτσι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είναι έτοιμη να περάσει άρον-άρον από τη Βουλή διπλό μνημόνιο με εξοντωτικά μέτρα φτωχοποίησης ύψους εννέα δισ. ευρώ.

Αν και η αρχική απόφαση της ΠΟΕΣΥ ήταν οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν έως τη Μεγάλη Τετάρτη, μετά την κατακραυγή που έχει προκληθεί συνεδριάζουν σήμερα τα διοικητικά συμβούλια τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών όσο και της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να εξεταστεί ποια ακριβώς θα είναι η συνέχεια από εδώ και πέρα.

Η απόφαση της ΠΟΕΣΥ έχει προκαλέσει οργή στους δημοσιογράφους αφού ουσιαστικά, ρίχνει «μαύρο» στα ΜΜΕ, την ώρα που οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για την συμφωνία που η κυβέρνηση θέλει να περάσει σιωπηρά. 

Κι όμως, χωρίς αντίλογο, το πρωθυπουργικό γραφείο περνά τη συμφωνία ενώ υπουργοί όπως η κυρία Όλγα Γεροβασίλη θριαμβολογούν ότι με την συμφωνία που «επετεύχθη» στο Eurogroup της Παρασκευής «πετύχαμε τους στόχους μας». Το πραγματικό «success story» για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι με την εξόφθαλμα λανθασμένη απόφασή τους, οι δημοσιογράφοι βοηθούν το Μαξίμου να περάσει τα δύο μνημόνια, ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης απεργούν και οι πολίτες δεν μπορούν να ενημερωθούν για κρίσιμες λεπτομέρειες του διπλού νημονίου των 9 δισ. ευρώ που αλλάζει τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων 


Η θέση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ για την απεργία
Ουδείς παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σ' αυτά, έχουν υποστεί στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων μεγάλα πλήγματα όπως και ο υπόλοιπος κόσμος.

Ουδείς παραγνωρίζει ότι η ανεργία στο χώρο των ΜΜΕ έχει αγγίξει τουλάχιστον ένα στους δυο εργαζόμενους.

Ουδείς παραγνωρίζει πως οι μειώσεις μισθών και η υποαμειβόμενη εργασία έχουν γίνει καθεστώς, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Ουδείς παραγνωρίζει επίσης πως οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ βρίσκονται στα «κόκκινα» εδώ και χρόνια και καταβάλλουν μεγάλες θυσίες να κρατηθούν ζωντανές και να συνεχίσουν  το έργο της ενημέρωσης, προσφέροντας παράλληλα απασχόληση στον έντονα δοκιμαζόμενο κλάδο της δημοσιογραφίας.

Ουδείς παραβλέπει πως οι συντάξεις έχουν υποστεί ένα τεράστιο «κούρεμα» και τα όποια «προνόμια» και παροχές υπήρχαν προ κρίσης, έχουν καταργηθεί.

Και φυσικά, κανείς από το χώρο των ΜΜΕ δεν είναι ευτυχής με τις νέες εξοντωτικές παρεμβάσεις στο Ταμείο των δημοσιογράφων που σχεδιάζει με το νέο νομοσχέδιο ο Κατρούγκαλος.

Κόβει πέραν των γενικών περικοπών που ισχύουν για όλους τους πολίτες και τον κοινωνικό πόρο  των Ταμείων Σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το γνωστό αγγελιόσημο που εδώ και δεκαετίες είχε επιβληθεί ως αντικατάσταση του παλιού Λαχείου Συντακτών και στην ουσία κάλυπτε τις εργοδοτικές εισφορές προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις τύπου και να ενισχυθεί η ελευθεροτυπία.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, διαλύονται τα ταμεία Τύπου καθώς αφήνονται ουσιαστικά χωρίς πόρους και χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς συντάξεις αδιαφορώντας αν οι εργαζόμενοι, πλήρωναν για δεκαετίες τις εισφορές που τους  αναλογούσαν όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους.

Όπως επίσης όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η πρόταση Κατρούγκαλου, να αναλάβουν οι επιχειρήσεις τύπου να πληρώνουν εφεξής το καταργούμενο αγγελιόσημο, καθώς ου κ αν λάβοις παρά του μη έχοντος...

Οι επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χαριστική βολή στον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης και ίσως να τη βολεύει, αν κρίνουμε από τη γενικότερα άποψη που εκφράζουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του  με κάθε ευκαιρία, για τα Μέσα Ενημέρωσης και κυρίως εναντίον αυτών που ασκούν έλεγχο και κριτική.

Μετά ταύτα, τι απομένει στον κλάδο μπροστά στο φάσμα του αφανισμού και της υφαρπαγής όσων πλήρωσαν και πληρώνουν μια ολόκληρη ζωή; 

Προφανώς αντίδραση και αγώνα με κάθε τρόπο και μέσο, εναντίον αυτών που κόβουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια χιλιάδων εργαζομένων.

Όχι όμως με απεργίες και φίμωση των Μέσων, γιατί απλά αυτό είναι που βολεύει την κυβέρνηση και την κάθε εξουσία. 

Με κλειστά τα μικρόφωνα, τις κάμερες, απενεργοποιημένα πληκτρολόγια και κλειστά τυπογραφεία, δεν υπάρχει κριτική και έλεγχος της εξουσίας κι άλλο που δεν θέλει η κυβέρνηση.
Με απεργία στα Μέσα, δεν ακούγεται ούτε καν η δική μας φωνή και οι διαμαρτυρίες μας για την προσπάθεια ενταφιασμού των ανθρώπων της ενημέρωσης.

Με απεργία στα Μέσα που αποφάσισαν τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου, αποσιωπώνται τα προβλήματα, οι αγώνες και οι αγωνίες της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Με απεργία, αφήνεται ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση να περάσει όποια μέτρα και αποφάσεις σχεδιάζει κι αυτά δεν θα τα πληροφορηθεί η κοινή γνώμη εγκαίρως αλλά  μόνο όταν λήξει η απεργία.


Αναστολή της απεργίας ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΣΚΑΪ

Με ψήφισμά τους την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο ΣΚΑΪ ζητούν αναστολή της απεργίας από το πρωί της Μεγάλης Τρίτης.

«Ψήφισμα της Συνέλευσης των Δημοσιογράφων της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου και του site του Ομίλου ΣΚΑΪ

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016
Οι Δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ εκτιμούν ότι η διαρκής απεργιακή κινητοποίηση έχει συμπέσει με μία περίοδο όπου οι εξελίξεις τείνουν να μας προσπεράσουν. Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση τα συμφέροντά μας κινδυνεύουν περισσότερο όταν επιλέγουμε τη σιγή παρά από την δυναμική μας παρουσία στην δημόσια σφαίρα.

Θεωρούμε ότι τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις για την πιθανότητα διενέργειας ενός Eurogroup (ίσως την Μεγάλη Πέμπτη) στο οποίο θα συζητηθεί το επιπλέον πακέτο μέτρων, σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική διαδικασία που χρονικά ωθεί την συζήτηση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά το Πάσχα, κάνουν ξεκάθαρο ότι το συμφέρον του κλάδου δεν είναι στην συνέχιση της απεργίας, αλλά στην αναστολή της.

Ως εκ τούτου ζητούμε από την Ένωση, να αναστείλει το ταχύτερο την απεργία και συγκεκριμένα την Τρίτη στις 06:00 το πρωί. Οι Δημοσιογράφοι του Ομίλου ΣΚΑΪ»

ΣΧΟΛΙΑ (35)

πανος

οι κεμπελισκοι ...της ΕΣΗΕΑ ΚΥΡΗΞΑΝ απεργια . δωρο στη κυβερνηση για να μεινει ο λαος ανημερωτος. μπραβο τους ..αξιος ο μισθος τους,και μη νομιζουν οτι ο λαος τρωει σανο. τους εχει παρει χαμπαρι

?

Για ποιο λογο απεργουν?

Θανος

Φιμωση και της ενημερωσης για να πανε οι πολιτες σαν προβατα επι σφαγη λογω του μνημονιου και των αγιων ημερων του Πασχα

Μανώλης

Αντί να υποβάλεις τα μέσα σε προληπτική λογοκρισία όπως έκαναν κάποιοι ερασιτέχνες δικτάτορες-γατάκια παλιότερα, τα κλείνεις και ησυχάζεις. Ή είμαστε επαγγελματίες ή δεν είμαστε...

nonos

τελικά το Ξίφος νίκησε την Πένα.....

Φοβουνται

Διοτι αν δεν απεργήσουν, τους διαγραφουν απο το συλλογο, με επιπτωσεις στα συνταξιμα τους! (Βλ. Αγγελιοσημο!)

Nikos

Θα σταματήσει η απεργία, αλλά όποιος δημοσιογράφος γράψει κατά της συμφωνίας που θα κλείσει η κυβέρνηση, θα διαγράφεται...

kostas

σε καμία χώρα του κόσμου, δεν πληρώνουν το ταμείο των δημοσιογράφων οι διαφημιζόμενοι...τα ταμεία έχουν έσοδα από τους δικαιούχους και τους εργοδότες τους και όχι από τρίτους που καλούνται να πληρώσουν για παροχές που δεν τους αφορούν!

allos

Αυτά είναι τα πρώτα δείγματα δημοκρατίας που πήρε ο Αλέξης από το ταξίδι του στην Τουρκία και τον Ερντογάν: Ελευθερία του τύπου και πόλεμος στα διαπλεκόμενα!

mikroulis

δηλαδή ποια η διαφορά της Δημοκρατίας του Ερντογαν από του Τσίπρα και ποια η διαφορά των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων της Τουρκίας από της Ελλάδος .... ΟΕΟ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

astynomia2

Ο νεαρός μπήκε μέσα, έβαλε μπροστά τη μηχανή, πάτησε γκάζι και έγινε καπνός, αφήνοντας εμβρόντητο τον ιδιοκτήτη του οχήματος που βρισκόταν λίγο πιο μακριά, αλλά δεν πρόλαβε να τον εμποδίσει

4490946

 Οι δράστες της επίθεσης έσπρωξαν τον έναν από τους δύο στη θάλασσα και έκαναν το ίδιο και στον δεύτερο, όταν αντέδρασε - Τους ανέσυραν περαστικοί - Τέσσερις προσαγωγές, προανάκριση από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας της πόλης

59