Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει την σιωπηλή παράταση της θητείας του Λέανδρου Ρακιντζή

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει την σιωπηλή παράταση της θητείας του Λέανδρου Ρακιντζή

Αμφισβητείται η αρμοδιότητα του Γενικού Επιθεωρητή  ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης  να ασκεί προσφυγές κατά πειθαρχικών αποφάσεων δημοσιών υπαλλήλων μετά την λήξη της θητείας του

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί τελικά  εάν ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης  Λέανδρος  Ρακιντζής μετά την λήξη της 5ετους θητείας στις 14 Σεπτεμβρίου 2009, παραμένει νόμιμα στην θέση του  και  ασκεί τα  καθηκόντων του και ειδικά αυτά της άσκησης προσφυγών κατά τελεσιδικών αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου  παραπέμφθηκε λόγω σπουδαιότητας, προς οριστική λύση  το όλο ζήτημα, με σειρά αποφάσεων του Γ΄ Τμήματος (4643/2015, κ.ά.) με πρόεδρο τον Μιχάλη Βηλαρά (στο μεταξύ διορίστηκε  μέλος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και εισηγητή τον Πάρεδρο Γεώργιο  Ζιάμο),  οι οποίες δημοσιεύθηκαν την τελευταία ημέρα του περασμένου έτους.  

Ο τέως αρεοπαγίτης Λέανδρος Ρακιντζής  τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης  στις 13 Σεπτεμβρίου του 2004 και  η θητεία του έχει λήξει από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2009.

Σύμφωνα με το νόμο 3074/2002 ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης επιλέγεται από το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών  με 5ετή θητεία. Διορίζεται και παύεται με Προεδρικά Διατάγματα.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει τόσο ο κ. Ρακιντζής ο οποίος ζητάει να μετατραπούν προς το αυστηρότερο οι τελεσίδικές πειθαρχικές αποφάσεις σε βάρος δημοσίων  υπαλλήλων (κατά κανόνα πρόκειται για εκπαιδευτικούς, λόγω παράβασης καθηκόντων, αδικαιολογήτων απουσιών, κ.λπ.), όσο και δημόσιοι υπάλληλοι που ζητούσαν να απορριφθούν οι προσφυγές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  κατά των πειθαρχικών τους αποφάσεων.

Κατ΄  αρχάς, οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ΄ Τμήματος έκριναν ότι «δεν είναι κατ΄  αρχή επιτρεπτή, μετά τη λήξη της θητείας του, η συνέχιση της αρμοδιότητάς του να ασκεί προσφυγές ιδίως ενώπιον του ΣτΕ, κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων».

Όμως, υπογραμμίζουν: «Και είναι μεν ανεκτή η άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  του οποίου έληξε η θητεία, μόνον, όμως εφόσον συντρέχουν συνθήκες όλως εξαιρετικές, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  από το υπουργικό συμβούλιο και πάντως, όχι πέραν ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε  συντρέχουσες περιστάσεις».

Αντίθετη άποψη και ερμηνεία του νομοθετικού πλαισίου, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «η οποία θα επέτρεπε τη χωρίς χρονικό περιορισμό συνέχιση της άσκησης προσφυγών από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  μετά τη λήξη της θητείας του, δεν μπορεί να βρει έρεισμα στην αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα του ανάγεται στον εσωτερικό έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης, αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και δεν αφορά, την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες ή στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».

Εξάλλου, τονίζεται στις δικαστικές αποφάσεις, το Δημόσιο δεν επικαλέστηκε λόγους εξαιρετικών συνθηκών, οι οποίες «κατέστησαν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μεταξύ της λήξης της θητείας του και της άσκησης των προσφυγών του» ενώπιον  της Δικαιοσύνης.

Δεν παραλείπουν οι σύμβουλοι Επικρατείας να επισημάνουν ότι η  διαδικασία επιλογής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης «ουδόλως προσκρούει σε δυσχέρειες ανάλογες με εκείνες της επιλογής των μελών των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπονται στο Σύνταγμα».

Υπενθυμίζεται ότι για την επιλογή των μελών των ανεξάρτητων αρχών προβλέπεται η προηγούμενη απόφαση των μελών της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Ένας σύμβουλος Επικρατείας, ο Γεώργιος Ποταμίας εξέφρασε την άποψη ότι μετά την λήξη της θητείας του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης   δεν μπορεί  «να εκφράζει εγκύρως την βούλησή του διοικητικού οργάνου, αλλά ούτε να ασκήσει, κατά το νόμο, οποιαδήποτε από τις αρμοδιότητες του ίδιου του οργάνου και επομένως ούτε προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ κατά τελεσίδικών αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων».

Δεύτερο μέλος του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, ο σύμβουλος Επικρατείας Φώτιος  Ντζίμας, υποστήριξε ότι εφόσον συντρέχει εύλογη αιτία αδυναμίας διορισμού νέου   Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από το υπουργικό συμβούλιο, «ως εύλογο χρονικό διάστημα νοείται εκείνο που δεν υπερβαίνει το ήμισυ της θητείας του» (2,5 χρόνια).

Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από την Ολομέλεια του ΣτΕ η άποψη της πλειοψηφίας του Γ΄ Τμήματος (και δεν επεκταθούν οι απόψεις του) τότε όλες οι προσφυγές που έχει καταθέσει ο κ. Ρακιντζής στο ΣτΕ από  τη λήξη της θητείας του στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 έως σήμερα και  με τις οποίες ζητούσε να αυστηροποιηθούν οι πειθαρχικές ποινές σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων, θα απορριφθούν και θα αναβιώσουν  ως έχουν οι   αποφάσεις των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Μαρίνα

διαβάστε κάτι στατιστικά που δημοσιεύει μια φορά το χρόνο το Γραφείο. ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ.Στα έργα ΕΣΠΑ που "τρώγονται" εκατομμύρια ευρώ και υπογράφονται απο πολιτικούς δεν έχει εντοπιΣει πουθενά κάποιον διεφθαρμένο υπογράφοντα πολιτικό .Ο Ρακιντζής ειναι εκδικητικός προς όλους τους ΔΥ και πρέπει να φύγει διότι διατηρεί παράνομα τη θέση του δεν παραιτείται κ πρέπει να του ασκηθεί δίωξη για παράβαση καθήκοντος . Πως καταδιώκει ΔΥ , αφού έληξε η θητεία σου ; Ο Πάππας ειναι ;

Νικ

Εαν εσείς που σχολιάζετε διαβάζατε την έκθεση πεπραγμενων του Ρακιντζή θα φρίτατε. Ο άνθρωπος δεν κάνει . Έχει καταδικαΣει μόνο κάτι παιδεραΣτες κ κάποιον που τον πιαΣανε με τα λεφτά στο χέρι απο μίζες . Κατηγορεί συλληβδην τους πάντες χωρίς στοιχεία , δεν έχει φορολογικές γνώσεις οδηγώντας στα πειθαρχικά οποίους έχουν υψηλότερες καταθέσεις απο εκείνον, δεν έχει εντοπίσει ποτε διεφθαρμένο πολιτικά προϊσταμενο κλπ . Πρέπει στη θέση του να μπει κάποιος νέος ακαιρεος για να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο δηλαδή στους ειδικούς γενικούς γραμματείς συμβούλους υπουργούς δημάρχους κλπ

G.K.

..............................................................................................................

kyriakos

Μια χαρά δουλεύει το κράτος! Κανείς δε φταίει όμως. Έτσι είναι. Κανείς δε φταίει κι όλοι έχουν δίκιο. Χρεωκοπημενοι στοκοι ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους μακριά από τις διεφθαρμένες ψυχές τους. Αυτός απ' ότι έχω καταλάβει έβγαζε στη σέντρα τα ρεμαλια (μερικά) του στρατού κατοχής. Λέτε να τον έφαγαν αυτοί;

alygistos

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ!!ΡΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝ ΘΕΣΜΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ???ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΣΚΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!!ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ,ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΦ'ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΕΚΕΙ!!!ΑΛΛΙΣΩ ΠΑΕΙ ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ!!ΡΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΠΑΡΕΣ,ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ???Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΧΩΛΕΝΕΙ!!!!! ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ??ΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!ΚΩΦΕΥΕΤΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΤΕΣ!!ΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΘΕΙΤΕ!!!!

ΛΑΜΠΡΟΣ

Ο μόνος που δουλεύει με 25 (!!!!) Επιθεωρητές για 800.000 κοπρίτες, απατεώνες και μιζαδόρους δημόσιους υπαλλήλους!! Και θα διώξουν αυτόν οι ξεφτίλες;; Για να βάλουν πάλι κανέναν μπροστινό;;

Νικος

Ενας εντιμος ανθρωπος

μ.κ.

Η πλάκα με τους κατ' επάγγελμα ή συνήθεια ελεγκτές της δημόσιας ζωής είναι ότι διαφημίζουν μέσα από συνεντεύξεις τύπου, ανακοινώσεις επιτυχιών στα ΜΜΕ κλπ. την τρομερή αυστηρότητά τους απέναντι στους ελεγχόμενους ως δείγμα ακεραιότητας για να χτίσουν προφίλ, και συνήθως αποδεικνύονται εξαιρετικά επιεικείς ή "ξεχασιάρηδες" με τον εαυτό τους. Ίσως πιστεύουν ότι οι ίδιοι είναι υπεράνω του νόμου.

Ο μονος που προσπαθει !

Δεν με νοιαζει εαν ειναι "σιωπηλη"η παραταση της θητειας του η οτιδηποτε αλλο,αυτο που ξερω ειναι οτι ειναι ο μονος που προσπαθει τοσα χρονια και εχει φερει στο φως αναριθμητες περιπτωσεις οχι μονο επιορκων αλλα και τεμπεληδων ΔΥ που δεν πατανε καν στην υπηρεσια τους,ο μονος που εστειλε πισω σαν απαραδεκτες,αποφασεις με ποινες "χαδια"για τους παρανομουντες ΔΥ,καθως και αυτος που ειπε ευθαρσως την αληθεια,οτι τα πειθαρχικα συμβουλεια ειναι "πλυντηρια αθωωσης επιορκων ΔΥ",φραση που περικλειει ολη την αληθεια για την κατασταση στο διεφθαρμενο ελληνικο δημοσιο.

ΓΓ

ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΚΑΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ......ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΤΟΝ ΑΦΗΝΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΑΝΕΩΝΑΝ ΤΥΠΙΚΑ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ , ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΚΑΝΑΝ ΕΠΙΤΗΔΕΣ.....ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΑΓΡΑΙΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΛΑΜΟΓΙΕΣ Η ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης