Ο «χορός» των Ρίχτερ στη Φθιώτιδα

Ο «χορός» των Ρίχτερ στη Φθιώτιδα

Λαχτάρα από δύο νέες δονήσεις 4,9 και 4,6 Ρίχτερ το μεσημέρι της Παρασκευής -Το ρήγμα δεν έχει καταλαγιάσει, δηλώνει στο protothema.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κώστας Μακρόπουλος- Πάνω από 60 τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί "κόκκινα"

Μανιάτης και βιομήχανοι “τα είπαν” για το ηλεκτρικό ρεύμα
Ο «χορός» των Ρίχτερ στη Φθιώτιδα
Δύο απανωτοί σεισμοί «ταρακούνησαν» το απόγευμα της Παρασκευής την Φθιώτιδα η οποία μετρά ακόμη τις πληγές της από τον προχθεσινό ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ.

Η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 14:49 με επίκεντρο την Ελάτεια της Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε 123 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας, 28 χλμ δυτικά της Αταλάντης και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο μετέδωσε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και πως σημειώθηκε 118 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας και 32 χλμ νοτιοανατολικά της Λαμίας.

Ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε περίπου στις 16.10. Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση με επίκεντρο 30χλμ δυτικά της Αταλάντης είχε μέγεθος 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αρχικά το  Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο είχε εκτιμήσει ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών Ρίχτερ με το επίκεντρό του να εντοπίζεται 8 χλμ βορειοανατολικά της Αμφίκλειας.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κώστα Μακρόπουλο, που μίλησε στο protothema.gr οι σημερινοί σεισμοί εντάσσονται σε μια ακολουθία που ξεκίνησε με μια δόνηση 4,2 Ρίχτερ, συνέχισε με τα 5,1 Ρίχτερ της Τετάρτης στην Αμφίκλεια και συνεχίζεται με τους δύο τελευταίους σεισμούς των 4,9 και των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν με διαφοράς μίας ώρας και είκοσι λεπτών με επίκεντρο την ίδια περιοχή.

Με τους σημερινούς σεισμούς το ρήγμα δείχνει ότι δεν έχει καταλαγιάσει, δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Μακρόπουλος και υπενθύμισε ότι ιστορικά το συγκεκριμένο ρήγμα έχει «δώσει» το 2008 σεισμό 5,4 Ρίχτερ, για το οποίο εκτίμησε ότι είναι και το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που μπορεί να προκληθεί από αυτή την περιοχή.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό περισσότερα από 60 σπίτια σε χωρία στη Φθιώτιδα έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα» από τα συνεργεία μηχανικών της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων από την Αθήνα, που διενήργησαν την Πέμπτη τις πρώτες αυτοψίες. Ήδη, ζήτησαν ενίσχυση από μηχανικούς του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για να συγκροτήσουν περισσότερα συνεργεία ελέγχου.

Τα συνεργεία των μηχανικών συνεχίζουν από το πρωί τους ελέγχους κάτω από μεγάλη πίεση, καθώς τα αιτήματα που δέχονται είναι πάρα πολλά. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα χωριά, και θα παραδώσουν την έκθεσή τους στα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Στη Φθιώτιδα  Χρυσοχοίδης και Σταϊκούρας


Στη σεισμόπληκτη περιοχή μετέβη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος αμέσως μετά τις συσκέψεις με τους τοπικούς παράγοντες συνέστησε σε όλους ψυχραιμία.

Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε σωστά, τόνισε ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης σε συγκέντρωση κατοίκων στο χωριό Ρεγγίνι.
«Σε πρώτη φάση ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε σωστά. Σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε από κοντά τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις. Πιστεύω και το επόμενο διάστημα να έχουμε ακριβώς την ίδια θετική αντίδραση» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συγκέντρωση κατοίκων στο χωριό Ρεγγίνι της Φθιώτιδας, όπου έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα έμπειρα συνεργεία του υπουργείου και ανέφερε ότι μέχρι στιγμής 87 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα.

Μαζί με τον υπουργό ήταν και ο διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Νικήτας Παπαδόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι αυτός ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των κατοίκων, ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ζητώντας συγχρόνως από τη δημοτική αρχή να κοινοποιήσει άμεσα στο υπουργείο τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν, κυρίως με σχολεία, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, για να προγραμματιστούν άμεσες παρεμβάσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ήταν παρών στη συγκέντρωση ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπονται τα μέτρα πολιτικής για τους κατοίκους που έχουν υποστεί ζημιές.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης